válás esetén gépjármű átírás

Zsigulee # 2013.09.03. 09:01

Tisztelt Ügyvédurak!

Hirtelen nem is tudtam, melyik témába tegyem (autó, illeték vagy ide) a kérdésemet.

Válás miatti vagyon rendezésnél szeretném megtartani a közösen vásárolt gépjárművünket. A kocsi jelenleg a nejem nevén van, mint tulajdonos és üzembentartó is. Szeretném átíratni a saját nevemre, hogy én legyek a tulajdonosa és üzembentartója is, ennek fejében annyival kevesebb lenne nekem a közös pénzünkből.

A kérdésem az, hogy ilyenkor milyen papírt kell kitölteni az átíráshoz?
Adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés vagy csak valami nyilatkozat róla?
Hogy járunk a legjobban, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni?
Gondolom a törzskönyv és forgalmi után kell 6000 - 6000 forintot fizetni, de kell-e ilyenkor eredetiségvizsgálatot végeztetni és van-e ilyenkor vagyonszerzési illeték és ha van akkor az mennyi?

Köszönöm válaszukat előre is!

Zs.

ObudaFan # 2013.09.03. 12:03

Ez nem ajándékozás és nem adásvétel, hanem házastársi közös vagyon megszüntetése.
Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén az értékkülönbözetet a közös vagyon értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az értékkülönbözet után a vagyonszerzés jogcímének megfelelő vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és az átvállalt tartozás összege az értékkülönbözetet kiegyenlíti, illeték kiszabásának nincs helye.

kakaóscsiga # 2013.10.02. 13:49

Engem is érdekelne a kimerítőbb válasz.

kakaóscsiga # 2013.10.02. 13:49

Engem is érdekelne a kimerítőbb válasz.

FőnixR # 2013.11.13. 15:31

Tisztelt ügyvéd úr!

Kérdésem ugyanaz lenne, mint zsiguleenak, bár választ kapott, de mégsem arra kapta, amit kérdezett, és én még mindig nem tudom, hogy

válás esetén

ha az autó a házastárs nevén van, de osztozkodásnál hozzám kerül, tehát a tulajdonos megváltozik,
tehát:
válás esetén milyen papírt kell kitölteni az átíráshoz?
Adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés vagy csak valami nyilatkozat róla?
Hogy járunk a legjobban, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni?
Gondolom a törzskönyv és forgalmi után kell 6000 - 6000 forintot fizetni, de kell-e ilyenkor eredetiségvizsgálatot végeztetni és van-e ilyenkor vagyonszerzési illeték és ha van akkor az mennyi?
Köszönöm válaszukat előre is!

kakaóscsiga # 2013.11.27. 15:30

Engem is érdekelne. Úgy látszik, hogy ez nehéz kérdés.

kakaóscsiga # 2014.02.10. 16:37

Tisztelt Mindenttudók!

2014-től válás esetén a vagyonszerzés illetékmentes, ha jól tudom.
Ha a közös gépkocsi, a forgalmiban nem szereplő házastárshoz kerül, milyen papírok kellenek az átíráshoz, és ennek milyen költségei lesznek?
Köszönöm, ha valaki válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 16:56

Egy megállapodás. De szerintem az a mentesség autóra pont nem biztos, hogy vonatkozik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.02.24. 18:20

Vagyonszerzési illeték nincs idéntől, az új forgalmi és törzskönyv díja mellett eddig mindenhol azt találtam, hogy el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot is, sajna.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.02.25. 08:06

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
(7) Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha

1. annak jogalapja öröklés,
  2. annak jogalapja gazdasági társaságok átalakulásával bekövetkezett vagyonszerzés, feltéve, hogy az újonnan létrejött gazdálkodó szervezet a korábbinak általános jogutódja lesz,

c) annak jogalapja a közös tulajdon megszüntetése, amennyiben a jármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül, vagy közös tulajdon létesítése esetén, ha az egyik tulajdonostárs korábban a jármű tulajdonosa volt,

1. a jármű nyilvántartott üzemben tartója változatlan marad, feltéve, ha a lízingszerződés teljesülésével a jármű tulajdonjogát megszerzi,

e)55 annak jogalapja állami vagy önkormányzati szerv, vagy önkormányzat kezelésében lévő jármű más állami vagy önkormányzati szerv, vagy önkormányzat részére történő átadása,

kakaóscsiga # 2015.12.08. 21:12

Tisztelt Mindentudók!

Jogerős válási bírósági végzésben szerepel, hogy a volt férjem nevén szereplő 2 autó közül egy Suzuki engem illet. A végzés 2014 májusában kelt. Mivel eddig egy háztartásban éltünk, nem írattuk át.
2015 szeptemberében különköltöztünk, át akarom íratni a nevemre.
Az okmányirodában azt mondták, hogy bírságra számíthatok és a férjem nevén rendesen fizetett kötelező biztosítás is érvénytelen. Nem tudom ezeket elhinni, különösen mivel az ügyintéző "ilyen üggyel" még nem találkozott.
Vagyonszerzési illetéket nem kellene fizetnem, de bírságot igen??
Ez NEM adás-vétel, hogy 15 napon belül be kellene jelenteni.
Kérném segítségüket.
Üdv: kakaóscsiga

ObudaFan # 2015.12.09. 06:15

Nem csak az adásvételt kell 15 napon belül bejelenteni:

1999. évi LXXXIV. törvény

33. § (1) A nyilvántartásba bejegyzett adatok módosítására okot adó körülmény bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a bejegyzésre jogosult hatóságnál:

1. a jármű új tulajdonosa a jármű tulajdonjogának, a tulajdonos az üzembentartó személyének, valamint a járműokmányokban megjelölt műszaki adatoknak a változását;
kakaóscsiga # 2015.12.09. 20:57

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszát.
A megoldás akkor egy adás-vételi szerződés írása, a bírósági végzés pedig felejtő?
Üdvözlettel.

ObudaFan # 2015.12.09. 21:48

Szerintem az már okirathamisítás, mert akkor nem az eredeti időpont szerint kerül a nyilvántartásba a tulajdonjog átruházásának időpontja.

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 13:50

sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy kényszer értékesítésen vett gépjármű átírását megtagadhatja-e az okmányiroda akkor ha csak a gépjárműre vonatkozó résztulajdont 2/6 -ot vettem meg mivel az árverési jegyzőkönyvben az szerepel, hogy 2/6-od tulajdonjogot szereztem?

Az ügy röviden annyi, hogy árverésen vettem egy bank által finanszírozott autót.
Az autó tulajdonosa meghalt, az 1.sz. örökös szintén, így a gyermekek örököltek (3-fő) akik közül az egyik szintén meghalt. A gépjárműre vonatkozó törlesztőket az örökösök nem fizették, ezért a bank végrehajtásra adta a járművet.
Így került a tulajdonomba a gépjármű.A Bank részemre kiadta az elidegenítési jogra vonatkozó teljes törlési kérelmet, a végrehajtó a gépjármű átvételekor a forgalmit és a törzskönyvet részemre átadta, plusz a tulajdon szerzést igazoló árverési jegyzőkönyvet.
Az okmányirodában nem engedik a nevemre írni a gépjárművet azzal, hogy csak 2/6 -od tulajdonrészt szereztem és azt mondják kérjek az örökösöktől hozzájárulást a bejegyzéshez.
Azzal érveltem, hogy mivel kényszer értékesítés történt ezért a volt tulajdonosoknak már nincs rendelkezési joguk a gépjármű tulajdonjogával kapcsolatban a végrehajtási jegyzőkönyvben pedig írva vagyon, hogy én vagyok a tulajdonos a többi részében pedig a végrehajtó aki hozzájárult a nevemre történő átíráshoz.

Tudnátok a megoldásra vonatkozó tanácsaitokkal segíteni mitévő legyek?