Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Mikor # 2017.11.17. 10:19

A 60 napos fizetési halasztásunk letelik január 15-én. Az adósnak is eddig kell önként átadnia az ingatlant.
A moratórium miatt megteheti, hogy csak április közepén költözik ki.
A kérdésem: a vh januárban értesíti a jegyzőt, és megkezdődik a 60 napos jegyzői időtartam, vagy a moratórium miatt erre nincsen szükség.

[Mi szeretnénk valamennyivel kitolni a vételár befizetését. Ezért - kölcsönös megállapodás esetén- akár több időt is biztosítunk adósnak, mint a moratórium.
De a januári fizetési határidő áprilisi vagy még későbbi átadással nem jönne jól. ]

bééci # 2017.11.16. 19:07

Szervusztok! Mivel új vagyok eme témában, érdekelne, hogy a kilakoltatási moratórium érvényes-e nyaralóra, külterületen, valamint garázsra? ha az adósnak nem a bejelentett címe az árverezett ingatlan, de lakja valaki más, mi a menet?

Burn Out # 2017.11.15. 19:55

Próbálj azzal érvelni, hogy a lakáskiürítés elrendelésekor a gyámhatóság is ki fog menni, mert kiskorú személy van a lakásban, és ha a gyermek lakhatását nem tudják biztosítani, akkor ideiglenesen a gyermeket máshol fogja a gyámhatóság elhelyezni.

mirmu # 2017.11.15. 19:42

Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Márciusban vettem egy lakást árverésen. A vételár kifizetve, múlt héten végre a földhivatalban is a nevemre került az ingatlan. Októberben már a kiköltözés időpontjára vártam (jegyzői birtokvédelem letelt), mikor a végrehajtótól megtudtam, hogy a bíróság elrendelte a végrehajtás felfüggesztését 7 hónapra. Adós arra hivatkozott, hogy terhes, és hogy a férje munkanélküli. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek, ha májusban letelik a felfüggesztés, mi az esély rá, hogy ismét ad nekik a bíróság pár plusz hónapot? Hiszen akkor már a gyerek is meglesz, semmivel sem lesz jobb a helyzet, sőt. Tehetek valamit ha tudom, hogy a férj nem munkanélküli, hanem feketén dolgozik, és bőven elég pénzük lenne albérletre? Milyen jogcímen kérhetek tőlük valamiféle díjat a lakás használatáért? Bár úgysem fizetnének egy vasat sem...
Én albérletben lakom, a pénzem ott csücsül a végrehajtónál, és tehetetlennek érzem magam.

Hajdukarcsi # 2017.11.15. 19:21

Nem "felé", hanem "-nak" és "-nek". Nem olvastál eleget. ;)

Georgey05 # 2017.11.15. 13:49

Kedves Fórumozók!

Először is elnézést, hogy számotokra feltételezhetően idegesítő módon a sablon kérdéseket tettem fel az előző hozzászólásomban!
Azóta is nézegetem a topic-okat és találtam némi hasznos információt, de sajnos még mindig bizonytalan vagyok.

Tehát mivel nem lakják az általam megvásárolni kívánt ingatlant, így árverési nyertesként a jegyzőkönyv aláírása és az árverési összeg megfizetése után kell kérnem a lakás birtokba adását a végrehajtótól a fizetéstől számított 15 napon belül? Vagy az árverés lejárati napjától számított 15 napon belül még a fizetést megelőzően?

És ha nem történik meg a birtokba adás az adós részéről a végrehajtó vagy saját személyem felé akkor a fizetéstől számított 30 napig kell várnom, hogy az adós kíván-e kifogással élni és a 30. nap letelte után, amennyiben már a tulajdoni lapon az én nevem szerepel akkor vehetem birtokba zárcserével és az ott lévő ingóságok leltárba vételével a lakást?

Legyetek szívesek ennek a menetét időrendi sorrendben leírni, hogy hogyan célszerű, mert hiába olvasom a hozzászólásokat nem látom át ezt pontosan.

Előre is köszönöm a fáradozást!

Üdv, Georgey05

Georgey05 # 2017.11.15. 09:10

Kedves Fórumozók!

Új vagyok ingatlanárverésben, elég sok hozzászólást elolvastam itt és rákerestem néhány szóra, hátha megtalálom a választ kérdéseimre,de sajnos nem sikerült.
A lényeg:
Kiszemeltem egy lakást, amit árvereznek. Azt biztosan tudom, hogy a lakásban jelenleg nem lakik senki.
Ilyen esetben vonatkozik a moratórium a lakásra?
Természetesen nem tudom, hogy az adós az árverezett lakás címére van-e bejelentve vagy másra, de feltételezem, hogy nem ide. Ez befolyásolja a moratóriumot?
A másik kérdésem, hogy amennyiben jelen esetben nem él a moratórium és megnyerem az árverést, kifizetem az összeget akkor véleményem szerint két lehetőség van:
Az egyik az, hogy az adós átadja az ingatlant, az rendben van. Viszont ha nem adja át önként, akkor a végrehajtótól kell kérnem "kilakoltatást" vagy önként zárat cserélhetek rajta, mivel nem lakik benne senki és már az én tulajdonomban van?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Sirdna08 # 2017.11.14. 19:31

Gerbera!Köszönöm!

Mikor # 2017.11.14. 13:49

Köszönöm.
Ha jól értem

  1. a moratórium a fizetési határidőt nem befolyásolja, nem hosszabbítja meg.
  2. 60 nap halasztás csak jk aláírás alkalmával kérhető, máskor (pl. kifogás utáni végzés kiadása időpontjában nem)
  3. a vevő kifogását is seperc alatt elbírálják. Esetleg az 59. napon benyújthatunk egy kisebb kifogást, kb. egy hónapot nyerünk vele. Ez az adóst a moratórium alatt úgysem érinti, mert addig maradhat.

De addig már szeretném magam mögött tudni ezt a dolgot. Nincs ötletem kifogásra, és röhejesen húzni az időt sem szeretném.
A moratóriumot kivárjuk.

gerbera317 # 2017.11.14. 08:13

A végrehajtási kifogás halasztó hatállyal bír a vételár megfizetésére (149. §).

Sirdna08 # 2017.11.13. 17:52

Köszönöm a segítséget.
"Mikor" kérdésére egyébként mi lenne a válasz? Én úgy tudom hogy a kifogás nem menti fel a vevőt a fizetési kötelezettség alól, tehát határidőre mindenképpen ki kell fizetni a vételárat. De persze lehet hogy én tudom rosszul.

gerbera317 # 2017.11.13. 16:32

Gondolom kifogás esetében nem áll fenn a jegyző 60 napos ideje
Hát dehogynem. A kifogást a végrehajtó kilakoltatást elhalasztó intézkedése ellen adhatod be, az intézkedést pedig akkor hozza a végrehajtó, ha a jegyzős 60 nap eltelt.

Sirdna08 # 2017.11.13. 16:23

Kedves Gerbera!
Sajnos moratórium van április 30-ig, ezt már megszavazták. A fizetés tekintetében fizethetek hamarabb is, nyilván ezt csak akkor tenném meg ha esélyem van a kifogással hamarabb bejutni az ingatlanba. Gondolom kifogás esetében nem áll fenn a jegyző 60 napos ideje. Tehát ha fizetnék nov 24 ig, kérem a birtokba adást 15 napon belül, majd beadom a kifogást, akkor kb dec 15.én elindulhatna a bírósági folyamat a lakhatási probléma okán. Itt kérdés hogy mi lehet elfogadható indok a bíróságnak (sajnos a végrehajtónak ilyen esete nem volt, ezért is kérdés nekem, mit kéne írni, mivel igazolni) és mennyi idő lehet mire a bíróság dönt. Ha nincs sok remény a döntésre egy-két hónapon belül, akkor nyilván megvárnám a fizetési határidőt, tehát dec végét.
Köszönöm

gerbera317 # 2017.11.13. 16:02

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Tehát akármikor is fizeted meg a teljes vételárat, a kiköltözési kötelezettség azon a napon fog keletkezni.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
Tehát a fizetést követő 15. napig kérheted jogvesztés nélkül az ingatlan kiürítését.
(11) A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
Egyébként a 60. nap január 1. lesz. Nem tartom valószínűnek, hogy az banki értéknap lesz, ezért kénytelen leszel még valamikor december végén fizetni. Az azt követő 15 napon belül kell kérned az ingatlan kiürítését. A kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül erről tájékoztatja a végrehajtó a jegyzőt, és az ugyaninnen számított 60 nap elteltével tűzhet ki a végrehajtó kilakoltatást. Addigra már csak néhány nap lesz hátra a téli moratóriumból. Ha azt meghosszabbítják (nevezzük választási gesztus-moratóriumnak), akkor:
182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély.
(2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek.
(3) c) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.
Tehát ha a választási moratórium miatt nem veheted birtokba a lakást, akkor az elhalasztást kifogással támadhatod, és akár sikerrel is járhatsz.

Sirdna08 # 2017.11.13. 15:20

Kedves Gerbera!
Az árverés október 24. zárult, jegyzőkönyv november 2. 60 napot kértem a fizetésre.
Köszönettel, Sirdna

Mikor # 2017.11.13. 11:53

Megnyertünk egy vidéki házat árverésen. A ház lakott, érvényes a moratórium.
Mi Budapesten lakunk, és meg is tartjuk lakást, ezért nem kérünk kiköltözést, megvárjuk a moratórium végét.

A kérdésem lenne, hogy fizetni csak a moratórium végén kell?
Halasztást fogunk kérni. Ha a 60 nap alatt valaki kifogást ad be, és a bíróság fokozatain végigmegy, akkor csak a jogerős végzés után kell fizetni?

Szeretnénk, amennyire lehet, kitolni a fizetési határidőt, ezért kérdezem. Akár mi is nyújthatunk be kamu kifogást, hogy később kelljen fizetni, és időt nyerjünk?

gerbera317 # 2017.11.13. 07:38

Esetleg, ha méltóztatnál közölni, mikor volt az árverési jegyzőkönyv aláírása, és mikor lett a vételár megfizetve, akkor talán használható választ is lehetne adni a kérdésedre.

Sirdna08 # 2017.11.12. 10:16

Tisztelt Fórumozók!
Árverésen ingatlant vásároltam és persze belefutok a moratóriumba. A végrehajtó jelezte hogy kérjem a birtokba adást 15 napon belül, aztán válaszol hogy moratórium van majd kifogással élhetek. "a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított."
Kérnék szépen tanácsot abban hogy ez mit jelenthet. A végrehajtó szerint az anyagi helyzet itt nem érv. Az hogy simán leírom hogy nem lesz hol laknom az gondolom kevés. Aláírt doksi kellene arról pl. hogy kiraknak két hónap múlva a lakásból ahol éppen élek?!? Esetleg kiskorú gyermekét egyedül nevelő anya elég érv? Emellett érdekelne az is hogy mennyi idő mire egy ilyen kérelem átfut. Feltételezném hogy a bíróság ilyen helyzetben nem ül hónapokig az kérdésen (hiszen az érintett utcára kerülhet) de persze kicsit se lepődnék meg ha a moratórium lejárta után kapnám meg a végzést hogy beköltözhetek. Annyit még hogy a lakás tulajdonosa külföldi, nem lakik a lakásban, ügyvéd képviseli. Szinte biztos hogy pénzt akar majd, lakhatási problémája nyilván nincs. Szóval szeretnék tisztán látni hogy ez a megoldás segíthet e belátható időben a lakásomhoz jutni vagy marad a várakozás/lelépési pénz. Köszönöm a segítséget előre is.

sofalvip # 2017.11.08. 18:46

Köszönöm a választ! Akkor jól gondoltam.

Grave7 # 2017.11.08. 18:18

@sofalvip: Igen, a végrehajtónak megküldheted a Vht. 154/A. § (10) bek. szerinti kiürítési kérelmet, hogy ne fuss ki a határidőből és az egyéb határidők is elteljenek április végére.

sofalvip # 2017.11.08. 17:39

Régóta olvasom a fórumot, vettem már ingatlant, autót végrehajtásból, eddig szerencsém is volt és körültekintő is voltam. Most találtam egy számomra érdekes ingatlant, távolról ismerem is akié a ház. Már évek óta lakatlan, a városban a fehérgalléros bűnözők közé tartoztak ,de 4-5 éve elköltöztek, többen úgy tudják külföldre. Tehát adott egy üres ingatlan, szóval ha esetleg megnyerem, akkor sem tudom átadatni a jelenlegi tulajjal mert nem tudjuk merre vannak. A kérdésem az hogy függetlenül a moratóriumtól, a kényszerkilakoltatást elindíthatom?, ami valószínűleg április 30-ig végigfut, utána feltörik a zárat és bejutunk. /remélem/

gerbera317 # 2017.11.08. 15:20

Na jó, én kiszálltam. Colle, értem én, hogy komoly érdeksérelem ért, de ez nem jogosít fel arra, hogy ugyanazt a nótát fújjad, és azt akard a torkomon letolni. Nem fog menni. Ha úgy gondolod, hogy a végrehajtó mulasztott, tolj be ellene egy végrehajtási kifogást, és majd olvasd el a bíróság indoklását. Szép napokat.

Vadsuhanc # 2017.11.08. 15:08

Kedves colle!

Azt hiszem félreértettél, de nem akarok nagyon magyarázkodni. A megakadásom oka az volt, hogy nem értettem, hogy egy bérlő az árverési hirdetmény ellen, hogyan tehet panaszt.

A végrehajtási eljárás felfüggesztésének pontos okát nem jelölted még mindig meg és hiányolom az általad írásban tett intézkedések, kérelmek, kifogások felsorolását is és az ezekre kapott válaszokat is.

Elnézést, hogy belekontárkodtam nem teszem többé, de engedd meg, hogy megjegyezzem az árverési vevőnek senki nem tilthatja meg, hogy az árverést megelőzően pontosan és mindenre kiterjedően tájékozódjon és a végrehajtási törvényben pedig egyértelműen le van írva illetve abból kiolvasható, hogy egy árverésen történt ingatlanvásárlás nem minden kockázattól mentes és ez a kockázat bizony az árverési vevőt terhelik.

Amennyiben pedig valamit sérelmesnek érzel és van panaszjogod miért nem adod elő az elbírálásra illetékesnél?
Itt hiába pacsizzuk le, hogy igazad van, ha Te saját magad a megoldás érdekében nem teszel semmit. A felelős választ meg azért nehéz is várnod mert az iratok ismerete nélkül nem igazán lehet olyan véleményt mondani, amely tutira megállja a helyét.

Én személy szerint további sok sikert kívánok Neked és kívánom azt is, hogy a helyzet minél előbb megoldódjon pozitív értelemben a részedre.

colle # 2017.11.08. 11:05

Vadsuhanc

A kérdésem nem erre vonatkozott. Kérlek olvasd el amit Gerberanak írtam. Ott van a kérdésedre a válasz is csak figyelmesen olvasd el. Köszönöm!

Vadsuhanc # 2017.11.08. 10:28

Colle

Mondjuk én itt elakadok mindig amikor ezt olvasom Tőled:

.."az ingatlanban lakó bérlő egyébként kifogással élt a hirdetmény ellen, mert azt lakottan és nem beköltözhetően kell meghirdetni (a bérlő szerint), hiszen neki bérleti szerződése van. ..”"

Biztos vagy Te benne, hogy a végrehajtás felfüggesztésének pontosan ez az indoka és nem más?