lakás többlethasználati díj
Kedves drbjozsef,
köszönöm válaszát, valamelyest megnyugodtam, így már.
Zárat nem cseréltem sehol, (ő eldobta a régi kulcsait, legalábbis ezt állítja.) gondolom, ezt nem tettem rosszul.
Ha ő indít FMH-t, és én mondok ellent, akkor ő peresít? Nem jól értelmeztem, hogy ellentmondás esetén élből perré alakul az FMH, és aki ellentmond, az lesz a felperes?
Illetőleg ilyen ügyben az ingatlan fekvése szerinti járásbíróság az illetékes, vagy az alperes lakóhelyéhez közelebbi, függetlenül az ingatlan fekvésétől?
Üdv:
L.
Lajos83,
„Jogos-e a követelése?”
Nem.
Visszamenőlegesen semmiképpen sem, ha önként költözött el, pláne nem. Ha többlethasználati díjat követel, válaszold azt, hogy nem akadályozod a közös tulajdon használatát, jöjjön, és használja bátran, ahogy Te is, ahogy a Ptk. arról rendelkezik.
„Perre lesz-e szükség, vagy FMH-ban követelheti rajtam?”
Indíthat FMH-t, nem tilos az, mondj neki ellent, és akkor vagy peresíti (befizeti az illetéket) vagy nem.
„Nekem, vagy neki van-e bizonyítási kötelezettsége a többlethasználatra vonatkozóan, ha perre kerül az ügy?”
Annak, akinek érdekében áll, hogy az adott adatot vagy tényt a bíróság valósnak fogadja el.
Ezért szokták írásban kérni a kulcsot/beengedést, tértis-ajánlott levélben, ami igazolható, és írásos elutasítást kérni. Akkor már jár a használati díj.
Te pedig bármikor indíthatsz FMH-t a törlesztőrészletek nem fizetése miatt.
„Amennyiben nekem, tanúkkal elegendő-e bizonyítanom, hogy nem használtam az ingatlan alapterületénél 50%-ánál többet?”
Nem kell igazolnod. Értelmetlen a felvetés. Az osztatlan közös tulajdon egészét használhatja bármelyik tulajdonos, a másik jogainak akadályozása nélkül. Ha ő önként nem akarja használni, az az ő baja.
(Kivéve, ha azt tudja igazolni, hogy a magatartásod miatt lehetetlenült el a használata, vagyis "elüldözted")
Tisztelt Urak,
2008-ban CHF hitelre vásároltunk a volt (nem bejegyzett) élettársammal egy családi házat 9,5 M Ft értékben.
2017 szeptemberében kapcsolatunk megromlása után önként elköltözött a családi házból(magával vitte a kiskorú közös gyermekünket is).
(Tett egy kijelentést, mely szerint kiforgat a gatyámból is - bár ezt a kijelentését csak én hallottam, és felvétel sem készült róla sajnos.)
Tulajdoni arányunk 1/2-1/2.
A lakásban azóta én lakom, az ő bejelentett állandó lakcíme az édesanyjáékhoz, (majd talán a mostani párjához)került.
A lakáshitelben én mint adós, ő mint egyetemleges adóstárs szerepel.
Többszöri próbálkozásra sem sikerült megegyeznünk a tulajdonviszonyokat, sőt semmit illetően.
A hitelek törlesztőit bizonyítható módon egymagam fizetem.
A ház teljes terjedelmét nem használom, csak kb. a felét.
Most egy ideje azzal fenyegetőzik, hogy többlethasználati díjat (vagy albérleti díjat, vagy valami hasonlót)követel rajtam visszamenőleg.
Kérdéseim a következők:
Jogos-e a követelése?
Perre lesz-e szükség, vagy FMH-ban követelheti rajtam?
Nekem, vagy neki van-e bizonyítási kötelezettsége a többlethasználatra vonatkozóan, ha perre kerül az ügy?
Amennyiben nekem, tanúkkal elegendő-e bizonyítanom, hogy nem használtam az ingatlan alapterületénél 50%-ánál többet?
Első körben ezek a kérdések merültek fel bennem, megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
L.
Bocs hogy több helyre is írtam de nem tudtam hol kaphatok választ.
Köszönöm hogy válaszolsz.
Köszönöm!
Ez akkor is igaz ha még nem jelentkezett ki? Tehát ez a cím a bejelentett lakhelye?
gysos, ez ebbe a topicba hogy kerül?
másikban már válaszoltam egyébként
Goodwitch
Tisztelt Hozzáértők!
1 év házasság után, feleségem tavaly augusztus és szeptember folyamán (több körben) elköltözött tőlem.
Az ingatlan az én tulajdonom, már megismerkedésünk előtt vásároltam.
Házasság előtt ezt szerződésbe is foglaltuk. (különvagyon)
A válás még nem ért végett mert a tavaly novemberi tárgyalásra nem hozta el az igazolványait így nem tudta igazolni a kilétét. Akkor a tárgyaláson közölte hogy Ő nem elköltözött csak nem lakik most velem. De ha fizetek neki, akkor hajlandó kijelentkezni.
Lakcímét, munkahelyét nem árulta el a bírónő kérésére sem.
Azóta többször volt új tárgyalási időpont de egyszer hivatalból, most pedig a bírónő betegsége miatt napolták el.
Hivatalosan nem tudom hol lakik. Nem hivatalosan a falut tudom de a pontos címét nem.
Ma levelet kaptam a feleségemtől hogy napokon belül vissza kíván költözni....és helyre kívánja állítani a házasságunkat.
Kérdésem az lenne hogy köteles vagyok-e beengedni?
Illetve mit tegyek hogy ne kelljen attól rettegnem hogy mit visz el vagy éppen milyen kárt tesz a házban?
Mert az csak mese, hogy a tulajdonos mentesül a fizetési kötelezettségtől, ha a tartozás a használó fogyasztásából ered.
Ha a használónak nincs jövedelme, vagyona, akkor a tulajdonost veszi elő a társasház a vízdíj miatt, a távfűtőművek stb.
Szegény hülye meg majd évekig tartó polgári perben visszakövetelheti az összeget, ha tudja.
Miért árvereznék el a használó adóssága miatt a valaki másnak a lakását.
Köszönöm, tehát akkor próbálom összefoglalni:
Az olyan szerencsétlen baleknak, aki egy ilyen nőt vesz feleségül nem marad más választása, mint szó nélkül tűrni, hogy a nő a lakásában terpeszkedjen, ne dolgozzon, halmozza rá a tartozást, emiatt a lakást elárverezzék és így az az ember, aki megdolgozott az ingatlanért elveszítsen mindent. Ja, meg ezáltal majd a gyerekei is, akiket még a későbbiekben az élősdi anyjuk eltartása is terhel.
Számomra az ilyen nő egy arcképet kiérdemelt a Tettesek folyosóján.
Az éppen csak kizárólagos lakáshasználat miatt volt lehetséges.
Még annyit kiegészítésképpen, hogy a bíróság nem biztosított kizárólagos lakáshasználatot, csupán az elhunyt haszonélvezővel szemben volt joga a lakhatásra, használati díj ellenében. (Amit persze nem fizetett a benn lakó.)
Tisztelt kbs!
Köszönöm és elnézést, de csak lennének még kérdéseim, ha már megtisztel a válaszával.
- Ha a tulajdonos ugyebár lakottan eladja az ingatlant, kérhet-e az új tulajdonos lakáshasználati díjat?
- Mi a helyzet abban az esetben, ha a tulajdonos tartozása miatt az ingatlan árverésre kerül?
- Obudafan azt írta, hogy a különélő szülőnek is...de mi van akkor, ha a gyerekekkel élő szülő nem dolgozik, a gyerekekre kapott juttatásokból él és halmozza a tartozást az ingatlanra?
Hogyne. Lakottan.
Köszönöm a választ, de még kérdeznék.
Úgy gondolom, hogy a tulajdonosnak a tulajdonhoz való joga nem sérülhet.
Eladhatja -e a tulajdonos az ingatlant vagy kérheti-e a kényszer-értékesítést a bíróságtól?
A közös kiskorú gyermekre tekintettel nem, az ő lakhatásának a megoldása ugyanis a különélő szülő feladata is.
Tehát ez azt jelenti, hogy semmi ellentételezésre nem tarthat igényt abból az ingatlanból, amihez a másiknak tulajdonképpen semmi köze?
Vagyis az elvált feleség így ellophatja a lakását?
Ha bíróság ítélte meg a kizárólagos használatot, akkor a volt férj nem fog használati díjat kapni a közös kiskorú gyermekek miatt.
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat:
Tulajdonos 1/1 tulajdonú ingatlanát elvált felesége és 2 gyereke használja. A lakhatást a haszonélvezővel szemben nyerték 30.000,- Ft lakáshasználati díj megfizetése mellett.( Egyetlen fillért sem fizetett évek óta.)
A haszonélvező év elején meghalt, minden jog visszaszállt a tulajdonosra.
- A tulajdonos többlethasználat vagy lakáshasználati díj címen kérhet a volt feleségtől térítést, ha annak sem tulajdona, sem haszonélvezete nincs az ingatlanban?
- Mekkora lehet ez az összeg, ha 2011-ben az ingatlanért kérhető bérleti díjat 48.500,- Ft-ban állapította meg az ingatlanszakértő?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt ObudaFan!
A többlethasználati dij ellen azzal fogok védekezni,hogy a 206 os váláskor nem ítéletben hanem egyezségben lett leírva,hogy a lakást én használom amibe belegyezett.Miután vissza költözött ezen egyezséget kölcsönösen felbontottuk hiszen ott lakott 3 évig,igy szerintem erre nem hivatkozhat.Majd megírom ha érdekli,hogy mit ítéltek meg megint sokadszorra I fokon. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Igen.
Mivel itt több 100 ezer forintról van szó megpróbálom a szakértőt ,mivel költségmentes vagyok nagyot nem bukhatok rajta.Tanuval nem tudom,hogy lehet bizonyitani.A jogalap azt hiszem a PTK 142 ami a közös tulajdonosok kötelezettségeiről szól?
Igazolhatod pl. tanúval. Esetleg szakértő útján, de ott a költség lehet, hogy több lesz, mint amit érvényesítesz.
A temperáló fűtést meg a karbantartási egyéb munkálatok kifizetésnek felére ugye azt válaszoltátok,hogy kérhetem .MI van ha nem tudom számlával igazolni? Hogyan tudnám,mondjuk a benzines fűnyíró költségét?Vagy az elektromosnál mennyit fogyasztott és mikor? Nem kértem soha számlát.Ő azzal védekezik,hogy én használom a lakást.Én meg,hogy a lakás környezetét karban kell tartani/önkorm.rend./ meg az Ő felét is fűtenem kell még ha nem is használom/állagmegóvás/.Én mire hivatkozhatok még esetleg?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02