Eladhatja, csak ha ez fedezetelvonó jellegű, akkor a jogosulttal szemben ez hatálytalan lesz. Ez kb. 3000 éves szabály.
Eltartási szerződés eltartó halála esetén
Szeretnék még valamit kérdezni.
Állítólag van olyan rendelet 1-2 éve, ha valakinek tartozása van/jelen esetben az élettársának/ akkor nem adhatja el a házát pl.Érdekelne hogy ez pontosan mióta van érvénybe?Egy bírónőtől hallotta egy ismerősöm de pontos dátumot nem tudott mondani.Fontos lenne!
Köszönöm!
Klau14
Itthon indítsd a pert, neked az lesz kényelmesebb. Végrehajtható lesz a határozat Olaszországban is.
„Obudafan, nem egyértelmű számomra, hogy halál esetére szóló ajándékozás esetén felmerül-e a köteles rész a megajándékozott terhére…”
Fel.
Köszönöm!:)
Olaszországban szültem meg a gyermekem egy olasz férfitól akivel együtt éltem.
Ott a nevére vette a kisfiam és elismerte az apaságot.7 hónapos volt a gyermekem amikor végre haza szöktem vele.Muszáj volt mert vert engem és a gyermekem is kapott egyszer egy pofont 2 hónaposan...
Itthon rögtön mentem is a bíróságra gyermek elhelyezési pert indítottam amit meg is nyertem ellene.Aztán beadott egy Hágai egyezményre hivatkozó kérvényt a fővárosi bíróságra mivel szerinte én elloptam a gyerekét...Itt is én nyertem meg a pert szerencsére.
Azóta csönd honol felőle.Nem telefonál nem érdeklődik a gyermeke után és természetesen semmit sem fizetett azóta.
A gyerektartásra annó nem tértünk ki mivel akkoriban nem volt munkája és amúgy is az volt a fő cél hogy el ne vigye magával a fiamat.Minél gyorsabban leakartuk zárni az ügyet.
Itthon nem ismerte el még az apaságot csak olaszban.Az én nevem van itthon a fiam.
Most hogy már 5 éves és sajnos tartósan beteg szeretnék gyerektartást igényelni.
Itthon kezdjem el vagy inkább az olaszoktól kell szerinted?Ha nem dolgozik vagy nem bejelentett a munkája be lehet hajtani?Az állam megelőlegezi vagy csak akkor ha bizonyítom hogy van rendszeres jövedelme?
Remélem nem hagytam ki semmit.Köszönöm még egyszer.
szívesen, ez a munkám.. :) Németországból éppen most hajtunk be gyerektartást...üdv
Köszönöm a válaszod!Komolyan mondom nagyon sokat segítettél!:)
Családjogban is otthon vagy?Olasz apától kellene nekem gyerektartás de nem tudom hogy álljak neki....
Ha nem zavarlak vele majd leírom az esetet mert bonyolult ez is.
a "kiskapu" az, hogy pert kellene indítani a tartozó ellen harmadik személy igényének kielégítési jogának megvonása címén és ha megnyeritek akkor majd elárverezik az ingatlant és a vételárból pedig megtérülhet a követelésetek..addig meg folytatni kellene a vh-t a jelenlegi vagyonára...
Még egy kérdésem lenne.
Ha papírokkal bizonyítani tudjuk hogy egy-két nappal azután kötötte az eltartási szerződést miután megkapta az idézést a bíróságra ez elég lehet???
Van ügyvédünk amúgy de én még azért járnék köröket hátha van kiskapu hogy megkapjuk ami jár.
igazad lehet....
Akkor valószínű a pénz is azok számláján van mint akikkel eltartási szerződést kötött...
Pad helyzet.:(
a vhó kötelessége, hogy a bankszámlákat először felkutassa...de ha az illetőnek arra volt esze, hogy az ingatlanát levédesse akkor valószínűleg nem a bankban van a pénze, ha igen akkor más nevén...
Nem vér szerinti rokonok csak ismerősei.Persze hogy tudták miért is köti meg velük az eltartási szerződést.Gondolom nem kevés pénzt fizetett nekik érte plusz a házát ha meghal...de ezt ők úgysem vallanák be....
Azt nem tudod hogy van e olyan lehetőség hogy bele nézzenek a bankszámlájára?
Tudjuk hogy rengeteg pénzre tett szert a közelmúltban.Kb. 40 millióra....
szia, ha neki hozzátartozója is (vérszerinti rokona) a keresztgyerekeinek a szülei akkor könnyebb a dolog, amúgy azt kellene bizonyítani h ők is tudtak a dologról (a tartozásról és h ennek ki nem fizetése céljából köti velük a tartási szerz.-t)..érdemes lenne ügyvédhez fordulnotok..
ügyvédjelölt
Szia rockmachine!A keresztgyerekei szüleivel kötötte és akkor amikor megkapta az első idézést a tárgyalásra.Tehát egyértelmű hogy a tartozása miatt!
Obudafan, nem egyértelmű számomra, hogy halál esetére szóló ajándékozás esetén felmerül-e a köteles rész a megajándékozott terhére...elvileg ugye hagyomány lehet csak a tárgya, de mégis ez egyfajta végintézkedés..
szia Klau14, ez attól függ h kivel kötötte a tartási szerződést, pl rokonnal-e illetve h az eltartó tudta-e h azért kötik a szerz-t, hogy a tartozás alól kibújjon..ha a tartozás előtt már megkötötték a szerződést akkor nem az volt a célja..de ha utána akkor az más eset.
203. § (1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.
Szeretném megkérdezni hogy ha valaki eltartási szerződést köt akkor ettől függetlenül még elviheti a behajtó a házát?Nincs valami kis kapu hogy a miénk legyen a ház?Anyumnak a volt élettárssa tartozik közel 7 millió forinttal és nem akar fizetni...
És a behajtó bele nézhet az adós bankszámlájába?Mert ott sok milliója van....
Köszönöm a válaszukat!
...
Nincs mit.
Igen ehhez láttni kellene a teljes papirt is.Azért köszünüm a segitséget.
Attól függ, mi van a szerződésben.
Tény h az ingatlant még akkor eladták de benne van a papirban h pl hová temesék a hölgyet stb.Akkor a vagyona nem öröklödik?
A tartási szerződés az nem öröklési szerződés. Tartási szerződés esetén valamilyen vagyontárgyat (tipikusan ingatlant) már életében átad az eltartott az eltartónak, így az nem is lehet az eltartott hagyatékának a része.
Tehát ha jól értelmezem él akkor ez a eltartási szerzüdés?Ami vagyona volt a hölgynek mi örököljük?Mi van akkor ha a közjegyzőhöz más örökösöket adtak be?Álitolag a kórház zárolta a nyugdiját akkor azt is örököljük?Hol lehet utána járni?Válaszát előre is köszönöm.
Ha a tartás ellenértéke már az eltartottnál megtérült (vagyis kapott olyan értékű tartást, ami megfelel az ellenértékül kapott dolognak), akkor nem kell. Ha még nem, akkor a különbözet erejéig felelnek az örökösök, feltéve, hogy egyáltalán az eltartott haláláig felmerül a szerződés szerint ilyen mértékű eltartási kötelezettség.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02