Tulajdonjog lemondás

Majordomus # 2024.10.16. 18:16

Ez okos gondolat...

drbjozsef # 2024.10.16. 07:59

Ráadásul ha nem kedveled édesapád barátnőjét és a lányát, akkor kifejezetten kellemetlen lesz nekik, hogy azt hiszik, évtizedekig ott lakhatnak, mert te nem tudsz úgyse tenni semmit - miközben, ha eladod áron alul, akkor kaphatnak olyan tulajdonos a nyakukba, aki pokollá teszi az életüket.

drbjozsef # 2024.10.16. 07:56

Őszintén! Ti vennétek egy ilyen házat? Amiben simán lehet hogy 50 évig is élhet valaki???
Hogyne. Ha tényleg ér 100 millát, és lenne felesleges 30-40 millióm, akkor szerintem nem rossz befektetés. Kötnék egy jó biztosítást, és kész.

Megjegyzem, vannak olyanok, akik vesznek ilyet áron alul, és aztán a haszonélvezőt... hát, hogy mondjam... _meggyőzi_, hogy ő nem is akar ott lakni...

De mondom, kockázatod nem nagyon van, és 0 forintnál bármi is jobb.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.16. 07:41

Nem azt mondtam, hogy tilos kölcsönt adniuk, hanem azt, hogy nem adnak. A bank le fogja neked írni. És akkor le lesz írva.

zsofa # 2024.10.16. 07:17

Úgy olvastam hogy csak akkor Nemtudom elzálogosítani ha az le van írva hogy csak a haszonélvezők beleegyezésével lehet. Szerintem csak akkor vennék meg a lakást ha idősek laknának benne akiknél van esély rá hogy nem fognak még évtizedekig élni. De egy 45 és egy 20 éves nő életfogytig tartó haszonélvezeti joga egy kicsit húzós nemgondoljátok? Őszintén! Ti vennétek egy ilyen házat? Amiben simán lehet hogy 50 évig is élhet valaki???

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.16. 06:55

de ki fog megvenni egy olyan házat
Aki hosszú távű befektetésnek szánja.

Kölcsönt nem kapsz rá, ha a haszonélvezők nem vállalják, hogy lemondanak a jogról, ha érvényesíteni kell a jelzálogjogot.

zsofa # 2024.10.16. 06:50

Ha már bámilyen lehetőséget megfontolok, akkor az az lesz hogy jelzáloghitelt veszsk fel a házra és elfelejtem fizetni a részleteket. Aztan a bank viheti a házat a két nővel együtt.

drbjozsef # 2024.10.15. 18:52

zsofa,

Ha visszautasítod az öröklést, 0 forintot kapsz.

Hogy mennyiért tudod eladni? Egy 20 éves ember haszonélvezeti jogának értéke a dolog 1/2 része, ezért a félár a reális.
Ha 100 milliót ér, akkor 50 millióért nem adnád el? Szerintem lenne befektető, aki megvenné így. (és aztán elintézné ő ezt a dolgot...)
De a 10 millió is több, mint a nulla, nemcsak az 50.

zsofa # 2024.10.15. 16:48

100 milliot ér, csak nem egyértelmű

zsofa # 2024.10.15. 16:46

Kedves József!

A hát közel 1öö milliót ér! higyje el hogy nem szivesen mondanék le róla,de ki fog megvenni egy olyan házat ahol egy 45 éves nő, és a 20 éves lémya életük végéig haszonélvezeti joggal rendelkeznek?

drbjozsef # 2024.10.15. 16:34

zsofa,

Én le nem mondanék róla a helyedben.
Amíg ők használják majd az ingatlant, addig valóban lehet tulajdonosként fizetni valód. De basszus, egy csőtörés? Hát kössél biztosítást arra a házra!

Ha nem akarnék vesződni a "kedves" barátnővel, akkor amint megörököltem a lakást, eladnám, mint a szél. Ahhoz egyáltalán nem kell a beleegyezésük, még tudniuk sem kell róla, de ezzel a teherrel venné meg a vevőd. De van az az ár, amiért így is találsz vevőt.

Olvasd el a Ptk. 5:146.§ - 5:155.§-okat.
Ami rád vonatkozik az ilyen szempontból az 5:149.§ (3) bekezdés : a rendkívüli (!) javításokat, helyreállításokat kell fizetned, természetesen azokat, amelyik nem róhatóak fel a haszonélvezőnek. Ha kárt okoz, az az ő sara. Ha eltörik a cső, vagy elviszi a szél a tetőt, az nyilván nem, de erre van a biztosítás.

Mégiscsak ér néhány milliót az a ház, nem? Ne hagyd nekik.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2024.10.15. 16:16

zsofa

lemondhatok a ház tulajdonjogáról?
Lemondani nem lehet róla, de visszautasíthatod a teljes örökséget.
Az viszont mindenre vonatkozik, nem csak a házra.

zsofa # 2024.10.15. 14:52

Szeretném leírni a történetemet. Édesapám haldoklik. Írattak vele egy végrendeletet, méghozzá a "kedves" barátnője. Arról szól hogy ugyan a házát én öröklöm, viszont a barátnőnek és a gyerekeinek haszonélvezeti joga van. Ráadásul a házból is kitiltanak, de van tulajdonosként van amit nekem kell kifizetni pl: ha csőtörés van a házba. Nyilván én ezt nem akarom,lemondhatok a ház tulajdonjogáról?

Köszönöm a választ