Gépjármű azonosító matrica


groszfater@gmail.com # 2016.10.17. 15:17
Mezőgazdaság # 2016.10.17. 14:18

Tisztelt Vélemény!

Szerintem, mint nagyon sokan mások is, nem jól látja a témában felmerülő ellentmondást. Itt nem az a gondom, hogy mint írja:

„Új típusú rendszám már több mint 10 éve van, azóta van regisztrációs matrica is. Együtt adják ki. A forgalmi engedélyt elvehetik abban az esetben, ha a regisztrációs matrica nincs elhelyezve a megfelelő módon és helyen."

Hanem az, hogy az általam idézett jogszabályi előírások nem szólnak arról, hogy a mezőgazdasági vontatókat regisztrációs matricával kellene ellátni.

Az általam a korábban válaszomban leírt fogalmak:

„b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

  1. Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.

l)Mezőgazdasági vontató: kerekes vagy lánctalpas kialakítású, legalább két tengellyel rendelkező, pótkocsi vontatására és/vagy mezőgazdasági, erdészeti feladatú berendezések, gépek vontatására, hordozására, tolására, működtetésére alkalmas, 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes jármű, mely teher- és személyszállításra is alkalmas lehet.”

nem falusi megfogalmazások, hanem jogszabályi előírások.

Ön szerint itt joghézag van, és a problémát jogalkotónak kellene felvetni. Véleményem szerint a jogalkalmazók nem járnak a leírt jog szerint, mert a mezőgazdasági vontató jogi fogalmat sok esetben keverik a vontató fogalmával.

Ismételten idézem a vonatkozó
a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról
és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet ide vonatkozó passzusait:

„42. §

(7) A jármű forgalomba helyezése nyilvántartásba vétellel, a forgalmi engedély, a rendszámtábla, és – az 55. §-ban meghatározott járműveknél – az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica kiadásával valósul meg.

55. § (1)112 Az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica személygépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz és vontató járműnyilvántartásba történő vételét és a hatósági jelzés valódiságát igazolja.”

Hol szerepel itt a „mezőgazdasági vontató” kifejezés?

Tehát továbbra is vallom, hogy erről érdemes lenne jobban elgondolkodni.

Véleményem # 2016.10.17. 12:51

Mezőgazdaság

Új típusú rendszám már több mint 10 éve van, azóta van regisztrációs matrica is. Együtt adják ki. A forgalmi engedélyt elvehetik abban az esetben ha a regisztrációs matrica nincs elhelyezve a megfelelő módon és helyen.

Az elmúlt években amennyire láttam, 99%-ban sikerült felragasztani minden mezőgazdasági vontatóra ami új típusú rendszámmal rendelkezett, legyen az bármilyen traktor falusi megfogalmazással.

1%-ba tartozol bele, valószínű. Ezt a joghézagnak vélt problémád ajánlatos a jogalkotónak felvetni.

Addig ha valamilyen szankció vagy hátrány ér, azt pedig viselni kell a jelen jogszabályok szerint.

Mezőgazdaság # 2016.10.17. 10:34

Tisztelt Vélemény!

Tisztelt Dr. Attika!

A problémám az, hogy átnéztem az összes olyan jogszabályt, amelyek a regisztrációs matricához kapcsolódhatnak, és ezek a következők:

a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról
és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

42. §

(7) A jármű forgalomba helyezése nyilvántartásba vétellel, a forgalmi engedély, a rendszámtábla, és – az 55. §-ban meghatározott járműveknél – az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica kiadásával valósul meg.

55. § (1)Az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica személygépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz és vontató járműnyilvántartásba történő vételét és a hatósági jelzés valódiságát igazolja.

Eddig rendben is lenne!

Azonban a a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet

1. számú Függelék

II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak

  1. Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.
  2. Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.

l)Mezőgazdasági vontató: kerekes vagy lánctalpas kialakítású, legalább két tengellyel rendelkező, pótkocsi vontatására és/vagy mezőgazdasági, erdészeti feladatú berendezések, gépek vontatására, hordozására, tolására, működtetésére alkalmas, 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes jármű, mely teher- és személyszállításra is alkalmas lehet.

A fentiek szerint, ha a mezőgazdasági vontató 326/2011 számú korm r. 55. § -ban felsoroltak egyikébe sem tartozik, se nem személygépkocsi, se nem tehergépkocsi vagy autóbusz és nem is vontató, akkor miért kell rájuk is a regisztrációs matrica???

Hát bizony ez elgondolkodtató.

Dr.Attika # 2016.10.14. 04:44

Minden (mezőgazdasági) vontatóra vonatkozik. A mezőgazdasági vontatókra más jogszabályokban van külön rendelkezés. Azon jogszabályokban külön megjelölik, hogy "mezőgazdasági vontató".

Véleményem # 2016.10.13. 18:22

A vontató szerepel, talán ezért nem nevesítik külön mert a vontató alá tartozik.
Gondolom most egy traktorról beszélünk legyen az bármilyen márkájú, de szélvédő van rajta, ugyan úgy el lehet helyezni a regisztrációs matricát rajta. Új típusú rendszámmal rendelkezik akkor biztos kapott is és esetleg egy ellenőrző hatóság ezért kérheti számon ha nincs elhelyezve a megfelelő helyen.

Mezőgazdaság # 2016.10.13. 14:26

Tisztelt Vélemény!

Azt tudom, hogy a regisztrációs matrica az új típusú rendszámokhoz kell, pontosan a vonatkozó jogszabály szerint:

"A jármű forgalomba helyezése nyilvántartásba vétellel, a forgalmi engedély, a rendszámtábla, és - az 55. §-ban meghatározott járműveknél - az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica kiadásával valósul meg."

A fenti idézettben szereplő 55. § amely felsorolja, hogy mely járművekhez kell a regisztrációs matrica pontosan:

"Az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica személygépjármű, tehergépjármű, autóbusz és vontató járműnyilvántartásba történő vételét és a hatósági jelzés valódiságát igazolja"

Ebben a felsorolásban nem szerepel a mezőgazdasági vontató!

Akkor mégis mért követelik meg egyes hatóságok?

Dr.Attika # 2016.10.11. 17:11

Most olvasom "pohicop" hozzászólását. Nagyon hasznos és hiányt pótol egy jogalkalmazó rendőr ilyen színvonalas, segítő hozzászólása. Ha ismerném a személyét és szolgálati helyét, írnék az elöljárójának, hogy részesítse elismerésben és állítsa példaképül a személyi állomány előtt.

Véleményem # 2016.10.11. 12:36

A rendszám típusától függ a regisztrációs matrica. Új típusú rendszámhoz kell.

Mezőgazdaság # 2016.10.07. 10:31

Tisztelt Szakértők!

Kérem szíves válaszukat, hogy a mezőgazdasági vontatóra mért kell regisztrációs matrica?

Válaszukat előre is megköszönöm:

Mezőgazdaság

Fallen # 2014.05.25. 16:30

Köszönöm a válaszokat!

Hogy tiszta legyen a dolog:

Mi az autót tavaly vettük kereskedőtől, azóta szélvédő nem volt cserélve.
Nekünk sem szóltak hogy "...figyelj p*raszt, kell a matrica mert elveszik a forgalmit..."
Volt egy újonnan vásárolt autónk azon rajta volt a matrica, de azt sajnos azóta ellopták...
Mivel soha nem volt ilyen nemű problémánk, legalábbis ezzel a matricával nem, nem is gondoltuk, hogy ilyen apró hiányosságért megy a levesbe a forgalmi...

Sajnos mindig tanul valamit az ember.

pohicop # 2014.05.25. 05:47

Jó pár éve ez gyakori volt, hogy autókról hiányzott a regisztrációs matrica. Ezért sok forgalmi lett bevonva. "Elterjedt a hír" és az emberek megtanulták, hogy ha szélvédőt cserélnek akkor bizony kiflexeltetik a régiből a matricát és annak bemutatásával az okmányirodában kapnak újat.

Mostanában már ritka ezen matrica hiánya. De azért még van egy kevés eset.

A forgalmit csak akkor vesszük el, ha nincs felragasztva és be sem tudja mutatni a helyszínen.

Sokak megkapják, elfelejtik felragasztani, ha nála van akkor meg szoktam kérni ragassza fel, kap egy szóbeli figyelmeztetést és már mehet is tovább.

Az üveg darabon a régi hurcolását szituáció függő, hogy elfogadom e vagy nem.....
Ha már kérte a cseréjét akkor természetesen igen. Ha friss a szélvédőcsere láthatóan akkor igen, ha nem friss, akkor általában már nem, de ekkor se vesszük el a forgalmit csak egyéb szankció van érte.....

gerbera317 # 2014.05.24. 23:45

55. § (3) A regisztrációs matricát a jármű első szélvédőjén belülről - kívülről jól látható módon - a jobb alsó sarokban kell az ügyfélnek elhelyeznie.
56. § (1) A regisztrációs matrica utángyártása a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével lehetséges. Az engedély kiadása, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj ügyfél által történő megfizetése után a Hivatal gondoskodik a regisztrációs matrica gyártótól való megrendeléséről. (3) A megrongálódott regisztrációs matrica utángyártása akkor engedélyezhető, ha az azon feltüntetett rendszám vagy vonalkód alapján a matrica még azonosítható. Az utángyártandó - a szélvédőről eltávolított - matricát a kérelem benyújtásakor be kell mutatni.

Ez így szabályos.
Egyébként ma egy parkoló mellett ballagtam el, ahol viszonylag sok autó állt, és több mint felének új típusú rendszáma volt. Egy sem volt közöttük, amelyiknek hiányzott volna a matricája. Úgyhogy a kérdező problémája nem tűnik túl gyakori jelenségnek.

guba" # 2014.05.24. 10:17

Láttam már olyat, hogy a cserélt szélvédőből kiflexelték a matricát és berakták a műszerfal tetejére.
Szerintem egyébként ez sem megoldás, mert a matricának felragasztva kell a szélvédőn lennie.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 06:18

Mi sem mondtunk az ellenkezőjét.

Atis77 # 2014.05.24. 05:50

Nekem azt mondták anno okmányirodában hogy pótolható a matrica ha meg van a régi, de elegendő róla fénykép vagy sorszám is.

gerbera317 # 2014.05.23. 17:02

csak a rendszámmal együtt gyártják le neki újra

Ez igaz. "56. § (2) Az elveszett, eltulajdonított és a megrongálódott regisztrációs matrica utángyártása nem engedélyezhető. A járművet ebben az esetben át kell rendszámozni." A kérdés, hogy a jogalkotó mit ért átrendszámozáson: azt, amit én, vagyis más rendszámot kap a jármű, vagy pedig ugyanazt a rendszámot legyártják újra. Éppenséggel ezt a kérdező első kézből tudja, csak hát nem túl közlékeny a lelkem.

Bevehet így egyáltalán autót, majd továbbadhatja azt eme "apróság" közlése nélkül?

Bevenni beveheti. És el is adhatja. Kereskedője válogatja, hogy eladóként közli-e a vevővel, hogy "pöcse van a menyasszonynak". Ha nem teszi, akkor ő egy olyan kereskedő. Egyszer majdcsak belebukik, aztán majd gondolkodhat, hol rontotta el...

Fallen # 2014.05.23. 15:50

A kereskedő állítása szerint ők nem is nézték, hogy rajta van-e a matrica.
Egyébként a kereskedőnek nem kell odafigyelnie ennek a matricának a meglétére? Bevehet így egyáltalán autót, majd továbbadhatja azt eme "apróság" közlése nélkül?
Az alatt hogy az autóval minden rendben van, azt értem hogy minden papírja, engedélye rendben van. Matricát meg sajnos csak rendszámmal együtt adják ki újra. A valószínűbb dolognak azt tartom, hogy az előző tulaja a gépjárműnek szélvédőt cseréltetett és nem ragasztotta vissza a matricát.
Elég dühítő, hogy egy ilyen "hülyeség" miatt súlyos ezreket kell kiadni, amire rájön majd a szabálysértés díja és az hogy napokig/hetekig nem lehet az autót használni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 15:38

Ha nincs meg a matrica, akkor bizony csak a rendszámmal együtt gyártják le neki újra. Ja, és a környezetvédelmit, vagy hogy hívják, is újra ki kell váltani.
Ez ilyen.

gerbera317 # 2014.05.23. 15:36

A jogszabály szerint a regisztrációs matricát az új típusú rendszámtábla kiadásával egyidejűleg a közlekedési igazgatási hatóság adja ki. A matrica tehát annál van, aki a rendszámtáblát kicseréltette. Ha a kereskedő, akkor annál, ha a korábbi tulajdonos, akkor annál. Utóbbi esetben a kereskedőt nem terheli felelősség, de ettől még felhívhatta volna a figyelmedet a matricapótlási kötelezettségedre.

Az is meglehet, hogy a matrica nálad van, a kesztyűtartóba behajítva, és arra vár, hogy valaki felragassza.

Én inkább ebben látom az ellentmondást: "Újfajta rendszámtábla van rajta (...) az indokolatlan rendszámcserén (...) túl. Most akkor mi van? Ti is rendszámot cseréltetek? Az azérért elég húzós, ha azt nézzük, hogy az egész megúszható lett volna egy felragasztással.

A jogszabály:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ennek 53-57., 96. §§-a, meg az egész, ahogy van.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 15:26

Újfajta rendszámtábla van rajta, minden rendben van az autóval.
Ez önellentmondás.

Fallen # 2014.05.23. 14:45

Tisztelt szakértők!

Tavaly ősszel édesapámék vásároltak egy kombi Opelt.
Újfajta rendszámtábla van rajta, minden rendben van az autóval. Tegnapi napon egy "kedves" rendőrjárőr, miután édesapám leparkolt, odament az autóhoz és igazoltatás után elvette a forgalmit. Az ok, hogy az autó szélvédőjén nem volt rajta az azonosító matrica. A dolog most azért kényes mert az indokolatlan rendszámcserén és a büntetéseken valamint egyéb költségeken túl, az autó napokig használhatatlan lesz. Itt jön a kérdésem.
Mivel kereskedőtől vettük az autót és azóta mi szélvédőt nem cseréltünk, akkor a kereskedő is úgy adta tovább, hogy a matrica nem volt rajta.
A kereskedőt nem terheli ebben az esetben semminemű felelősség?

A kérdésem lehet naívnak hangzik, de ez így elég átverés érzést kelt bennem.

A válaszokat előre is köszönöm!