Végrendelet meghagyással

ObudaFan # 2015.08.27. 05:30

Ingóság.

spielman3 # 2015.08.27. 04:49

Dr Attika, köszi, de egyébként akkor már elárulhatnád:

hogy akkor most ingóság vagy ingatlan mondjuk egy értékpapír, egy bankbetét, egy részvény?

Mivel letétben van, ingatlan. Mivel mégis csak mozgatható, ingóság.... ??

Dr.Attika # 2015.08.24. 06:18

Dolog vagy ingó vagy ingatlan. E két fogalom mindent felölel. Dolog a pénz és az értékpapír is.

Sherlock # 2015.08.24. 04:35

A gyakorlat szerint mindenre vonatkozik, ha nem egyértelmű, hogy az örökhagyó tudta, hogy vannak olyan vagyonelemek, amik nem tartoznak ebbe a két kategóriába vagy a többi vagyonával máshogy kívánt rendelkezni.

spielman3 # 2015.08.24. 02:06

p.s. most vettem észre hogy a diszkusszió címe "..meghagyással" de nem lehet törölni..

kérdésem csak sima végrendeletes első látásra

spielman3 # 2015.08.24. 02:03

Hogyan veszi általában a bíróság (bíróságok), ha egy - rövid, egy oldalas, holográf - végrendeletben ez áll:

"minden ingó és ingatlan vagyonomat..."

és ezzel 2 törvényes örököse közül az egyiket részesítené.

Vonatkozik ez értékpapírra, bankbetétre stb. egyéb vagyonelemekre, melyek nem ingóságok és nem ingatlanok?

(Esetemben egyébként egy olyan örökülhagyóról van szó, aki még életében külön tárgyalt a 2 törvényes örökösével, rá jellemző némi iróniával. Jellemző, hogy éppen ingóságokkal és ingatlanokkal NEM rendelkezett.

Jelentős vagyonát szóban másik örökösnek igérte.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.17. 09:11

Aggályos.

soma66 # 2015.07.16. 20:06

Így van. Ami még lényeges, hogy vannak törvényes örökösök - a "Tata" előző házasságából -, de a korábban nekik ajándékozott ingatlant szeretné betudni a kötelesrészbe a "Tata". Arra lettem volna kíváncsi, hogy nem aggályos-e így a végrendelet. (Még most is kíváncsi vagyok rá.)

groszfater@gmail.com # 2015.07.16. 19:55

Érti valaki?
Persze, de Te-is érted csak ágaskodik benned a magyartanár...
Van a Tata meg a Mama, házastársak.
Tata végrendeletben a Mamára hagyná mindenét.
De ha a Mama előbb halna meg mint Ő akkor egy kis-srác örökölne.
És jó lenne ha a kis-srác szülei ápolnák őt haláláig...

Bori Bori # 2015.07.16. 19:24

és kell a megápolás is.

soma66 # 2015.07.16. 19:13

A végrendelkező házastársára hagyja mindenét. Arra az esetre, ha az előbb meghal mint ő, már most úgy rendelkezne, hogy akkor az előbb írt kiskorú örökölje minden vagyonát. Azt viszont az előbb írt feltételhez kötné.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.16. 19:04

Érti valaki?

soma66 # 2015.07.16. 18:50

Tisztelt Szakértők!
Végrendeletben - arra az esetre, ha a házastárs nevezett örökös előbb halálozik el, mint a végrendelkező - kiskorú helyettes örökös van nevezve, aki nem rokon a végrendelkezővel. Érvényes-e és végrehajtható lesz-e úgy a végrendelet, ha olyan meghagyást ír bele a végrendelkező, hogy az öröklés feltétele az, hogy a kiskorú (jelenleg 2 éves, a végrendelkező meg hetvenen túl van) szülei kötelesek őt halálág megápolni?

ObudaFan # 2011.04.27. 15:15

Azt vita esetén éppen meghatározhatja a bíróság is, nekem affelől van kétségem, hogy mennyire sikerült kikényszeríthetőre ez a meghagyás, és ehhez a végrendeletet is látni kellene.

Gerike78 # 2011.04.27. 09:55

Köszönöm.

Most viszont már szorulok, akkor ezt jelezni kellene feléje, és az összeget meghatározni, vagy valamilyen hivatalos bértáblához kötik az összeget? Rokkantnyugdíjas vagyok.

ObudaFan # 2011.04.26. 20:48

Azt kellene egy esetleges jogvitában bizonyítani, hogy mi volt az örökhagyó feltehető szándéka, ezt pedig az akkori összes körülmény vizsgálatával lehet eldönteni. Mindenesetre ha tartásra nem szorulsz, aligha róható fel, hogy nem tart el.

Gerike78 # 2011.04.26. 17:29

Tisztelt Fórumozók,

Édesapám a következőkkel hagyta rokonunkra a vagyona felét, másik felét rám:

"Meghagyom xy-nak, hogy hogy lányom lakhatásáról fenti ingatlanban, megélhetéséről gondoskodjék. Xy részesítését ezen meghagyás teljesítéséhez kívánom kötni, így részesítését veszítse el amennyiben a meghagyást nem teljesíti, vagy annak teljesítése neki felróható okból válik lehetetlenné."

Igaz, megélhetésemről nem kell gondoskodni, mert el tudom tartani magam, de megnevezett azóta sem küldött pénzt, segített munkámban (vállalkozás) stb.
Azóta pontosan a hagyaték utáni harc miatt elköltöztem, a házban édesanyám maradt egyedül.

Kérdésem, hogy a gondoskodást milyen értelemben használja itt a jog, és amennyiben elköltöztem (fenti ingatlanban kell a lakhatást biztosítania), úgy jár e neki a része?

Édesapám 4 éve hunyt el, azóta telefonokon és ünnepi látogatásokon kívül semmi nem változott, viszont a tulajdonrészt illetékfizetéssel együtt bejegyeztette(tük).

Előre is köszönöm!