termőföld öröklése

drbjozsef # 2018.12.15. 18:16

Bocsánat, igazad van.

Minden jogcímre vonatkozik, de kivétel a közeli hozzátartozó is. Akár eladással, akár ajándékozással, nem földművesnek számító közeli hozzátartozónak elidegeníthető a termőföld, kifüggesztés, és engedélyezési eljárás nélkül.

drbjozsef # 2018.12.15. 18:05

Ha elolvastad, amit írtam, tudod, hogy nem.

A "bármilyen jogcím"-ben az ajándékozás is benne van.

istibetyár22 # 2018.12.15. 16:54

" A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 5§ 13. pontja állapítja meg a közeli hozzátartozók körét a következő szerint: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér."

Ajándékozással is lehet közeli hozzátartozók között termőföldet átruházni? Vagy nem???

drbjozsef # 2018.12.15. 16:41

istibetyár,

Nem.

A földforgalmi törvény csak a törvényes örökös esetén tesz kivételt. Végintézkedéssel vagy öröklési szerződéssel csak az szerezhet földet, aki megfelel a törvény feltételeinek, vagyis akár vásárolhatna is földet.

6. § (1) A föld tulajdonjogát az e törvényben meghatározott módon, és mértékben, az e törvényben meghatározott természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (a továbbiakban együtt: jogi személy) szerezheti meg.
(2) E törvény hatálya a föld tulajdonjogának - ide értve az aranykorona (a továbbiakban: AK) értékben kifejezett, hatósági földkiadási eljárás útján kijelölésre váró részarány-tulajdont is - bármilyen jogcímen, illetve módon történő megszerzésére kiterjed, ide nem értve a törvényes örökléssel, a kisajátítással és a kárpótlási célú árverés útján történő tulajdonszerzést.

istibetyár22 # 2018.12.15. 15:43

Sziasztok!

Belefutottam egy problémába. Kiskorú nevelt gyermek, végrendelettel örökölhet termőföldet???

Viduci # 2018.08.11. 21:24

köszönöm a választ és a türelmet :)

nonolet # 2018.08.11. 15:51

"A végrendeleti örökös az törvényes örökös is egyben,"

1. pont!!!!!
Érted-e az EGYÚTTAL szót?

- -

Az, hogy a tesó aztán mit kavar...
Ha ő nem akar örökölni részben-egészben.
Az már egy másik téma.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 13:43

Ennyire nem lehetsz értetlen.

Viduci # 2018.08.11. 13:30

köszönöm, csak az nem egyértelmű. hogy a végrendeleti örörkös az törvényes örökös is egyben,
mivel házastárs már,elhunyt, nincs gyerek,szülők elhunytak,
ilyenker a tesvtvér lép a törvényes öröklésbe, v le kell mondania, javamra, h én meg a gyerekeim javára?
vagy a testvér örökli?
vagy a testvér unokái is lehetnek egyből végrendeli és törv örökösök is?

nonolet # 2018.08.11. 08:02

Viduci

Termőföld esetén...

1.
A "törvényes örökös"
Örökölhet bármennyi földet korlátozás nélkül.
Akkor is ha egyúttal "végrendeleti örökös" is.

2.
A "végrendeleti örökös"
HA NEM "törvényes örökös" IS egyúttal, akkor a szerzési korlátozás alá esik és jóváhagyás kell az örökléséhez.

3.
HA!!!
A "végrendeleti örökös" a korlátozásba ütközik,
AKKOR
a végrendelet ezen része a törvény erejénél fogva

• érvénytelenné válik

és

• végrehajthatatlan lesz

EZÉRT
ez esetben a hagyatéki eljárást erre a termőföld részre
a "törvényes öröklés" rendje szerint kell lefolytatni a végrendeleti akarat helyett.

nonolet # 2018.08.11. 07:37

Viduci

Olvasmány...
Földforgalmi kézikönyv
https://www.nak.hu/…zikonyv/file

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 22:37

Gondolom, a törvényes öröklés rendje érvényesül. Arra nincs szerzési korlát.

Ezt a köteles részt miért erőlteted? Semmi köze az esethez?

Viduci # 2018.08.10. 21:50

ha leadjuk, akoor meg érvénytelintik a földes részt? v akkor a kötelésrészre jogosult örökösöm nincs-rész miatt, a testvére ase örökölhet?

ha a szerzőképesség nem áll fent,mivel nincs mezőg.végzettség ,stb akkor mi lesz a földekkel? testvérre szállnak, v uj hagyatéki eljárás lesz? vagy kompenzálják az árát?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 21:45

Igen.

Viduci # 2018.08.10. 21:34

Mivel már 4 ügyvéddel beszéltem és mindegyik mást mondott, pl érvénytenitik ezt arész a földörökségről kb 30hektár össz a többi vagyontárgy pl gépkocsi meg marad a végrendeletben,
másik ügyvéd szerint lehet mert ez a végrendelet igy jó ahogy van és örökölhetik a tetvér unokái, igy felhivtam a földhivatal jogászait, mindkettő mást mondott,
egyik h csak 1 ha-ig, másik h testvér lép az öröklés helyébe, ha családi gazdálkodó, más vélemény, h nincs meghatárott hektár, lehet több hektárt is örökölni, közjegyzőt iskérdeztem, ők is ellentétes véleményem voltak.ezért nem értem h most kinek van igaza, én is olvastam amit ön irt, közjegyző és földhivaal is félretájékoztat?
Egyébként ha nem adjuk le a végrendeletet ,akkor a tesvér örököl? mivel házastárs, szülők, gyermek nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 21:26

Földforgalmi tv.
34. § (1) A föld tulajdonjogáról végintézkedéssel történő rendelkezés esetén - a hagyatéki eljárás keretében - a közjegyző küldi meg a végintézkedést a föld tulajdonjogának megszerzését illetően jóváhagyás céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek. A föld tulajdonjogának végintézkedéssel történő megszerzésének jóváhagyására irányuló eljárásban az eladó alatt az örökhagyót, a vevő alatt az örököst kell érteni.
(2) A föld tulajdonjogának végintézkedéssel történő megszerzésének jóváhagyására irányuló eljárásban figyelmen kívül kell hagyni az elővásárlási jogról, az elővásárlásra jogosultakról, az elővásárlásra jogosult elfogadó jognyilatkozatáról, a jegyzékről, a tulajdonos választási jogáról, és az ezzel összefüggő, a mezőgazdasági igazgatási szerv általi kijelöléséről szóló rendelkezéseket. Az eljárásban nem kell megkeresni a helyi földbizottságot az állásfoglalásának beszerzése céljából.
(3) A mezőgazdasági igazgatási szerv azt vizsgálja, hogy az örökös szerzőképessége fennáll-e, és a végintézkedés nem eredményezi-e tulajdonszerzési korlátozás megsértését vagy megkerülését. A mezőgazdasági igazgatási szerv a döntését közli a közjegyzővel is.

Viduci # 2018.08.10. 21:18

Apám testvére,Irma meghalt 2018.julban. Végrendeletében az elhunyt a testvére /Józsi/lányának gyerekeire, tehát a testvére unokáira,az én gyerekeimre hagyta a termőföldjeit szántóit. 25,20,18évesek, nincs mezőgazd végzettségük,más irányban tanulnak.
ügyvéd szerint mivel a végrendeletben ök vannnak megjelölve örökösnek, és tesvér unokái, örökölhetik a földeket.
Kötelesrészre jogosult hozzátartozója nincs -végrenedeltből idézve-e szerint a testvérnek nincs is joga azöröklésre?
Valóban örökölhetik a földeket az élő tesvér unokái,ha ök vannak a végrendeletben? A földforg törvény is engedi?
Minden ügyvéd eddig mástm ondott, ezért kérném a segitséget! köszönöm előre is,/esetleg ajánlanának Győri földben tudós :) ügyvédet?/

ajax # 2018.04.10. 12:37

nonolet,

Olvastam és ez alapján rá is kerestem, azért is írtam hogy részben a lentiekhez kapcsolódik de engedelmeddel rákérdeztem hogy nem e értek valamit félre, azért köszönöm a reagálást, sajnos ettől féltem. Szerzési képesség alatt ebben az esetben gondolom a földműves státuszt értjük, tehát az én esetemben hiába vagyok/voltam agrármérnök, ha nem voltam a halál pillanatában bejegyzett földműves akkor én sem vagyok jogosult.?

nonolet # 2018.04.10. 11:53

aajx

Nem olvasol... csak írsz?!

Eggyel alattad írat, hogy:

- -
A szerzési képességnek az örökség megnyíltakor már meg kell lenni.
Lásd: Földforgalmi törvény 34. §-át!
- -

Azaz a halál idején vagy attól korábban.

ajax # 2018.04.10. 11:39

Még egy kérdés merült fel a lentiekkel kapcsolatban:
Földművesnek csak a bejegyzés időpontjától számít valaki? Tehát ha az örökhagyó elhunyt halálának pillanatában , ugyan én mint nem vérszerinti örökös megfelelek a bejegyzéshez szükséges kritériumoknak, tehát szakirányú végzettséggel rendelkeztem, de nem voltam bejelentve mint földműves (mert miért is lettem volna ugye) akkor én sem vagyok jogosult az 1ha-nál nagyobb földterület öröklésére?Nem elég ha a végrendelet közjegyző előtti ismertetése pillanatában megfelelek ezen elvárásnak?

ajax # 2018.04.10. 10:40

Zisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem, hogy Termőföld öröklés esetén, melyik időpontban kell a nem vérszerinti, "csak" végrendelet alapján jogosult örökösnek bejegyzett földművesnek lennie, hogy 1 ha-nál nagyobb terület öröklésére jogosult legyen?A végrendelet megírásának időpontjában visszamenőleg, vagy a végrendelet ismertetésének, azaz a hagyatéki tárgyalás időpontjában? Nincs egyéb vérszerinti, vagy egyenesági örököse a szóban forgó termőföldeknek. Konkréten ha még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás akkor ha egy aranykalászos tanfolyam elvégzése belefér (ami által a végzettség kritérium kipipálva), az megoldást jelenthet e az ügyben?
A legutolsó levélre adott válasz sajnos félig válasz az én kérdésemre is de egy kis pontosítást hadd kérjek, miszerint az örökség megnyíltának melyik időpont tekinthető? Az elhalálozás napja, vagy a hagyatéki tárgyalás ideje, illetve amikor a végrendelet a közjegyzőhöz vagy földhivatalhoz kerül jóváhagyásra?

lajcsó # 2017.04.11. 05:15

Nem érne vele semmit, max. annyit, hogy a jövőben nem lenne akadálya az 1 ha fölötti földszerzésnek.
Az örökhagyó 2016-ban halt meg, tehát az ügy már valószínűleg a hatósági jóváhagyás stádiumában van.
A szerzési képességnek az örökség megnyíltakor már meg kell lenni.
Lásd: Földforgalmi törvény 34. §-át!

lac77 # 2017.04.11. 03:33

Bocsánat, hogy belekérdezek, de ha elmegy egy "gyorstalpaló" OKJ tanfolyamra (pl.: kertész), akkor mi lesz a helyzet? Hiszen utána ő már regisztrált földműves lehet.

lajcsó # 2017.04.10. 19:25

Sajnos így van.

Gianni.hu # 2017.04.10. 17:55

Tehát ha nem tudják teljesíteni a földforgalmi törvény tulajdonszerzéshez előírt feltételeit, nem fognak örökölni ?