Bankszámla zárolása tulajdonostárs halálakor

monalisa1 # 2013.12.29. 13:51

Az örökös dönti el kamatoztatja-e a pénzét vagy sem. / Mostanság "semmi" kamatot vannak nemigen éri meg pénzt lekötve tartani., a bankból nem veheti ki mert ott az özvegy mint haszonélvező... Próbáljanak kompromisszumot találni.

Én ezt tudtam válaszolni.

luciferc # 2013.12.29. 11:22

Kedves monalisa1,

eléggé szíven ütött a válaszod, mert mielőtt kérdeztem volna a linkelt topikot végigolvastam, és nem találtam semmit. Kerestem más topikokban is, sőt igen hosszan a google-lel is (viszonylag jól tudok keresni, persze lehet teljesen rosszul fogalmaztam meg a keresőkifejezéseket, nem vagyok jogász). Nem találtam semmi egyértelmű dolgot. Az új PTK egy régebbi előkészítő anyagában* is csak annyit, hogy a bankok a mai gyakorlat szerint zárolnak. Emiatt kérdeztem. Most újra végigolvastam a linkelt topikot, és továbbra sem találom a választ a kérdésre, hogy mi alapján is zárolnak és akadályozzák a kétséget kizáróan haszonélvező életben maradt házastársat a pénz hasznainak szedésében. Szerintem még a más bankhoz (magasabb kamat miatt) történő átvitelnek is működnie kellene (ha az örökösök később vitáznak, ott a bíróság), de ha ezt nem is lehet, a bankszámlán lekötésre végképp lehetőségnek kellene lenni.
Emiatt továbbra is kérem, hogy ha tudtok válaszoljatok, vagy adjatok egy topikot, ahol ez ki van tárgyalva.

az extrém öröklési vitákat hagyjuk, az úgyis a bíróság dolga, illetve kérjék az örökösök a zárolást.

pappcs # 2013.12.24. 13:26

Gusztustalan amit ezek a bankok művelnek!

alapszabályok:

• Pénzt bankban nem tartunk
  • Ha mégis, akkor meg amikor érezzük, hogy jön a kaszás írunk egy haláleseti rendelkezést!
  • Ha ez sincs, akkor meg nem rohanunk a bankba bejelenteni, hogy meghalt, hanem felvesszük a pénzt, akár a mami, papi bankkártyájával is!

A közjegyzőnek meg már a lekopasztott számlát mondjuk be!

Sajnos ezeket kell megtenni, különben a zsidók ráülnek azokra a pénzekre, amiért szüleink, nagyszüleink megdolgoztak!! Azért güriztek egész életükben, hogy egy metéltfarkú magának kamatoztassa? Hát nem!!

Aki nincs észnél, azt kegyetlenül meg tudják szívatni! Főleg az OTP kerülendő, az a legmocsokabb bank az országban! A többi se kutya, de az a legszemetebb banda!

monalisa1 # 2013.12.24. 12:18

A közel hasonló című topicok átolvasása is segíthet. / A kereső itt van balra az Adattárnál.

monalisa1 # 2013.12.24. 12:01

http://www.jogiforum.hu/forum/35/11576

A kérdésekre a válasz a másik topicban bizonyára megtalálható.

luciferc # 2013.12.23. 21:35

Ez ennyire nehéz kérdés, vagy csak elsikkadt? :)

Amúgy Kellemes ünnepeket!

katonag # 2013.12.19. 10:35

Ez engem is érdekelne. Sajnos vagy nem sajnos de jeleztük a banknak a halálesetet (lehet nem kellett volna), és zárolta a felét. Öröklési vita nem lesz, tiszta ügy minden, úgyhogy nem igazán szeretnénk, hogy a pénz hosszú hónapokig ott álljon.

Én sem igazán látom az automatikus zárolás értelmét. Aki el akarja tüntetni a pénzt az örökösök egy része elől, az leszedi a bejelentés előtt, aki bejelentette, az nem valószínű, hogy ilyet akar. Van erre egyáltalán joga a banknak, vagy csak így szokták csinálni és kész? Nem kellene legalább lekötnie a banknak? Az özvegy haszonélvezetét nem sérti ez a kamatmentes tárolás?

luciferc # 2013.12.18. 19:52

Az érdekelne, hogy pontosan milyen jogszabály alapján (kerestem, de nem találom) zárolja a bank a bankszámlán lévő összeg felét, ha a két tulajdonostárs (szülők) közül az egyik meghal? Illetve a zárolásnak lehet az része, hogy a lekötött betéteket a bank önhatalmúlag feltöri, ezzel kamatveszteséget okozva?

Ezen kívül ha zárolta a számla felét, akkor az örökösök (a gyerekei) a hagyatéki végzés előtt hozzáférhetnek a zárolt összeghez?

Nem igazán szeretnénk, ha a zárolt összeg kamatozás nélkül gazdagítaná a bankot, tehát vagy a számlán szeretnénk vele rendelkezni (lekötés), vagy áttenni máshova.

Úgy alapból nem igazán értem miért zárolja a bank a számlát, aki arról kivesz, vita esetén úgyis felelősséggel tartozik, és a többi vagyontárgyat sem zárolják, nem veszik el az autó kulcsát sem...