Amennyiben a válni készülő felek tudnak egy mindkettő számára elfogadható megállapodást kötni, azt a bíró jóváhagyja. Ha mindkét fél lakhatása biztosított, akkor jó eséllyel maradhat az 50-50%, de én inkább haszonélvezeti jogot kérnék a helyedben a másik 50%-ra, nem csak használatit.
Válás utáni közös ingatlan és annak eladása
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Válni készülök. A feleségem 4 éve elköltözött egy saját tulajdonú lakásba (100 %-ban az övé), én maradtam az 50-50 % tulajdonjogú lakásunkban a két gyermekünkkel, akik már felnőtt korúak. Kérdésem: Válás esetén ha megegyezünk, akkor az 50-50 % tulajdonjog maradhat-e az én használati jogommal?
Kato,
A tulajdonjog, és a használat joga két teljesen külön dolog. Nem kell kapcsolódniuk.
De ahogy KBS írta, kérni kérheti, de ha helyes volt a tényállásod, akkor nem nagyon van esélye rá. A másik különtulajdonát képező ingatlanra használati jogot akkor kaphatna, ha pl. kiskorú gyerekkel más lakhatási lehetősége nem lenne.
Wers jól érted honvédségi lakás a férj jogán, mindenki civil rajta kívül és csak neki ajánlotta fel megvenni a cég de azt is már jóval az élet és vagyonkozosseg megszakadasa utan
A feleseg ügyvédje lakás megosztást akar. Arra hivatkozik, hogy 27 éve házasok és 160000 a nettoja az asszonynak ,illetve vidéken van a saját ingatlan tulajdona ezért méltatlan lenne ha mennie kellene
Egyébként 4 szobás lakás de együtt lakjon az ex az új feleseg ?
„Természetben megosztható a lakás?”
Majordomus, te sem gondolhatod komolyan, hogy együtt akarnál lakni a (számodra) kibírhatatlan exeddel és az új asszonnyal?
Ha jól értem a lakás egy szolgálati lakás, a férj jogán. Mit akar ezen megosztani a feleség felnőtt gyerekkel?
Ahhoz meg semmi köze, hogy a férj meg fogja venni.
Természetben megosztható a lakás?
3-4 különbejáratu szoba?!
És még annyi kiegészítés, hogy a férj és a feleség nem tud egy légtérben tartózkodni, de már a gyerekek sem. Az elmúlt hónapokban oda fajult a dolog, hogy csak kísérővel megy vissza a férj ( a lakásban lévő közüzemi órák a nevén vannak és ő fizet), mert félő a tettlegesség. A még a lakásban élő gyerek több alkalommal fizikálisan is bántotta az apját, illetve az elmúlt hetekben életveszélyesen megfenyegette. Tehát a lakásmegosztás, az , hogy ők egy légtérben lakjanak ezer ok miatt is off. A feleség ezt tudja és azt is, hogy egy lakásmegosztással tulajdonképpen övé lenne a lakás. A férj nem tudna vissza költözni az új párjával a válás után.
A gyerek fenyegetésére a rendőrség azt mondta bár elég komoly, de csak mérgében mondja a gyerek.
A feleség arra hivatkozik, hogy méltánytalan lenne 27 év házasság után , ( háztartásbeli volt 24 évig, az utolsó 3 évben ment el dolgozni. Nem is akart, mindig arra hivatkozott, hogy nem adnak neki 3 gyerek mellett munkát) ha nem lenne lakás megosztás. Nem akar kizárólagos jogot, lakásmegosztást akar. Arra hivatkozik, hogy hány éve házasok, illetve , hogy az Ő háza Noszvajon van, ez a lakás Pesten. Kiskorú gyerek nincs. A nőnek van munkája , keresete.
Vélhetőleg csak bosszúból csinálja, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is 15 éve rossz a házasságuk, folyamatos a férj félrelépése, bár eddig nem akart soha válni.(ebben az egy dologban egyeznek az álláspontok a bíróságon, hogy 15 éve rossz a házasságuk)
Hm.
A feleség mellett eljegyezte a barátnőjét?
Érdekes..
Minek kell a férj lakása a feleségnek ha van saját tulajdonu lakása?
Elég birka lehet a férj is,ha már a barátnő/menyasszony a haszonélvező...
Ha összevesznek,már vissza sem költözhet.
Úgy érted, kérheti-e az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan kizárólagos használatát magának? Kérni mindent lehet, de ez ilyen felállás mellett nem esélyes.
Mi a helyzet akkor, ha az utoljára közösen lakott lakás a férj szolgálati lakása. 9 hónapja a "visszaköltözés jogának fenntartásával" elköltözött a barátnőhöz, akit közben el is jegyzett. Külön lakásban lakik, külön bankszámlára megy a jövedelme. Tehát tulajdonképpen élet-vagyonközösség 9 hónapja megszakadt. Menet közben egy hónapja a cég felajánlotta,hogy a lakást a férj megveheti és él is ezzel a joggal. Kb két héten belül a nevére kerül 1/1-ben a lakás , a haszonélvező a menyasszony.
Ebben az esetben a feleség, akinek saját 1/1-es tulajdonu ingatlana van kérhet -e lakásmegosztást? 22 éves gyerek van, aki két hónap múlva diplomázik.Asszonynak van munkája.
Arra értettem, hogy van egy szabály, amit vagy így, vagy úgy értelmezünk? Arra lettem volna kíváncsi, hogy gyakorlatban mi szokott lenni, mert szerintem ez érdekel mindenkit, hogy mik a kimenetelek, valahogy gyakorlatias formába öntve.
Ez nem gumiszabály, nagyon is kemény.
Értem, de akkor hogy lehet jól kijönni belőle, ha már ennyire "gumiszabály"?
Ha a bíróság bontóperben jogosította fel a kizárólagos használatra, akkor nem így van. (Egyébként sem automatikus ez egyáltalán, számos előfeltétele van a jogosultságnak.)
Miért nem? Ha jól értelmezem, mivel a tulajdonomat Ő használja kizárólagosan, arányosan fizetni kell neki az én részemet, amit nem tudok használni. Nem így van?
„és többlethasználati díjat fizet érte”
Azt nem.
Így már tiszta, megmarad a részem, csak amikor a gyerek már nem lesz jogosult a tartásra, akkor tudjuk pl. eladni, hogy a részemhez jussak, addig hasznájlák és többlethasználati díjat fizet érte, én meg gyerektartást, amik lehet kompenzálják is egymást. Köszönöm válaszát!
Vircor,
Olvasd le a Ptk. VIII. fejezetét, 4:76.§ - 4:85.§.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Kiskorú gyermek esetén, ha máshogy nem megoldható, megkaphatja a lakás használatának jogát az, aki a szülői felügyeletet kapja. Ettől nem kevebbet kapsz, hanem pont többet, adott esetben a lakáshasználat értékét is meg kell fizetni. De akár a tartásba is beszámíthat. Megegyezhettek közösen szinte bármiben, ennek hiányában a bíróság sokféle képpen dönthet, de elsősorban a gyerek(ek) szempontjai fognak számítani. Ez a vagyonrészed értékét nem csökkenti, csak elképzelhető, hogy egyelőre egyáltalán nem jutsz hozzá.
Vagy megegyeztek valahogy, vagy tényleg keress egy jó családjogi ügyvédet.
A házat közösen vettük, 50-50% a tulajdonunk, csak mintha azt olvastam volna, hogy a gyerekek lakhatását biztosítani kell. Akkor is a fele jár? Ez nem tiszta, mert ha én ragaszkodom a feléhez, a bíróság dönthet másként? Mivel 14 millióból nem lehet ugyanitt venni semmi érdemlegest. Ez a rész nem tiszta, ilyenkor mi az általános forgatókönyv, melyik a legrosszabb verzió, ha lehet így fogalmazni?
Vircor,
„de akkor mennyi jár, ha lehet kb. forintosítva”
Meg fogsz lepődni : kb. 14 millió forint.
Mivel csak a leírásodból indulhatunk ki, ahol nem írtál semmi más vagyonról, és nem írtad, hogy ez a ház ne lenne házastársi közös vagyon teljes egészében, így ennyiből egészen jól lehet számolni. A házastársak közös vagyonát főszabály szerint felezni kell.
Nem hiszem, hogy egy vagyonmegosztást itt a fórumon meg tudsz oldani.
Keress JÓ ügyvédet. Sok milliód bánhatja.
Üdvözlöm!
Párommal válás előtt állunk ,van 2 gyerek 1 kiskorú és egy gimnáziumi tanulmányait most befejező, de továbbtanuló. Van egy kb. 28 milliót érő fele-fele tulajdonú ház, hitel nincs. Ha elválunk hogyan juthatok az én részemhez, van mik a lehetőségek, hogy pénzhez jussak, mert nekem is laknom kell majd valahol, ott biztos nem. Gondolom a gyerekek miatt a házban maradhatnak, nekem mennem kell, de akkor mennyi jár, ha lehet kb. forintosítva(mert olvastam ilyen üres meg lakott ár különbözetről, de ez nem egyértelmű nekem)? Vagy ilyenkor mi a célszerű, hogy "mindenki" igazságosan járjon el, mivel a gyerekekkel se akarok kitolni, hogy menjenek oda ahova akarnak.
Mondjuk ő ki tudná fizetni a részemet, mert régebben örökölt jócskán. Köszönöm válaszukat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02