Öröklés


ObudaFan # 2009.06.08. 10:30

Ha érvényes a tartási szerződés, akkor nem jár.

monalisa1 # 2009.06.07. 18:44

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok...

A fórumozó jogászok azt szokták válaszolni az ilyesmi kérdésre, hogy legfőbb látni kellene azt a szerződét, vagyis hogy mit is tartalmaz. Minden további annak függvénye.

Javaslom fogd a szerződést és keress fel egy ügyvédet - ő majd átolvassa és remélve "kiolvassa" belőle a kötelesrészre jogosultságot részedre. Ha igen, akkor a szükséges jogi lépést megteszi ennek érdekében.

Az is előfordulhat, hogy a szerződés bíróságon esetleg megtámadható., az ügyvéd majd erre vonatkozóan is nyílatkozik.

viktor23 # 2009.06.07. 18:23

SOS!!!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy dédnagymamám nemrégiben elhunyt de halála elött eltartási szerződést kötött egy számomra ismeretlen férfival.A férfi így megkapta a lakását.A kérdésem az hogy abból a lakásból jár e nekem a köteles rész?Hozzáteszem hogy én vagyok az egyedüli élő rokona.Válaszukat előre is köszönöm.

sicsokermi # 2009.06.06. 14:27

Köszönöm a válaszokat Monalisa1 és Obudafan!
Most már csak website címekre (vagy más elérhetőségre) lenne szükségem (ha van ilyen) ahol megtalálom a közjegyzői munkadíjakra vonatkozó jogszabályt ill. a 14/1991 (XI.26) IM rendeletet, mivel ezek nélkül nem tudom kalkulálni az örökösödéssel kapcsolatos költségek ezen részét.
Továbbra is hálás köszönettel!

ObudaFan # 2009.06.06. 10:06

Nem.

k_istván # 2009.06.06. 07:06

Üdvözlet Mindenkinek!

Mindkét szülőm 1héten belül meghalt.
Egyedül örököltem a lakásukat.
Két hagyatékatadó végzés készült.

1. 1/2 rész
adó és értékbizonylat szerint : 10.500.000
beköltözhetően : 8.700.000

2. 1/2 rész
adó és értékbozonylat szerint : 10.500.000

Akkor most kell majd nekem öröklési illetéket fizetni?

Köszönettel:
István

ObudaFan # 2009.06.05. 19:05

Nincs mit.

hencsip # 2009.06.05. 19:04

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.06.05. 18:55

Kell, kivéve, ha ez a nagyszülő tartott el téged a saját háztartásában.

hencsip # 2009.06.05. 17:19

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

A nagymamám nemrégiben hunyt el. A lakását egyenlő arányban a gyermekei öröklik, a nagynéném és az édesapám. Édesapám évekkel ezelőtt meghalt, így egyetlen gyermekeként az ő részét én öröklöm.

A kérdésem az lenne, hogy örökösödési illetéket kell-e fizetnem. A lányának nem kell fizetni (az új tv. értelmében, és az ingatlan értéke sem éri el a 20 MFt-ot), de a kieső gyermek helyére (édesapám) lépő unokát (engem) terheli-e illeték (6%?) vagy sem.

Válaszát előre is köszönöm!
hencsip

ObudaFan # 2009.06.05. 13:46

14/1991. (XI. 26.) IM rendelet

Terhelheti még öröklési illeték.

monalisa1 # 2009.06.05. 13:45
sicsokermi # 2009.06.05. 13:40

Tisztelt Fórum!
A keresőbe beírva a "közjegyzői díj örökösödés esetén" kifejezést, nem kaptam választ. Érzésem szerint jelentős összeg. Hol találok erre vonatkozóan számítási módszert vagy táblázatot? Van e más költség, vagy nevezzük bárminek, ami az örökösöket terheli?
Választ előre is megköszönve, Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.05. 06:30

Nem ördöngősség bizonyítani, hogy közös tulajdon: elegendő igazolni, hogy a szerzés az élettársi jogviszony fennállása alatt történt. Ha ez megvolt, akkor már titeket terhel, hogy bizonyítsátok, a szerzés fedezete különvagyon volt.

pumukli00 # 2009.06.05. 05:58

Köszönöm a válaszát. De így még lenne kérdésem.

Azt,hogy közös tulajdon be kell bizonyítaniuk nem ? De a tulajdonlapon egy név ( az édesapám ) neve szerepel 1/1 bejegyzéssel. Az élettárs neve nem szerepel sehol még haszonélvezete sem volt neki. És így utólag a 2 éve elhunyt édesannyuk után perelhetnek az ő képviseletében ?
Szóval formálhatnak jogot az ingatlanra ill az autóra bizonyítás nélkül is? Ugyanis a lakást szolgálati lakásként kapta édesapám amit utána megvehetett.

Várom válaszát .

Köszönöm

ObudaFan # 2009.06.04. 18:33

Az elképzelhető, hogy keletkezett élettársi közös tulajdon, aminek az ő édesanyjukra eső részét követelhetik.

pumukli00 # 2009.06.04. 18:13

Tisztelt Fórumozók

Szeretnék segítséget kérni :

Édesapám idén márciusban elhunyt. Édesanyámmal elváltak.Édesapám 30 éve élettársi kapcsolatban élt.
Az élettársának 2 gyereke van. Az élettársa 2 éve elhunyt. Az élettárs hagyatéki tárgyalása rendben lezajlott. Most édesapám halála után az élettárs 2 gyereke igényt tart édesapám nevén lévő ingatlanra és autóra. Az ingatlan és az autó is 1/1 tulajdonban az édesapám nevén van.
Kérdésem az lenne ,hogy az elhunyt élettárs gyerekei, jogosan követelnek ?

Üdvözlettel

ObudaFan # 2009.06.04. 12:34

Nincs mit.

der Alte # 2009.06.04. 12:27

Hálásan köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.06.03. 19:03

Ha egyikünk neadjisten idő előtt meghal, akkor ki örököl? Csak a vérszerinti gyermek, vagy a házastárs is?

A gyerekek állagot, a házastárs haszonélvezetet.

A mostohagyermek örököl vmit alapesetben, vagy ez csak végrendeletileg rendezhető?

Ha nincs örökbefogadva, akkor csak végrendelet esetén.

Milyen jogok illetik meg az özvegyet a közösen használt, de különvagyoni lakással kapcsolatban?

Haszonálvezet.

Az exszel nagyon rossz a viszony… elképzelhető, hogy esetleges halálom után az új páromat a régi feleség, a tőle származó gyermekekre való hivatkozással kirakja/kiperelje a lakásból?

Nem.

Mi történik a közösen, a házasság alatt a különvagyoni lakásba invesztált összeggel? Az részben-egészében visszajár az özvegynek?

A beruházás jellegétől függően vagy tulajdonjoga keletkezett, vagy megtérítési igénye lehet.

A különvagyoni lakáson jelzáloghitel van. A házasság alatt a már törlesztett összeg részben vagy egészben visszajár az özvegynek?

Fele részben lehet megtérítési igénye a hagyatékkal szemben.

der Alte # 2009.06.03. 11:49

Tisztelt Fórumozók!

Helyzetem röviden a következő:
házastársam és én is elváltunk, mindkettőnknek van a korábbi házasságból is gyermeke és van közös is az újból. Jelenleg az én különvagyonomat képező lakásban élünk, amelyet a válásom után, de az új házasság előtt vásároltam. Páromnak is van különvagyoni lakása, de ott nem élünk.

A következő kérdésekben szeretnék tanácsot kérni:

  • Ha egyikünk neadjisten idő előtt meghal, akkor ki örököl? Csak a vérszerinti gyermek, vagy a házastárs is?
  • A mostohagyermek örököl vmit alapesetben, vagy ez csak végrendeletileg rendezhető?
  • Milyen jogok illetik meg az özvegyet a közösen használt, de különvagyoni lakással kapcsolatban?
  • Az exszel nagyon rossz a viszony... elképzelhető, hogy esetleges halálom után az új páromat a régi feleség, a tőle származó gyermekekre való hivatkozással kirakja/kiperelje a lakásból?
  • Mit lehet ez ellen tenni? Hogyan lehet legegyszerűbben biztosítani, hogy halálom esetén az özvegynek ne kelljen elköltöznie a lakásból?
  • Mi történik a közösen, a házasság alatt a különvagyoni lakásba invesztált összeggel? Az részben-egészében visszajár az özvegynek?
  • A különvagyoni lakáson jelzáloghitel van. A házasság alatt a már törlesztett összeg részben vagy egészben visszajár az özvegynek?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2009.06.01. 19:29

Kérni kell a hagyatéki tárgyalás megtartását. A közjegyzői díj nem ex-has megállapítású összeg - kötött tarifák vannak, valamint kérés nélkül is ad majd részletes számlát. Ha valami mondanivalód lesz az örökséggel kapcsolatban ott és akkor elmondhatod.

Úgy tűnik önkényesen egy kicsit előre mentek a dolgokban...

"Lisa"
laikus hozzászóló

blattt # 2009.06.01. 15:37

Tisztelt Hozzáértők!

MÁrciusban elhunyt az édesapám. Kettőnk nevén volt egy nyaralóingatlan, és az "örökségem" részét képezi a lakásuk fele is. Édesanyámat néhány nappal a Papa temetése után behívták az önkormányzatba, ahol elkérték tőle a szükséges papírokat, néhány iratot aláírtak, majd mondták, hogy várjunk türelmesen.
Néhány napja felhívták a mamát a közjegyzői irodából, hogy készen van a hagyatéki végzés, fizessünk be több, mint 40000 Ft-ot, és 15 nap múlva megkapjuk a papírokat. Nos, momentán nem volt felesleges több, mint 40000 Ft-unk, a feleségem időt, vagy részletfizetési lehetőséget kért, amit a hölgy rendkívül furcsállott, mondván, erre fel kellett volna készülni. Végülis megegyeztek egy-két hét haladékban, de azóta több mindent nem értünk. Pl. miből áll a közjegyzői díj? Ha ilyen egyszerű, mert egy örökös van, miért ilyen magas ez az összeg? (egyik ingatlan sem luxus ingatlan, sem frenkventált helyen fekvő)Miért nem volt hagyatéki tárgyalás? Honnan tudják, hogy én el akarom fogadni az örökséget, vagy ez magától értetődő? És miért nem láthatjuk előbb a végzést, mielőtt fizetnénk?
Előre is köszönöm a segítséget! Blattt

ObudaFan # 2009.05.30. 07:41

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Továbbá ezt is érdemes elolvasni: http://www.lb.hu/…ny/pv12.html

jee888 # 2009.05.29. 18:55

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni,elnézést ha esetleg rossz helyre írok!Volt egy kissé (számomra)bonyolult peres ügyünk amit most nem részleteznék,talán nem fontos.A pert elvesztettük a szóban forgó ingatlanon kéne osztozni 1/2 arányban.Sajnos eddig nem sikerült megegyezni.
Kérdés:Mit jelent illetve mit takar az hogy valaki bírósági eljárásban kéri a közös tulajdon megszüntetését?
Ilyenkor ki jár jól vagy kié lesz az ingatlan?
Előre is köszönök minden segítséget!