Szülői ház elhagyása

Dya95 # 2011.09.29. 08:16

Üdvözletem!
Van egy barátom, jelenleg 16 éves, januárban töli be 17. életévét. Szeretne elköltözni otthonról, a szülei mondhatni, hogy lelki terrorban tartják őt. Folyton veszekszenek vele, le "szar alakozzák", ha meghallgatni meg is hallgatják a véleményét, nem törődnek vele, mindentől tiltják. Ezt a barátom megelégelte és már nem először megszökött otthonról, hogy nem akar ott lenni. Legutóbbi ilyen esetnél mi nem tartózkodtunk itthon, és rajtunk kerestették a rendőrséggel, egyesek azt mondják, fel is jelentettek bennünket, csak közben előkerült a barátom. Miután hazavitték, azt mondták neki, hogy ha a családban akar maradni, akkor felejtsen el engem, és ha inkább engem akarna, akkor a családra ne is gondoljon, sőt, még a suliból is kiveszik őt, ahova szülők nélkül nem tud visszairatkozni és boldoguljon, ahogy akar. Vagy megy Németországba, legalábbis ez az opció a második "fenyegetés".
Elkezdtünk utána járni a lehetőségeknek, és javasolták nekünk a "szülői ház elhagyása" lehetőséget. Amennyire tudtam, utána néztem, és azt írták az eljárás menetéhez, hogy meghallgatják a gyerek szüleit. Nos, ez elég nagy problémát tud okozni, mert szemrebbenés nélkül hazudnak, vagy fordítják ki a szavakat a saját javukra a szülők.
"Példa erre, hogy segítségért fordultak egy gyermekvédelmishez, akinek hazudtak, de az igazságot is belerakták és a nő nem is értette, hogyan képes ilyenre egy gyerek (ellóg otthonról, hazudik..), majd a barátom elmondta az ő szemszögét, a valóságot, hogy mit miért csinál, és az első, amit megállapított a nő, az az volt, hogy "elnézést, de a te anyukád beteg". Miután a nő elment a családhoz a szülőkkel beszélgetni, majd végzett és távozott, letámadták barátomat, hogy miért hazudozik olyannak, akit segítségért kerestek fel.."
Ti milyen megoldást javasoltok?
A szülői ház elhagyásának egész pontosan mi a menete?
Ha így elköltözik, akkor nem tudják a szülők érte küldeni a rendőrséget, hogy vigyék haza?
A szülői ház elhagyása után is lehetőségük van gyereküket kivenni az iskolából?
Mi az, ami minnél sikeresebbé teszi a kérvény elfogadását?
Tudnak olyat mondani a szülők, amivel rontanak az esélyeinken?
Bizonyítani kell a lelki/érzelmi terrort valamilyen módon?