Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2017.09.17. 13:24

Hrvthk,

én a helyedben a végrehajtót kérdezném még, bár lehet, hogy tévedek, és gerbera vagy más kijavít, de ez így nem hangzik frankón.

A régi tulaj tartozásai téged nem érintenek : árverésen szerzett tulajdon esetén az új tulajt nem terhelik a régi tartozásai.

Ennek ellenére néhány szolgáltató ellenkezni fog. Elvileg nem kellen téged érdekelnie, hogy mennyivel tartozott az adós, hiszen Te most új szerződést fogsz kötni. Ha van a fogyasztási helyen tartozás, némelyik szolgáltató megpróbál lehúzni, és kifizettetni a régi tulaj tartozását, de ne fizesd ki, kérj írásos elutasítást vagy jogi osztályt, és hivatkozz az eredeti szerzésmódra, az árverésre.

Téged a Vht szerint a tulajdonbejegyzésedtől terhel a tartozás, ez az időpont meg megvan, a birtokbalépéstől függetlenül. Átalánydíjas elszámolsnál időarányosan követelhetnek tőled valamennyit, de nem az előző lakó tartozását.

Egy birtokbavételi jegyzőkönyv azért sokat segítene ezen, ezért írtam, hogy a végrehajtót zaklasd. De lehet, hogy az a megoldás, hogy bemész a lakásba két tanúval, megkeresitek a mérőórákat, és csináltok egy birtokbavételi jegyzőkönyvet. Akár a régi tulaj nélkül is, ezért kell a két tanú.

Bence78 # 2017.09.17. 10:05

Szervusz. Legjobban a "Levelezése állítólag a lakásba érkezik. Ezek szerint ki sem jelentkezett?" mondatod tetszett:) A másik meg az "Adós mindenhol tartozik..":) Ez téged mennyiben érint?

A megoldás józan paraszti ésszel adja magát:

  1. Cuccaira felelős őrzés.
  2. Egész biztos ki lehet deríteni a mérőóra helyét, ha máshogy nem megy akkor a szolgáltató segítségével.
  3. Lakcím fiktívvé nyilvánítása eljárást kérni.

"A gázról telefonon nem adnak felvilágosítást. Mit tehetünk?" - személyesen mentek be ügyet intézni.

Hrvthk # 2017.09.16. 14:07

Árverésen lakást vettünk. Végrehajtó összepattint adóssal, intézzük el privát a birtokba vételt. Adós cuccai szerteszét. Egy berendezett szoba otthagyva. A közművekről nem akar nyilatkozni. Gázmérőt nem hajlandó megmutatni. Fogyasztásmérőket nem írja alá. Levelezése állítólag a lakásba érkezik. Ezek szerint ki sem jelentkezett?
A birtokba vételt végrehajtótól kérjük. Szerinte viszont már megtörtént. Egy nyúlfarknyi macskakaparást se kaptunk a fogyasztásmérők állásáról. Adós mindenhol tartozik, telefonon elmondják, hogy hidegvíz, melegvíz mind elzárva. A gázról telefonon nem adnak felvilágosítást.
Mit tehetünk?

boat20 # 2017.09.16. 06:08

Grave7!
Köszönöm!
Ennek már nincs másodfoka,ugye?

Grave7 # 2017.09.15. 19:13

@Argos: Jogszabály nem írja elő a végrehajtónak, hogy szóljon kifogás esetén a vevőnek.
Egyébként a 15 napos vételár fizetési határidőben nem is feltétlenül derül ki, hogy van-e határidőben benyújtott kifogás.
A vételár fizetésére lehet két hónap haladékot kérni (Vht. 149. § (2) bek.) az árverési jegyzőkönyv aláírásakor, aminek megadása a végrehajtó diszkrecionális jogkörébe tartozik.

.
@boat20: Ez bíróságtól függő jogértelmezési kérdés, hogy ha a végrehajtást a "jogerős döntés meghozataláig" függesztette fel, akkor a felfüggesztés megszüntetését és a végrehajtás folytatását fellebbezhető végzésben, vagy pervezető (nem fellebbezhető) végzésben rendeli el/állapítja meg.

Argos # 2017.09.15. 13:32

Pontosítvan a kérdést:
A végrehajtó köteles szólni róla vagy ha pont fogadó nap van akkor írásban ajánlatos kérni hogy jogorvoslat nem lett beadva. Ha nincs a 15 nap elott fogadó nap akkor bukta? Vagy van megoldás?
Koszi

Argos # 2017.09.15. 10:03

Gerbera317 köszönöm a választ.
A kérdés hogy én erről hogyan értesülok? Mármint hogy jogorvoslatot adtak be?

boat20 # 2017.09.15. 09:18

Tisztelt Hozzáértők!

A bíróság az adós fellebbezése után felfüggesztette a végrehajtási eljárást.
Lezajlott az elsőfok és a másodfok is. A másodfokú végzést már nem lehettet megfellebbezni.
Ezután a bíróság megszüntette a felfüggesztést,de lehetőséget adot ez ellen fellebbezni ,amit meg is tettek.
Ez valami új dolog?Úgy tudom korábban ez nem volt.
Ezzel megint elmegy 45-50 nap?
Ennek is lesz másodfoka?
Mi várható még?
Köszönöm!

gerbera317 # 2017.09.15. 08:43

Nem kell haladékot kérni, jogorvoslat esetén a haladékot a törvény biztosítja:
149. § (1) Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti. (2) A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi.
Ez nem jelenti azt, hogy akkor le se sz*rjuk, és nem szólunk a végrehajtónak, hanem igenis célszerű szólni a végrehajtónak, hogy "bocs, de a 149. § (1) második fordulata alapján egyelőre nem fizetek". Már csak azért is.

Egyéb feltételek alatt azt érted, hogy nem támadta meg az árverést?
Többek között.

Argos # 2017.09.14. 22:41

Köszönöm a választ.
Egyéb feltételek alatt azt érted hogy nem támadta meg az árverést?

Másik kérdés:
Am elvileg ha megnyertel egy licitet és az adós kifogással el akkor ha jól olvastam a törvény szerint kérhetsz a vegrehajtotol halasztást a fizetésre amíg elbírálják az ügyet. A gyakorlatban errol hogy szerzek tudomást? a határidő lejárta elott kerek a vegrehajtotol egy papírt hogy az adós nem élt kifogással és ez után fizetek? Am a végrehajtó köteles ha ilyen történeik tájékoztatni engem vagy legalább elmondani ha megkérdem?

Grave7 # 2017.09.14. 22:02

@Argos:
Elég simán leírni: megszólítás, ügyszám, ki vagy, melyik ingatlan, mit kérsz, dátum, aláírás.

Valóban nincs határidő, egyéb ügyek miatti terheltségtől függően 1-3 hónap szokott lenni, ha az egyéb feltételek fennállnak.

Mbvk.hu-n az összes vonatkozó jogszabályhoz van link, illetve az árverési rendszerben is van ismertető. Egyébként olvasásra ezt a fórumot (több évre visszamenőleg), meg mondjuk egyetemi tankönyvet lehet ajánlani.

Argos # 2017.09.14. 21:35

Sziasztok!

Új vagyok a témában, először a VHTvel ismerkedem és lenne pár kérdésem.
A válaszokat előre is köszönöm!

154/A. § 10 szerint 15 nap van beadni a kérelmet, ennek van meghatározott formája vagy csak simán leírja az ember?
Továbbá nem láttam határidőt hogy a Vegrehajtonak mennyi időre ra kell kitűznie a kilakoltatast, vagyis van e felső idő limit.

Az ominózus törvényen kívül tudtok ajánlani hasznos olvasnivalót a témában?

Koszonom

Bástya # 2017.09.14. 19:04

A hrsz-t ellenőrizheted könnyen.

www.mepar.hu

itt válaszd ki a MePar Böngésző fület.

Egyébként melyik település? Ha Bp, akkor melyik kerület?

Diagrey # 2017.09.14. 08:25

Itt kivett önálló lakóházról van szó. 202/A szerepelt az árverési oldalon, az árverési hirdetményben, de az ott lakók váltig állítják, hogy a 202-es ház az árverezett.
A végrehajtónál azt mondják, a tulajdoni lapon is 202/A szerepel. Hétfőn megyünk be személyesen.

gerbera317 # 2017.09.14. 08:07

Azt még tegyük hozzá, hogy a hirdetmény akkor korrekt, ha az áll benne, hogy "xxxx hrsz. szám alatt nyilvántartott, természetben az ingatlan-nyilvántartás szerint Kossuth u. 23., a tényleges házszámozás szeirnt Kossuth u. 39. alatti ingatlan...". De ha nem ez áll benne, anélkül is jó lehet, mert a fénykép csak-csak a hrsz. szerinti ingatlanról készült, bár, az is csak tájékoztató jellegű. Végső soron az árverési vevő kockázata, hogy mire tesz látatlanban vételi ajánlatot.

Diagrey # 2017.09.14. 08:01

@Grave7: Bocsánat, az ingatlan árverési jegyzőkönyv érkezett meg, ami jogerőre emelkedett.
A helyszínen az árverési hirdetményben szereplő házszámú házat néztük meg, mivel a helyrajzi szám nincs feltüntetve általában a kapun.

Grave7 # 2017.09.14. 07:54

@Diagrey: Milyen jogerős végzésről beszélsz? Olyat a végrehajtó nem küld.
Amikor korábban kívülről megnéztetek "valamit", mégis mit néztetek meg? (Mert a házszámot biztos nem...)
Egyébként meg nem a házszám, hanem a helyrajzi szám számít, az adott hrsz-en nyilvántartott ingatlant árverezi a végrehajtó.

Diagrey # 2017.09.14. 07:38

Megnyertük az árverést, megérkezett a jogerős végzés. Boldogan mentünk a házhoz, amit előzőleg kívülről megnéztünk, és döbbenten tapasztaltuk, hogy az árverési hirdetményben és a jogerős végzésben szereplő házszám nem egyezik az árverezett ház házszámával! Természetesen hívom a végrehajtót, de mire lehet számítani?

gerbera317 # 2017.09.14. 07:18

@Atti74!

ezeket az információkat a végrehajtó adta, tehát ha valótlan szerepel benne, az tőle származik.
Hm... Lássuk:
ha az adós nem él a fellebbezés jogával a fizetést követő 30 napon belül
Az adósnak nem fellebezési joga van, annak a határideje nem 30 nap, és a határidő számítása nem a fizetés napjával kezdődik. Ezek olyan tévedések, hogy egy végrehajtótól ilyet nem hallhatsz.
Ettől függetlenül értettem a kérdésedet, csak azt tettem szóvá, hogy mi értelme valótlan állításokkal felvezetni egy ilyen kérdést. A kérdésed lényege ennyi: "Ha nincs türelmem kivárni a végrehajtó általi átadást, mit tehetek?". Az összes többi kuka. Érted?

Csak építő jellegű hozzászólást szeretnék kérni.
Tehát nem értetted, mit értek azon, hogy "cipőtalp"? Akkor elmagyarázom: Önkényesen birtokba veszed az ingatlant, és írásban bejelented a végrehajtónak, hogy az adós neked önként átadta azt, kiürítve, kulcsokkal, mindennel, és kéred a 154. § szerinti átadást. A végrehajtó nem fogja vizsgálni, igazat mondasz-e, úgyhogy egy jegyzőkönyvben hozott intézkedéssel átadja azt neked. Onnantól, hogy írásban bejelentetted a birtokba vételt, a büntetőjogi kockázat a tiéd.

Megjegyzem, ez a topik nagyjából két kérdéssel foglalkozik: 1) az előző tulajdonos közüzemi tartozásaival, hogy azokat a vevő viselni köteles-e, 2) hogyan kerül a vevő birtokba. Csak egy kicsit kellett volna visszaolvasnod.

Bástya # 2017.09.13. 19:33

Az én ügyem már rendeződött, érdemi hátrányt nem szenvedtem... így panaszkodni nem fogok. :-)

Azért köszi.

Atti74 # 2017.09.13. 17:04

@gerbera317 - Ha a válasz nekem szólt, akkor annyit fűznék hozzá, hogy ezeket az információkat a végrehajtó adta, tehát ha valótlan szerepel benne, az tőle származik. Azt is mondta, hogy azért lehet probléma őt megkerülni, mert hivatalosan senki nem tudja, hogy az ingatlanban nem laknak, illetve van-e az adósnak ingósága a lakásban. Csak építő jellegű hozzászólást szeretnék kérni. Köszönöm!

Grave7 # 2017.09.13. 16:46

@gerbera317: Reggel van :D Szimpla panasz/kifogás lett volna a válasz?

.
@bojarka: Nem rosszindulat, hanem tapasztalat, hogy a legegyszerűbb dolgokat is el szokták rontani, ezért az alapoktól kell kezdeni a probléma megoldását (lásd informatikai gondnál: próbálta újraindítani a számítógépet?).

.
Nem tudhatjuk, hogy bojarka és Bástya ugyanarról az árverésről beszél-e, de a következőt tudom javasolni ilyen esetben:
. írd meg tértivevényes levélben (vagy félfogadási időben a levelet add át a végrehajtónak/alkalmazottjának - érkeztetett példányt kérj vissza): A-én utaltad B előleget C számláról D számlára, közleményben E szerepelt, F-én kérted aktiválást, azóta G nap eltelt és nem aktivált, árverés H-án lejár, részt akarsz venni rajta, kéred aktiválást; ha nem teszi meg, panaszt küldesz az MBVK-nak;
. válasz függvényében/attól függetlenül megteszed a panaszt;
. nézed közben, minden nap, árverés vége előtt is, hogy aktiválva vagy-e már - erről képernyőfotókat is készíthetsz;
. ha nem aktivált és végül más tett ajánlatot, elkelt az ingatlan, akkor végrehajtási kifogást nyújtasz be az árveréssel szemben, összes eddig irat másolatával együtt a végrehajtónak (és a bíróságnak is közvetlenül) megküldve, az árverés megsemmisítését és új árverés kitűzését kéred.

gerbera317 # 2017.09.13. 14:26

Az általad kérdezett módszer ugyanaz, mint a döglődő számítógépeknél: ctrl+alt+cipőtalp.
Egyébként a kérdésed telis-tele van valótlan állításokkal. Legközelebb, ha kérdezel, ezeket hagyd ki. Elég lett volna ennyit kérdezni: "Ha nincs türelmem kivárni a végrehajtó általi átadást, mit tehetek?".

Atti74 # 2017.09.13. 13:56

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha az adós nem él a fellebbezés jogával a fizetést követő 30 napon belül, és nem is tartózkodik magyarországon ezáltal el sem lehet érni, akkor van-e más lehetőségem a lakásba bejutni a végrehajtón keresztüli megoldáson kívül? Ez utóbbi ugyanis kb 60 napot vesz igénybe, így pont bele csúszok a moratórium időszakába. Köszönöm előre is!

bojarka # 2017.09.12. 11:18

Igen, én is érzem hogy valami nem ok. Nálam sincs még licit a választott árverésen.
Telefonon ma kaptam először infót, eddig azt mondták- hogy nem tudják mi a helyzet a kérelemmel, majd a kolléga intézkedig, várjak, stb...
Mailre semmi válasz.