Che?
Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?
Perben, például. De, nem biztos, hogy érdemes, ha Fiat Unoról van szó.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kb 2 hete Vásároltam 1 sm kerékpárt.Amit nem is használtam jóformán.Az adásvétel után fedeztem fel hogy mozog a kormánya.2 nappal ezelőtt volt időm szerelőhöz Vinni,aki megpróbálta kijavítani de ez a kijavítás csak időszerű mivel elmondása szerint a motor karambolos Volt.S a kormányt az első villá-val együtt össze-vissza hegesztgették s el van deformálódva.S a Motorja is Főtengely-s.Ezek után Felhívtam az Eladót és tájékoztattam hogy a motor rejtett hibáiról nem beszélt Nekem.Ilyenkor mi a teendő és Vannak-e Reményeim hogy a motor vételárát visszakapjam!!!???
Várom mielőbbi Válaszát!SÜRGŐS LENNE!
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy kb 16napja eladtam egy személyképkocsit és most jelentkezett a kedves vásárló,hogy valami nincsen rendben az autóval kartelgázos,meg lengés csillapító rossz,stb (14éves)mai napig megy az autó! Erre egy motordiagnosztikát akar meg egy állapotfelmérést csináltatni.(lehet vásárlások kellett volna) Azt akarja hogy egy visszás adásvételivel vegyem vissza akkor nem jelent fel,stb Adásvételi szerződésbe közlemény rovatban:abs javításra szorul,közöltem meg az eladó kijelenti,hogy a mai naptól semmiféle műszaki és esztétikai hibára felelőséget NEM vállal,ezt a vevő tudomásul veszi,kipróbálta megnézték! Köszönöm a segítséget!
Kis értékű öreg autó esetén az sem befolyásolja az értékét, ha akár jelentős mértékben hegesztgették a karosszériát. Lényegében ott sem biztos, hogy jobb állapotú, ahol még eredeti. Ha tehát annyit tudunk, hogy "februárban vettem egy autót", akkor bölcs tanácsot nem lehet adni.
Minél fiatalabb és értékesebb a típus, annál nagyobb esély lehet a sikeres igény érvényesítésre. A bizonyítás persze még mindig lehet rizikós.
Rasmanov!
Ezeket nyilván nekem írtad, megnézettem szerelővel, azt mondta hogy elég gány módon lett megcsinálva néhol nincs is összehegesztve, elmondása szerint.
Ennek ellenére a kocsi nem húz semerre, nem rángat, nem nyikorog, semmi hangja...
Szóval szerinted nincs értelme belemenni egy ilyen jogi vitába vagy ilyesmi hogy vegye vissza a kocsit mert szart adott el....
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy kedves fórumozok segítséget kérnék !!
2 éve édesanyám a testvérén keresztül neppertől vásárolt egy Peugeot 306 1.4 93-as autót 300.000 ft természetesen az adásvételi el maradt majd hozom cím szóval. bizalomal a testvér iránt át se lett nézve az autó. szép és jó volt a kis autó közel egy hónapig és el romlott az óra csoport ott már gyanus volt hogy fel világositottak hogy ebbe az évjáratban nem volt ilyen rá pár napra be ált neki a motorja pedig álitolag át adás elött cseréltek rajt olajat és olaj szivárgás nem volt rajt egyszerüen egy hónap utan meg ette az olajat . és itt derült ki hogy a motorszám ki van köszörülve akartunk bele venni egy másik motort de az istenért se találtunk ilyen 1.4 motort és kis kutato munka utan ki derült hogy a kis 1.4 autonk ami forgalmi szerint is 1.4 az 1.6-os valojában . a nepperel nem jutottunk dülöre csak igérgetés volt. édesanyám testvére több mint fél évre ra elé rakot egy adásvételit hogy irja alá a cégas mizéria miatt sajnos alá is irta amiböl persze nem kapott másolatot. 1 évra ra ki deritettük hogy az autó a nepper adó tartozása miatt le van foglalva és ki is van vonva a forgalomból. már 2.5 éve ott ál már le járt műszakija egy fél éve és csak porosodik mit lehetene tenni ezzel kapcsolatban? nem lehet ebből jogi hátrányunk ? meg menthető még az autó vagy a pénzünk ? mit tehetünk ilyen helyzetben ? válaszát előre is köszönöm!!és minden tanácsot! Köszönettel Balogh Balázs
(egy átvert autóvásárló)
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy februárban vettem egy autot egy kereskedőtől aki külföldi papírokkal hirdette, így én lettem az első tulaj. Az átírást ő csinálta így ugyebár sehol nem szerepel a cég neve.Nos kiderült a kocsiról hogy elég csúnyán törve volt az egész jobb eleje szét lett vágva amiről ugyebár nem tájékoztatott.Ez esetben mit lehetne lépni? van valami esélyem?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Gergő
annak minősül, olvass vissza mi a teendő
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kedves Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
2014.07.12-én vásároltunk egy Mitsubishi L200 terepjárót. Majd 2 millió Ft-ért. A probléma az hogy amikor hazaértünk, párom aki autószerelő elkezdte tüzetesen átnézni az autót. Kiderült, hogy rossz az ABS. Ezt jelezte VOLNA a lámpája is, ha nem lett volna kiszedve. És ezt természetesen nem közölte velünk az eladó. Kérdésem, hogy ez rejtett hibának minősül-e? És hogy ilyenkor mi a teendő?
Köszönöm a válaszokat,nagyon sürgős és fontos lenne.
Üdv,Bogi
Vásároltam egy autót,első használatkor a motorkód hibajelző megjelent a műszerfalon és folyamatosan világitott. jeleztem a kereskedesben, majd átvitték a szervízbe javitani, a szervizben azt mondták ,hogy kijavították. Pár nap múlva újra megjelent a hibajelző az autó menetközben leállt, újraindításnál elindult,-ismételt szervíz- ez háromszor megismétlődött.
Negyedszeri előfordulás után van-e jogom visszakérni a vételárat?
A hibát elismerték.
A gyors válasz fontos lenne.
Köszönettel
Ha közel másfél millióval az Eurotax ár alatt adták el, akkor sejthető, hogy nem azért, mert "semmi baja nem volt". Kopásból, természetes elhasználódásból eredő hibák esetén főszabály szerint nem lehet szavatossági igényt támasztani, ha azokra a kocsi korából és az elhasználódottság mértékéből kiindulva számítani lehetett.
Ez alapján a tényállás alapján kb. ennyit lehet erről mondani.
2007.09. 3100000ert, de lízingelem, 5 évre havi 75 ezerrel. Papíron 4200000, amiből mintha befizettem volna 1100000 kezdőt!A tax ára 4 és fél millió volt!
Lényegtelen lenne, hogy mennyi van az órában, mennyiért vette és hány éves a kocsi?
Jó napot! Érdeklődnék, mennyi esélyem van! Vettem egy kisbuszt, állítólag semmi baja nem volt, 2 hónapja használom, abból 3 hetet szerelőnél volt! Állítólag a km nem valós szerintük, füstöl, 2 kerekcsapagyat cserélték, a turbó valószínű rossz, a kuplung cserélni kell, a reszecskeszűrő ki van fúrva... És vétel előtt volt műszakin.... Szerdán fogják komolyabban szetszedni! Van rá esélyem ha beperel? Köszönöm
Pert indítani lehet, hogy ki fogja megnyerni, az attól függ, hogy mi a hiba oka és az mikor keletkezett. A megbontás ténye a bizonyítás sikerét befolyásolhatja, de a tényállás pontosabb ismerete nélkül a madárjóslással lenne egyenértékű bármilyen prognózis.
Üdv!
nekem egy olyan problémám lenne, hogy a motorom eladását követően, adásvételi szerződés meg írása után, vissza akarják nekem hozni a motort, úgy hogy már hozzá nyúltak, szerelték, meg bontották, elmondásuk szerint nem jó!
Köteles vagyok e vissza adni a motort, ha az adásvételiben ez a menüpont is benne van! és persze 2 tanu is jelen volt, akik az adásvételin szerepelnek!
megtámadható vagyok e jogi úton? ha igen, akkor van e félni valóm hogy én leszek a vesztes!?
(Az eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról,(esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette.)
MEGJEGYZÉS: a vevő az eladónak a megtekintett állapotban a motort átadta!
Választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel János!
Első feladatként pontosan meg kell határozni a hiba okát. Csak olyan hiba esetében lehet szavatossági igényt támasztani, amelyre nem kellett a kocsi korából, elhasználtságának mértékéből adódóan eleve számítani.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Tíz nappal ezelőtt vásároltam egy 12 éves autót magánszemélytől. Az eladó semmilyen hibáról nem tudott, az autót németországból hozatta, a szervízkönyve is vezetett a 24000 km-el ezelőttig.)Az ő általa végeztetett szervíz nem volt a szervíkönyvben feltüntetve, és állítása szerint körülbelül 5000 km-t ment vele maximum 100 km/h-s sebességgel. A vásárlást követően egy szakszervízben átvizsgálást is elvégeztettem, minden mért érték normális volt. A használatba vétel utáni egy héttel feltűnt, hogy az autó zabálja az olajat.Egy hét alatt 1l!Ez körülbelül 900km/liter ami rengeteg(full szintetikus olajból).Az ő állítása szerint nála egy decit sem evett a kb 5000 km alatt. A motor természetesen felújításra szorul, ami minimum 150000 ft-ba kerül majd, de a szakemberek szerint ez nem egy végleges, és tökéletes megoldás. A motorcsere pedig ennél a típusnál 500000 ft-ra is rúghat.
A kérdésem az hogy tehetek e feljelentés rejtett hibára hivatkozva, és hogy lenne e egyáltalán bármi értelme, vagy le kell e nyelnem az egészet?
Tisztelettel, woxter
Szia!
Köszi a segítséget, megpróbálok megegyezni vele. Sajnos több karosszériásnál is voltam, valamint több futóműves is megnézte az autót. A véleményük ugyanaz.
üdv
Gábor
Tisztelt Ügyvéd Úr! A per költsége hozzávetőlegesen mennyi lenne? Sajnos még megtippelni sem tudom. Köszönöm a segítségét!
Tisztelt Ügyvédúr! Mit lehet tenni, ha adásvételi szerződésem nincs, viszont az autó már a nevemen van törzskönyvvel együtt? Így is megtámadható az adásvétel?
Megtámadni, vagy elállni inkább, az eset körülményeitől függően.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közel 1 hónapja vettem egy 7 éves olasz autót kevés kilóméterrel, egy pesti kereskedésben. Az autó jónak tűnt, pár apróbb esztétikai hibája volt. Hazafelé előjött pár gond, nagyjából 100000Ft-ot ráköltöttem. A probléma után jött, a hátsó futómű kerékösszetartása a határérték duplája felett volt, mindkét oldalon. A szerviz véleménye, hogy az autó karambolos volt, és a kasztni menthetetlenül csavarodott. A helyreállítása több százezer forintra rúg. A kérdés, hogy ha az eladó erről nem tájékoztatott meg lehet-e támadni az adásvételt?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel, grisko67
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02