lakás többlethasználati díj

tarjani # 2012.02.20. 08:17

T.hozzáértők!Jelenleg sok perem van folyamatban az egyik az ex által követelt lakás többlethasználati díj.Kérdésem azt,hogy a lakásban az 1/2 részemnél többet használok neki kell-e bizonyitani annak ellenére hogy önként hagyta itt a terheket,kölcsönt nem fizeti, kulcsa van, vett másikat magának, nem is akarja használni?Másik kérésem ha ezzel kapcsolatban tudna valaki bh.emliteni megköszönném.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.20. 09:47

Fel sem merülhet többlethasználati díj fizetése, ha a tulajdonost nem a bent lakó tulajdonostárs zárja ki a használatból.

ObudaFan # 2012.02.20. 11:19

Kivéve, ha ez az ex házastárs volt, és a bíróság rendelte így el az utolsó közös lakás használatát. De ha jól értem, itt nem ez történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.20. 12:00

Természetesen (én ezt eleve beleértem - megengedem, kissé lazán - abba, hogy a tulajdonostárs zárja ki a használatot).

tarjani # 2012.02.20. 12:34

Nos.A helyzet részletesebben a következő.2006ban válás a lakáshasználatra vonatkozóan úgy nyilatkozott,hogy amég meg nincs szüntetve a közös tulajdon nem akarja használni.
2007ben vissza költözött mert már égett és mégicsak a fele az övéa talaj az albérletében 2009 ben megint el költözött és most beperelt többlethasználati díjért.

ObudaFan # 2012.02.20. 20:53

Kérdés, hogy született-e egyezség, vagy ítéleti rendelkezés a lakáshasználatról. A válasz nagyjából ettől függ.

tarjani # 2012.02.21. 06:53

nem itélet, egyezség:"a felperes és az alperes megállapodnak abban,hogy a közös tulajdonukat képező szám alatti családi ház kizárólagos használója az alperes lesz mindaddig ,még a közös tulajdon megszüntetésre nem kerül."
A felperes kijelenti,hogy a későbbiekben lakáshasználati dij megfizetése iránt igényt kiván érvényesiteni az alperessel szemben." mindez 2006.november 28.án kelt.
A körülmények meg azok amiket irtam, tehát ennek ellenére 2007-2009 ig mégicsak vissza költözött majd 2009 ben adta be a keresetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.21. 08:24

Hoppá. Ezt azért mondhattad volna az elején is.

tarjani # 2012.02.21. 08:44

Röviden akartam leirni.Akkor most mi a helyzet?Mit tehetek?

tarjani # 2012.02.21. 17:25

"?"

ObudaFan # 2012.02.21. 19:37

Szerintem érvényesíthető a többlet-használati díj.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.21. 20:03

Én is amondó vagyok. Legalábbis arra az időre, amikor maga nem lakott ott.

tarjani # 2012.02.22. 07:13

köszönöm azért még futok néhány kört tárgyalás előtt.

tarjani # 2012.02.24. 12:29

Ebben az ügyben van egy nagy harc árán megvívott második II fokú itélet/egyszer más visszaadták I fokra mert a birónő hibázott kihagyta a többi alperes/bank.MÁK// melyben kimondták,hogy mivel a közös lakást mint tulajdonos társak használtuk igy nem vonatkozik ránk a CSJT. rendelkezése ezt a lakáshasználati jog ellenértékével kapcsolatban mondták ki magyarul nem jár neki .
Vissza adták viszont I fokra a többi miatt mely pl. a többlethasználati díj, élettársi kapcsolat bizonyitása még itt lakott. Igy kérdésem,hogy ebben az esetben megint vonatkozhat-e a CSJT vagy nem vagy a PTk alapján kérhet többlethasználati dijat mert akkor mások a szabályok, bizonyitandó dolgok egyebek ?Esetleg valamilyen jó tanács ezen adatok tükrében? Köszönöm a válaszokat sajna rá vagyok utalva ilyen kérdésekre mint nem jogvégzett és mint alperes.

ObudaFan # 2012.02.24. 12:56

Ha az az ex házastárs volt, akkor alkalmazandó a Csjt. Ha nem, akkor nem.

tarjani # 2012.02.24. 14:13

Hát ez érdekes, akkor tévedett a II fok, meg a legfelsőbb biróság is amikor ezt egy bh.ban leírták?Mert én erre a bh ra hivatkoztam amit el is fogadtak a lakáshasználati jog ellenértékkel kapcsolatban a fellebezésem miszerint " ha a volt házastársak a közös ingatlant tulajdonjoguk alapján használják nem lehet alkalmazi a CSJT-ét.".Most megkeveredtem teljesen..Köszönöm a választ.

misipeti # 2012.02.25. 12:29

Ha a válóperi végzésben nem szerepel semmi arról, hogy az exem igényt tart-e használati díjra,vagyis nem kért , de majd három évre rá mégis kérne vissza menőlegesen is , holott jogerős végzésben nem szerepel ilyen . Valamint mostantól is a továbbiakban kérne, holott ilyen igénye eddig nem volt és a jogerős végzésben szóba se került az sem , hogy a jövőben esetleg kéri majd . Egy ingatlanról van szó de két lakásból áll . Én az egyiket lakom,,a másik lakás más tulajdona . Mivel ez örökség és a jogerős végzés arról szól hogy a tulajdoni része a teljes ingatlanra kivetítve értendő, kérheti -e a használati díjat a teljes ingatlanra kivetítve, vagy csak az általam lakott rész négyzetméter szerinti rá eső része arányában?

misipeti # 2012.02.25. 12:30

T. hozzá értők !

Ha a válóperi végzésben nem szerepel semmi arról, hogy az exem igényt tart-e használati díjra,vagyis nem kért , de majd három évre rá mégis kérne vissza menőlegesen is , holott jogerős végzésben nem szerepel ilyen . Valamint mostantól is a továbbiakban kérne, holott ilyen igénye eddig nem volt és a jogerős végzésben szóba se került az sem , hogy a jövőben esetleg kéri majd . Egy ingatlanról van szó de két lakásból áll . Én az egyiket lakom,,a másik lakás más tulajdona . Mivel ez örökség és a jogerős végzés arról szól hogy a tulajdoni része a teljes ingatlanra kivetítve értendő, kérheti -e a használati díjat a teljes ingatlanra kivetítve, vagy csak az általam lakott rész négyzetméter szerinti rá eső része arányában?

ObudaFan # 2012.02.25. 12:45

Ha a te kizárólagos lakáshasználatodat ítélte meg a bíróság a közös tulajdonú ingatlanon, akkor a saját hányadára kérhet többlethasználati díjat.

misipeti # 2012.02.25. 14:44

Nem közös használatú, az exemnek nincs be jegyzett tulajdon része. Azért fordult bírósághoz , hogy a szerződésünk szerinti megállapodott részarányát jegyezzék be és hogy annak mértékében tulaj társsá váljon . Ebben az aspektusban kéri vissza menőlegesen is a használati díjat . Arra hivatkozva, hogy én használom az ő részét is és eddig is használtam. Anno azért nem lett bele írva a válóperi végzésbe a használati díj, mert nem is tartott rá igényt . Szerintem jogtalan most évek után kérni. Ráadásul úgy ahogy ő kéri. Valahol fura lenne , ha valaki albérletbe megy , kivesz pl egy 100 nm - es ház felét, mert két külön bejáratú lakásról van szó,a tulaj meg azt mondja hogy száz után kell fizetnie !

ObudaFan # 2012.02.26. 09:40

Nem az a kérdés, hogy mik a bejegyzett arányok, az ebből a szempontból teljesen mindegy. Az is teljesen mindegy, hogy annak idején volt-e rendelkezés a díjról, hacsaknem mondott le róla a jövőre nézve is kifejezetten. Az a kérdés, hogy a lakáshasználatról van-e rendelkezés.

tarjani # 2012.02.27. 13:29

Elnézést még egy kérdés: a lakás többlethasználati díj visszamenőleg jár vagy előre is kérhető/ mint mondjuk a tartozás amikor már lejárt/?

ObudaFan # 2012.02.27. 14:04

Visszamenőleg.

tarjani # 2012.02.27. 16:08

Köszönöm, csütörtökön sokadik I fokú tárgyalás majd még okoskodok.
Ha van még energia a következő kérdésre: ha 1/2 tulajdonos Ő is a ptk alapján járhat -e nekem a temperáló fűtéssel kapcsolatos kiadások -mindez az állag megóvása miatt kell ugyanis ha nem fűtöm az egész lakást az tönkre megy igy kénytelen vagyok az Ő 1/2 részét is fűteni/ ill.az önkormányzati rendeletekben előírt kötelező parlag füirtás , fünyirás a lakáshoz tartozó telken , az árokpart meg ilyenek rendbe tételeért ennek a fele költsége?

ObudaFan # 2012.02.27. 19:53

Igen.