Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


nonolet # 2017.12.20. 18:14

Hát a profilozód is éppoly szar,
mint amilyen gagyi ügyvédnek látszol.

Ez utóbbit remekül igazolja,
hogy még ez a nonolet is
elkaszált már párszor ezen a fórumon.

Azonban az igazi gáz az az alaptalanul nagy arc és mellé az okoskodó hülye típusú bunkóskodás ...

Ami azért nagyon gáz egy állítólag menő ügyvédtől.
Megjegyzem elég rossz módja ez a nyilvános imázs építésnek :-)

De hát mit is várhatnánk egy kisstílű kiugrott zsupástól.
Logikát aligha...

Dr.Attika # 2017.12.20. 15:51

nonolet nevű hozzászólóról nem is beszélve. Profilozzuk nonoletet. Jogi tudása nincs. Neme férfi. Vélhetőleg anyukája védőszárnyai alatt lakik. Egész napját a számítógép előtt tölti. Online mindenkit lealáz. Valóságban mindenkitől elnézést kér akivel találkozik, hogy él. Ilyen momentumos buzis szakállat visel, mint Gulyás Márton.

nonolet # 2017.12.20. 15:06

...hogy egyes emberek mekkora címeres marhák tudnak lenni, elképesztő.

A rendőrségen mondj el mindent pontosan.
Más normális út nincs a megoldásra.

Csak egyre mélyebbre süllyedsz a mocsárban, ha lapítasz.

VBV17 # 2017.12.20. 08:44

Tisztelt Fórumozók,

November elején eladtunk egy autót, amit nem sikerült átíratni, mivel nem voltak jók az adatok amiket a vevő ráírt. Folyamatos ígérgetések után és 3 hét elteltével egyik este felhívtak, hogy kitölthetik-e az adásvételit az aláírásommal akkor holnap reggel eljönnek, ha mégsem érnek ide, mehetek nyugodtan a rendőrségre. Persze nem jöttek. Ez csütörtöki nap volt, én következő hétfőn bementem a rendőrségre és feljelentést tettem, hogy nem tudom átíratni az autót. Közben elkezdték árulni az autót majd eladták és a napokban jött meg postán az adásvételi az aláírásommal és az adataimmal, amit természetesen bevittem a rendőrségre. A rendőrségen még nem mondtam, hogy egyszer telefonon engedélyt adtam hogy kitöltsék az adásvételit, bár hozzáteszem nem eladásra. Kérdésem az lenne, hogy ha elmondom a rendőrségen, hogy telefonon engedélyt adtam az adásvételi aláírására a nevemben az milyen következménnyel járhat rám nézve? Mivel ugye ezáltal ők okirat hamisítást követtek el. Válaszukat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2017.12.20. 08:19

Fel kell jelenteni a fenyegetőzőt. Nem kell vele ezt követően foglalkozni. A rendőrség majd teszi a dolgát. Vissza ne vigyék az autót.

sünmama # 2017.12.20. 06:55

Tisztelt Fórumozok!
Ez év augusztusában a párom kénytelen volt a kedvenc autóját eladni,mert külföldi munkavállalói engedélye miatt odakint kell autót vennie.
Az autó 9 éves,jó műszaki állapotban volt,érvényes műszakival rendelkezett,előtte szerelőnél is volt olajcsere,átvizsgálások megvoltak.
Augusztusban egy autókereskedésbe lett beadva,majd november elején megvette az autót egy magánszemély.A vételárból 300.000Ft.-ot lealkudtak,így jött létre az üzlet.Ezen felül az autókereskedő 50.000 Ft. sikerdíjat még levont belőle.Ezután a szükséges okm.irodai eljárások is megtörténtek.
A napokban értesítést kaptunk a kereskedőtől,hogy a vevők fenyegetőznek náluk,mert másfél hónap után észrevették,hogy kicsit többet fogyaszt az autó,mint amire számítottak,illetve erőtlennek érzik menet közben.A vevő rokonai megjelentek a telephelyen,fenyegetőztek,hogy minden autóját tönkre teszik a kereskedőnek,ha nem adja vissza a vételárat vagy a javításokat végezze el számukra.A vevő pedig jelenleg még csak telefonon fenyegetőzik nála.
Ezután arra kérte a páromat a kereskedő,hogy vigye be neki a vételárat,ő visszaveszi az autót,kifizeti a jelen tulajnak az összeget és újból indítja az autó eladását,mert fél a jelen tulajtól és a rokonságától.
Megjegyzem ,hogy egy autót annyira le lehet amortizálni rövid idő alatt is,hogy ha visszakerülne a telephelyre,már messze nem annyit érne,mint ahogy eladáskor volt műszakilag.Tehát még a páromnak kellene javíttatnia azt,amit a jelen vevők kárként okozhattak.
A tulajdonjog átruházási iraton a vevő és a párom,mint eladó szerepel,számlán pedig a kereskedő sikerdíja szerepel.
A párom nem szeretné ezt a számára hátrányos üzletet meglépni,de nem is szeretne problémát okozni senkinek és magának sem.
A kérdésem a következő:mit tehet ilyen esetben,mi a jó megoldás?

A válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # 2017.12.14. 10:59

Füli2010

Nincs minden veszve, akkor ha!!!

Magánszemélyként vetted meg
ÉS
VALÓBAN!!! a kereskedő!!!! az eladó szerződésen.

Mivel ekkor ugyebár "Fogyasztó"-nak minősülsz :-)

Ami azt az előnyt jelenti neked, hogy
az első 6 hónapban a kereskedőnek kell
azt bíróság képesen bizonyítania,

hogy:

1.
A később jelentkező hiba vagy annak az akkor még rejtett oka
az eladáskor!!!! MÉG NEM volt benne az autóban!

2.
Vagy, ha már akkor is benne volt, akkor arról BIZONYÍTHATÓAN tájékoztatást adott a vevőnek.

3.
Vagy ha nem adott róla tájékoztatást, akkor pedig annyira nyilvánvaló volt a hiba, hogy azt a vevőnek a tőle elvárható gondossággal észre kellett volna vennie az átvételkor.

4.
Vagy a hiba az autó életkora-futása alapján már előfordulhat, mondhatni természetes velejárója neki.

Gondold végig és eldöntöd, hogy van-e esélye az eladónak bizonyítani az "ártatlanságát" veled szemben.

  • -

Szóval: írásban élj a szavatossági igényeddel.

Hivatkozva arra, hogy "Fogyasztó" vagy
és
ezért neki kell BIZONYÍTANIA, mégpedig bíróság képesen!, az első 6 hónapban, hogy miért is nem kellene az adott hibát ingyen javítani vagy az autót visszavennie, ha nem akarja megjavítani.

Panasz jegyzőkönyv minta itt (kötelező ilyet felvennie az eladónak):

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/…l_140521.pdf

drbjozsef # 2017.12.14. 05:53

Pusztán a leírás alapján azt gondolom, hogy jónéhány hibát a kellő gondosság mellett neked is fel kellett volna ismerned, illetve egy része megfelelhet az autó életkorának és futásteljesítményének, de a nagyobbik része az eladó sara, és feltehetőleg ez bizonyítható is. Viszont a fentiek miatt elképzelhető egy megosztott felelősség, így a költségek is, vagyis az a párszázezer forint, amit visszakaphatsz, pont el fog menni a pereskedésre, szóval nagy nyereséggel nem bíztatnálak.

A használt autó vásárlás zsákbamacska. Lehet csökkenteni a kockázatot, mondjuk egy szerelő igénybevételével vásárlás előtt, Ti ezt nem tettétek, de akkor is bele lehet futni bármilyen problémába. Pláne egy 10+ éves autónál.

Dr.Attika # 2017.12.13. 15:31

Kedves Füli2010!
Azt írja, hogy van ügyvédjük. Őt kérdezze. Nyilván többet tud az ügyről, mint itt bárki. Egyébként egy 14 éves autó megvásárlása és azzal történő közlekedés magában veszélyes.

Füli2010 # 2017.12.13. 12:50

Kedves Fórumozók!

Idén október 23.-án vásároltunk egy Mazda 323f személygépkocsit egy autókereskedésből. Ez a kocsi egy 2001-es 1.6 benzines autó 192ezer km állással. 499000ft-ért hirdették az autót, kifogástalan műszaki állapotban. A jármű megtekintésekor láttuk, hogy a küszöbök nem szakszerűen vannak felújítva, illetve rozsdásak, légkondicionáló nem működik. Ezen hibákra hivatkozva sikerült 430000 ftra lealkudni a kocsi árat, de a számlára már csak 400000 ft-ot írtak adózásra hivatkozva.
Másnap átirattuk a nevemre, majd este kezdődtek a problémák. A teljes kipufogó rendszer leszakadt. Elvittük autószerelőhöz, aki megállapította, hogy a sárvédők, sárvédőívek, küszöbök, ajtók alja korrodált, a teljes futómű korrodált és a futóművet festék takarja, így a hibákat vásárláskor nem is észlelhettük Az első és hátsó féktárcsák, betétek, munkahengerek, fékcsövek korrodáltak, cseréje szükséges, az autószerelők szerint életveszélyes állapotban van az autó. Életveszélyes, mert bármikor elszakadhat a fék és ezen felül még a benzin is szivárog, az olaj folyik. Tehát közel 300km-ert vezettük vidékről Budapestre és bármikor megtörténhetett volna az akár végzetes baleset.
Ügyvéd által felszólítottuk az autókereskedést, hogy vegyék vissza az autót, elállunk a szerződéstől, de ők ezt elutasították.
Elsősorban szeretnénk tudni, hogy ilyen esetben mik a lehetőségek. Jogunkban áll-e visszaadni, nekik kötelességük-e visszavenni, ha perre kerül a sor(márpedig az lesz sajnos), akkor mire számíthatunk. Az autószerelők szerint ebből soha nem lesz autó. Véleményük szerint az ehhez hasonló állapotú autókat 50-100ezer ftért árulják bontásra, illetve 600-800ezer ftba kerülne a javíttatása, ami kb egy évig lenne megoldás, mert utána úgyis újra átütne a rozsda.
Rendőrségre is el szeretnénk menni, hiszen úgy gondoljuk hogy egy autókereskedés nem adhat ki életveszélyes állapotú autót.
Kérjük ségítsenek, bármilyen ötletet, tanácsot szívesen fogadunk.
Válaszukat előre is nagyon köszönjük.

Zoli3333 # 2017.11.23. 20:33

Köszönöm a válaszokat.
én is úgy gondolom, hogy ez egy próba, hátha be tud szedni még egy kis pénzt a kereskedő.. Csak, hát egy 68 éves embert elég könnyű megijeszteni...

nonolet # 2017.11.23. 17:06

Zoli3333

1.
Nem írunk alá mást SOHAAAAA!!! , mint ami a valóság.

2.
Gyakorlatilag nincs esélye pert nyerni.
Mondd neki, hogy pereljen nyugodtan ...

Ha netán mégis megteszi, akkor még mindig ráérsz alkudozni.

drbjozsef # 2017.11.23. 16:56

Zoli,

olvass vissza pár oldalt, meg van vagy 5 másik hasonló topik is, alant guba hozzászólásaiban találsz jogszabályokat is.

Röviden : természetes elhasználódást nem kérheti számon, ami a szerződésbe bekerült hiba nem kérheti számon, amit kellő gondossággal fel kellett volna ismernie nem kérheti számon, pláne, hogy kereskedő, neki egy átlag embernél komolyabb szakmai felkészültség elvárható.

Ha talál olyan hibát, amit ő TUD bizonyítani, hogy fennállt a megvásárláskor, ÉS nem következik az autó életkorából/futásteljesítményéből, ÉS nem ismerhette volna fel kellő gondosság mellet sem, akkor azt számonkérheti rajtatok.

Szerintem kisebb az esélye, ráadásul ha összegányolja, rá tudja sózni bárkire, szóval csak szívat Titeket szerintem.

Én írnék neki egy levelet ajánlva, a fentiek kifejtésével. Ha akar pereljen.

Zoli3333 # 2017.11.23. 16:22

Jó estét Fórumozók,

Talán tudtok segíteni, tippet adni.

Sógorom használt autót vásárolt, egy kereskedésből, ahol a vételárba beszámításra került édesapám személyautója. Az beszámolt autó 20 éves, természetesen vannak hibái. Az egyik, hogy a műszerfalon egy ideje világít egy sárga visszajelző (motorkontrol).
A kereskedő az autót megnézte, a szerződésbe pedig bele lett íratva ez a hiba.
Az adásvételire az általa fizetett 430e helyett kérdezte, hogy írhat-e 500e-t, mert év végére kell neki a költség. Megnyugtatta apámékat, hogy ennek nincs adó vonzata, így belementek.
Eltelt 3 nap, ma hívta a kereskedő, hogy az autóban motort kell cserélni. állítólag nincs kompresszió egyik hengerben, és melegen felvillan az olajnyomás visszajelző is.Követelték ,hogy javíttassa meg, vagy adja vissza a vételárat. Én beszéltem a kereskedővel, hogy keressünk megoldást. Elmondtam az érveimet, hogy miért nem tudja visszavásárolni az autót. Mikor kezdett durvulni a hangsúly, felhoztam, hogy mehetnek nyugodtan bíróságra, de akkor hogy magyarázza meg az adásvételiben szereplő magasabb összeget. Erre vidáman mondta, hogy apám aláírta, hogy a magasabb összeget vette át, így ők azt fogják rajta perelni. Mi a véleményetek? Van mitől tartania? Belemenjen egyezkedésbe? Előre is köszönöm a segítséget.

nonolet # 2017.11.19. 22:32

"Az auto 6 éves, és volt benne 147000 kilométer."

Lószart 147000 ...
Ezt elhinni egy bömösről, ugyanmár.
Inkább 347000 lehet a valóság.

" a javítási költség 2.200.000ft."

Hiba bömöst venni olyannak akinek ennyi pénzt rákölteni gond....
Nem neki való anyagilag.

"a cargarantie- val biztosítást (ami az alkatrészekre"
"csak márkaszervízben javítható)"

...és nem nézted meg előtte a márkaszerviz árait?!!!
Pedig azok köztudottan nem a kispénzüeknek valók.

"a javítási költség 2.200.000ft."
"úgy döntöttünk, hogy a vezérlés javítása után elhozzuk"

Miért?!!! hisz ott volt a biztosítás...
A munkadíj is túl sok lett volna nektek?

A biztosítást ezekre a dolgokra már nem tudjuk felhasználni, mivel bmw nem csak a vezérlést, hanem minden hibát jelzett a biztosítónak

????
...és ez miért kizáró ok most?
Az elhozatal miatt?

Hát ilyen balfasz módon autót venni
és aztán az ügyet ennyire rosszul kezelni...
Ritka nagy marhaság+bénaság.

- -

Mit kellett volna tenni?

"mint magánszemély egy kereskedésből"
"4 hónapja "

Ez alapján "Fogyasztó"-nak minősülsz!!!
ÉS MÉG az első 6 hónapon belül vagy.

Tehát:
Elég lett volna az eladóból kiverni a javítást!!!!!
Mindenféle szír-szar biztosítás nélkül is.

Erre MINDEN esélyed megvolt, amíg

  • nem adtad idegen kézbe!
  • és fő marhaságkánt nem hoztad el onnan

a saját felelősségedre, ráadásul

Az esélyed még most is megvan...
Mivel még az első 6 hónapban vagy.
Csak sokat romlott a balfaszkodásod miatt.

HA valóban "Fogyasztó" vagy
azaz
az eladó a szerződésen IS a kereskedő.

Akkor ÉLJ a jogoddal végre az eladóval szemben!!!!

Jelentesd be a hibát és kérd a kijavítását.
SZAVATOSSÁGI ALAPON!!!! az eladótól.

Ahhoz, hogy elhajthasson ugyanis
az eladónak KELL BIZONYÍTANI,
hogy

  • a hiba oka az eladáskor MÉG NEM állt fenn, rejtett hibaként sem

VAGY

  • ha fennállt akkor arról tájékoztatott téged, bizonyíthatóan

VAGY

  • ha fennállt azt a vevőtől elvárható gondosságú átvétel során észre kellet volna venned

VAGY

  • a hiba kmfutás és a kor alapján már "tipikus"

(mondjuk a 147 km estén ezt bizonyítani kb. kizárt...)
VAGY

  • a hibát a szakszerűtlen használatod okozta

A bizonyításara bíróság képes szakvélemény kell!
(akkreditált labor vagy igazságügyi szakértő pl.)

Tehát támadd meg írásban, ha kell ügyvéddel együtt és verd ki a javítást belőle, a pertől sem visszariadva.

Sajnos, az hogy idegen javításba kezdtél némi nehezítést ad, hisz vitára adhat okot és neked kel bizonygatni, hogy ott nem rontottak a helyzeten.

Viszont szerencsére egy márkaszervizbe vitted...
Amire azért nehéz ráfogni, hogy csak rontott a dolgon.

Cserébe viszont VAN írásod a pontos hibáról és a hivatalos áron számolt költségekről.

Fenyegesd meg vele az eladót, hogy

  • ha nem nem javítja ki ő a bömöst
  • akkor TE kijavíttatod a márkaszervizzel a 2,2 millióért
  • ÉS UTÁNA perben vered ki belőle az összeget, utólag

- -

Azonban a javítás erőltetése helyett...

Jómagam a kellő beijesztés után!
felkínálnám neki, hogy
inkább adja vissza az autó árát!!!+az átírás költségeit.
Aztán csináljon vele ő amit akar...
Basszon át mást vele a javítás után.

x3betti # 2017.11.19. 19:51

Üdv
A problémám elég bonyolult, de szeretném ha tudnátok segíteni. Vásároltunk 4 hónapja egy személyautót,mint magánszemély egy kereskedésből. Az auto 6 éves, és volt benne 147000 kilométer.Kötöttünk a cargarantie- val biztosítást (ami az alkatrészekre vonatkozik,kikötés csak márkaszervízben javítható)gondoltuk mégis használt autót vettünk, ha bajba kerülünk segít. Sajnos 3 hónap használat után valami csörgés jött a motortérből. Elvittük a márkaszervízbe, vezérés, turbó, kormánymű,(sokk), a javítási költség 2.200.000ft. Gondoltuk a vezérlést megjavítattjuk a biztosításra a többivel később foglalkozunk, de bmw szerint olyan rossz állapotban van a másik két dolog is, hogy életveszélyes, erről alá írattak egy papírt is. Mi mégis úgy döntöttünk, hogy a vezérlés javítása után elhozzuk, rövid út után az autón semmi változás, ugyanaz a csörgés. Ez a kis manőver 1 hónapig tartott.Tehát 3 hónap használat, és 5000 km után van egy használhatatlan autónk. A biztosítást ezekre a dolgokra már nem tudjuk felhasználni, mivel bmw nem csak a vezérlést, hanem minden hibát jelzett a biztosítónak. Ekkor jött a képbe az eladó, felhívtam hátha valamiféle megoldást találunk. Persze ő mindenkit hibáztat és hallani sem akar a szavatosságról,mondván ő jobban tudja minden nap ebben van, esélytelen vagyok, ne képzeljem,hogy ő fogja megjavíttatni az autót. Először azt godoltam, elviszem egy kis műhelybe, megtákolják és talán valamennyi összeggel segít, de rájöttem, ki vállal ezért felelősséget, és ami a legfontosabb, meddig lesz használható? Tehát vettem egy autót 5.550.000ft- ért( amit a próbaúton az eladó vezetett, és hibátlannak mondott) a javítása 2.200.000ft. Mi a jó döntés? Kérlek segítsetek, Érvényesítsem a szavatosságomat vagy álljak el a szerződéstől. Mennyi esélyem van?
Köszönöm.

guba" # 2017.11.18. 20:38

Fogyasztói szerződés esetén a teljesítéstől számított hat hónapon belül felismert hiba esetén az a vélelem, hogy hiba oka az adásvétel idején már fennállt. A természetes elhasználódásból eredő hibák esetében azonban a fogyasztó igénye nem lehet megalapozott, függetlenül attól, hogy hat hónapon belül ismerte-e fel, vagy később, de még a szavatossági igények érvényesítésére nyitva álló határidőben.

nonolet # 2017.11.15. 19:52

Azért a "Fogyasztó"-nak minősülő vevő esetén
az első 6 hónapban, ettől sokkal jobb a helyzet.

Mivel "Fogyasztó" esetén
az eladónak bizonyítania!
kellő mentesülési okot...

guba" # 2017.11.15. 18:57

Használt dolog vétele esetén hibás teljesítés csak akkor állapítható meg, ha a hiba független a használtságától, illetve az elhasználódás számítható mértékét jelentősen túllépi. Kellékszavatosság esetén a hibás teljesítésre hivatkozó jogosultat terheli a bizonyítási kötelezettség abban a körben, hogy a szolgáltatott használt dolog hibajelenségei nem a természetes használtságból erednek. Annak megítélése, hogy a hiba független-e a használtságtól, illetőleg az elhasználódás számítható mértékét jelentősen túllépte-e szakértői bizonyítást igénylő kérdés. [BH 2012.172]

Szomorú örökös # 2017.11.15. 18:38

KEtterke

A korrektség ott kezdődne, ha az autó állapotáról a valóságot állítják eladáskor.

Nem azt a világot éljük! A kereskedő eladni akar, te pedig venni. Jogos érdekek és ellenérdekek ütközése minden autóvásárlás. Én még nem igazán találkoztam olyan kereskedővel, aki minden egyes infót őszintén elmondott volna a vevőnek. Viszont talán a mostani autóm kereskedője volt az első, aki normális volt. Az autóval mentünk egy kört és nem csak az udvaron, hanem kint, úton, normál sebességgel. Pedig ez nem hiper-szuper ritka autótípus volt, hanem egy átlagos kocsi. Viszont arra mindenképp jó volt, hogy egy kicsit vezethessem és figyelhessek dolgokra. És hát nem csalódtam, jó autót vettem, amivel bár már foglalkozni kellett néha, de akárhogy is nézzük, évi 20 ezret belehajtok.

nonolet # 2017.11.15. 16:52

Viszont vevőként illik észrevenni, ha ennyire rosszak.

Ahogy a hibás lámpát is illik észleni az átvételkor.
Pláne hallva a gyorsabb kattogást...

Az, hogy felelőtlenül nézted át az autót, nem az ő saruk.

KEtterke # 2017.11.15. 09:33

Atis77, köszönöm a válaszát. A korrektség ott kezdődne, ha az autó állapotáról a valóságot állítják eladáskor.
A futóműveseknél azt mondták, nem kellene ilyen állapotban lennie a csuklóknak. Hiszek nekik, lassan 50 éve foglalkoznak autókkal.

Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt!

Atis77 # 2017.11.15. 06:01

KEtterke

A futóműben kopó alkatrészek vannak nem minősül fődarabnak, főleg egy 12 éves autónál. Szerintem nagyon is korrektül állnak a dologhoz.

nonolet # 2017.11.14. 14:29

"A mosógépet is a forgalmazónak kell a saját költségén elszállíttatni. Rosszul tudom?"

EZT jól tudod.

Az autóra (járműre) azonban más szabály érvényes.

Szóval, kisebb lendülettel, mert el vagy tévedve ez ügyben.

nonolet # 2017.11.14. 14:27

KEtterke

Tévedésben vagy ...

A törvény szerint az autó szervizbe való
eljuttatása
a TE feladatod, nem az eladóé!!!

Az eladó feladata, hogy az átadáskor fennállt hibákat kijavítsa a szavatosság keretében.

Az nem az ő kockázata és költsége, ha a vevő messze lakik...

- -

Az sem az ő kockázata,
ha
a vevő olyan felelőtlenül vásárol,
mint azt te tetted.

Mi több, akár azt is mondhatja, hogy a nyilvánvaló hibákat a vevőnek illik észrevennie az átadás-átvételkor.
(ezt a törvény is elvárja vevőtől)
Azokat éppen ezért csak pénzért javítja...