jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


monalisa1 # 2011.04.19. 16:32

Laikusként: a végrehajtás a meg nem született (nem igazolt) gyermekek okán indul, ennek semmi köze a banki hitelszerződéshez. Az egész házat árverezik., házastársi közös vagyonként együtt nevetünk együtt sírunk. Ha a férjed meg is vásárolná a házat az biza nem lenne per és tehermentes, nagy summa tartozás nyomja továbbra is a vállatokat.

monalisa1 # 2011.04.19. 16:34

Ha a bank is beszállt a végrehajtási eljárásba akkor a hitel fel van mondva!... Jó lenne ezt személyesen tisztázni velük.

batyuné # 2011.04.19. 19:14

Monalisa!
A gyerek megszületett nem emiatt van a végrehajtás, a bank pedig tagadja, hogy a szerződés fel lenne bontva, ugyanis a hitel összegét minden hóban pontosan leemelik a számlánkról.

végrehajtó1 # 2011.04.19. 19:47

nem emiatt van a végrehajtás

akkor írd most már le az egész történetet.

bellicus # 2011.04.20. 09:58

Tisztelt Jogászok!
A társasházunk 6 lakásos az alapító okiratunk szerint.
Két végrehajtás folyik ellene az én (vagyis feleségem és én) kezedeményezésemből. Ezenkívül lehet még valamely szolgáltató cég részéről. (Egy jegyzőkönyvet láttam is, az egyik tulajdonostárs írta alá, mint tanú).
Elsősorban az én végrehajtásaim lehetséges sorsáról érdeklődöm. Mindkét végrehajtás során a társasházi számláról leszedte a végrhajtó az ott lévő pénzt, mely messze nem volt elég. Mi lesz a folytatás? A társasházi törvény szerint a tulajdonostársak sortartásos kezesek. Hogy fog ez kinézni a valóságban. A mi ingatlanunkra (lakás) is ráterhelik az arányos részt? És ezáltal úszik a jelzálogunk? Ez nekem elég abszurdnak tűnik.
Közös képviselő nem válaszol semmire!!! Ennek hiányát ne vessék a szememre.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.20. 12:49

A mi ingatlanunkra (lakás) is ráterhelik az arányos részt?

Nem. Ugyanaz a személy nem lehet a követelésnek a kötelezettje is meg a jogosultja is.

bellicus # 2011.04.20. 15:16

Köszönöm, KBS!
Ezt reméltem is. Mégis szeretném tudni, hogyan folytatódik? A végrehajtó felszólít, hogy fizessem be a végrehajtás tulajdoni lapra való feljegyzésének díját? Vagy vannak egyéb finomságok is? Pl. el tudom képzelni, hogy valakinek a tulajdoni lapjával ezt meg se kell tenni, mert észleli, hogy komoly a dolog és kifizeti a ráeső részt...
Tisztelettel
bellicus

bellicus # 2011.04.20. 15:56
Van ennek jó oldala is. Általános tendencia a nyugdíjkorhatár emelése. Beszélnek 65 évről, de olykor 70-ről is a távoli jövőben. A bírókat viszont kötelező lesz a kormánynak nyugdíjba küldenie, akár akarja, akár nem. A tűzoltók meg gürcölhetnek 65 éves korukig.
  • És mi van, ha egy bíró 62 éves kora előtt kis idővel átmegy másik tanult szakmájába - ami persze ritka, de hátha? Pl. könyvelő lesz, mert valamikor kitanulta, vagy ügyvédnek szegődik. Vagy vállalati jogtanácsos lesz.
  • Furcsa megnyilatkozás a kormánypárt részéről az egységes nyugdíjkorhatár emlegetése. Eddig ez nem kötelesség, hanem jog volt, mármint a nyugdíjba menés. És ahogy majd telik az idő, és megváltoznak a viszonyok, általános nyugdíjkorhatár emelés lesz, ez nem fog vonatkozni az alkotmányba beleírtakra. És ismét nem lesz egységes a nyugdíjkorhatár. Hát ez baklövés a hátsó szándék szempontjából is.
batyuné # 2011.04.20. 17:51

Végrehajtónak!
A történet: fele fele arányban vagyunk tulajdonosai a férjemmel az ingatlannak, becsértéke 1350000 ft az én fél részemre kiszámítva. Az ingatlan 3000000 ft banki jelzáloghitellel, 2000000 ft szocpollal terhelt. Megszületett mind a két gyerkőc, így nem megelőlegezett szocpolról van szó. Kezes voltam, emiatt engem végrehajtás alá vontak. Vonják a fizum felét, + megterhelte a fél ingatlant. A végrehajtási eljárásba belépett jelzálogjogosultként a bank és a mák is. A bank nem mondta fel a hitelszerződésünket, ugyanis a mai napig vonják minden hóban a törlesztőrészletünket, és tagadják is, hogy fel szeretnék velünk bontani a szerződést. Viszont kaptam a héten egy levelet a földhivatalból, és meglepve tapasztaltam, hogy a szocpolt végrehajtásként jegyeztette be a végrehajtó a 2000000 összeggel. Ez most azt jelenti, hogy nekünk ezt az összeget egyben vissza kell fizetni? A párom árverés során szeretné a becsértéken megvásárolni a fél részemet, ez az összeg viszont kisebb, mint amennyivel még a banknak tartozunk. A különbözettel mi lesz? Akkor felbontja a bank a szerződést, vagy újat kötnek, hogy lesz per és tehermentes, hogy a férjem nevére kerülhessen? Sajnos kevés érdemleges választ kapok, a végrehajtó szerint a férjem megveheti a fél részt, a bank kapja meg ezt az összeget mint előtörlesztés. Ez igaz?
Bocs ha túl hosszúra sikeredett!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.20. 20:55

A szocpol végrehajtása miatt végrehajtás megszüntetése iránti pert kellett volna (vagy kellene) indítani, hiszen azzal nem tartoztok (feltéve, hogy nem csak megszülettek a gyerekek, de időben be is jelentettétek ezt a körülményt).

Az árverési vevő tehermentesen szerzi meg az ingatlant. Csakhogy lesz itt egy kanyar is. Ugyanis, ha az árverési bevétel nem fedezi a teljes tartozás összegét, akkor a maradékkal továbbra is tartozol. Az az ingatlanhányad pedig, amelyet a férjed vesz a házassági életközösség alatt, közös tulajdon, akár újra foglalhatja is a végrehajtó a téged megillető tulajdoni hányadot. Talán jobb lenne akkora vételárat ajánlani, amely a teljes tartozást lefedi.

batyuné # 2011.04.21. 19:41

Most kaptam a levelet a héten, úgyhogy megfellebezem. Ha időközben elválnánk a férjemmel, és úgy venné meg a fél tulajdont, akkor is újra végrehajtás alá vehetnék az ingatlant? Akkor már nem lesz házastársi közös vagyon. Ez járható út lenne? Az nem gond, ha rajtam marad a fennmaradó összeg tartozásként, csak a férjem maradjon ki belőle + az ingatlan.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.21. 21:35

Emiatt elválni?! Őrült gondolat.

végrehajtó1 # 2011.04.22. 06:37

batyuné

Ha időközben elválnánk a férjemmel, és úgy venné meg a fél tulajdont, akkor is újra végrehajtás alá vehetnék az ingatlant?

Ez a helyes megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.22. 07:08

Sajátos elképzeléseid vannak "helyesről" és "helytelenről". Persze, a cinizmusnak nincsenek határai.

végrehajtó1 # 2011.04.22. 13:14

Köszönöm véleményed KBS.

batyuné # 2011.04.28. 08:00

KBS és Végrehajtó!
Képzeljétek, most beszéltem a Mák-kal, és ha elválunk, hiába marad a férjem a lakásban a két gyerekkel, akkor is vissza kell fizetnem a szocpol teljes összegét. Ugyanez a szitu ha elárverezik a lakást és a férjem megveszi a felét. Most adjatok valami tanácsot, hogy ezt hogy kerüljük el, elég lesz az árverési összeget összerakni, nem még ezt is kifizetni.

andinaggy # 2011.06.03. 12:25

Kedves Fórumozók!
Testvéremmel örököltünk egy földrészt, (mást nem!)ami a hagyatéki leltár szerint 50 ezr ftot ér (2006 ban). Pár évre rá, perbe mentünk a cetelem bankkal, ugyanis apánknak, mint örökhagyónak, volt tartozása 250 e ft körül! A bíróságnál hivatkoztunk a terület értéktelenségére, és közöltük, hogy az 50 ezer ft-ot, mint örökölt vagyont, megfizetjük! A cetelem "független" becslőt rendelt ki, aki majd 400 ezer ft értéket számolt ki a területre! Ezért a bíróság megállapította a tartozást! Ez kb egy éve volt, és most kaptunk egy közjegyzői fizetési meghagyást, amire 15 napunk van reagálni! A földrészünk -amit nem is tudunk pontosan hol van - egy 50 tulajdonossal közös résznek egy kicsi hányada, esélytelen az értékesítése, ráadásul egyértelműen nem több száz ezer ft-ért, ezért nem tudjuk mit tegyünk! Pénzünk nincs, van egy 500 e ft értékű autóm, a férjem szüleinél élünk, és a fizetésem bruttó 80 ezer, testvérem albérletben, nem dolgozik, gyesen van.
Mit foglal ilyen esetben a végrehajtó?
Érdemes kifogást írni - bár nem tudom, mire hivatkozhatunk?!
Minket nem érdekel, ha a földterületet viszik, amit örököltünk, hisz úgysem tudjuk hasznát venni, de a fizetésemre és az autómra szükségem van!
Kérem adjatok tanácsot!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.03. 15:28

Valószínűleg késő már, de már a per előtt, legkésőbb a perben kellett volna azt mondani, hogy a banké a föld, vigye. Az értéktől függetlenül nem lehetett volna több követelése. Nem volt ügyvédetek?

andinaggy # 2011.06.03. 16:49

Köszönöm szépen a válaszod!
Számunkra csak a per megindulta után vált világossá, hogy mi is képezi az örökségünket! Apánk halálakor, be sem lett adva vagyonként a föld, mert mi nem tudtunk róla, csak később, kaptunk póthagyatékról közjegyzői megkeresést, mivel szolgalmi jogot jegyeztek be a földre, és keresték a tulajdonosokat, de nem nagyon emlékszem, csak, arra, hogy jött az illetékhivataltól a "fizetnivaló"!
Mivel a tárgyalások Budapesten voltak, ami több mint 200 km, így az utazást meg az ügyvédet nem tudtuk vállalni, és biztosak voltunk benne, hogy az örökségünk a hagyatéki leltár szerinti összeg!
Érdemes a kifogást írnunk , hogy a földet vihetik?
Ha megindul a végrehajtás, nem a földet szabad csak foglalniuk?
Foglalhatják e a kocsimat, amit nem az örökségemből vettem, vagy a fizetésemet tilthatják e, ami a megélhetésünket jelenti?

janika29 # 2011.06.13. 16:54

Tisztelt fórumozók!
2éve minden hónapban vonja a bank a számlámról a megállapított jelzálog hitel részletét!
2hete küldtek egy levelet hogy 345nap elmaradásunk van és ha nem fizetjük be ár verés alá helyezik a házunkat!
Kérdés: Ha tudom bizonyítani hogy minden hónapban fizettem pontosan a részletet akkor fordulhatok e bírósághoz ez ügyben és nyerhetek e pert hogy meg maradhasson a lakásunk?

ObudaFan # 2011.06.13. 16:56

Akkor tudsz. De akkor valószínűleg sor sem kell, hogy kerüljön a perre.

janika29 # 2011.06.13. 17:09

Köszönöm a választ!
A bizonyíték az hogy a bankunktól ahol a számlánk van le kértünk minden számlát hogy milyen levonások történtek és hogy milyen számlaszámra ez elég bizonyítéknak?

yamada23 # 2011.06.15. 18:04

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy adott egy ház ami az én tulajdonom. A szüleim vettek fel rá jelzáloghitelt, de a hitel az én nevemen van. (A ház a szüleimé, annak idején az örökösödési adó miatt írták az én nevemre hogy ne kelljen majd fizetnem) A hitelt nem tudták fizetni. A bank felmondta. A kérdés a következő: ha a bank nem tudja olyan áron értékesíteni a házat, hogy kitegye a felvett hitel összegét, ami a svájci frank miatt közel 6 millióval lett több a hitel felvétele óta, akkor a fentmaradó összeggel, tartozással mi lesz? Azt rajtam hajtják végre?
Előre is köszönöm

győr1 # 2011.10.28. 20:07

Segítséget szeretnék kérni: társasházunk áprilisban indította a közjegyzőnél egy ingatlan árverezését. Már a helyi végrehajtónál van az ügy, augusztusban kifizettük a teljes végrehajtási költséget. És azóta semmi nem történt. Már írtunk ajánlott levelet a végrehajtónak, mert a befizetésünk óta nem kaptunk értesítést. Kérdéseim: Nem köti időkorlát a végrehajtót? -mert a tartozás azóta is hamozódik. Augusztus óta rengeteg idő eltelt, mikorra várható lépés az ügyben?

gerbera317 # 2011.10.31. 00:33

társasházunk áprilisban indította a közjegyzőnél egy ingatlan árverezését.

Az kizárt dolog. Nem fizetési meghagyás kibocsátását kértétek a lakótárs ellen? Valószínűleg igen. Fizetett? Valószínűleg nem. Kértétek a végrehajtás elrendelését? Valószínűleg igen.
És akkor most vagyunk a jelenben: a végrehajtás megindult, először azonban a végrehajtó azt vizsgálja, van-e más módja a követelés behajtásának, mint az ingatlanárverés. A közös költség elmaradása (valószínűleg erről van szó) egy fiatal autó árverezéséből is megtérülhet, nem feltétlenül kell (és nem is szabad!) azonnal az ingatlant elkótyavetyélni.
Ez eljárást egyébként nem itt kell sürgetni, hanem az eljáró végrehajtónál...