Egy igen bonyolult ügyben kérném a segitségét.Édesapám kb 6 éve kötöt eltartási szerzödést egy hölgyel rá egy évre sajnos meghalt az apám (eltartó),mivel én nemtudtam erről a papiról csak a nővérem.Idén derült ki mikor ez a hölgy meghalt h apám volt az eltartoja és mivel csak most értesültem róla mikor a hölgy gyájszjelentését láttam. Mi a teendő?Már kiderült h a hölgy kórházba volt 5éve.Csak a keresztlánya látogata és a helyi hivatal intézi a temetését.Ilyenkor él az eltartási szerzödés vagy nekünk kellene eltemetetni vagy mi a teendő?Segitségét előre is köszönöm.
Eltartási szerződés eltartó halála esetén
"... Most bontotta fel az ügyvéddel."
Vélem jó sok pénz(é)be került az eddigi tartási szerződést anullálni az eddigi eltartójával szemben. (Csak nehogy per legyen belőle...)
Akkor várd meg amíg ismét a nevén lesz a lakás, és az ügyvéd javaslata szerint a továbbiakban majd.
Közben banknál és/vagy takarékpénznál érdeklődj milyen feltételekkel kaphatsz hitelt a lakás korszerűsítésére, rendbehozatalára.
Ha az élettársadnak nincs testvére, az öröklésnél nem lesz gond, de valóban jobb ha papírral levéded magad - nehogy a bácsi utóbb "azt csínáljon a lakással amit csak akar"...
Ha beírod a Google keresőbe a "tartási szerződés" és/vagy "az eltartási szerződés" kifejezéseket, sok hasznos információhoz jutsz.
Ugyanezt megteheted a http://www. magyarorszag.hu honlap keresőjénél is.
egy fontos momentum talán lemaradt. mielőtt félreértenétek: ha nem kötök vele szerződést, akkor is gondozom, és ha majd valamikor elmegy, akkor is mi örökölnénk utána, tehát ez nem motivál. a lényeg: ő szeretné nyugodtan letudni az ügyet, még életében. de mivel eddig is az én zsebemre ment minden, (vezetékes telefont, tv előfiztést kötöttem neki, tv készüléket, mikrót, stb. vettem) a többit is vállalom. de hogyan?
sorban:
KBS- a lényeg, h hitelt vehessek fel, mert még fürdőszobája sincs:(
Mona- ügyvédnál jártunk, épp most pénteken. De nem azért, h én szerződést kössek vele, hanem mert volt neki egy élő tartási szerődése, de ez abból állt, h a hölgy heti 1* vitt neki főtt ételt és kész. épp ezért kezdtem el gondozni, csak úgy... miközben az eltartó azt várta, h...
Ezt bontatta fel az ügyvéddel. Most intéződik, h ismét az ő nevén legyen a 25 m2-es kis lakása. Aztán kért, h én vállaljam át. De eleinte nem akartam. Ezért kérek itt tanácsot, mert most másképp fest. Eddig is gondoztam, ehhez nekem nem kéne szerződés. de a lakás borzasztó állapotban van, tenni kell valamit. pénze sem neki, sem nekünk nincs. melyik szerződés után tudok hitelt felvenni a saját nevemre?
Viszont ennek ellenére neki nem pénzre, hanem takarításra, mosdatásra, mosásra, szeretetre, türelemre van szükésge. Ezt meg is kapja, de ebből nem lesz fürdőszobája.
Mona 2. válaszára- nem akarom beszervezni, ezt ő is tudja. gondolom, épp ezért bontott előző szerződést, és mondta azt, h úgy csináljam, ahogy nekem jó. nekem mindegy mit tartalmaz a szerződés, pénz kell a felújításhoz.
pill. köszönöm a sok választ!!! Máris elolvasom és értelmezem őket.
Akkor amiben megállapodnak a közjegyző előtt... De vélem a bácsi nem fog olyant aláírni, aminek alapján x idő multával "beszervezhetik" őt pl. egy szociális otthonba - csak mint az életből vett példa.
Vagyis addig ne írjon alá semmit aminek minden egyes sorát el nem olvasta és meg nem értette.
„míg az "apósod" holtig tartó haszonélvezetet.”
Azt nem feltétlenül.
Közjegyzőhöz kell menni, ő megfogalmazza a szükséges okiratot, és azt haladéktalanul beküldeni a földhivatalnak. (Ha a bácsi esetleg nehezen tud csak járni vagy egyáltalán se, a közjegyző az előzetesen elkészített okirat aláírása végett bizonyára készséggel házhoz megy.)
Egyébként más a tartási- és más az életjáradéki szerződés, az előbbivel lényegében rendszeres gondozás jár, míg az utóbbival csak havi x összegű apanás.
Akár az egyik akár a másik, a befegyzéssel egyidejűleg tulajdont szerzel az ingatlanra, míg az "apósod" holtig tartó haszonélvezetet.
Tartási és életjáradéki szerződéssel sem az eltartott halálakor szerzel tulajdont, hanem az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel.
Kérdésem kicsit előrelátó: milyen szerződést kössek "apósommal", (élettársam édesapja), akit egy ideje ellátok, és a gondozás fejében most tartási szerződést szeretne velem kötni?
De! A lakás nagyon lelakott, vizes, félkomfortos, ráférne egy jó alapos felújítás.
Számomra tehát nem azért fontos, h minél hamarabb a tulajdonom legyen a lakás, hanem h már most javíthassunk a lakáskörülményein, és felújítsam illetve komfortosítsam a lakást.
Ezt viszont csak hitelből tudom megoldani. Köztisztviselői hitelt tudok felvenni, de ha jók az infóim, akkor csak olyan ingatlanra, ami a tulajdonomban van, illetve legalább előszerződésem van rá. De ő nem eladni akarja nekem.
Életjáradék címen ez megoldható? Ebben az esetben vehetek fel hitelt az ingatlanra? A tulajdoni lapon milyen széljegyzés szerepel? Elgogadják így a bankok?
Köszönettel: M
Nincs mit.
Köszönöm!
A tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelôsség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.
Vagyis a szerződés nem szűnik meg, de a jogosult haláláig az örökösök a jogosulttól kapott örökölt érték erejéig még az életjáradékot fizetik.
Hasonló kérdesem van bootmakeréhez. Csak itt nem eltartási, hanem életjáradéki szerződésről van szó, amely köztem és szomszédom között jött létre, persze hivatalosan, ügyvéd közreműködésével. Kíváncsi vagyok, vajon ha én előbb halok meg, törvényes férjem/gyerekem fizetheti-e tovább az életjáradéki összeget, örökli-e az ingatlant, vagy teljesen megszűnik a szerződés és szomszédom köthet újat, akivel akar?
Nincs mit.
Köszi a segitségeket.
B
Az összes addigira is.
Köszi, akkor még 1 kicsit értetlenkedem.
Mit jelent az az utolsó mondatodban, hogy a kapott szolgáltatás értékét meg kell fizetni.
Ez az eltartó halála után az örököstől kapott szolgáltatás értékére vonatkozik, vagy az összes addigit is, amit az elhunyt eltartó telyesitett?
B
Ha az eltartó meghal, attól még nem szűnik meg a tartási szerződés, csak a tartási szerződésben átruházott érték még fennmaradó hányada erejéig az örökös köteles azt teljesíteni. Ha erre pl. azért nem képes, mert gyermek, akkor a szerződést a bíróság bármely fél kérelmére életjáradéki szerződéssé változtathatja. Erre a bíróságnak akkor is lehetősége van, ha az eltartott a szerződés megszüntetését kéri, az örökös gyermek képviselője viszont ezt ellenzi. Ha viszont bizonyíthatóan nem oldja meg az eltartott helyzetét az életjáradék (vagyis állandó tartásra szorul), akkor a szerződést a bíróság kérelmére megszüntetheti. Ekkor ő visszakapja a lakást, de a kapott szolgáltatások értékét meg kell fizetnie, illetve a felek között méltányos elszámolást kell alkalmazni.
Köszi
Lehet hogy rosszul fogalmaztam, visszaolvasva kimaradt a lényeg.
ttehát it a lényeg a 2 örökös, amelyik közül az egyig gyermekkorú. Az milyen módon tudja biztositani a ráháruló kötelezettséget?
Gondolom a gyámja álltal, de nem valószinű, hogy az eltartott együtt tudna működni a hajdanvolt menyével.
Ezek szerint az eltartottnak kell pert inditani és bizonyitani, hogy azzal az örökössel szembeni szerződés nem áll egyikük érdekében sem.
És ha felbontják, akkor az a gyermek nem örökli meg azt a lakást?
Köszi
B
A kötelezett halála nem szünteti meg a tartási szerződést.
Üdv
Hasonló témáju kérdésem lenne.
Adott egy eltartási szerződés.
Az eltartó vállalja az eltartást az eltartott lakása fejében, amit a szerződés megkötésekor át is irtak az eltartó nevére, az eltartott holtigtartó haszonélvezetével.
Mi történi abban az esetben, ha az eltartó előbb meghal?
A gyerekei öröklik a lakást kvázi azzal a teherrel, hogy el kell tartaniuk az eltartottat?
Ez esetben visszaléphet-e az eltartott, hogy azokkal a személyekkel nem akar jogviszonyt, főleg mivel az egyik még gyerekkorú?
Visszakaphatja-e a lakás tulajdonjogát, hogy olyan személyel kössön ujra szerződést aki szimpatikus neki?
Köszi
B
Lehetségesnek lehetséges, és nem is igazán kell külön megfogalmazni, hiszen a papa csak akkor örökölhet, ha téged túlél, vagyis az ő javára megírt végrendelet ezt a hatást váltja ki. Természetesen a végrendelet szigorú alaki követelményeinek meg kell felelni, így a legjobb ügyvéddel/közjegyzővel íratni a végrendeletet.
Nagypapámmal eltartási szerződést kötöttünk lakásért, 5 évvel ezelőtt. Van egy testvérem, aki nem tőrödik a papával. Ha a sors úgy hozza, hogy a papa engem túlél, akkor természetesen a tesó fogja örökölni a lakást tartási joggal, de ha a papa nem tart rá igényt, akkor elszámolnak egymással.
Ezt végrendelettel szeretném elkerülni, úgy hogy a papámra visszahagyom a tulajdonjogot mindenféle elszámolás nélkül, mintha eltartási szerződést sem kötöttünk volna. Lehetséges ez? Hogyan kell ezt megfogalmazni a végrendeletben? Köszönettel Peti
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02