adózás végelszámolás alatt

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.15. 12:01

Nem, nem azt jelenti. A végelszámolás alatt az elárusítás zavartalanul folyik.:)
Szóval a Cég "va" ugyanúgy állíthat ki számlát, mint bármelyik másik.

A felfüggesztés ideje alatt kiállított számlát már nem állíthatod be a könyvelésbe - de ez nem a végelszámolás miatt történt.

AndiBp # 2008.06.15. 11:43

Ez azt jelenti, bocsánat, de még egyszer, hogy 2007.04.18 után már nem állíthatott volna ki számlát?

nandy # 2008.06.15. 11:02

És itt van egy nagyon jó szakmai cikk:

http://www.adonavigator.hu/index.php?…

A lényeg:
A felfüggesztés alatt álló adózóval kapcsolatban levõ adózók „védelme” érdekében a törvény rendelkezik arról, hogy a cégnevet, adószámot és a felfüggesztés kezdõ idõpontját az állami adóhatóság honlapján közzé kell tenni.
Érdemes ezt a közleményt is figyelni tehát a www.apeh.hu oldalon, mert a felfüggesztett adószámú adózó által kibocsátott számla áfa tartalma nem helyezhetõ levonásba. Arra pedig nem hivatkozhatunk, hogy nem tudtunk róla…

nandy # 2008.06.15. 10:53

Az adószám felfüggesztésének legfontosabb szerepe az érintett adóalanyok adólevonási jogának korlátozása, ugyanis a felfüggesztés időtartamára megvonja az adózótól az áfa levonásának, valamint az adó visszaigénylésének és visszatérítésének jogát.

Az adószám felfüggesztésére a törvényben meghatározott tényállások bármelyikének bekövetkezése esetén sor kerülhet:

• az adózóval postai kézbesítés útján két egymást követően közölt hivatalos irat a feladóhoz a „címzett ismeretlen” jelzéssel érkezett vissza,
  • az adózó székhelyén végzett helyszíni ellenőrzés alapján az adóhatóság hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó a székhelyén nem található,
  • az adózó a rá irányadó szabályoknak megfelelő szervezeti képviselőt az adóhatósághoz nem jelentett be,
  • az adózó ellenőrzése alapján az adóhatóság hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó nem rendelkezik szervezeti képviselővel, vagy a bejelentett szervezeti képviselő nem valós személy, illetve a megadott elérhetőségi helyeken nem fellelhető.

http://www.apeh.hu/…gesztes.html

nandy # 2008.06.15. 10:49

A végelszámolást 2007.04.18-án kezdték.

Az adószám felfügesztésének időpontja: 2007.10.09.

AndiBp # 2008.06.15. 09:49

DT-TEAM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.15. 09:41

Mi a cég neve?

AndiBp # 2008.06.15. 08:46

Az igazságügyi minisztérium honlapján a cégbetekintésnél- másolat a 21/2 alatt ez áll: a felfüggesztés kezdő időpontja év/10/09.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.15. 08:43

Már miért függesztenék fel az adószámot a végelszámolás alatt? Nem értettél félre valamit?

AndiBp # 2008.06.15. 08:33

ObudaFan!

Egy alvállalkozóm végelszámolás alatt számlát állított ki a számomra. Ez valódi lehet?

Sajnos csak most néztem utána Ő nekem nem szólt róla. A számlát már kiegyenlítettem.

Az aószám felfüggesztésének kezdő időpontja: év/10/09 a számlát év/12.28-al állította ki.

ObudaFan # 2008.03.21. 17:08

Nincs mit.

péter 54 # 2008.03.20. 11:00

ObudaFan!
Köszönöm.Ez megnyugtató ha már voltam annyira hülye,hogy eddig/egész pontosan a korábbiakban/ nem tettem meg.Az utózöngék ismeretében ezt kellett volna.Ahogy azt tanácsolták is egynehányan/nem itt a fórumon/.Csak az valahogy nekem akkor nem "smakkolt".Ez van.Péter54

ObudaFan # 2008.03.19. 19:02

Ha elhatározza a működésének a folytatását, akkor igen.

péter 54 # 2008.03.19. 06:32

Azt még megkérdezném,hogy a cég jelen helyzetben eladható-e?Az emlitetteken tul a cég "tiszta"
Péter54

péter 54 # 2008.03.18. 17:17

nandy!
"Természetesen" szóban.Tegnap kaptam meg a határozatot ,másról se szól a napom mint erről a kérdésről.Ami egyébként bennem merült fel,mert senki sem tért ki rá.
Ugyan az az ügyintéző aki a végelszámolásomat intézte tegnap azt mondta adóalany vagyok,ma visszahivott hogy sorry. de tévedett és konzultált a kollegáival valóban megszünt a jogviszonyom.És ahogy kbs. helyesen megfogalmazta helyettem végelszámoló lettem és nem állok tagi jogviszonyban.Az természetes,hogy a revizió során esetlegesen felmerült mulasztásokért,késedelmekért felelős vagyok de azt határozottan állitom ,hogy amikor elinditottam az egyszerüsitett végelszámolást az összes addig felmerült apeh követelést rendeztem és akkor ott 2 ügyintéző mondta az arcomba,és ezt le is irták-hogy amennyiben egy későbbi vizsgálat valamilyen hiányosságot nem tár fel-megszüntethetem a céges számlát,követelésük nincs.....stb.Aztán jött a revizió.

nandy # 2008.03.18. 16:48

Péter
Szóban tájékoztattak erről, vagy le is írták?

nandy # 2008.03.18. 16:27

Hát ez érdekes.

APEH-iránymutatás alapján a végelszámoló tag biztosítási jogviszonya a társaság végleges törlésének időpontjáig áll fenn.

péter 54 # 2008.03.18. 15:28

kbs,nandy!
Igazatok lehet.Bár tudnám akkor miért állitják néhányan a hivatal arra illetékesitől ennek az ellenkezőjét.Nyilván nem véletlenül merült fel bennem a kérdés.
Péter54

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 15:17

Dehogy léptél elő felszámolóvá! Végelszámoló lehetsz. És már hogy a fenébe ne lennének kötelezettségeid. Minden, ami cégvezetőként, plusz a végelszámolás.
Ja, és a tagi jogviszonyod sem szűnt meg.
A többi stimmel. :)

péter 54 # 2008.03.18. 15:13

Apropo-az Apeh-nél azt is megerősitették,hogy a céggel az egyszerüsitett végelszámolással a tagi jogviszonyom megszünt és "előléptem" felszámolóvá igy ilyen értelemben kötelezettségem nincs.
Persze más ügyintéző erről mást mond.
Ez itt a gubanc.
Péter54

péter 54 # 2008.03.18. 15:08

Egyszerüsitett végelszámolásnak indult.Még 2007-ben.Az az egy biztos,hogy már nem egyszerüsitett.A cégbiróság ezt regisztrálta is.
Péter54

nandy # 2008.03.18. 14:59

helyesbítek: a TAO-nak nem alanya.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 14:51

Ez igaz. De mégsem mindegy, hogy végelszámolás vagy felszámolás. A végelszámolásban ugyanis a keletkezett adókötelezettséget határidőben be is kell fizetni - felszámolásban azonban csak nyilvántartásba veszi őket a felszámoló, és a végén fizeti ki. Ha kifizeti.

nandy # 2008.03.18. 14:47

Sőt, ha tárgyi eszközt értékesít, akkor ÁFÁ-t is fizethet, kivéve:

ÁFA tv. 142. §
(1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője fizeti:

1. a vállalkozásban tárgyi eszközként használt termék és egyéb, a teljesítésekor szokásos piaci árát tekintve 100 000 forintnak megfelelő pénzösszeget meghaladó termék értékesítése esetében, ha az értékesítő adóalany felszámolási vagy bármely más, fizetésképtelenségét jogerősen megállapító eljárás hatálya alatt áll.
nandy # 2008.03.18. 14:45

igen, keletkezhet. Mivel a cb. még nem törölte a cégjegyzékből, ezért még adóalany. Tehát a kötelezettségei ugyanúgy fennállnak.

pl.

• ha van alkalmazott
  • ha a tag tagi jogviszonyban van a cégnél, és nincs emellett 36 órát meghaladó munkaviszonya
  • osztalékfizetés esetén tao, szja, eho
  • TAO

most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Azért említettem a könyvelőt, mert ő látja a pontos helyzetet. Itt csak vaktában lövöldözünk.