adózás végelszámolás alatt

péter 54 # 2008.03.18. 12:39

Kérdésem a következő volna:2007-ben inditott egyszerüsitett végelszámolásra-az ilyenkor szokásos 5 évre visszamenő revizió után-ma érkezett határozat az APEH-től,amivel különösebb gondom nincs is.Arra a kérdésemre viszont,hogy a felszámolás kezdetétől a jogerős határozatig terheli-e a céget-melynek felszámolója,korábban tulajdonosa voltam-adó és járulék fizetési kötelezettség,ahány ügyintéző annyi választ kaptam.
Az a benyomásom,hogy maguk sem tudják,különös tekintettel arra,hogy minden válasz azzal kezdődött,hogy "szerintem".
Péter54

nandy # 2008.03.18. 12:54

Szerintem ezt elég nehéz így látatlanba megmondani.

Könyvelő nincs kéznél?

péter 54 # 2008.03.18. 13:28

nandy!
Hogyne volna könyvelő.Ő határozottan állitotta,hogy nincs adófizetési kötelezettség.Viszont az Apeh-nak sikerült őt is elbizonytalanitani.Ahány ügyintéző annyi válasz.Szerintem az enyém nem egy specifikus eset csupán annyi,hogy az egyszerüsitett végelszámolás nem egyszerüsitett lett.És sehol nem találunk semmit ami ezt egyértelmüen szabályozná.Biztos rossz helyen keressük.De ha a felszámolási periódus alatt keletkeznék adó és járulékfizetési kötelezettség az egész okafogyottá válna.Hiszen jószerivel pont ezt akarja elkerülni az ember.Nem akarja tovább görgetni a terheket.Igy meg egy ördögi körré válna.Nem?
Péter54

péter 54 # 2008.03.18. 14:32

Kérdésem pontosabban megfogalmazva arra vonatkozott,hogy a felszámolási IDŐSZAK ALATT KELETKEZHET-e adó és járulékfizetési kötelezettség?
Péter54

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 14:42

Most akkor végelszámolás vagy felszámolás? Nem mindegy.

nandy # 2008.03.18. 14:45

igen, keletkezhet. Mivel a cb. még nem törölte a cégjegyzékből, ezért még adóalany. Tehát a kötelezettségei ugyanúgy fennállnak.

pl.

• ha van alkalmazott
  • ha a tag tagi jogviszonyban van a cégnél, és nincs emellett 36 órát meghaladó munkaviszonya
  • osztalékfizetés esetén tao, szja, eho
  • TAO

most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Azért említettem a könyvelőt, mert ő látja a pontos helyzetet. Itt csak vaktában lövöldözünk.

nandy # 2008.03.18. 14:47

Sőt, ha tárgyi eszközt értékesít, akkor ÁFÁ-t is fizethet, kivéve:

ÁFA tv. 142. §
(1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője fizeti:

1. a vállalkozásban tárgyi eszközként használt termék és egyéb, a teljesítésekor szokásos piaci árát tekintve 100 000 forintnak megfelelő pénzösszeget meghaladó termék értékesítése esetében, ha az értékesítő adóalany felszámolási vagy bármely más, fizetésképtelenségét jogerősen megállapító eljárás hatálya alatt áll.
Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 14:51

Ez igaz. De mégsem mindegy, hogy végelszámolás vagy felszámolás. A végelszámolásban ugyanis a keletkezett adókötelezettséget határidőben be is kell fizetni - felszámolásban azonban csak nyilvántartásba veszi őket a felszámoló, és a végén fizeti ki. Ha kifizeti.

nandy # 2008.03.18. 14:59

helyesbítek: a TAO-nak nem alanya.

péter 54 # 2008.03.18. 15:08

Egyszerüsitett végelszámolásnak indult.Még 2007-ben.Az az egy biztos,hogy már nem egyszerüsitett.A cégbiróság ezt regisztrálta is.
Péter54

péter 54 # 2008.03.18. 15:13

Apropo-az Apeh-nél azt is megerősitették,hogy a céggel az egyszerüsitett végelszámolással a tagi jogviszonyom megszünt és "előléptem" felszámolóvá igy ilyen értelemben kötelezettségem nincs.
Persze más ügyintéző erről mást mond.
Ez itt a gubanc.
Péter54

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 15:17

Dehogy léptél elő felszámolóvá! Végelszámoló lehetsz. És már hogy a fenébe ne lennének kötelezettségeid. Minden, ami cégvezetőként, plusz a végelszámolás.
Ja, és a tagi jogviszonyod sem szűnt meg.
A többi stimmel. :)

péter 54 # 2008.03.18. 15:28

kbs,nandy!
Igazatok lehet.Bár tudnám akkor miért állitják néhányan a hivatal arra illetékesitől ennek az ellenkezőjét.Nyilván nem véletlenül merült fel bennem a kérdés.
Péter54

nandy # 2008.03.18. 16:27

Hát ez érdekes.

APEH-iránymutatás alapján a végelszámoló tag biztosítási jogviszonya a társaság végleges törlésének időpontjáig áll fenn.

nandy # 2008.03.18. 16:48

Péter
Szóban tájékoztattak erről, vagy le is írták?

péter 54 # 2008.03.18. 17:17

nandy!
"Természetesen" szóban.Tegnap kaptam meg a határozatot ,másról se szól a napom mint erről a kérdésről.Ami egyébként bennem merült fel,mert senki sem tért ki rá.
Ugyan az az ügyintéző aki a végelszámolásomat intézte tegnap azt mondta adóalany vagyok,ma visszahivott hogy sorry. de tévedett és konzultált a kollegáival valóban megszünt a jogviszonyom.És ahogy kbs. helyesen megfogalmazta helyettem végelszámoló lettem és nem állok tagi jogviszonyban.Az természetes,hogy a revizió során esetlegesen felmerült mulasztásokért,késedelmekért felelős vagyok de azt határozottan állitom ,hogy amikor elinditottam az egyszerüsitett végelszámolást az összes addig felmerült apeh követelést rendeztem és akkor ott 2 ügyintéző mondta az arcomba,és ezt le is irták-hogy amennyiben egy későbbi vizsgálat valamilyen hiányosságot nem tár fel-megszüntethetem a céges számlát,követelésük nincs.....stb.Aztán jött a revizió.

péter 54 # 2008.03.19. 06:32

Azt még megkérdezném,hogy a cég jelen helyzetben eladható-e?Az emlitetteken tul a cég "tiszta"
Péter54

ObudaFan # 2008.03.19. 19:02

Ha elhatározza a működésének a folytatását, akkor igen.

péter 54 # 2008.03.20. 11:00

ObudaFan!
Köszönöm.Ez megnyugtató ha már voltam annyira hülye,hogy eddig/egész pontosan a korábbiakban/ nem tettem meg.Az utózöngék ismeretében ezt kellett volna.Ahogy azt tanácsolták is egynehányan/nem itt a fórumon/.Csak az valahogy nekem akkor nem "smakkolt".Ez van.Péter54

ObudaFan # 2008.03.21. 17:08

Nincs mit.

AndiBp # 2008.06.15. 08:33

ObudaFan!

Egy alvállalkozóm végelszámolás alatt számlát állított ki a számomra. Ez valódi lehet?

Sajnos csak most néztem utána Ő nekem nem szólt róla. A számlát már kiegyenlítettem.

Az aószám felfüggesztésének kezdő időpontja: év/10/09 a számlát év/12.28-al állította ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.15. 08:43

Már miért függesztenék fel az adószámot a végelszámolás alatt? Nem értettél félre valamit?

AndiBp # 2008.06.15. 08:46

Az igazságügyi minisztérium honlapján a cégbetekintésnél- másolat a 21/2 alatt ez áll: a felfüggesztés kezdő időpontja év/10/09.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.15. 09:41

Mi a cég neve?

AndiBp # 2008.06.15. 09:49

DT-TEAM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft