Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Traffic # 2008.08.10. 19:11

Nagyon szívesen, Adria73!

Adria73 # 2008.08.10. 08:53

Tisztelt Traffic!

Köszönöm szépen a válaszokat!

Traffic # 2008.08.09. 15:04

T. Sztamás!

A jogszabályt én is úgy értelmezem, ahogy te. Nem tudom, hogy melyik lesz a helyes.

Viszont -> A 35/2000. BM rendelet 16. számú mellékelete alapján:

Vezetői engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés során szükséges okmányok

  1. A kérelemhez csatolni kell:

1. Új, kezdő vezetői engedély:

  • vizsgaigazolás,
  • egészségügyi alkalmassági vélemény,
  • a vezetői engedély kiállításának megfelelő illeték megfizetését tanúsító igazolás.

2. Csere, illetve új kategória megszerzése esetén:

  • a kiadás alapjául szolgáló előző vezetői engedély,
  • új kategória megszerzés esetén vizsgaigazolás,
  • egészségügyi alkalmassági vélemény,
  • a vezetői engedély kiállításának megfelelő illeték megfizetését tanúsító igazolás.

A fenti jogszabály-idézet engem a mi álláspontunkban erősít meg.

Traffic # 2008.08.09. 14:51

T. Adria73!

* Mekkora nagyságrendű pénzbüntetésre kell számítanom kb. összesen?
Megjósolni sem tudom... Sok mindentől függ. Ha jól számolom - maximum 130.000.- forint.

* Amennyiben ez várható- mennyi időre kaphatok eltiltást? A jogsim másfél éves mindösszesen- ez idő alatt egy bakim volt: 50 helyett 62-vel mentem, 10E HUF helyszíni bírság.
1-12 hónap járművezetéstől eltiltás (a vasúti átjárón áthaladás miatt). A régi helyszíni bírság nem súlyosbító körülmény, nem is kell megemlíteni.

* Mi az az enyhítő körülmény -ha érdemes előhozakodni ilyesmivel-amely némileg tompíthatja a vasúti átjárós rohanás következményeit?
Életveszély.

* Enyhítő körülmény figyelembevétele mennyire „objektív“- vagy attól is függ, rossz napja van-e a hölgynek, aki meghallgat majd.
Nem ismerem az eljáró előadót, de szubjektív mérlegelésre van szükség, mert őket is ellenőrzik...

Traffic # 2008.08.09. 14:39

T. cory!

Többféle megoldás létezik.

  1. Ha hajlandó vagy kifizetni a büntetést, akkor alá kell írni a nyilatkozatot, hogy te vezettél. Ez esetben a bírságot te fizeted, de számolni kell azzal, hogy esetleg eltilthatnak a járművezetéstől vagy büntetőpontot kapsz.
  2. Ha elismered a nyomtatványon, hogy te vezettél, de a bírságot nem fizeted be, akkor azt a volt munkáltatódnak kell majd befizetni.
  3. Nem írsz alá semmilyen nyilatkozatot, akkor a bírságot a volt munkáltatódnak kell majd befizetni.

Arra nem tudok választ adni, hogy polgári peres eljárásban követelhetik-e tőled a kifizetett bírság megtérítését a volt cégednek... Talán egy polgáris jogász választ tud ani.
Ja, a cég ellen nem szabálysértési, hanem közigazgatási eljárás indult. Ez nem is lényeg, csak megjegyeztem.

Sztamás # 2008.08.08. 13:55

Köszönöm a választ Traffic!
Szabálysértési eljárást kértem,és kaptam is választ,hogy az intézkedő rendőr helyesen járt el.Ezután egy ismerősön keresztül bementem a rendőrségre,mert olyan szagú volt, hogy kutya kutyát...,és azzal magyarázták,hogy vezetői jogosultságom nem volt még A kategóriára,tehát a két év 2008-tól indul.Ja,és persze,hogy kettőnk közül ő járt jogi egyetemre,és csak tud már egy jogszabályt értelmezni...!Szóval végképp nem tudom mitévő legyek. Továbbvigyem a dolgot bíróságra,vagy törődjek bele! Ezért is kérek mindenkit,ha hasonló esettel kapcsolatban van tapasztalata,vagy szakértő az ügyben kérem írjon,vagy adjon tanácsot!Természetesen ha kell fizetek is érte!
Köszönöm!T

Adria73 # 2008.08.08. 00:32

Tisztelt Traffic!

Az ÖN válaszára számítva -elsősorban- kérdezem ismét:

1)érvénytelen hatósági engedély (a többivel ellentétben ez nem az én vétkem, nem tudtam róla, hogy előző tulaj nem íratta a nevére a frissen vett autómat, melyet a vétel másnapján kivontak a forgalomból-ogalmam nem volt, hogy így közlekedem vele.) DE! Az átírás 15 napos határidejéből magam is kicsúsztam.
2)lejárt kötelező
3)közlekedési­gazgatási szabályok megsérése (Itt gondolom 1)-re és 2)-re gondolhattak... /?/)
4)vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése (tilos jelzés ellenére hajtottam át, kb 50-nel, lakott területe belül.)
5)közúti szabályok kisebb fokú megsértése.(tilosban parkoltam)

Mindezek egyazon meghallgatás keretin belül esedékesek, pár nap múlva.

  • Mekkora nagyságrendű pénzbüntetésre kell számítanom kb. összesen?
  • Amennyiben ez várható- mennyi időre kaphatok eltiltást? A jogsim másfél éves mindösszesen- ez idő alatt egy bakim volt: 50 helyett 62-vel mentem, 10E HUF helyszíni bírság.
  • Mi az az enyhítő körülmény -ha érdemes előhozakodni ilyesmivel-amely némileg tompíthatja a vasúti átjárós rohanás következményeit?
  • Enyhítő körülmény figyelembevétele mennyire "objektív"- vagy attól is függ, rossz napja van-e a hölgynek, aki meghallgat majd.

(Hatósági ügyem sosem volt, és a jogosítványom nélkül képtelen vagyok elvégezni a munkámat.)

Köszönöm szépen válaszát!

cory # 2008.08.07. 20:56

Kedves szakértők! Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Ha céges autóval bemértek, s 30 000 ft bírságra kötelezték a céget, a cég behathatja-e rajtam a bírságot úgy, hogy már 2 hónapja nem vagyok az alkalmazottuk, de tény, hogy én szegtem szabályt???
Ez kb 3 hónapja történt s most kaptam levelet a cég ügyvédjétől, mely szerint nyilatkozatot kellene kitöltenem, hogy elismerem én vezettem a kocsit az adott időben. Nem értem, hogy ez nekik mér kell, s mikor megírtam, hogy kifizetem az összeget csak hadjanak békén, közölték, hogy ezt nem támogatják, mert a cég ellen indult meg a szabálysértés és töltsem ki a nyilatkozatot.Mi ilyenkor a teendő?

Traffic # 2008.08.07. 17:04

T. Sztamás!

Az általad hivatkozott rendelet alapján én is amondó vagyok, hogy nem lehet(ne) kezdő vezetői engedélyed. Az esetleges elmarasztaló határozat ellen élj kifogással, hivatkozz a BM rendeletre.

Sztamás # 2008.08.07. 12:51

Üdv mindenkinek!
A következő problémával fordulok hozzátok:
Megbüntettek a rendőrök,mert kezdő veztői engedéllyel utast szállítottam.A problémám csak az,hogy bár A korlátlan kategóriára csak ez évben szereztem meg a jogosítványt B kategóriám már 12 éve megvan.A 35/2000 Bm rendelet azt mondja,hogy kezdő vezetői engedély az első vezetési jogosultságot követő két év.Ezek szerint azt állítják,hogy nekem kezdő vezetői engedélyem van!!!
Szerintetek?Járt már így más is? Elöre is kőszőnőm a hozzászólásokat! T

Adria73 # 2008.08.07. 08:18

Köszönöm, Monalisa, azzal együtt, hogy tanultam a saját káromon- amilyen hülye vagyok- nyilván hasonló erkölcsi kioktatásban lesz részem rendőréknél is.
Azonban most a konkrét jogi következményekre lettem volna -és lennék kíváncsi.Mert a rossz passzban voltam-és valamelyest még mindig nem mentség, bár vélem, másokkal is előfordul. Mint most velem- először és valószínűleg utoljára...
Az is érdekelne még, hogy a meghallgatáson érdemes-e, és lehet -e valamilyen "mentőővvel" előállnom indoklásként.

Websas: ezért vertem én is a fejem a falba.... Viszonylagosan-de szerencsém volt.

Köszönöm.

Adria73 # 2008.08.07. 06:43

Köszönöm.
A kérdésem az, hogy kb hogyan alakulhat a pénzbüntetés nagyságrendje- és mennyi lehet az a "hosszú" idő, amire eltiltásként számítsak?

websas # 2008.08.06. 23:08

Rajtad egy másik ország segítene,csak ne legyen vele kiadatási egyezményünk.
(megjegyzem rajtunk is)
Gondold el mi van ha balesetbe keveredsz és te vagy a hibás, hogy jut a szerencsétlen kártérítéshez?

monalisa1 # 2008.08.06. 19:50

Bocs, elfelejtettem a végére odaírni: laikus hozzászóló vagyok.

monalisa1 # 2008.08.06. 19:47

Neked már olyan mindegy (...) így akár az igazat is mondhatod a meghallgatáson: eredendően csak a ködös jövőben akartad volna átíratni az autót valamint a kötelező felelősségbiztosítást se egyből fizetni - lévén anyagilag több okból is a béka fenekénél is lentebb...

Kérhetsz részletfizetésre lehetőséget, a "mellékbüntetésként" a vezetői engedély hosszú időre történő bevonása jelenti majd az igazi problémát - ezt csak te tudod majd valahogy "kezelni".

Halmozottan is meggondolatlan és felelőtlen voltál.

Adria73 # 2008.08.06. 18:59

Kedves szakértők és értők, kérem, valaki reagáljon: mindjárt meghallgatás, és szeretnék készülni, ha kell.
Köszönöm szépen!
A.

Adria73 # 2008.08.02. 20:35

Üdv mindenkinek!

A slamasztika, amelybe sodortam magam, nem túl átlátható nekem, ha terjengősre sikerül a hsz-em- hát ezért.
Pár hónapja vettem egy rozzant, 13 éves Saab-ot. Az akkori eléggé drámai magánéleti zűrjeimre fogom, hogy isssszonyú figyelmetlen voltam az adásvételnél....
Az első meglepetés akkor ért, amikor lakott területen belül, szintén a magánzűrökből adódóan az épphogy pirosra váltó fénysorompó ellenére nagyon gyorsan áthajtottam a síneken- mert a félsorompók már csukódtak "rám". Megjegyzem, ezen a környéken a sorompózárás kb 5-8 perccel előbb történik, mint a vonat érkezése. A síneken átjutva csak kanyarodni lehet ezen az úton- a kb 50-es sebességemről satufékeztem is, hogy bevegyem a derékszöget- és akkor pont szembe jött a rendőrautó, aki nagyot fordult és villogószajos csinnadrattával elindult utánam. Azonnal lehúzódtam és előadtam, hogy a páromhoz rohanok, mert rosszul van- már volt infarktusa... (Ebből annyi igaz, hogy volt neki- de persze akkor aktuálisan nem volt rosszul)
A két közegből az egyik olyannyira tahó volt, és úgy beszélt velem, ahogy nincs joga- a másik elfogadta a sietés indokát és szerintem el is engedett volna- dehát a bunkó volt a rangidős. Feljelentés megír, papírok ellenőrizve. Ennek során kiderült, hogy az autómnak lejárt a kötelezője- amit még előző tulaj kötött- és én ezt nem vettem észre, valamint, hogy kicsúszva a 15 napból- még nincs átiratva az autó. Ezek után nagyon szépen megköszöntem, hogy hagytak egyáltalán tovább menni - és nagyon aggódni kezdtem a josim miatt. Ismerős ismerősének szóltam, aki túl sokat nem tehetett, mert a feljelentés még aznap továbbítódott, de annyit- állítólag- elért, hogy marad a jogsim.
Egy héttel később sikerült megvalósítani, ami a lúzerség teteje: a BM üdülő megállni tilossal ellátott főkapuja elé parkoltam. Baráátnő: "tolass még egy kicsit, nagy a hely mögötted!" Nem néztük, miért... Persze, a kapu miatt. Ugyan lett vola ott így is hely bőven a ki- és behajtásra, minden esetre egy órával később arra érkeztünk vissza az autóhoz, hogy a BM-es bikinis asszonyságok eltorlaszolják a kocsiajtómat, és minősíthetetlen stílusban rikácsolják, hogy addig én innen sehová, amíg ide nem jön egy rendőr... Nem értettem, minek ide közeg, amikor a tilosban parkolós feljelentéscetli már amúgy is a szélvédőmön ül. Ők tovább rikácsoltak, hogy RENDŐŐŐR- én meg vissza nekik- ehhez nincs joguk. De-gondoltam, előbb szabadulok, ha hívom a szomszédban parkoló rendőrautót önként. Szóltam, jöttek- eddigre nyanyák eltűntek az autóm mellől, mind egy szálig.
Ezen ellenőrzési procedúra alatt persze ők is kérték az adásvételimet, de mert még mindig nem írattam át a verdát, a dátumozott, második oldalt már nem is adtam oda nekik, mondván, hogy nem találom. Pár perccel később KIDERÜLT, HOGY AZ ÉN AUTÓMAT GYAKORLATILAG AZ ADÁSVÉTELEM MÁSNAPJÁN KIVONTÁK A FORGALOMBÓL-mert az előző tulajom sem íratta át...
Ezek után AZONNAL eladtam ezt a szerencsecsomag verdát, az új tulaj írt velem egy adásvételit, hogy haza tudja vinni, de az igazit meg az előző tulajommal nyilván megkötötte azóta-hogy nekem ne kelljen átíratnom az autót, ha már eddig nem tettem meg.

Ma kaptam az idézést, mint eljárás alá vont, hogy:

  1. érvénytelen hatósági engedély

2)lejárt kötelező
3)közlekedésigazgatási szabályok megsérése
4)vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése
5)közúti szabályok kisebb fokú megsértése.
Vigyem magammal az autó papírjait- dehát azóta én azt eladtam, akkor hogyan...? Még az adásvételim sem van meg szerintem...
Kérdés:
Mire számíthatok? Van, aki azt mondja, találjam ki már most, hogyan fogok létezni jogsi nélkül, és van, aki azt mondja, örüljek, hogy idézés jött, nem határozat. Akárhogy is van- a kápés büntetés tetemes lesz, ha jól gondolom- pedig elvile most ez óriási érvágás lenne a nem működő, felszámolás alatt álló KFT-m és annak fényében, hogy bérelt lakásban élek, munkám meg éppen nincs. Na de nem nyafogok tovább- hogyan alakulhatnak a száraz tények esetemben?
Minden véleménynek örülök és köszönöm a válaszokat.
A.

monalisa1 # 2008.05.09. 14:59

Ha valakire hirtelen IGAZÁBÓL rosszullét tör rá, annak utóbb valószínűleg nem lesz gondja/problémája a tilosban való leállás miatt - vagy a mentő viszi el a helyszínről vagy a fekete autó...

Egy fokozatosan induló rosszúllét nem lehet akadálya annak, hogy megfelelő helyen álljunk félre.

hahop1 # 2008.05.09. 07:53

A megállásra jó a "rosszullét" :)))

Eddig mindig bejött!

hahop1 # 2008.05.09. 07:53

A megállásra jó a "rosszullét" :)))

Eddig mindig bejött!

vzoli # 2008.05.07. 14:20

Igaz. A hatóságok előtt az „autómat lefényképezték” kifejezés helyett szerencsésebb "az általam véletlenül vezetett, gépjárműnek alig-alig nevezhető négykerekű valamit" kifejezést használni.

monalisa1 # 2008.05.07. 14:05

Helyesbítve: az "... autómat" kifejezést használtad.

monalisa1 # 2008.05.07. 14:04

Sok sikert a kérelemhez, de...

Azért a hatóságot az érdekelheti, hogy míg te "jövödelem és vagyon nélküli" kérelmezed a mérséklést és/vagy a részletfizetést, mindeközben saját (= ekként fogalmaztad) kocsival mászkálsz...

tune20 # 2008.05.07. 12:32

Kedves Monalisa!

Köszönöm a segítséget! Apukám tegnap felvilágosított h május 1-től a megállási tilalom megszegése 30.000 Ft sajnos.
Megpróbálom a kérelmet! Mégegyszer köszönöm

Tündi

monalisa1 # 2008.05.06. 19:19

Az a lényeg, hogy AZNAP kint volt az a fránya tábla, te meg bizonyára rutinból (= megszokásból) vezettél, vagyis figyelmetlenül...

60 napon belül várható a hatóságtól a határozat, egyben mellékelve 00.000 Ft-os csekk. Amikor az a kezedben van, akkor írj egy kérelmet: tanuló vagy - a tanulói jogviszonyról mellékelj igazolást -, saját önálló jövedelmed nincs, így kéred a méltányosságból történő mérséklést, de legalább is a részletfizetés szíves engedélyezését.