Új áram mérőhely, osztatlan közös tulajdon

Adorjan80 # 2024.11.29. 16:02

Tisztelt Jogi Fórum!

Osztatlan közös tulajdonú sorházban élek. A szomszéd be kívánja építeni a tetőteret, ezért a közös elektromos áram betáplálási pontot át kell helyezni és új csatlakozó elosztószekrényt is ki kell alakítani. A mai napon kaptam egy e-mailt az ő villanyszerelőjétől, amelyben tájékoztat, hogy sajnos az új szabványok miatt az én mérőórámat is át kell helyezni, ami számomra közel 900e Ft-os költséget fog jelenteni.
Arról is tájékoztatott, hogy miután kész a munka, készül egy tételes pontos felmérés, melyek alapján készül a költségvetés az elvégzett munka és a beépített anyagok alapján. Utána kapom meg hogy mennyi lesz a végleges költség rám eső része. Leszögezem! Én semmilyen munkát nem rendeltem meg, sem szóban sem írásban, mindössze ahhoz járultam hozzá, hogy az osztatlan közös tulajdonon elhelyezzék a csatlakozószekrényt és hogy az én külső homlokzatomon átvezessék a vezetéket.
Kérdésem a következő:

• Kötelezhet-e a szomszéd a beruházásra? (jelen esetben az én mérőórám áthelyezésére),
  • He ezt mindenképpen meg kell csinálni, akkor ragaszkodhatok-e ahhoz, hogy egy előzetes költségvetés alapján lássanak hozzá az én ingatlanrészemet érintő munkához?
  • Ha elvégzik az általam nem kért munkát, akkor köteles vagyok-e kifizetni? Tartok tőle, hogy ha megcsinálják akkor azt hogy beengedtem az ingatlanomba, már azt is kvázi "ráutaló magatartásként" fogják értékelni és nem lesz más választásom.

Köszönöm szépen előre is a segítséget.