Bocsánat, igazad van.
Minden jogcímre vonatkozik, de kivétel a közeli hozzátartozó is. Akár eladással, akár ajándékozással, nem földművesnek számító közeli hozzátartozónak elidegeníthető a termőföld, kifüggesztés, és engedélyezési eljárás nélkül.
Bocsánat, igazad van.
Minden jogcímre vonatkozik, de kivétel a közeli hozzátartozó is. Akár eladással, akár ajándékozással, nem földművesnek számító közeli hozzátartozónak elidegeníthető a termőföld, kifüggesztés, és engedélyezési eljárás nélkül.
Ha elolvastad, amit írtam, tudod, hogy nem.
A "bármilyen jogcím"-ben az ajándékozás is benne van.
" A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 5§ 13. pontja állapítja meg a közeli hozzátartozók körét a következő szerint: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér."
Ajándékozással is lehet közeli hozzátartozók között termőföldet átruházni? Vagy nem???
istibetyár,
Nem.
A földforgalmi törvény csak a törvényes örökös esetén tesz kivételt. Végintézkedéssel vagy öröklési szerződéssel csak az szerezhet földet, aki megfelel a törvény feltételeinek, vagyis akár vásárolhatna is földet.
„6. § (1) A föld tulajdonjogát az e törvényben meghatározott módon, és mértékben, az e törvényben meghatározott természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (a továbbiakban együtt: jogi személy) szerezheti meg.
(2) E törvény hatálya a föld tulajdonjogának - ide értve az aranykorona (a továbbiakban: AK) értékben kifejezett, hatósági földkiadási eljárás útján kijelölésre váró részarány-tulajdont is - bármilyen jogcímen, illetve módon történő megszerzésére kiterjed, ide nem értve a törvényes örökléssel, a kisajátítással és a kárpótlási célú árverés útján történő tulajdonszerzést.”
Sziasztok!
Belefutottam egy problémába. Kiskorú nevelt gyermek, végrendelettel örökölhet termőföldet???
köszönöm a választ és a türelmet :)
"A végrendeleti örökös az törvényes örökös is egyben,"
1. pont!!!!!
Érted-e az EGYÚTTAL szót?
- -
Az, hogy a tesó aztán mit kavar...
Ha ő nem akar örökölni részben-egészben.
Az már egy másik téma.
Ennyire nem lehetsz értetlen.
köszönöm, csak az nem egyértelmű. hogy a végrendeleti örörkös az törvényes örökös is egyben,
mivel házastárs már,elhunyt, nincs gyerek,szülők elhunytak,
ilyenker a tesvtvér lép a törvényes öröklésbe, v le kell mondania, javamra, h én meg a gyerekeim javára?
vagy a testvér örökli?
vagy a testvér unokái is lehetnek egyből végrendeli és törv örökösök is?
Viduci
Termőföld esetén...
1.
A "törvényes örökös"
Örökölhet bármennyi földet korlátozás nélkül.
Akkor is ha egyúttal "végrendeleti örökös" is.
2.
A "végrendeleti örökös"
HA NEM "törvényes örökös" IS egyúttal, akkor a szerzési korlátozás alá esik és jóváhagyás kell az örökléséhez.
3.
HA!!!
A "végrendeleti örökös" a korlátozásba ütközik,
AKKOR
a végrendelet ezen része a törvény erejénél fogva
és
EZÉRT
ez esetben a hagyatéki eljárást erre a termőföld részre
a "törvényes öröklés" rendje szerint kell lefolytatni a végrendeleti akarat helyett.
Viduci
Olvasmány...
Földforgalmi kézikönyv
https://www.nak.hu/…zikonyv/file
Gondolom, a törvényes öröklés rendje érvényesül. Arra nincs szerzési korlát.
Ezt a köteles részt miért erőlteted? Semmi köze az esethez?
ha leadjuk, akoor meg érvénytelintik a földes részt? v akkor a kötelésrészre jogosult örökösöm nincs-rész miatt, a testvére ase örökölhet?
ha a szerzőképesség nem áll fent,mivel nincs mezőg.végzettség ,stb akkor mi lesz a földekkel? testvérre szállnak, v uj hagyatéki eljárás lesz? vagy kompenzálják az árát?
Igen.
Mivel már 4 ügyvéddel beszéltem és mindegyik mást mondott, pl érvénytenitik ezt arész a földörökségről kb 30hektár össz a többi vagyontárgy pl gépkocsi meg marad a végrendeletben,
másik ügyvéd szerint lehet mert ez a végrendelet igy jó ahogy van és örökölhetik a tetvér unokái, igy felhivtam a földhivatal jogászait, mindkettő mást mondott,
egyik h csak 1 ha-ig, másik h testvér lép az öröklés helyébe, ha családi gazdálkodó, más vélemény, h nincs meghatárott hektár, lehet több hektárt is örökölni, közjegyzőt iskérdeztem, ők is ellentétes véleményem voltak.ezért nem értem h most kinek van igaza, én is olvastam amit ön irt, közjegyző és földhivaal is félretájékoztat?
Egyébként ha nem adjuk le a végrendeletet ,akkor a tesvér örököl? mivel házastárs, szülők, gyermek nincs.
Földforgalmi tv.
34. § (1) A föld tulajdonjogáról végintézkedéssel történő rendelkezés esetén - a hagyatéki eljárás keretében - a közjegyző küldi meg a végintézkedést a föld tulajdonjogának megszerzését illetően jóváhagyás céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek. A föld tulajdonjogának végintézkedéssel történő megszerzésének jóváhagyására irányuló eljárásban az eladó alatt az örökhagyót, a vevő alatt az örököst kell érteni.
(2) A föld tulajdonjogának végintézkedéssel történő megszerzésének jóváhagyására irányuló eljárásban figyelmen kívül kell hagyni az elővásárlási jogról, az elővásárlásra jogosultakról, az elővásárlásra jogosult elfogadó jognyilatkozatáról, a jegyzékről, a tulajdonos választási jogáról, és az ezzel összefüggő, a mezőgazdasági igazgatási szerv általi kijelöléséről szóló rendelkezéseket. Az eljárásban nem kell megkeresni a helyi földbizottságot az állásfoglalásának beszerzése céljából.
(3) A mezőgazdasági igazgatási szerv azt vizsgálja, hogy az örökös szerzőképessége fennáll-e, és a végintézkedés nem eredményezi-e tulajdonszerzési korlátozás megsértését vagy megkerülését. A mezőgazdasági igazgatási szerv a döntését közli a közjegyzővel is.
Apám testvére,Irma meghalt 2018.julban. Végrendeletében az elhunyt a testvére /Józsi/lányának gyerekeire, tehát a testvére unokáira,az én gyerekeimre hagyta a termőföldjeit szántóit. 25,20,18évesek, nincs mezőgazd végzettségük,más irányban tanulnak.
ügyvéd szerint mivel a végrendeletben ök vannnak megjelölve örökösnek, és tesvér unokái, örökölhetik a földeket.
Kötelesrészre jogosult hozzátartozója nincs -végrenedeltből idézve-e szerint a testvérnek nincs is joga azöröklésre?
Valóban örökölhetik a földeket az élő tesvér unokái,ha ök vannak a végrendeletben? A földforg törvény is engedi?
Minden ügyvéd eddig mástm ondott, ezért kérném a segitséget! köszönöm előre is,/esetleg ajánlanának Győri földben tudós :) ügyvédet?/
nonolet,
Olvastam és ez alapján rá is kerestem, azért is írtam hogy részben a lentiekhez kapcsolódik de engedelmeddel rákérdeztem hogy nem e értek valamit félre, azért köszönöm a reagálást, sajnos ettől féltem. Szerzési képesség alatt ebben az esetben gondolom a földműves státuszt értjük, tehát az én esetemben hiába vagyok/voltam agrármérnök, ha nem voltam a halál pillanatában bejegyzett földműves akkor én sem vagyok jogosult.?
aajx
Nem olvasol... csak írsz?!
Eggyel alattad írat, hogy:
- -
A szerzési képességnek az örökség megnyíltakor már meg kell lenni.
Lásd: Földforgalmi törvény 34. §-át!
- -
Azaz a halál idején vagy attól korábban.
Még egy kérdés merült fel a lentiekkel kapcsolatban:
Földművesnek csak a bejegyzés időpontjától számít valaki? Tehát ha az örökhagyó elhunyt halálának pillanatában , ugyan én mint nem vérszerinti örökös megfelelek a bejegyzéshez szükséges kritériumoknak, tehát szakirányú végzettséggel rendelkeztem, de nem voltam bejelentve mint földműves (mert miért is lettem volna ugye) akkor én sem vagyok jogosult az 1ha-nál nagyobb földterület öröklésére?Nem elég ha a végrendelet közjegyző előtti ismertetése pillanatában megfelelek ezen elvárásnak?
Zisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem, hogy Termőföld öröklés esetén, melyik időpontban kell a nem vérszerinti, "csak" végrendelet alapján jogosult örökösnek bejegyzett földművesnek lennie, hogy 1 ha-nál nagyobb terület öröklésére jogosult legyen?A végrendelet megírásának időpontjában visszamenőleg, vagy a végrendelet ismertetésének, azaz a hagyatéki tárgyalás időpontjában? Nincs egyéb vérszerinti, vagy egyenesági örököse a szóban forgó termőföldeknek. Konkréten ha még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás akkor ha egy aranykalászos tanfolyam elvégzése belefér (ami által a végzettség kritérium kipipálva), az megoldást jelenthet e az ügyben?
A legutolsó levélre adott válasz sajnos félig válasz az én kérdésemre is de egy kis pontosítást hadd kérjek, miszerint az örökség megnyíltának melyik időpont tekinthető? Az elhalálozás napja, vagy a hagyatéki tárgyalás ideje, illetve amikor a végrendelet a közjegyzőhöz vagy földhivatalhoz kerül jóváhagyásra?
Nem érne vele semmit, max. annyit, hogy a jövőben nem lenne akadálya az 1 ha fölötti földszerzésnek.
Az örökhagyó 2016-ban halt meg, tehát az ügy már valószínűleg a hatósági jóváhagyás stádiumában van.
A szerzési képességnek az örökség megnyíltakor már meg kell lenni.
Lásd: Földforgalmi törvény 34. §-át!
Bocsánat, hogy belekérdezek, de ha elmegy egy "gyorstalpaló" OKJ tanfolyamra (pl.: kertész), akkor mi lesz a helyzet? Hiszen utána ő már regisztrált földműves lehet.
Sajnos így van.
Tehát ha nem tudják teljesíteni a földforgalmi törvény tulajdonszerzéshez előírt feltételeit, nem fognak örökölni ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |