Üdv!
Hagyatéki eljárás során felmerült igénnyel kapcsolatban kérnék tőletek tanácsot, az alábbi tényállás alapján:
Nagymamám 1966-ban vált el a nagyapámtól, és a vagyonmegosztás során kapott készpénzből vásárolt magának egy családi házat. Majd 1974-ben ismét házasságot kötött, és a férje (lakóingatlannal vagy egyéb lakhatási lehetőséggel nem rendelkezvén) nagymamám házába költözött, és ott élt egészen az 1988-ban bekövetkezett haláláig. A nagymamám mindvégig gondozta és ápolta őt, ennek ellenére nem tartott igényt semmire sem a hagyatékból, így gyakorlatilag mindent a törvényes örökös, azaz az elhunyt férj első házasságából született gyermeke örökölt.
A nagymamám és a férje között klasszikus vagyonközösség sosem volt, mert házasságkötésükkor már mindketten nyugdíjas, önálló életvitelhez szokott emberek voltak, így az volt a közöttük kialakult praxis, hogy a férj egy meghatározott összeget leadott a nyugdíjából a nagymamám részére, a háztartás költségeinek rá eső részének fedezésére - ebben a rezsiköltségek nem foglaltattak benne, csupán az élelmiszerek, higiéniai-, és mosószerek, stb...
A nagymamám különvagyonát képező családi ház állagmegóvó költségeit a férj nem viselte soha, egyrészt mert az alacsony nyugdíjából lehetősége nem volt rá, másrészt erre szükség sem volt, ugyanis az én előrelátó nagymamám "gondozási" szerződést kötött egy fiatal párral, akik albérlőként laktak az ingatlan melléképületében.
E szerződés szerint ez a házaspár vállalta, hogy a nagymamám házas ingatlanának összes állagmegóvó munkálatait - szükség és esedékesség szerint - saját költségükön elvégzik, és a kertet is gondozzák - a nagymamám élte végéig.
A nagymamám pedig ellenértékként engedélyt adott nekik arra, hogy a ház tetőterét beépítsék, és ezzel tulajdonjogot alapítsanak a teljes ingatlan 1/3-ad részének vonatkozásában.
A nagymamám sajnos idén nyáron elhunyt, és egyéb rokonai nem lévén, egyedüli örököse én vagyok (édesapámat a hetvenes években veszítettem el, testvérem nincsen).
A hagyatéki eljárás folyamatban van, és most teljesen váratlanul jelentkezett a nagymamám - már említett - elhunyt férjének előző házasságából származó leánya, és hagyatéki hitelezői igényt terjesztett elő a közjegyző előtt, hivatkozással arra, hogy a nagymamám kizárólagos tulajdonát képező ingatlanban az ő édesapja még életében értéknövelő "beruházásokat eszközölt", amelyeknek eredményeként "az addig romhalmaz" ingatlanból "komfortos házat varázsolt".
És ezen beruházások ellentételezéseként álláspontja szerint neki - az elhunyt édesapja örököseként - "köteles rész jár", és hagyatéki hitelezőként most - az ingatlan forgalmi értékének 25%-ára tart igényt - az én nagymamám hagyatékából!
Természetesen az általa felvázolt tényállás köszönőviszonyban sincs a valósággal, mert a kisnyugdíjas édesapja semmilyen megtakarítással nem rendelkezett, így "beruházásokat eszközölni" sem volt lehetősége. Ahogyan szükség sem volt ilyesmire, hiszen a nagyim éppen ezért kötötte a már említett "gondozási szerződést" az emeleten lakó házaspárral.
A kérdésem az volna, hogy mire számíthatok, mit tehetek ebben az esetben?
Természetesen a birtokomban van az összes releváns szerződés, amiket a nagyim még életében kötött az ingatlannal kapcsolatosan, és tanúim is vannak (tulajdonostársak, szomszédok), amennyiben ez szükséges lenne - persze tudom, hogy a bizonyítási teher a hitelezőt terheli -, viszont pereskedni nem igazán szeretnék, ha nem feltétlen muszáj...
Ja, és még egy kérdés: tekintettel arra, hogy a nagymamám férje 1988-ban hunyt el, az örökösének ez a "köteles rész" iránti igénye - mint kötelmi jog - nem évült-e el már esetleg?
A válaszokat előre is megköszönöm.