Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


nonolet # 2018.02.06. 16:13

"az eladó elállhat e az eladástól?"

Miért tenné?!!

Nem neki van baja a biznisszel, hanem neked.
Te futsz a pénzed után, nem ő...

nonolet # 2018.02.06. 16:12

Gondolkodni...

HA megcsináltatod miként bizonyítod,
hogy
MÁR az eladáskor is rossz volt?!!!

Mondjuk egyébként is ez a fő kérdés!
(ha magánszemély az eladó)

A normálsi siorrend..

  • a hibát jelezni az eladónak ÍRÁSBAN, bizonyíthatóan
  • felszólítani a kijavításra (vagy az alkura)

De nem piszkálni, nem javítani... csak várni!
Mert minden ilyesmi újabb hibás lépés, balek módra.

- -

Azonban esélyes, hogy ezt az ügyet már buktátok.
Mert elkezdtétek babrálni az autót önkényesen.

A magánszemély eladónak ezek után,
ha
egy csöpp esze van, már nyert ügye van.

Aligha tudjátok már bebizonyítani az igazatokat.
A kapkodásotok miatt.

Az ügyvéded persze biztat, hisz ő is pénzből él.
Miért ne fizess neki is tanulópénzt.
Már úgyis lendültben vagytok
a pénzkidobálásban és az elkúrt "okos" megoldásokban.

Persze lehet perre menni is, de kb. esélytelen...

kuszi12345 # 2018.02.06. 15:56

Kedves hozzászólók!Köszönöm a tanácsot ,igaz hülye voltam .Jövő héten megyek ügyvédhez, a bíróságon tanácsolták ,hogy csináltassam meg először mert akkor tudom csak visszakövetelni ezt az összeget.Arra kerestem a választ hogy ebben az esetben az eladó elállhat e az eladástól?Jogszerű e ez?Mert szerintem ez hülyeség

szokejanos # 2018.02.06. 08:04

Fiam - aki Kecskeméten lakik - vasárnap (2018.02.04-n) Sopronban vett egy használt Wolsvagen szgk-t.(A vételár közel 2 milla)
Tekintettel, hogy Ő nem valami nagy szakember így munkahelytől (Wolsvagen értékesítés és márkaszervíz) bérelt egy hordozható diagnosztikai műszert kezelő személlyel együtt, valamint egy szakszerelőt (kisiparost) is felkért, hogy a vételkor segítsenek neki a kocsi műszaki állapotát felmérni.
Az eladáskor az eladó közölte, hogy a kocsi teljesen rendben van, az a közelmúltban lett felújitva. A diagnosztikai műszert a kocsira téve az azonnal kimutatta, hogy a kocsi diagnosztikai rendszere ki van kapcsolva (azt nem árulta el az eladó, hogy Ő, vagy valaki más kapcsolta-e ki, nem tudott, vagy nem akart magyarázatot adni, hogy az miért van) így a műszert nem lehetett használni. A szakszerelő átnézte a kocsit és külsőre nem talát hibát, így az adásvétel megköttetett.
Sopronból Kecskemétre történő hazaúton viszont már egy alkalommal a kocsi diagnosztikája letiltotta a máűködét hibakód kiírásával, melyet a szerelő ott az autópályán kikapcsolt és a kocsit el tudták hozni Kecskemétig egyenesen a Márkaszervízbe.
A Márkaszervízben tegbap (2018.02.05-n) tehéát a vételt követő napon azonnal feltették a kocsit a nag diagnosztikai műszerre. Az rögtön kimutatta, hogy egy alkatrészre van szükség, hogy a diagnosztikát le lehessen futatni, mely akalatrészt a fiam azonnal meg is vett és azt a szerelők be is szerelték. A Diagnosztika lefuttatása után a műszer dokumentált adatai alapján megállapítást nyert, hogy a kocsi üzemanag ellátásában olyan komoly rejtett hiba van, hogy annak javitása több százezer forintba kerülhet.
Az eredmény után fiam aznnal hívta az eladót telefonon és tájékoztatta őt, próbált megegyezni a további lépésekről, de az letiltotta Őt a telefonon, sőt a NET-n is, így enm tud vele most már még kommunikálni sem.
Most akkor vajon mi a teeendő a jövőre nézve
A fiam bukta a vételárat, illetve a több száz ezer Ft. javítatási költséget le kell neki nyelnie, avagy polgári peres eljárás keretében esetleg vissza lehet csinálni a szerződést, avagy az eladó javítassa meg a kocsit?

Várom sürgős válaszaikat, hogy minél előbb lehessen lépni az ügyben, nehogy esetlek határidőböl való kicsúszás jöjjön létre.
Üdvözlettel: Szőke János a Zöreg

nonolet # 2018.02.05. 08:14

kuszi12345

Az 50 ezret buktad mert hülye voltál...

A javítást is, mert gondolom NEM adta a jóváhagyását hozzá.
Te meg hülye módjára kapkodtál.

Mostmár döntsd el, hogy

  • megtartod az autót +150 ezerért és több km-rel

vagy

  • visszaadod 350 ezerért és buksz 200 ezret

Esetleg próbálkozhatsz emelni a visszavételi árat.
De nagy reményt nem fűznék hozzá.... azért 450-el próbálkoznék.

- -

Tudod: utólag okosnak lenni, annyi mint előre hülyének.

Atis77 # 2018.02.05. 05:20

nem kellett volna belemenni okirat hamisításba. amúgy meg a katalizátor és a szonda nem fődarab.

kuszi12345 # 2018.02.01. 16:44

Ev kereskedésből vettem autót vasárnap.Az eladó nagyon rokonszenves,megkér hogy ne 400000 szerepeljen az adásvételin ,hanem 350000.Aláírom ,hadd boldoguljon.Hétfőn miután az autót már át íratattam kivillant a motorhibát jelző ikon.Másnap szerelő,megállapították hogy katalizátort és lamda szondát kell cserélni.Na hívom az eladót mi legyen,aki közli nem érdekli.Gondoltam kikérem az autó adatlapját is ha már szakvéleményt is készíttettem ,így az is kiderül ,hogy a km óra vissza van tekerve nem is kevéssel.Tértivevényes levél a szavatossági igény peren kívüli megegyezés céljából,közben az autót megjavíttattam,a költség 150000.Ma az eladó ügyvédjétől levelet kapok miszerint vigyem vissza az autót, vissza adja a 350000 ftot,de levon belőle napi 3000 ft autó használati díjat. Tanácsra lenne szükségem mert lassan megőrülök

nonolet # 2018.01.29. 15:15

Azon hajthatod be, aki eladta neked!!! a szerződésed szerint.

...és kétlem, hogy a szerződésen az szerepel akinek fizettél.

Azonban neked kell bizonyítanod,
hogy
már az átvételkor IS hibás volt.

és, hogy
a hiba a kelően gondos átvizsgálásod ellenére nem volt felismerhető
és, hogy
az eladó nem tájékoztatott róla...

- -

A nepper világ ismeretében a jogi úttal aligha jutsz eredményre.

Bojti1 # 2018.01.29. 14:55

Sziasztok!

Külföldi papíros autót vettem. Forgalomba helyeztem és 60km megtétele után kiderült, hogy hengerfejes. Behajthatóma javítási költség a magánszemélytől aki behozta az autót?
Tud valaki egy jó ügyvédet aki ebben el tudna járni nekem?

Köszönöm!

nonolet # 2018.01.18. 08:52

therminator

Javíttasd ki (GYÁRI TECHNOLÓGIÁVAL).

Vagy ha nem gyári technológiával javítják,
akkor kérj jelentős árengedményt is.

Atis77 # 2018.01.18. 05:21

Valószínűleg szállításkor vagy tároláskor sérült.

therminator # 2018.01.16. 14:29

Üdvözlök mindenkit . Novemberben vettem egy új kocsit . Hát , nem is olcsón , HONDA HRV , 2 hónapos. Észrevettem , hogy a hátsó ajtaja eláll elég csúnyán. Ma vittem vissza , nem tudták megjavítani , csak állítottak rajt , de látszik. Most mondták, vagy így marad , vagy kicserélik az ajtót. OK, de a festést viszont itt csinálják , amitöl vastagabb lesz a réteg és eladásnál akár karambolosnak is nézhetik . Ja kiderült, hogy gyári hibás , azt mondták sajtolási hiba . Mexikói kocsi. Én egy tökéletes kocsira fizettem be , erre ezt kaptam ! Mit tehetek , átvertek . Köszönettel Th.

nonolet # 2018.01.12. 10:16

"Mi a teendő ilyenkor?"

Elolvasni ebből a fórumból pár oldalt és megérteni...
Aztán aszerint fellépni.

kanarix # 2018.01.11. 20:27

Kedves Fórumozók! A segítségeteket szeretném kérni. Egy hónappal ezelőtt vettem egy suzuki swiftet egy autókereskedésben. Beszámított autó volt, egy új autónál. Néhány nappal a vétel után derült ki, hogy rossz a kuplung. Főmunkahenger hibája van. Mi a teendő ilyenkor? Kérhetem, hogy javítsák meg, vagy fizessék ki a javítást? Vagy valami egyéb megoldást?
Köszönöm a segítségeteket!!

Üdv. kanarix

drbjozsef # 2018.01.05. 13:32

Természetesen minden vásárláskor fennálló hibáért felelsz, azért is, amiről nem is tudsz, tudhatsz - ha ezt be tudja bizonyítani a vevő.

drbjozsef # 2018.01.05. 13:31

Persze.
Mint eladó, köteles vagy helytállni a már az eladáskor is fennálló hibákért.
Kivéve :

  • közölted a vevővel a hibát (lehetőleg írásban is rögzítve)
  • kellő gondossággal a vevő is felfedezhette volna a vásárláskor
  • vagy a hiba az autó állapotának-életkorának-futásteljesítményének megfelelő velejárója.

A jó az, hogy mivel mint magánszemély adtad el, annak bizonyítása, hogy az adott hiba, amit számonkérne rajtad, már a vásárláskor is fennállt, az a vevő kötelessége.

Ha megkeresnek valamilyen szavatossági problémával, és Te elutasítod, akkor neki kell perelnie, és bizonyítania a fentieket.

Gabor21 # 2018.01.05. 08:28

Tisztelt fórumozók!
Segítségét szeretném kérni, ha a 10 év feletti használt autóm magánszemélyként eladtam egy autólízinggel foglalkozó jogi személynek (Kft), van felé bármilyen jellegű szavatossági vagy jótállási kötelezettségem az aktuális Ptk vagy egyéb előírás szerint?
Köszönöm segítségét!
Üdv.
Gabor

Atis77 # 2018.01.03. 06:18

A szerviz is jól behúzott. Azért kopog a motorod, mert valószínűleg behajítottak egy bontott főtengelyt új csapágyakkal mindenféle hézagolás nélkül(vagy csak a csapágyfészkek nem a megfelelő helyükre kerültek vissza), ahelyett felköszörülték volna, és túl méretes csapágyakkal összefűzték volna. Pont ezért épül fel nehezen az olajnyomás, mert valamelyik csapágynál elengedi. Így ahogy van vidd vissza, és csináltasd meg rendesen ennyi pénzért. (olcsóbban kijöttél volna egy motorcserével, bár nem tudni milyen autóról van szó)

charli # 2018.01.02. 13:21

Ma elmentem az autó-é és valóba már nincs hiba , csak a csomagtartóban egy rakás lecserélt alkatrész . Főtengely egy hajtókar , meg csapágyak meg lecserélt tömítések .
A számlán 15 óra munka 6 ezrivel a többi alkatrész.
Hogy rejtett vagy inkább elrejtet hiba az biztos mert valószínűleg meg lett adalékozva az olaj , hogy jobb hangja legyen a motornak .
Most javítás után elég csattogós öreg dízeles kopogó a motor , pedig mikor megvettem, pont a motor tetszett legjobban rajta.
Mikor megvettem másnap arra figyeltem fel hogy hidegen a piros olajnyomás 1-2 másodpercre alszik el és mindjárt lecseréltem az olajat meg a szűrőket és valamivel talán jobb lett .
Most javítás után gyakorlatilag még teker az önindító már el is alszanak a piros lámpák.
Ha már így elkapkodtam meg még a szervizi is átvert az eladóval valószínű nem fogok dűlőre jutni és ha jogilag nincs sok esélyem , akkor hagyom az egészet , ennyi a tanulópénz . Neppertől nem szabad autót venni .

drbjozsef # 2018.01.02. 11:19

Rejtett motorhiba az eladó felelőssége, ha Te bizonyítani tudod, hogy fennállt a hiba már az eladáskor is (kereskedés esetén nem, nekik kell bizonyítani, hogy nem). De Te megjavíttattad az autót, így most nem sok mindennel tudod ezt bizonyítani, ahogy az eladó sem, hiszen már nincs hiba.

charli # 2018.01.02. 09:55

Átírás , átvizsgálás és a vásárláskor tapasztalt hiányosságok javítása meg egy szerviz benne van a pakliba , de egy rejtet motor hibával már nem hiszem , hogy számolni kellene .

charli # 2018.01.02. 05:35

Üdv . Nincs semmi aláírva . Számlát természetesen adnak a javításról .
nonolet !Ezek szerint nem sok esélyem van az eladóval szemben , így jártam .

nonolet # 2018.01.01. 21:45

Tudtál volna, ha nem hordod máshová nem szedik szét, stb.
De elbalfaszkodtad...

Szavatossági igényt az ELADÓVAL viszünk végig!!!
Bármit állít is.
Majd ő elviszi szervizbe.... és fizeti a javítást.

- -

Bővebben: olvass el pár hónapot ebből a fórumból és kiokosodsz, de már hátrányból indulsz, sajnos.

charli # 2018.01.01. 16:26

Tisztelt fórumozok ! Másfél hónapja egy kereskedőtől vettem sok kis hibával , de amúgy jó állapotú autót 260e-ér friss műszakival , gondoltam majd megjavítgatom és lesz egy jó autóm .
Azonban 500 km után beállt a motorja .
Hívtam az eladót , hogy fussunk össze és beszélyük meg mit tudunk tenni , hogy mindenkinek jó legyen .
Mit akarok én tőle ? Vissza viszem és javítsa meg . Ne vigyem neki nincs műhelye és nem tudja megjavítani .
Akkor vegye vissza és én meg megpróbálom túlélni az átírási költségeket .
Neki nem kell a rossz autó .
Akkor el vittem egy szervizben , hogy mérjék fel a hibát és adjanak árajánlatot . Pár nap múlva szóltak , hogy beszorult a főtengely meg egy hajtókar , az oka meg a sűrű lerakodott olajsár ami lehet akár valamilyen adalék is , hogy csendesebb legyen a motor , javítási árat nem mondtak .
Utána jött a csavar amiért a szerviz is megéri a pénzét , két ünnep közt szóltak kész az autó , 190e a javítás .
Nem kaptam infarktust , de közel álltam hozzá .
Még az autó ott áll náluk és az eladónak sem szóltam és a kérdésem tudok érvényesíteni valami szavatossági jogot az eladóval szemben , mert így gyakorlatilag 260e autót 450e-ért adott el nekem .

nonolet # 2017.12.20. 18:15

Dr.Attika

...érdemi hozzászólásra nem futotta?!
Az gáz...