Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Atis77 # 2017.02.14. 11:05

Nem tudom milyen motor, de zafirába 1,8 asba 34e ft ért szereztem be legutóbb kuplungot hidraulikus csapággyal. Valeo szett gyári csapágy(oem dobozban). Lendkerék nélkül.

rizsa888 # 2017.02.21. 18:08

Üdvözletem.

Eladásra került az autóm 2016.02 04.-én.Ezt követően állitólag rá két hétre elszakadt a vezérműszij.Én garanciát sem szóban sem irásban nem vállaltam. Terhel-e engem valami felelőség,mivel kopó alkatrészről van szó.A javitási költség 250 000FT és most ezt követelik rajtam.Jogi útra viheti-e a vevő az ügyet?Mik lehetnek a következmények?Köszönöm válaszát. Üdvözletem

Dr.Attika # 2017.02.21. 18:28

Jogi útra viheti, mint mindent. A gyakorlat az, hogy gk. vásárlást követően haladéktalanul ki kell cserélni a vezérműszíjat és ezt követően tudja az új tulaj ellenőrizni a cserék szükségességét. Ezt az új tulaj elmulasztotta, tehát ön nem felel.Egyébként hozzáértők szerint a csere szükségessége szemrevételezés útján is megállapítható.

jucihusi # 2017.02.24. 21:45

Kedves Forumosok, vettem egy autot(szalonbol kialitott db) , elvileg ködlampaval, de nem jött meg. Közben kiderült , hogy gar sem ervenyes , mivel az auto 1,1 eve all ott, de a kötelezö inspekciot nem csinaltak meg, igy a gyari gar ugrott. 12 napmulva mejött vmi lampa, de nem lett jo az autoba. Jelezetem a kereskedö fele(meg 14 napon belül), hogy ez igy nagyon nem ok, de nem valaszolt, majd ujabb 2 het mulva(miutan bejelentettem a Fogyvednel, de mar a 31 . napon az auto atveteltöl) jelentkezett emailben, hogy megis beszerlne a ködlampat.. Megteheti? Nagyon köszi. Igen olvastam az alap dolgokat, 30 nap, meg minden , de hatha...Üdv

Chabi84 # 2017.02.26. 09:53

Tisztelt Fórumosok!
Segítséget szeretnék kérni! Vásároltam 2016. 04. hónapban egy gépjárművet. Az általános javításokat elvégeztük rajta, és szépen is ment az autó. 2016 év végén elkezdett kicsit rázni a kormány, viszont mivel ezzel az autóval járunk dolgozni, így nem tehettem meg, hogy leállítom és megjavíttatom. Az alkatrészeket már decemberben megvásároltam, amire gondoltunk a szerelőmmel, viszont most 2017. februárjában egyik pillanatról a másikra iszonyú rázás jelentkezett és kiderült , hogy a külső féltengelycsukló rögzítő anyája leszakadt a helyéről. Persze azonnal tájékoztattam az eladót erről az életveszélyes rejtett hibáról. Gondoltam ennyivel elintéztem és megvettem hozzá az alkatrészt, mivel az autóra szükségem van a munkába való bejáráshoz. Amikor azonban szétszedtük problémás területet, kiderült, hogy valószínűleg nem megfelelő a bent lévő féltengely sem, mivel nem kompatibilis a féltengelycsukló a féltengellyel. Ez ugyebár újabb költségeket von maga után. Leghamarabb sajnos csak hétfőn tudom megkérdezni a hivatalos márkaszerviztől, hogy ehhez a típushoz egyáltalán gyártottak-e ilyen féltengelyt, vagy valós az aggodalmam, hogy nem is belevaló az alkatrész. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben tudok-e bármiféle hivatalos lépést tenni (kártérítés, javítási költség megtérítése) bármely személlyel (eladó, kontár szerelő) szemben?
A választ előre is köszönöm! További szép napot!

Atis77 # 2017.03.01. 11:07

Régi swifthez 3 féle féltengely van, mind más ricnivel, ha ez nem megy fel nem azt jelenti hogy nem gyári a féltengely, múltkor én is felültem erre a szopórollerre, komplett féltengely csere lett a vége.

FDToth # 2017.03.01. 12:19

Tisztelt Fórumozók,

használat autó vásárlás: bizományos értékesítéssel szeretnének nekem eladni autót (német a másik fél), mert állítólag így spórolok 50eFt körül, mivel nem kell magyar félre (magánszemély, vagy céges) átíratni.
Értem a dolog lényegét, meg azt is, hogy mivel nem cégtől veszem, így nincs 1 év szavatosság (de lehet 50-et megérne, csak ki tudja milyen gyorsan dől be az adott cég a kereskedés mögött).
Viszont nem tudom, hogy az utalás része milyen módos történik? Nekem a magyar félnek kellene utalni.
Adás-vételi kétnyelvű lenne. Mire kell figyelni az utalásnál?

A válaszokat előre is köszi!

Üdv.

FDToth

Dr.Attika # 2017.03.01. 16:19

Tisztelt FDToth!
Arra számítson, hogy ez egy ÁFA-csalásos svindli.Leírtam már e fórumon, de leírom mégegyszer.
Ha uniós magánszemélyek adásvételi szerződést kötnek, akkor nincs ÁFA fizetési kötelezettség. Csakhogy két uniós magánszemély ritkán talál egymásra közvetlenül autó adásvétel kapcsán. Ezért "élelmes" autókereskedők kinézik az autót eladni kívánókat, náluk megjelennek, mint vásárlók és magyar magánszemélyek adataival adásvételi szerződést kötnek. A nyugati uniós polgár ezt megköti, megkapja a vételárat. A magyar elviszi az autót. A nyugati uniós polgár bemegy az okmányirodájába és a szerződés egy példányát becsatolva lejelenti az autót, ami alapján azt a forgalomból kivonják, neki ezzel további dolga nincs. Élelmes magyar kereskedőnk az uniós polgár adatait felhasználva hamisít egy olyan adásvételit amiben a vevő az ő strómanja.Ygy kerül eladásra a szgk.ami ÁFA fizetésre kötelezett lenne, de mégg sem fizetnek utána ÁFA-t. A gond akkor van, ha ez hónapok múlva kibukik. A magyar vevő meg járhat évekig bírósági tárgyalásra vádlottként, tanúként attól függően, hogy mennyire volt balfék az ügylet megkötésekor.

FDToth # 2017.03.01. 20:01

Tisztelt Dr.Attika,

nagyon sokat segített, köszönöm! Eszem ágában sincs így megvenni, mivel én az eladóval nem találkozom, azt írnak be, amit akarnak, és egy maganszemélynek kellene utalni (annak, aki bizományban árulja). Közben mondta a bizományos, hogy jobb lenne a kp. Én ragaszkodom a magyar adas-vételihez, a számlához és az utaláshoz. Erre annyit mondott h 50eft plusz a vételár, mert átírja a cégére az autót, és a cég lesz az eladó. A hírdetésben szó sem volt ilyenről. Mondjuk alku-alap, de ezek után hogy bízzon meg benne az ember.
Nem tudom h mennyivel vagyok beljebb, ha 'normálisan' cégtől veszem, de annak az embernek a cége, aki AFA-csaló...

Dr.Attika # 2017.03.01. 20:15

Tisztelt FDtoht!
Országszerte tele vannak a legális kereskedések legális autókkal. Onnan kell választani. Miért kell a bizonytalan származású. állapotú sok száz vagy ezer kilométerről behozott autókat vásárolni, hamis papírokkal.
Az 1990-es években már behoztuk Európa autó szemetét. Németek, Osztrákok röhögtek a markukba és vették az új autókat a tőlünk kapott pénzből. A magyar meg gatyáját ráköltötte a drága alkatrészre és szervizre.

FDToth # 2017.03.01. 20:37

Tisztelt Dr.Atika,

az autót független szakszervizben már bevizsgáltattam, és kvázi hibátlan.
Olyan autót vennék, ami ritkább itthon, már régóta nézegetem, és most van egy tök jó állapotú, csak a háttere 'mocskos'

Nehéz legális kereskedést találni (vettem már márkakereskedésből használt autót, és később pórul jártam)

Nehéz, de köszönöm tanácsát!

Chabi84 # 2017.03.02. 10:05

Nonolet!

Az igazság az, hogy probléma értelmezése neked nem nagyon megy úgy látom. 2016. év végén kicsit rázott az autó. Nem hiszem, hogy az M5-ös autópálya illetve az M0-ás annyira rossz utak lennének hogy szétverjek vele egy féltengelyt. Nos mivel 2016. decembere és 2017 februárja között nem telt el fél év, így itt a másik értelmezési illetve inkább számolási hiba amit elkövettél. Nos eladáskor elhallgatták, hogy féltengely kompletten lett cserélve, és mikor rákérdeztem, hogy mi okból kifolyólag lett cserélve ez az alkatrész, néma csend volt a válasz. Legjobb tudomásom szerint ez nem kopóalkatrész, amit időközönként cserélni kell. A féltengelycsuklót lehet, de magát a féltengelyt nem...
Tehát a konklúzió az, hogy ne emeld fel a hangod olyan témában, amihez nem értesz. :) A másik fele, hogy a munkába való bejáráshoz használom leginkább az autót, oda pedig lakott területeken keresztül vezet az út, tehát az átlagsebességem kb 50-60 km/h, ami nem mondható egy gyilkos tempónak. Javíts ki nyugodtan, ha tévednék. Nem voltam és nem is vagyok az a száguldozós és autótépős ember. Úgy érzem elmondtam mindent a témával kapcsolatban, ami szükséges ahhoz, hogy átértékeld a nagyon nagybetűs válaszod. Persze nem lehet senki sem tökéletes, mint ahogy én sem vagyok az, de én legalább gondolkozom mielőtt beszélek...
További szép napot minden kedves Fórumozónak!

Chabi84 # 2017.03.02. 10:08

Nonolet!
Még egy kis kiegészítés. A kis rázással továbbmentem, de mikor az M5-ös pályán majdnem kitépte a kezemből a kormány, és autómentőt kellett hívni, az nem volt olyan jó érzés. A féltengelycsukló külső anyája le volt szakadva a menet lerágva. Én nem nyúltam hozzá, tehát csak az csinálhatta aki szerelte előtte az autót. Ez még szerintem fontos információ a történethez.
Szép napot mindenkinek!

Atis77 # 2017.03.04. 06:18

Chabi84

Ha lelazult féltengely anyával járt az autó akkor valószínűleg, a kerékagycsapágy is tönkre ment (99% az esély rá) Az is cserélni kell a csuklóval együtt.

Chabi84 # 2017.03.04. 09:51

Atis77

Igen köszönöm a hozzászólásod, azt már előtte megvettem, mert azt ki is akartam cseréltetni. Végre nagy nehézségek árán találtam hozzá való féltengelyt is szóval már talán így 2 hét után talpra tudjuk állítani az autót.

Nonolet

Mivel csak az én autómon volt téli gumi és nem tehettem meg, hogy másik 3 ember miattam ne tudjon bejárni dolgozni, így kénytelen voltam tovább járni a kis rázással. Lehet hülye vagyok, de sajnos a javításhoz pénz kell, mint tudjuk pénzt pedig felénk munkával lehet keresni, így kockáztatni kellett. Lehet felétek fán terem a lóvé... nem tudhatom. Nálunk sajnos kőkeményen 3 műszakban, heti 6 napot kell dolgozni, hogy ezt a problémát el tudjam hárítani. Örülök neki hogy Ti ilyen jó helyzetben éltek, hogy akármi baja van az autónak vagy akármilyen dolognak egyből meg tudod csináltatni. Azért nagyon köszönöm Neked is a velős és igen mélyen, a személyiségedet tükröző hozzászólásod!

Legyen nagyon szép hétvégétek! :)

Chabi84 # 2017.03.04. 13:37

Isteni jó hangulatot teremtünk itt úgy érzem. Nem járok sehova, nem iszom, nem dohányzom... Nem vagyok épeszű... nem vagyok rendes ember? Ha nálam rendesebbel találkoztál már valaha, azt vagy Jézus Krisztusnak hívták, vagy az ő méltán híres édesapja volt az illető. :D

Atis77 # 2017.03.06. 19:39

nonolet nem tudom te hol élsz, de itthon napról napra él az emberek 80%a.

Ati770 # 2017.03.09. 19:36

Tisztelt felhasználók.
Egy konkrét ügyben kérnék segítséget. A napokban eladtuk az autónkat. Tudni kell róla, hogy igen magas kilométerrel rendelkező erősen használt autóról van szó. Az autót a hazai netes kínálathoz képest közel fél áron adtuk el úgy, hogy a hirdetésben leírtuk a hibáit, hiányosságait is. Eljött egy látszólag kereskedő ember és még kipróbált, megtekintett állapotban megvette. Az adásvételi szerződésben rögzítettünk mindent és még azt is, hogy az autóra nem vállalunk garanciát. Még aznap hívott, hogy az autó elromlott és vegyük vissza. Mi nem tettük meg, de mai napig ezt szeretné. Mi tévők legyünk? Vissza kell venni? Segítségeteket előre is köszönöm

Ati770 # 2017.03.09. 21:57

Nem, nem csak elmondtam, le is írtam. Az adásvételi szerződésben leírtam, hogy az autó a magas kilométer, az esztétikai hibák és a belső hiányosságok miatt értékcsökkentett. A vevő megtekintést és próbát követően saját akaratából vásárolta meg és tudomásul vette, hogy az eladó semmilyen garanciát nem vállal az autóra. Megjegyzem, hogy egy olyan autóról van szó ami a netes kínálatban 1.1 milliótól kezdődik és egész 1.8 millióig megy fel az ára. A vevő az autó paramétereinek ismeretében 650 ezer forintért vásárolta meg. Kérdésem még annyi lenne, hogy ha mondjuk beperelne akár még vesztese is lehetnék a pernek?

Ati770 # 2017.03.10. 06:16

Tisztelt nonolet. Köszönöm válaszod, véleményed. Ha esetleg másoknak is van az üggyel kapcsolatban véleménye, azt is szívesen olvasnám.

Szomorú örökös # 2017.03.10. 06:22

Ati770

Ha kereskedő, akkor különösen ne foglalkozz vele. Ők azok, akik többnyire állandóan trükköznek az eladott autókkal. Mai napig simán megteszik, hogy amennyiben nem rendszeresen, km-óraállás rögzítéssel szervizelték az autót és mondjuk irreális kilométer van benne, akkor azt egy reális értékre visszatekerik. Ezen kívül nem beszélve arról, hogy én is vettem már szar akksival autót KERESKEDŐTŐL, amiről érdekes módon nem beszélt. Értelmesebbje igyekszik erre is gondot fordítani, de nagyon sok olyan is van, akik soha nem töltik fel az akksit, így az szépen lassan önkisüléssel merül, tönkretéve saját magát. Amikor aztán valaki bejelentkezik rá, akkor gyorsan feltöltik, az illető elviszi, és onnan kezdve vehet új akksit, mert az néhány nap állást követően képes totál lemerülni.

Ezt a kereskedő bekajálta, majd megemészti valahogy. Nyilván úgy gondolta, hogy nagyot kaszál majd vele, ami ezek szerint nem jött be neki.

Ati770 # 2017.03.10. 07:25

Igen, alighanem én/mi is így döntünk. Elhatárolódunk az autó vissza vásárlástól és bármilyen kompenzációs megegyezéstől egyaránt. Azt gondolom, hogy maximálisan korrekt módon hirdettem meg az autót, a hirdetésben feltüntetve az autó hibáit, az igen magas kilométer állást (520.000!!!km.), az esztétikai hibákat. Mindezek tükrében egy, az autó valós piaci értékéhez képest igen alacsony vételárat határoztam meg amiből még engedtem is a helyszínen a szerződés megkötésénél. A szerződésben rögzítettünk mindent ami az alacsony vételárat indokolja és rögzítettük azt is, hogy a vevő elfogadja, hogy a szerződés megkötését követően semmilyen garanciát nem áll módunkban vállalni. Nem vagyok kereskedő, nem adom-veszem az autókat. A kérdéses autó 8 évig a tulajdonomban volt. Nem szándékoztam senkit semmilyen formában becsapni, megkárosítani, de nem gondolnám, hogy ebben az esetben felelős volnék.

drbjozsef # 2017.03.10. 09:42

Én a helyedben nem foglalkoznék vele. Ha keres még, hívd fel a figyelmét a szerződés szerinti pontra, amiben ezek benne vannak, nem kívánsz ettől eltérni, ha akarja, indítson pert.

Erre az esély szerintem elég alacsony, ha elég határozottan lépsz fel, még alacsonyabb, de nem lehetetlen.

Visszatekeri 180-ra, kicsit kiszidolozza, és még nyer is rajta párszázezret.

guba" # 2017.03.12. 19:11

Tisztelt Ati770!

Egy szavatossági ügyben azért nem lényegtelen, hogy milyen hibára hivatkozik a vevő.
Az, hogy az autó "elromlott" nem elegendően pontos körülírás ahhoz, hogy a hibás teljesítés körében állást lehessen foglalni.

T.Andi # 2017.03.19. 07:35

T Fórumozók!

Tipikus szőke-nő kérdésem lesz:(( Kishúgom pénteken - mert önálló akart végre lenni - vett egy Peugeot 206-os öreg kiskocsit, 220.000Ft.-ért Alig ment vele 2 km-t, már nem ment az index, és a kocsi hamarosan leállt. Még szerencse, hogy volt a közelben egy benzinkutas, aki segített kitolni veszélytelen helyre.
persze én már csak ekkor tudtam elolvasni a szerződét, abban semmi sem utal "garanciára", és mérgemben alig láttam, amikor a honlapon olvastam, hogy mivel öreg autókat árulnak, nincs garancia (de talán arra kellene, hogy nem alkatrészt árult, hanem olyan kocsit, aminek érvénye forgalmi engedélye van- gondolom én) Szóval, most itt állunk ketten a húgommal, és nekem kellene okosnak lenni- ehhez kérem a segítséget, hogyan induljunk tovább(sajnos kocsi nélkül).....igen, igen, tudom, nem 220000Ft-ért kell autót venni, de ez most már megtörtént
.

Köszönöm, hogy elolvasnak!

Andrea