Jogi képviselő nélkül eljáró természetes személy alperesnek semmit nem lehet eleltronikusan küldeni, amíg nem választja ezt a kapcsolattartási módot. Ha mégis úgy küldik, akkor a kézbesítés szabálytalan, hatálytalan.
válóper megszakítása,szüneteltetés
- 1
- 2
Nekem volt már precedens. :) Úgy is kellene, ha az RNY-ben úgy rendelkezett, hogy nem postázhatnak neki, Béla. :)
„Erről a férjet is értesítették az ügyfélkapuján keresztül.”
Ez a rész nem stimmel. Már az ügyfélkapu.
Felesleges Grave. Ha pert - keresettől elállás folytán - megszünteti a bíróság, közölnie kell az erről rendelkező végzést a féllel. A perindítás joghatása beállt, hiszen "értesítették" alperest, azaz közölték vele a keresetet.
Szerintem is új per indítását tanácsoltad, beéla. :)
@Abozsvar: Minden lehetséges.
Az is lehetséges, hogy a férj hétfőn érdeklődik a bíróságnál, mi a helyzet az ügyben.
Nem ezen a hétvégén fog múlni.
Kedves Szakértő fórumozók,
Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy létezhet-e olyan, hogy a feleség beadta a válókeresetet. Erről a férjet is értesítették az ügyfélkapuján keresztül. Majd a feleség meggondolta magát és visszavonta a keresetet. Erről viszont a férjet nem tájékoztatták.
Vagy: elképzelhető-e az, hogy még nem tűzött ki első, békéltető tárgyalásra időpontot a székesfehérvári járásbíróság 2020. augusztusa óta, a COVID járvány miatt?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Azt írtam, hogy fellebbezz?
Mit kell írnom fellebezesbe? Vagy cs ak simán írjam le hogy m3ggondoltam magam szeretnék válni? Vagy van valami hivatalos formátum?
Miért várnál az újra beadással?
Üdvözlöm a kedves fórum társamat. Valoperben kellene segítség. Leirom röviden a storyt. Nincsen közös megegyezés a feleségem és köztem mind a ketten adtunk be való keresetet a bíróságra. Meg nem tellett le a 30 nap sem de jött a feleségem hogy ne váljunk el kezdjük újra, erre mondtam neki hogy akkor adjuk be a bíróságra a törlési kérelmet mert nem akarunk elvalni, sajnos hiszékeny voltam mert nemsokára rá megjot a papír sikerült a válóper leállítás 15 napom van fellebbezni. De közben a feleség meggondolta magát mégsem akár vissza jönni. Úgy hogy mégis csak elvalunk és mostmár nem beszélünk ujrakezdesről. Fellebezzek vagy adjam majd be újra ha eltelt a 15 nap? Vagy a fellebezesbe mit írjak? Minek kell benne lenni? Jól meg szivatott de ez más kérdés! Köszönöm
@KBS: Én is ezt tartom a legtisztább munkának, plusz mellé a kereset, azt csókolom, csináljon vele az alperes boldog-boldogtalan, amit akar, mi ezt az ügyet elengedtük, érdemi vizsgálat nélkül lezártuk, slussz-passz, kész, cost. Én is így járnék el, szabály ide vagy oda, azt meg semmi nem tiltja, hogy túl teljesítsem a szabályt, az a pár oldal, ami meg pluszba van, ha egyáltalán papír alapon kell küldeni és nem elektronikus kapcsolattartó az alperes, meg nem hiszem, hogy földhöz veri az állambácsit, aki fizeti ezt a kis bónuszt...
A gyakorlat viszont az, hogy egyszerűen megküldik az alperesnek a jogerős visszautasító végzést.
@Obudafan: A hatályos Pp. normaszövege a vonatkozó passzusnál (177. § (1) bek.) csak annyit ír elő a bíróságnak, hogy értesíteni kell a visszautasítás tényéről, mint intézkedésről az alperest, egy egyszerű tájékoztató levélben, de azt nem, hogy az alperessel közölni kell azt is, hogy mi volt a visszautasítás oka, sőt, a keresetlevelet sem kell kiküldeni.
Javaslom az érintettnek, hogy kérje a visszautasító végzés másolatának megküldését, ez esetben azt már kötelesek lesznek kiadni, elektronikus úton díjmentesen megjelölt e-mail címre vagy a fél ügyfélkapjára nem hiteles másolatként, egyébként 100Ft/oldal igazgatási szolgáltatási díj ellenében, melyet a nem elektronikusan kapcsolattartó illetékbélyegel, az elektronikusan kapcsolattartó - félfogadási időben, a kezelőirodán előterjesztett kérelme kivételével - banki átutalással avagy a 'P23 nyomtatványon a fizetendő illeték mezőben a megfelelő illetékösszeg feltüntetéésével beküldött beadvány érkeztetési igazolásában szerepelő - 72 óráig érvényes - link követésével, az Igazságügyi Portálon bankkártyás fizetéssel (vPOS) fizethet meg.
Személy szerint nekem is volt több ilyen esetem - felperesként, az iratok átnézéséből tudom - és az alperest nem értesítették a visszautasítás okáról.
Emellett a kérdező betekinthet félfogadási időben a bíróság kezelőirodáján az iratokba.
Biztos, hogy tartalmazza.
Sok eset van, de a legvalószínűbb, hogy valamilyen kötelező tartalmi elemet a hiánypótlási felhívás ellenére sem tartalmaz a keresetlevél.
Az érdekelne, hogy milyen esetben utasítja vissza a bíróság a felperes válókeresetét.
Az alperes ma kapott egy levelet a bíróságtól, melyben az állt, hogy a felperes válókeresetét a bíróság visszautasította. Az alperes ebből értesült - előzetes megkeresés hiányában, hogy felesége válókeresetet nyújtott be.
A visszautasítás okát a levél nem tartalmazza.
Az legalábbis hatályos. (Nem megszünteted, hanem elállsz a keresettől. Ha te vagy a felperes, akkor ezt bontóperben az alperes hozzájárulása nélkül is megteheted.)
Az ugyvedem nem jelentkezik, akkor menjek el a targyalasra es ott mondjam el a bironak, h megszuntetem a pert?
Nem veszik figyelembe, legfeljebb egy bírságot lehet kapni érte.
Ez mit jelent? Hogy nincs jelentősége?
Hatálytalan.
Már bedobtam a bíróságon a leveles ládába... Az ügyvédem még mindig nem jelentkezett.
Nem tudod papíron beadni.
Szüneteltetni kell a pert és ha nem kéritek a folytatását megszűnik...
Az ügyvédnőmet nem tudom elérni, de e-mailban írtam neki, hogy jelentse be a bíróságon. De nem tudom, hogy ez így elég lesz-e, vagy adjam be én is papíralapon.
30 év házasság áll mögöttünk, talán nem egy egyszerű nyári kibékülésről van szó...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02