szülői felügyeletről lemondás

LaraBlack # 2025.01.10. 10:32

Férjemnek az előző házasságában született 2 lánygyermeke, akik jelenleg 10 és 14 évesek. Elváltak a szülők 2018-ban, a 2 gyermek váltott gondozásba került(hetente van váltás). Azóta mindkét elvált szülő újra házasodott és új családot is alapított.
Az anya kapcsolata megromlott a nagyobb lánnyal, ezért kezdeményezni akarja a gyerekről való lemondást.
Az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán erre van-e lehetősége az anyának? És ha igen, tehát lemondhat róla, akkor ebben az esetben mire számíthat az apa? Ilyenkor köteles az apa a gyermek egyedüli nevelésére?

Szomorú örökös # 2025.01.10. 11:37

LaraBlack

Az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán erre van-e lehetősége az anyának?

Szerintem nincs.

drbjozsef # 2025.01.10. 12:37

LaraBlack,

A gyerekről nem mondhatsz le (az egy örökbefogadási eljárási fogalom), de a szülői felügyeleti jogot megváltoztathatjátok. Ha a másik szülővel nem tudsz megegyezni, akkor bíróságtól lehet kérni a felügyeleti jog megváltoztatását. Pontosabban a megegyezéseteket is jóvá kell hagynia a bíróságnak.

LaraBlack # 2025.01.10. 14:03

Nem én vagyok az édesanya, én csak az édesapa második felesége vagyok.
Tehát az édesanya, aki összeveszett a saját lányával és emiatt meg akar "szabadulni" a gyerekétől, hogy ne legyen neki vele több konfliktusba, akkor sem "adhatja" csak úgy oda a gyereket az apjának, hogy innentől kezdve neveld te ahogy akarod.
Jól értelmezem, hogyha az apa nem egyezik bele abba, hogy elvállalja a gyerek nevelését, akkor hiába kezdeményezi az anya a bíróságon a váltott felügyelet módosítását?

osztap # 2025.01.10. 14:50

LaraBlack,

Keveredik itt több dolog. Leegyszerűsítve:

1. Szülői felügyelet: Ki dönthet a gyereket érintő legfontosabb kérdésekben, pl. iskola, lakóhely, vagyona (ha van), törvényes képviselet, stb.
  2. Gyermekelhelyezés: Kinél van elhelyezve a gyerek (az egyik szülőnél vagy pl. heti váltásban mindkettőnél)
  3. Gyermektartás: A gyermek eltartásának költsége, természetben vagy pénzben

A három dolog nem független, pl. ha az apa kizárólagos szülői felügyeletet kapna, akkor jó eséllyel az apánál lesz a gyerek elhelyezve, az anya pedig tartásdíjat fizet.

A fennálló helyzetet a bíróság változthatja meg. Ha nem tudnak megegyezni, akkor érdemes egy családjogis ügyvédet keresni, mindenkinek könnyebb és gyorsabb lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.10. 15:02

Szerintem te ebbe ne szólj bele. Nem szép dolog, és rossz vége is lehet.
P.s.: Ez nem jogi tanács.

LaraBlack # 2025.01.10. 17:37

Kovács_Béla_Sándor
kösz a "jó" tanácsot, ezzel nem sokat segített
nem beleszólni akarok, csak mivel született egy közös gyermekünk és együtt élünk, és eddig jól működött a heti váltás, aztán most nyilván érdekel, hogy ezután hogyan változik meg az életünk!

LaraBlack # 2025.01.10. 17:57

osztap

nem is értem, ezeket most miért írtad le, mert ezekkel tisztában vagyok...
a kérdésem nem ezekre a témákra vonatkozott!
Azt hittem ezen a fórumon a témához értőkkel tudok kommunikálni, de úgy látom, hogy csak unatkozó kommentelőktől kaptam reakciót, akiknek fogalmuk sincs a jogi hátteréről, csak a saját, szubjektív véleményüket hajtják!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.10. 18:33

Hiú vagyok, ezért beugrok a provokációdnak:

• Gyerekről "lemondani" természetesen nem lehet. Azt azonban bármelyik szülő kérheti a bíróságtól, hogy a közös szülői felügyeletet - értelemszerűen a váltott gondoskodást - szüntesse meg. Nem lehetetlen, bár rendkívül szokatlan az a kereset, amelyben a felperes azt kéri, hogy a bíróság az alperest jogosítsa fel a szülői felügyelet gyakorlására. Az sincs kizárva, hogy az alperes az ellenkezőjét kérje.
  • A bíróság ilyen perbe vitt álláspontok mellett nagyon kellemetlen helyzetbe kerülne. Ugyanis neki azt a szülőt kellene a szülői felügyelet gyakorlására jogosítania, akinek nevelésében a gyermek testi, szellemi és erkölcsi fejlődése jobban biztosítva van. De hogy biztosítaná a gyerek érzelmi és erkölcsi fejlődését olyan szülő, akinek nem kell a gyerek, aki el akarja dobni? Márpedig itt elképzelésed szerint két ilyen szülő lenne.
  • A 14 évesnél idősebb gyereket kötelező nyilatkoztatni, és csak kivételesen hozható az akaratával ellentétes döntés. De hogyan lehetne feltenni egy gyereknek azt a kérdést, hogy "a két elutasító szülő közül melyiket kötelezzük rá, hogy gyakorolja a szülői felügyeletet, hogy gondozzon, neveljen téged - pedig nem akar?"
  • Egy ilyen lehetetlen esetben nagyon is könnyen megtörténhetne, hogy a gyerekeket védelembe - vagy akár állami gondozásba - veszik, a szülőkkel szemben pedig büntetőeljárást indítanak kiskorú veszélyeztetése miatt.

(Úgy általában sem, a fentiekre tekintettel pedig konkrétan sem hiszem, hogy az apa ne vállalná a gyerekek szülői felügyeletét, ha a nagyobbiknak kifejezetten ez a kérése. Nagyon rossz ötlet, ha nyomásgyakorlással akarod rávenni, hogy mégis ezt tegye. Nem is igen értem, hogy ha minden második héten el tudod viselni a gyerekeket, akkor miért nem tudod megtenni állandóan is. A szeretet nem olyan dolog, amiből kevesebb jut, ha többek közt osztják szét.)

Szomorú örökös # 2025.01.11. 06:18

LaraBlack

Az anya kapcsolata megromlott a nagyobb lánnyal, ezért kezdeményezni akarja a gyerekről való lemondást.

Nem létezik olyan, hogy egy szülő simán lemond a gyermekéről. Annak szinte a teljes élete az ő felelőssége, amíg él. A szülőn múlik - mindegy melyik - hogy milyen ember lesz abból a gyermekből felnőttkorára. És ezt illik komolyan is venni, bár nem mindeninek sikerül.

nem beleszólni akarok, csak mivel született egy közös gyermekünk és együtt élünk, és eddig jól működött a heti váltás, aztán most nyilván érdekel, hogy ezután hogyan változik meg az életünk!.....Azt hittem ezen a fórumon a témához értőkkel tudok kommunikálni

Ne feledd, egy gyermek életéről akarsz dönteni, ami egyáltalán nem jogi kérdés kellene legyen.

osztap # 2025.01.11. 08:09

a kérdésem nem ezekre a témákra vonatkozott!
Pedig érdemes lenne átgondolni, hogy mit akarnak ebben a három dologban, mert ezekben kell megegyezniük, illetve fog dönteni a bíróság, ha nincs megegyezés. Ha pedig a polgári ügy mellett, amint KBS is írja, büntetőügy is indulna, az senkinek nem lenne jó.

Sok idő nincs, mert ha az iskola tudomás szerez arról, hogy a gyerek körülményei nem rendezettek, bejelententést fog tenni a gyámhivatalnak. És az iskola fog tudomást szerezni róla, inkább előbb, mint utóbb. Nem ma láttak először gyereket.

Majordomus # 2025.01.11. 09:12

LaraBlack
A témához értőkkel konzultálhatsz pár tízezer forintos óradíjért. Ügyvédeknek hívják őket.
.
Azt,hogy itt ingyen kapsz jogibtanácsokat,azt köszönd meg és ne bíráld a fórumtársakat.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.11. 09:58

Legalábbis alaptalanul ne. :)