egyenesági rokon definíciója

wers # 2016.01.04. 10:18

Ez az az eset, amikor már én is azt mondom, ne te legyél türelmes az ügyintézővel, van az okmányirodának vezetője, ha ott nem találsz kellő segítséget, a Járási Hivatal vezetőjét keresd meg - mindkettőt írásban! Jobb, ha ők is tudják! Ne menj máshova.
És tényleg nem téged akart bárki is minősíteni.

Immaculata # 2016.01.04. 10:12

.....és dokumentálj.

huntah # 2016.01.03. 17:40

Köszönöm mindenkinek, aki konstruktívan hozzátett a témához.
Nos, aki úgy gondolta, hogy ez vicc: nem az.

A kérdéses hivatalt nem szándékozom megnevezni, és tán az ügyintéző végzettségét sem elvenni, de az idézet ott alul magáért beszél. Többször is sikerült reprodukálni ugyanott, nem pillanatnyi elmeállapot. Ezen az okmányirodán egyébként a recepciós is ügyintéző.
Mehetnék persze 15 km-t a másik irányba, mert autót ügyintézni bárhol lehet. És lehet hogy végül tényleg máshova megyek, de mindenképp meg akarom próbálni itt végigverni a dolgot, hogy érezzék a törődést. Mert van egypár ügymenet, ahol az ember nem kap választási lehetőséget, hogy hol intézi.

gerbera317 # 2015.12.31. 14:43

A Ptk.-t pedig helytelenül idézed.

gerbera317 # 2015.12.31. 14:42

Az apaságot eleve vélelmezni kell. A részletek hivatalból nem vizsgálhatók.

gerbera317 # 2015.12.31. 14:17

Tekintsd a fórumot fellebbviteli helynek, és kérdezd meg a többieket, vajon helytelen volt-e a válaszom. Add elő azt is, hogy szerinted miért nem az. Kíváncsivá tettél.

gerbera317 # 2015.12.31. 14:06

Nem.

gerbera317 # 2015.12.31. 13:45

A Ptk. 4:96 § (1)-t nem kell magyarázni, mert önmagát magyarázza. Aki erről tankönyvet ír, az megérdemli, hogy világéletében olyanokkal legyen dolga, akik rászorulnak a tankönyve olvasására.

Huntah szerint: Szeretném elérni, hogy ez az okmányiroda is elfogadja egyenesági rokonként a nagyszülő-unoka viszonyt, és ezáltal ne kelljen illetéket fizetni.
Nos, az unoka a nagyszülőtől származik, tehát a cél nem elérhetetlen. Ha az okmányirodán ezt kétségbe vonják, meg kell támadni a határozatot, és majd a másodfok helyre teszi. Vagy ha nem, akkor a bíróság.

wers # 2015.12.31. 13:36

Biztos vagy benne?

wers # 2015.12.31. 13:27

ius latratus, én is szeretlek :)

mosza (törölt felhasználó) # 2015.12.31. 13:26

Kérdezzünk meg egy mégtávolabbi országot, mondjuk Burundit.

ius latratus # 2015.12.31. 13:20

Én is először személyes azonnaliságit kértem a húgommal, mert gyorsan kellett volna, s az ügyintéző vissza is kérdezett:

• Banános Joe részére lesz? Ilyen is van...

:)

Szóval, az ügyintézők nagy része keményen tanult a munkahelyért, s nem nagyon van mit csodálkozni azon, hogy nehezen viselik el, ha egy büdös görény az asztalt veri csak azért, mert otthon az asszonyt már péppé verte, meg neki jogai vannak, meg hát csak.
Láttam már arcon köpött okmányirodai ügyintézőt.

Ejj...

wers # 2015.12.31. 12:55

Megjegyezném, hogy az esetek 90%-ban a kedves ügyfél nem bírja megérteni, hogy mit is mondott az ügyintéző.
Azt is megjegyezném, hogy minimum elvárás a felsőfokú végzettség, azután lehet (bocs, kell) közig. vizsgát tenni. És annak is vannak fokozatai, és szakosodásai.

Dr.Attika # 2015.12.31. 09:28

Okmányirodai ügyintézők jogi ismeretére egyébként se hagyatkozzunk. (Érettségi és közigazgatási vizsga.) Ilyenkor kérni kell a vezetőt, aki elvileg jogász vagy államigazgatási főiskolai végzettséggel rendelkezik.

wers # 2015.12.31. 08:38

jajj, a hülyeségre is van tankönyvi definíció, csak azt másik egyetemen oktatják

Rossz napon, rossz ügyintézőt fogtál ki a hivatalnál. (Na de ennyire?) Vagy a portás volt?

Immaculata # 2015.12.31. 03:48

Bővebben csak a tankönyv ad rá magyarázatot.

Egyenesági rokonság áll fenn az előd és utód között. Az elődöket felmenő, az utódokat lemenő rokonoknak nevezzük. A felmenő egyenesági rokonok: szülő, nagyszülő dédszülő. Lemenő egyenesági rokonok: gyermek, unoka, dédunoka.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.12.30. 22:09

Ptk. 4:96 § (1) bekezdés: Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.30. 19:47

Ne viccelődjünk már...

huntah # 2015.12.30. 18:19

Sziasztok!
Pontosan melyik törvényben találom meg az egyenesági rokon definícióját?
Mire kell ez nekem? A családban egy autó ajándékozás történt, és ezt abban a formában papíroznánk le, hogy üzembentartóként jegyeznénk be jelenlegi tulajdonos unokáját. A mi városi okmányirodánk szerint, idézem: "egyenesági rokon a szülő és a házastárs". Egy távolabbi okmányirodát megkérdezve már normális választ kaptunk, de nem akarok messze utazni egy ügyintézés miatt.
Szeretném elérni, hogy ez az okmányiroda is elfogadja egyenesági rokonként a nagyszülő-unoka viszonyt, és ezáltal ne kelljen illetéket fizetni.
Köszönöm.