Gyerektartás vagy rokontartás?

hope08 # 2014.03.21. 09:33

a kérdés! megtehette a bírónő hogy olyan jövedelemre várt amiről egyáltalán nem volt biztos hogy a párom megkapja?miért nem vette figyelembe a jövedelmi helyzetünket,és az érdemtelenséget?lehet ennyire egyoldalúan dönteni?A nagyobbik évekkel ezelőtt leérettségizett csak még tovább tanult.A tanulmányához tartozott állítólag az is hogy egy évig külföldön tanuljon!Most beadtuk az eltörlésre a kérelmet mert a jövedelme a páromnak 60 000ft.Nekik már csak fél évük van az iskolából hátra.van valami esélyünk a megszüntetésre?Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 09:23

Köszönjük az érdekes beszámolót. Mi a kérdés?

hope08 # 2014.03.21. 09:20

Üdv!
Érdekelne mások véleménye!
A párom elvállt a feleségétől.Két lánya van akik után vonták a 16-16%gyerektartást,de a minimum 20-20 ezer ft-ot. Akkor még mindketten kiskorúak voltak.Ezt a párom és az én gyes-em pől fizettük.A páromnak akkor volt 80000-ft os fizetése. Közben a párom meg beteg,Így elküldték a munkahelyéről.A gyerektartást fizettük tovább.Aztán az orvos leszázalékolást kért.A munkanélküli már nem járt,így csak az én jövedelmem maradt amit a három saját gyermekem után kaptam,abból egy darabig tudtam fizetni a párom gyerekei részére a tartásdíjjat de aztán már lehetetlen volt.közben az anyagi helyzetre hivatkozva szerettük volna csökkentetni a tartásdíjjat.A bírónő megvizsgálta a z anyagi helyzetünket,még az én gyerekeim után járó jövedelmet is figyelembe vette.A másik oldalról is megvizsgálta,de valahogy ott nem vette figyelembe hogy külföldön nyaraltak,autót tudnak fent tartani diák munkája van a nagyobbiknak sőtt több a jövedelme mint a páromnak.úgy éreztem minden felesleges! Azt értük el hogy a birónő nem vette figyelembe,hogy a páromnak nincs jövedelme mert tudta hogy az orvos le akarja százalékoltatni,és erre azt mondta hogy addig szünetelteti a pert amíg a párom megkapja a határozatot a rokkant nyuggíjjáról!De azért amikor megjött a határozat a bírónő rögtön kiadta végrehajtónak a behajtást,hogy nehogymár mi fizessük tovább,hanem még a végrehajtót is fizetni kelljen belőle,és utasította hogy az elmaradt gyerektartást is hajtsa be egy évre visszamenőleg ,mellette persze a folyamatost is ,ugyanazzal a magas összeggel ami volt!Közben a nagyobbik lány nagykorú lett,az interneten mindennek elhordta az apját.ez sem számított a bíróságon mint ahogy az sem hogy eggyáltalán nem közölnek semmit se magukról sem a tanulmányaikról,semmiről.Idén a nagyobbik 24 éves,a kissebbik 20 éves még mindíg fizetünk!!!Nem számít a vagyoni helyzet,nem számít az érdemtelenség!Mint kiderűlt a páromnak csak kötelességei vannak ,joga az nincs!

monalisa1 # 2013.11.20. 15:32

Két eltartott gyermek esetében a kötelezett mindenösszes nettó jövedelmének 50%-ig terjedhet a t.díj összege, de a bíróság vizsgálni fogja mennyit is valójában.

Vélelmezem a bíróság előveszi anno egyezséget amiben x Ft vagyoni értéket adtál át a gyermekeknek, és hogy az meddig is elég még t.díjra.

Az ex fordulhat bírósághoz - ez az ő döntése, de a bíróság nem mindenkor ad helyt egy követelésnek...

Külön: akkora gyermekek talán már utazhatnának busz/vonat maguktól is - ha megfelelő a tömegközlekedés -, a diákigazolványra kapható kedvezményes jegy ár kontra 260 km-ekre az üzemanyag ára közti különbözet jelentős megtakarítást eredményezhet - ami legyen az övék.

----
  • laikus hozzászóló
Atti66 # 2013.11.19. 20:36

Kedves ügyvédek, fórumozók!

5 éve váltam el, két gyermekem van a fiam 21 éves (főiskolás) a lányom 15.
Közös megegyezéssel váltunk el.A vagyonmegosztásnál szinte mindent a volt feleségemnél hagytam, ill. a gyerekeimnél. Ennek fejében megállapodtunk, hogy hivatalosan nem fizetek gyerektartást, de támogatom a gyerekeket, ezt be is tartottam, tartom.A gyerekeimmel rendszeresen tartom a kapcsolatot, nagyon jó a kapcsolatunk. Az utóbbi hónapokban a volt feleségem elkezdett követelőzni, hogy nagyobb összegű támogatást adjak, amit én sajnos az anyagi körülményeim miatt nem tudok megtenni.(svájci hitel, alacsony fizetés, sok másodállás)Erre elkezdett bírósággal fenyegetőzni, hogy akkor perre viszi.
Azt még érdemes elmondanom, hogy neki nagyon jól megy és a gyerekeim nem szenvednek hiányt semmiben, de érzésem szerint egyensúlyba akarja hozni az ő kiadásait az én támogatásommal.
Kérdezem önöket, hogyha a nettó fizetésem 110000.-Ft mennyi gyerektartás ítélhetnek meg.
Figyelembe veszik- e a kiadásaimat, a gyerekeim életszínvonalát ami átlag feletti (igaz ezt a volt feleségem kiemelkedő jövedelme biztosít), hogy én kéthetente 260km -t autózom, hogy elhozzam őket és együtt lehessünk, és akkor legalább mindent megpróbáljak megadni nekik, meg, hogy a nyár felét itt töltik és akkor is kiteszek magamért.
Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 # 2013.11.19. 15:01

Mondjuk elmehetne dolgozni: sok egyetemista megtalálja a módját, hogy a tanulmányok mellett tudjon egy kis pénzt is keresni. Azt a sok le nem tett vizsgát antitanulással hozhatta össze...

ObudaFan # 2013.11.19. 14:08

marcipán1

Az érdemtelenségbe biztos nem, de a tanulmányok folytatására való alkalmatlanságba esetleg, illetve a saját teljesítőképességetek hiányára is lehet hivatkozni.

ObudaFan # 2013.11.19. 14:06

mumus10

Kérjetek a bíróságtól ideiglenes intézkedést.

mumus10 # 2013.11.19. 12:47

Tisztelt Jogászok!

A bátyám és én kint születtünk Svájcban,de szüleink válását követően édesanyánkkal-aki megkapta a teljes felügyeleti jogot- Magyarországra költöztünk és mi a testvéremmel kettős állampolgárok lettünk.A svájci bíróság részünkre megítélte a gyerektartást,amit apánk viszonylag rendszeresen küldött egészen 2012 júliusáig. Innetől rendszertelenül és sokkal kevesebb gyerektartást utalt át a részünkre ,sőt volt,hogy semmit sem küldött. Testvérem 2012 szeptemberétől felsőoktatási intézményben tanult tovább én pedig a gimnázium utolsó évét kezdtem meg. Apánknak német nyelvre lefordítva elküldtük időben mindkettőnk iskolalátogatási papírját,de így sem volt hajlandó fizetni. Testvéremnek a pénzhiány miatt be is kellett fejeznie a tanulmányait én pedig állandó stressz alatt voltam kénytelen leérettségizni. 2013 szeptemberétől mindketten megkezdtük tanulmányainkat a miskolci ill. a debreceni egyetemen. Még 2013 áprilisában beadtuk a keresetet a bíróságnak a gyermektartás meghosszabbítása ügyében.Most már november közepe elmúlt és nemrég volt a második tárgyalás,de még mindig itt lógunk a levegőben teljesen ellátatlanul,közeli ismerősök kölcsöneiből élve. Apánk ügyvédje azzal érvvel,hogy mi érdemtelenek vagyunk ,hiszen soha nem akartunk apánkkal a kapcsolatot tartani,hogy testvérem milyen alapon hagyta abba a 2012ben megkezdett tanulmányait ill.,hogy én mint miskolci lakos,kollégiumban lakok hétfőtől csütörtökig a majdnem 100kmel arrébb fekvő városban,érdemtelené válunk a gyerektartás/rokoneltartás ügyében. Érdemtelené válunk a továbbtanulásra és arra,hogy kereső képes iskolai végzettséggel indulhassunk neki az életnek. Apánk a több ezer frankos fizetéséből hónapok óta nem küld számunkra semmit. Édesanyánk a csúnya válás és az egészen máig tartó ellenségeskedés-apánk többször is pert indított ellene- következtében,az idegei teljesen legyengült és sajnos mára már munkaképtelen. A bíróság mégis hónapok óta húzza az ügyet.

marcipán1 # 2013.10.14. 09:19

Tisztelt Jogászok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy érdemtelenségbe belefér-e az, hogy a nagykorú gyermekem egyetemen az első évben 6 tárgyból sikertelenül teljesített, de a credit rendszer miatt azért másodéves lett, csak tolja maga előtt a pótvizsgákat.Továbbá, hogy a bíró kérdésére rólam nem tudott konkrét alap adatokat mondani. (Pl.hány éves vagyok, születésnapom mikor van, feleségemről és féltestvéreiről tud-e valamit). Nem akarta velem tartani a kapcsolatot, én hiába próbálkoztam állandóan. Mindig ajándékokat vittem neki, amiket leócsárolt.Már a kedvenc tortájára is (17 szeletes), ami a kedvenc cukrászdájából volt (50 km-rel odébb van ez a cukrászda),azt mondta, hogy "már nem ez a kedvence".18 éves kora előtt többször fordultam gyámügyhöz segítségért, hogy a lányommal tarthassam a kapcsolatot, de hiába hívtak össze minket akkor, széttárták a kezüket, hogy ha a lány nem akarja tartani, akkor nem tehetnek semmit.Most a bíróságon rokontartás emelést kért, mert nappalira jár, albérletben van, és merthogy neki a maximális diákhitelt kellett felvennie a tanulmányokhoz (200e/félév tandíj+havi 50 ezer)A bíró azt mondta, hogy őt nem érdekli ami 18 éves kora előtt történt, csak az ami az azóta eltelt 3 év alatt történt.Érdemes lenne viszontkeresetben megszüntetést kérnem érdemtelenségre hivatkozva? 2 serdülő korban lévő gyermekünk van, és minimálbéres fizetésünk, magas devizahitelt törlesztünk.Szóval, amit most fizetek rokontartást, azt is nehezen tudjuk teljesíteni, nem jövünk ki a fizetésből az utóbbi hónapokban, félretenni meg nem tudtunk például tüzelőre.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.04. 06:39

Tegyük hozzá, hogy a gyermek kiskorúsága idején a gyerektartásról hozott bírósági döntés azonban hatályos, végrehajtható, amíg a bíróság a megváltoztatásáról vagy a tartási kötelezettség megszüntetéséről nem dönt.

ObudaFan # 2013.10.03. 22:02

A gyermektartás is rokontartás, csak egy speciális fajtája a rokontartásnak. Ha a gyermek már nem kiskorú, akkor a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok értelemszerűen nem alkalmazhatók.

makaton # 2013.10.01. 10:20

Azt szeretném tudni, hogy ha 1 gyermek betölti a 18. életévét, de még középiskolába jár, mi jár neki?
Gyerektartás, vagy rokontartás?
Köszönöm a válaszokat.

fefe1968 # 2013.09.10. 17:46

A következőt szeretném kérdezni:
A gyermekem 19 éves, a gyerektartást nem vonják tőlem, hanem önként fizetem.

• Mit kell tennem, ha rokontartásra szeretnék váltani?
  • Meddig kell fizetnem adott esetben a rokontartást?

A gyermekem szakközépiskolát végzett. Jelenleg nappalin tanfolyamot végez. A későbbi tanfolyamokat, OKJ képzéseket és az évekkel későbbi esetlegesen megkezdett felsőfokú iskolát is végig támogatnom kell majd?
Köszönöm!

monalisa1 # 2010.12.21. 18:49

Add be mielőbb a keresetet melynek megírásához akár segítséget is kaphatsz a bíróságon a heti egy nap un. panasznapon, az itéletet vidd magaddal.

Mire a bíróság meghoz egy itélet az nem egyik napról a másikra való, tehát addig a kötelezésből nem szabadulsz.

Az más kérdés hogy közben miként állapodtok meg a lányoddal, akivel szerencsére jó a kapcsolatod.

monalisa1 # 2010.12.21. 18:43

Automatikus megszüntetés nincs, a bíróság vizsgálni fogja a lányod körülményeit.

ferba1 # 2010.12.21. 18:30

Akkor nekem csak be kell adnom egy keresetet a gyermektartás megszüntetésére, és azt a bíróság automatikusan megszünteti? Rokontartást meg annyit fizetek, amennyit akarok? Vagy mi ennek a jogi útja?

monalisa1 # 2010.12.08. 10:51

Megoldható. Ami a felnőttartás dolgát illeti mivel a lányod már elég szép pénzt összekeres, nem bíztos hogy a továbbiakban az apai támogatásra hivatalosan rászorul.

Ettől függetlenül, ha te továbbra is támogatod őt az kettőtök dolga, és nem a bíróság kötelez rá.

monaLuis
laikus hozzászóló

ferba1 # 2010.12.07. 19:25

Megoldható-e, egy keresetben a gyermektartás megszüntetése, és a rokontartás megállapítása.
A lányom elmúlt 20 éves, egyetemre jár, én még mindig gyermektartást fizetek. Nagyon jó a kapcsolatunk, nem akarok sem vele, sem az anyukájával pereskedni. Jelenleg a nettó fizetésem 20%-át, de minimum 32,000 Ft-ot fizetek havonta. Természetesen ezután is fizetném a rokontartást, csak fix összeg megállapítását szeretném, mivel a lányom elég szép ösztöndíjat kap és külön foglalkozásokat is tart. Ez hogyan valósítható meg?
A válaszokat előre is köszönöm.

tyukanyó55 # 2010.06.08. 17:20

Köszönöm a válaszokat!
Mi is úgy gondoljuk a párommal, hogy most már nem jogos a gyerekek igénye a tartásra.
Ezért ma be is jelentette nekik, hogy a jövő hónaptól nem fizet tovább nekik havi tartásdíjat.

Egyébként a pároméknál nem volt sem válóper, sem tartásdíj megállapítás, csak külön él a családtól , de ennek ellenére havonta átutalással küldte a gyerekeknek a pénzt.

• Attól függetlenül rendszeresen fogunk segíteni a "gyerekeknek", csak már nem kötelező jelleggel !

Szép estét mindenkinek !

ObudaFan # 2010.06.08. 17:04

tyukanyó55

A leírt esetekben érdemes megpróbálni egy megszüntetési pert.

monalisa1 # 2010.06.08. 11:08

Eggyel lentebb olvasd el ObudaFan beírását, vagyis az esetleges t.díj mérséklési és/vagy megszüntetési per dolga.

A magam részéről: a masszőrképző nem folytatása a középiskolai tanulmányoknak - tehát nem főiskola és nem egyetem, bármennyire is nappali tagozatos képzés.

A bíróság heti egy "panasznapján" segítenek a keresetlevelet megfogalmazni, vinni kell a válóperről és a t.díjról az előző itéletet/végzést.

"Mona"
laikus hozzászóló

tyukanyó55 # 2010.06.08. 10:05

Tisztelt Fórumozók!
Olvasom itt a hozzászólásokat, és nekem nem eléggé egyértelmű egy- két szabály:

• Már egyszer kérdeztem itt gyerektartás- ill. rokontartás ügyében.

Konkrét tényként leírnám az esetet:

Páromnak van két felnőtt 20 éves iker családja. A leány most érettségizik - /ha meg nem bukik, mert öt tantárgyból állt bukásra márciusban, és sok igazolatlan hiányzása is volt neki !/ vendéglátói szakközép iskolába jár.

• A fiú már tavaly leérettségizett, villanyszerelőnek tanult, de az érettségi után nem ment a technikusira, hanem önhatalmúan- saját döntése alapján - beiratkozott két éves nappali tagozatos masszőrnek.

A párom saját elhatározása alapján fizet a gyerekek után havi 40 ezer forintot a nyugdíjából .

Kérdésünk az lenne: - Ha felnőttként nem fejezik be a választott iskolát, hanem teljesen más irányú más szakmát kezdenek, akkor is kell a páromnak fizetnie?

• Ha húsz évesen megbukik, és lóg az iskolából, akkor is kell fizetni???

Mindkét gyerek csak a "zsebpénzt" várja az apjuktól, tanulni nem igazán akarnak, csak cserélgetik a sulit / a fiúnak ez már a harmadik elkezdett iskolája /

• Ha most megbukik a lány az érettségin, és úgy választ másik iskolát - akkor is fizetnie kell a páromnak??
  • Nem "gonosz mostoha " szinten vagyok velük, csak szeretnénk a párommal, ha végre önállóan, felnőttként próbálnának megállni az életben, és valami szakmát tudnának szerezni !

De nem sok esélyét látjuk, mert még húsz évesen sem tudják, hogy mit is akarnak valójában ! Ill. sejtésünk az, hogy bármit, csak dolgozni ne kelljen !

Tisztelettel várom szakértői véleményüket !

monalisa1 # 2010.06.08. 09:26

zrinyi

Én csak annyiban: ha a kicsike hívatkozással eddig nem volt kérve a t.díj mérséklése, akkor haladéktalanul keresettel fordulni a városi bírósághoz. (A keresetlevelet megírni a bíróság heti egy "panasznapján" segítenek megfogalmazni, vinni kell a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a nagyfiu után megitélt t.díj-ra vonatkozó itéletet/végzést.)

A tárgyalásra -valamikor majd az ősszel- az apa friss jövedelemigazolással menjen.

A jövedeleme 50%-ig, és ezen belül a három gyermekre 3x16,6% - nagy általánosságban.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.06.07. 20:21

Ha nappalin tanul tovább, akkor kell utalni, de meg lehet próbálni mérséklést kérni. Amíg a szülőnél lakik, addig a szülő kérheti, hogy felé teljesítsetek. Ha a 18. életévét követően is bukdácsol, el lehet gondolkodni egy megszüntetés iránti peren is.