ági öröklés

Majordomus # 2022.03.02. 17:02

Szerintem igen.
drb.. érvelíse is logikus.

Én nem vagyok ebben szakember,viszont érintett vagyok.
.
Apósomék kisajátitás miatti kártalanitás jogcimén kapott kárpótlási jegyet örököltünk,sikeresen fel is használtuk földárverésen.
Szerintem jár....

Noemi # 2022.03.02. 16:06

Voltam több ügyvédnél akik örökösödéssel foglalkoznak, de nem nagyon tiszta nekik sem. Egy Kúria jogegységit találtam, ami szerint (régebbi) a kárpótlásként kapott ingatlan nem lehet Ági örökség része, de nekem ez logikailag nem áll össze, hogy miért nem lehet. A másik kérdés, hogy ha ági örökség részét képező ingatlant eladtak és betették a bankba az ellenértékét elméletileg az is követelhető ha tudom bizonyítani. Az elegendő bizonyíték lehet ha az eladással egy időben betették a bankba a pénz és az a folyószámlán ott van?

drbjozsef # 2022.03.02. 12:46

Noemi,

Érdekes kérdés. A Ptk. nyilván nem tér ki ilyenre, csak öröklés vagy ajándékozás útján az örökhagyóra hárult vagyonról ír. Ugyanakkor ha az örökhagyó felmenője volt jogosult kárpótlásra, és ezt csak a halála után, a jogutódja kapta meg, akkor az lényegében öröklésnek minősül. Egyrészt, mert ha még életében megkapja a felmenő, akkor örökölte volna a most elhunyt, másrészt, a most elhunyt azért kaphatta meg a kárpótlást, mert az elhunyt felmenő örököse, így általános jogutódja volt - tehát feltehetően a követelését örökölte, amiből a föld lett végül.
Szerintem igen - de nyilván érdemes lenne IRL is megfuttatni a konkrét adatokat, iratokat egy ügyvédnél.

Noemi # 2022.03.01. 09:37

Olyan kérdésem lenne: ági örökösként olyan földterületekre jogos igényt tarthatok-e amelyeket az én felmenőim révén kárpótlásként kapott az örökhagyó.