Nincs mit.
Meddig kell gyerektartást fizetni?
köszönöm szépen
meyya
Mérséklést azt lehet kérni, érdemtelenség miatt megszüntetést majd legfeljebb csak ha 18 elmúlt.
A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyből legfeljebb 33%-ot lehet levonni gyermektartásdíj fejében.
Köszönöm a választ ennyire egyszerű lenne és ha vissza
megyek dolgozni akkor visszamenőleg kell fizetni kérheti ???
meyya
Tisztelt fórumozók
Szeretném megkérdezni , hogy gyermekem
aki az édesapjával él 17 évet betöltötte én fizetek gyerektartást 14.000 ft .
minden rendben ment addig még az uj kapcsolatomból
megszületett a kisbabánk,amikor megtudta ezt a fiam
hogy baba lesz az-az egy éve nem láttam ,megsértődött
a kapcsolatot nem akarja velem tartani, hiába tettem lépéseket.
Kérdésem hogy mennyi gyerektartásra lehet kötelezni még ezek után vagy csökkentést kérni gyed gyes stb -ből vonható egyáltalán a gyerektartás.
köszönettel B M
meyya
Kérd a bíróságtól, hogy szüntesse meg.
Gyermekem után letiltással fizetem a tartásdíjat. 2010 júniusban érettségizett, augusztusban betöltötte a 18 évét. Érettségi után az iskolája szervezésében induló szakképzésre jelentkezett a megjelölt képzés éppen nem indult, ezért egy másikra nevezett be és járt 1 évig, amit most fejez be júniusban vizsgával. OKJ-s középszintű végzetsége lesz.
Iskola mellet szabad idejében diák munkában rendszeresen dolgozott is.
A mostani végzetsége nem tetszik és másikat szeretne szerezni, lehet, hogy most indul majd az eredeti tervben szereplő évfolyam, vagy másik szakma felé kacsingat, ez még nem egészen tiszta számomra.(megjegyzem közös felügyeleti jogunk volt de velem senki nem egyeztetet anno, hogy mit is és hol is fog tanulni, csak a végeredményről tudtam.) Meg kerestem gyermekünk édesanyját, hogy az érettségivel és a most megszerzett szakmával, eleget tettem gyermektartási kötelezettségemnek és kértem, hogy annak letiltását szüntesse meg.
Azt a választ kaptam, hogy több helyen is érdeklődött, de eltérő válaszokat kapott eddig. Szóval, ha a lányom még tanulni szeretne, akkor nem szűnik meg a fizetési kötelezettségem és nem kéri a letiltás megszüntetését.
Kérdésem, ebben az esetben meddig kötelező fizetnem gyermektartást, nem a gyermek támogatását szeretném megszüntetni, hisz a lányom, csak a letiltással végrehajtott fizetési kötelezettségemet
Egyáltalán eddig is kellet, hogy fizessek?
Üdv
András
Kérhetik, az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási kérelmet előterjeszteni.
Egyébként az sem biztos, hogy ha az apa kéri a bíróságtól, a bíróság megszünteti a tartást, mert ott sem csak ezt az egy körülményt kell figyelembe venni. A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőtől elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fűződő egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit enyhítse. Megfelelően együtt kell működnie a gyermeknek és szülőjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetőségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségére is vezethet.
A már említett általános művelődéspolitikai szempontokra tekintettel a gyermeknek a továbbtanulásra való alkalmatlanságát lehet megállapítani, ha főiskolai, egyetemi tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni. Ugyanilyen elbírálás alá esik, ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik. A magatartás okait, a gyermek körülményeit, a szülőknek vele szemben tanúsított magatartását természetesen igen behatóan vizsgálni kell. E vizsgálódás során a főiskola, egyetem véleményének a beszerzése is szükséges, mert csak valamennyi ok kellő ismeretében bírálható el, hogy a gyermek továbbtaníttatásának anyagi támogatása a társadalmi felfogás szerint a szülőktől elvárható-e.
A barátnőm helyett kérdezek,illetve nem szeretném őt félre tájékoztatni.
A barátnőm elvált,eddig fizette a férje a gytartást. A fia évvesztes ezért 19évesen éretségizet,s maradt még 1évet (nem tudom miért) Decemberben betöltötte a 20.évét. Az apa ugy döntött,hogy nem fizet tobább mert a gyerek már nagykoru+tanulás mellett munkát is vállal,ezért az elmult egy évben már nem fizetett.
Én ugy tudom,hogy amig nem kérvényezi az apa nem szünik meg a gytartás. Jól tudom?
Kérhetik visszamenőleg a gytartást? Én ugy tudom,hogy fél évig igen. Jól tudom?
Ha igen,akkor az anyának vagy a fiának kell kérni? Hol?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02