Ajándékozás, kötelesrész, hagyatéki eljárás

innuendos # 2025.01.10. 18:02

Azt nem tudom, hogy lehetne kideríteni az akkori értéket.. megkérdezek erről egy értékbecslőt.
Köszönöm mégegyszer a segítséget, szép estét!

innuendos # 2025.01.10. 17:54

Köszönöm szépen.
Az ingatlan jelenlegi értéke kb 30-35 millió, ez 2017-ben nem tudom mennyi lehetett.. talán 20-25 millió.
Annak a negyede az örökrész, (számolok 20 millióval) ami 5 millió, annak a harmada kb 1,6 millió Ft.
Ha jól értettem amit a korábbi fórumokon olvastam..

drbjozsef # 2025.01.10. 17:17

innuendos,

Sebaj, ha az jár, megfelel a feltételeknek, akkor már csak az összegen lehet vita. Majd a bíróság elrendezi.

Érdemes számolni, főszabály szerint az ingatlan juttatáskori értékét kell alapul venni, és konkrét összeget követelni, határidővel. Ez persze az összegtől függ, milliós tételnél mondjuk 30 nap.
Esetleg utána még egyszer felszólítani, 8 napos póthatáridővel.
Mindkettőt írásban, tértivevényes levélben.
Ez azért fontos, mert ha perelnek kell érte, akkor ti tudjátok igazolni, hogy X összeget követeltetek, kétszer is, és a másik fél nem fizetett. Ha a bíróság által megállapított összeg is ekörül az X körül lesz vagy több, akkor a perköltséget is ő fizeti (esetleg erre külön is felhívhatjátok a figyelmét a levélben). Ha kevesebbet ítélnek meg, mint a követelésetek, akkor annak arányában ti is fizetitek a perköltséget, hiszen részben "vesztesek" lesztek.

innuendos # 2025.01.10. 16:35

Értem, köszönöm.
Valószínűleg így sem fog fizetni, csak azért mert a férjem azt mondja..

drbjozsef # 2025.01.10. 16:09

innuendos,

Ha a hagyatéki leltárba tényleg semmilyen vagyon nem kerül be, akkor általában valóban nem kerül sor hagyatéki tárgyalásra, az eljárást a közjegyző lezárja határozattal, és erről értesíti az érdekelteket. Vagyis eljárás lesz, de tárgyalás nem.

A kötelesrészi igényedet annak kell bejelentened, aki szerinted azzal tartozik neked. Eleve nem is a hagyatékba kell bejelenteni, az nem hagyatéki teher, bár érdemes megtenni, ha van rendes eljárás. Esetetekben egyszerűen írni kell egy levelet, hogy férjednek kötelesrészi igényed van. egyezzenek meg, ellenkező esetben bírósághoz fordul.

innuendos # 2025.01.10. 12:11

Üdvözlöm!

A következő kérdésem lenne:
Meghalt az anyósom, és megtudtuk, hogy 2017-ben a férjem testvérének ajándékozta a szülői házat.
Ha nincs bejegyzett tulajdona, várható-e hagyatéki eljárás?
Ha nincs hagyatéki eljárás, a férjem hol tudja bejelenteni a kötelesrészre az igényét?