Végrendelet

Bernadett # 2025.04.07. 11:30

Sziasztok!

Végrendelet témában kérném a segítségeteket.
Két törvényes örökösöm van, a lányom és a férjem (aki nem a lányom apja). A férjem lemondott a hagyatékról közokiratban, tehát a lányom az egyedüli örökösöm. Most viszont tengerentúlra utazunk a lányommal ketten és felmerült bennem, hogy ha például lezuhanna a gép (OK, tudom kicsi a valószínűsége, de nem lehetetlen) akkor mindenemet az állam örökölné. Ezért arra gondoltam, hogy írok saját kezűleg egy olyan végrendeletet, melyben leírom hogy ha ez alatt az utazás alatt mindkettőnk életét vesztené (a lányom és én), akkor ki az a két ember akire hagynám a vagyonomat. De ez a végrendelet csak addig lenne érvényes, amíg vissza nem érünk az utazásból. Ez után a közokiratban foglalt férjem általi lemondó nyilatkozat kerülne újra érvénybe.

A kérdés hogy lehet-e ilyet írni. Beszéltem már ügyvéddel, aki azt mondja hogy ő „ilyet még nem is hallott”, ezért kíváncsi lennék más ügyvéd véleményére is. Közjegyzőnek nem akarok ezért fizetni, a kézzel írt végrendeletet átadnám a férjemnek és visszakérném hazautazásunk után. Amúgy meg mindegy is lenne hogy visszaadja vagy sem, mert úgyis hatályát vesztené visszaérkezéskor.

Köszönöm előre is, ha tudtok segíteni.

osztap # 2025.04.07. 12:39

Bernadett,

Először is, remélem, autóba sem ülsz a lányoddal, mert sokkal nagyobb esélye van, hogy meghaltok, mint a repülőn. A közös séta pedig még az autónál is veszélyesebb. Nézd meg a táblázatokat itt:
https://etsc.eu/…al-overview/

Ettől függetlenül, szerintem úgy nem lehet megcsinálni, ahogy szeretnéd, azaz ha adott időpontig (amíg meg nem jöttök) meghalnál, akkor x és y örököljön, utána meg a lányod. Ez az utóörökös-nevezés tilalma, Ptk. 7:28. §.

Ami működhet, az a helyettes örökös nevezése, Ptk. 7:27. §, azaz a végrendeletbe azt írod, hogy a lányod az örökösöd, de ha ő kiesne (pl. meghalna), akkor x meg y az örökösöd. Ha Te meg a lányod egyszerre halnátok meg balesetben, akkor mind a ketten kiestek, Ptk. 7:4. § (1), tehát nem lenne azon sem vita, hogy Ti ketten egymás között örököltök-e.
További előny, hogy az ilyen végrendeletet nem kell minden közös útnál újraírnod. Ehhez viszont érdemes keresned ügyvédet/közjegyzőt, nem pedig otthon barkácsolni, és a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába bevezetni. Akkor biztosan nem veszik el, a hagyatéki eljárásban a közjegyző hivatalból lekéri.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Bernadett # 2025.04.07. 16:01

Osztap,

Köszönöm. De mi van akkor, ha leírom a végrendeletbe, hogy ha a lányom kiesik akkor az örököl 50%-ban, aki viszont már közokiratban lemondott. Azaz a férjem. Mert ha a lányom nem örököl, akkor inkább a férjem örököljön, mint az állam.

drbjozsef # 2025.04.07. 16:51

Bernadett,

Ha a viszony olyan, hogy ténylegesen nem akar örökölni, még akár az esetlegesen járó kötelesrészt sem fogja kérni, ennyire megbíztok benne-egymásban (a kötelesrész nem jár automatikusan, ha végrendelet miatt nem örököl semmit, akkor neki kell kérnie azt - ha nem kéri, nem kapja), akkor vonjátok vissza azt a lemondást, és osztap szerinti végrendeletet írd meg.
(Szerintem helyettes örökös nevezés sem szükséges, ha a törvényes rend szerint csak a lányod és a férjed lenne a törvényes örökösöd, vagyis sem más leszármazód nincs, sem szüleid nem élnek már - ez esetben a végrendeleti örökös lányod kiesése esetén helyettes örökös nevezése nélkül is a férjed lesz.)

osztap # 2025.04.07. 19:44

De mi van akkor, ha leírom a végrendeletbe, hogy ha a lányom kiesik akkor az örököl 50%-ban, aki viszont már közokiratban lemondott.
A lemondás két fél közötti szerződés, nem pedig egyoldalú jognyilatkozat, Ptk. 7:7. §. (Ugye nálatok is szerződés?) Azt pedig a két fél közös akarattal tudja módosítani. Hát módosítsátok! Ugyanúgy közokiratban. A módosított szerződésben a férjed már csak a kötelesrészről mondana le. A végrendeleted szerint leányod lenne az örökös, helyettes örökös pedig a férjed és a másik ember.

Ez azért fontos, mert örökös (akár végrendeleti, akár törvényes), csak az lehet, aki az öröklésből nem esett ki. Az is kiesési ok, hogy valaki lemondott az öröklésről, Ptk. 7:4. § (2). Tehát hiába írsz majd olyan végrendeletet, amiben a férjed az egyik helyettes örökös. A jelenlegi szerződés szerint ő lemondott, ezért kiesik, azaz a másik helyettes örökös visz mindent, ha lányod előbb halna meg, mint Te. Lehet arra spekulálni, hogy a másik helyettes örökös úgyse tudja meg, hogy létezik a lemondás, de a helyedben erre nem játszanék. Fontosabb ez annál.

Bernadett # 2025.04.07. 20:30

Értem, köszönöm. Akkor ezt elengedem, túl bonyolult és költséges lenne.
Igen, a lemondás kétoldalú jognyilatkozat volt és közjegyzővel készíttettük, nem akarom bolygatni.

Köszönöm szépen a segítségedet.