Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Anonym5 # 2009.04.25. 19:16

Szisazatok! Mióta a korábban leírt esetem történt sikeresen letettem a B kategóriás vizsgát,és két jogsit összefogják vonni és az M kategóriás jogsimat pedig elveszik.Ha most az lesz a büntetésem hogy elveszik a jogsit amit közben lekel adnom és kapok egy b-set, akkor B set elfogják venni? remélem nem(még kiskorú vagyok)

gerA07 # 2009.04.25. 09:56

Sziasztok lenne nekem is egy kérdesem. Szóval B kategóriás jogositványom van 18 éves vagyok és kismotorral szállítotam egyik barátomat de elkaptak a rendőrök felírták az adatainkat meg minden. Kérdeztük hogym ire számíthatunk, azt mondták kb 60-100000 Ft-ig terjedő bírság és a jogsimat elveszik. Kérdeztem pár embert akivel történt asonló est mind azt mondták hogy kb 30.000 Ft lessz max és a jogsit nem veszik el. Szerintetek most akkor meikre számíthatok vagy csak mgijesztettek midnket jócskán? Válaszotokat elöre is köszönöm.

Anonym5 # 2009.04.18. 05:55

Igen,de itt ugy olvasom h nem lehet kiszabni pénzbírságot fiatalkorúra.de akövetkező pontba meg már az van h nem lehet kizárássá átalakítani akkor most mi van?
27. § (1) Ha a szabálysértést olyan fiatalkorú követte el, aki tanköteles vagy rendszeres iskolai oktatásban részesül, a szabálysértés miatt rendszerint iskolai fegyelmező intézkedésnek van helye.

(2) Pénzbírságot csak arra a fiatalkorúra lehet kiszabni, aki keresettel vagy jövedelemmel rendelkezik.

(3) A fiatalkorúra kiszabott pénzbírság elzárásra nem változtatható át.

(4) Elzárás csak arra a fiatalkorúra szabható ki, aki a szabálysértés elkövetésekor tizenhatodik életévét betöltötte.

monalisa1 # 2009.04.17. 20:17

Valószínűleg a felügyeleti szülővel személyesen meg kell jelenni a szabálysértési előadó előtt., jó esetben egy alapos fejmosás, rossz esetben 10-30 ezer forint pénzbírság is kinézhet a dologból, melyet a papád/mamád lesz majd kénytelen helyetted befizetni.

Mivel van jogsid így általad is ismert: másodszemély kismotoron nem szállítható, valamint hogy bukósisak nélkül egy esetleges karambol akár életveszélyes is lehet...

Okulj az esetből.

Anonym5 # 2009.04.17. 20:05

és van jogsim rá:D

Anonym5 # 2009.04.17. 19:48

Szaiasztok!
A segítségeteket szeretném kérni hogy mire számíthatok, akövetkező történt:
Kiskorú vagyok és egy szép napos délután ugy döntöttem elviszem ismét kiskorú barátomat segédmotorral a suliba,rajta nem volt bukósiasak de rajtam igen. Rendőr megállított elkérte tőle is meg tőlem is papírokat beszáltak két percre a kocsiba aztán visszaadták a papírokat és mondták hogy kapok egy levelet 1 hónapon belül,kérdezem én mire számthatok erre azt mondta h majd a közlekedési felügyelet eldönti.
Ugy hallotam hogy kiskorúakat nem lehet pénz bírsággal büntetni mert nincs önálló keresetük.Ez igaz?
A másik hogy ha nem szabnak ki pénzbírságot akkor mit fogok kapni???

monalisa1 # 2009.04.13. 17:21

Ha a helyszínen nem készült jegyzőkönyv akkor utólag azt írt amít csak akart...

Egyébként a vezetés közbeni telefonálásért 30-300 ezer forintig terjedhet a taksa., éppen a napokban volt szó, hogy ezt a büntetési tételt az őszre tervezett változtatások ellenére is megtartják.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Imi1226 # 2009.04.13. 11:09

Azzal a kérdéssel fordulok önnökhöz, hogy gépjármű vezetés közben telefonálás miatt feljelentettek. A rendőrők a helyszínen semmit sem íratak alá velem. A rendőrségtől idézést kaptam a fent említett eseményért, ha nincs ellenem felhozható bízonyíték, akkor milyen büntetést kaphatok?

monalisa1 # 2009.03.27. 21:08

30 nap. Kérhető részlétfizetés. Azonban ha nem tudsz vagy nem akarsz fizetni, az önkormányzatnál jelentkezhetsz közmunkára és 5000 Ft/nap tételben ledolgozhatod valamilyen könnyű fizikai munkán, pl. beosztanak kerti munkásnak stb. (Hétvégére is lehet kérni, így nem kell szabadságot kivenni.) Volt aki az állatkertben söprögetett az oroszlánháznál, persze szigorúan a ketrecen kívül...

asdfg24 # 2009.03.27. 20:04

Ma tilosban parkoltam, ezért feljelentettek. Ha jól tudom ez most 30ezer Ft-ra rúgó összeg. Lehet vajon részletfizetést kérni? Mennyi idő után küldik ki általában az értesítést?

monalisa1 # 2009.03.03. 22:33

Kívánom legyen szerencséd. A nagymotorral meg majd óvatosan a mindenkori közlekedésben.

duran5r # 2009.03.03. 21:49

Értem. Közben sikerült a témába beleásva magam találkoznom egy hasonló esettel. Egyik barátom ugyanígy járt csak ő autóval. Semmiféle jogosítványa de még kreszvizsgája sem volt. Neki csak egy levelet küldtek hogy ennyire meg annyira megbüntethették volna, de nem lett belőle semmi. Megejtettem még egy telefont is egyik barátomnak, akinek főnyomozó az édesapja, s ő is megnyugtatott, hogy csak kapok egy fenyegető levelet. Remélem valóban így lesz. Nem örülnék most egy 20-30ezres csekknek sem. Édesanyám egyedül nevel. Na majd meglássuk milesz. Pontosítva a dolgon az intézkedő rendőr azt mondta hogy mivel kiskorú vagyok kénytelenek értesíteni édesanyámat az esetről. Szó sem került bírságról stb. Nagyon remélem nem is lesz. Köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2009.03.03. 20:10

A tanfolyamon nem kell beszélni arról, hogy közlekedési "eseményed" volt.

monalisa1 # 2009.03.03. 20:09

A tanfolyamot nyugodtan folytasd és szerezz is meg a jogosítványt. Aztán ha a hatósági döntés esetleg bizonyos időre eltilt a vezetéstől, hát a jogsid "porosodik" otthon a fiókban., rossz esetben - döntéstől függően - le kell adni az okmányirodába.

Szerintem 20-30 ezer forintnál nem lesz több a büntetés. (A 150 ezer forint "a" csúcs ha valaki vezetői engedély nélkül vesz részt a közúti forgalomban.)

Bizakodjál!

duran5r # 2009.03.03. 19:06

Kezdessz megrémíteni. De hát 60 nap múlva már hol lesz téma ez a tanfolyam. Már rég meglesz a jogsim. Be meg egy ilyen sz*rságért csak nem fogják vonni. Ha kész a rutin s a kressz is körülbelül mennyire számíthatok bírságtémában? Kiskorú vagyok végülis tehát akkor gondviselőm mennyire számíthat véleményetek szerint?

monalisa1 # 2009.03.03. 18:08

Azt hogy az intézkedő rendőr mit mondott az egy dolog, de a történtek alapján az érdemi döntést a szabálysértési előadó hozza majd meg - 60 napon belül, lehet hogy valamivel tovább.

"Levelet" mindenképpen fogsz kapni, csak az a kérdés mi lesz benne?!

duran5r # 2009.03.03. 17:29

Aha értem. Még nem vagyok nagykorú. Azt mondta a rendőr semmi komolyabb következményre nem kell számítanom, nem lesz bírság sem. Neki az életemre leesküdtem hogy nem jövök ki többet vele, míg nem lesz meg a jogosítványom. Azt mondták csak kapok egy levelet, s priuszom lesz 2 évig, ha ezen belül ismét elkapnak s feljelentést tesznek hasonló váddal, akkor lesz nagyobb gáz. Körülbelül mennyi idő mire kijön a levél? Ezek tudatában ti mit gondoltok? Lesz nekem ebből még problémám avagy ennyivel le is lesz tudva az ügy?

monalisa1 # 2009.03.03. 17:12

A szabálysértési előadót kell meggyőznöd arról, hogy mindezek után a motor mindaddig nem lesz kitolva a garázsból amíg a jogosítványt meg nem szerzed - tanultál- okulsz az esetből. Ha ezt elhiszi (...) akkor 150 ezer forintig szab ki pénzbüntetést, ellenkező esetben x időre a tanfolyamtól is eltilthat...

A pénbüntetésre kérhetsz részletfizetést. (Ha még kiskorú vagy és nincs még saját jövedelmed, a szüleid lesznek kénytelenek állni csekket, mivelhogy a 18. éven aluli csemetéjük viseld dolgaiért még ők a felelősek.)

Monalisa
laikus hozzászóló

duran5r # 2009.03.03. 16:25

Kedves fórumozók Az a helyzet, hogy épp az imént történt velem az eset. Sikerült hozzájutnom egy hőn áhított nagymotorkerékpárhoz, de persze jogosítványom még nem volt rá, de előtte már volt smkp illetve A1 jogsim. Csak nem bírtam megállni kisütött a nap kimentem vele egykét körre, de sajnos az lett a vége hogy egypár méteres üldözés után beláttam hogy nincs értelme menekülni a mögöttem villogó rendőrautó elől úgyis ott a jól olvasható rendszámtábla hátul. Megállítottak, kérték a papírokat. Hát az nincs. Végül aztán elsírtam nekik gondom bajom, s arra jutottunk hogy ők most feljelentést tesznek ellenem szabálysértés vádjával, de nyugodjak meg ennek semmilyen komolyabb következménye nem lesz, majd csak a második alkalommal, ha ismét ilyesmi történik. Az a helyzet, hogy nekem most folyamatban van a jogosítványom (kresz, rutin kész) nagymotorra. Kérdezték is a rendőrök legalább valami van-e, én pedig válaszoltam hogy van, enyhítő körülmény reményében. Mondták hogy akkor akkora baj nincs, csak egy levelet fogok kapni. Utána olvasgattam a neten és ráleltem egykét meglehetősen ilyesztő cikkre, melyek a jogosítvány letételének jogának lehetséges megvonásáról írnak, míg a szabálysértés el nem évül. Nagyon nagy érvágás lenne ez számomra ha most kapnám meg róla a végzést, hogy hát sajnos nem csinálhatom meg 2 évig a jogsit, a motor meg itt áll a garázsban. Természetesen első alkalom, még egy légynek sem ártottam egész életem során. Mire számíthatok? Előre is köszönöm válaszaitokat

TomSecret! # 2009.02.24. 17:27

Kedves alkalmazott!

Jól értem, hogy végső soron ismeretes mind a gépkocsivezető személye és lakcíme, mind az üzembentartó személye és címe? Más-más jogi alapon, de mindkettőt közvetlenül be lehet perelni, sőt, a MABISZ lehetőség sem veszett el.

A szabálysértés is ismeri a kézbesítési vélelmet, úgyhogy teljesen értehetetlen előttem ez a hercehurca. A megszüntető határozatot meg meg lehet támadni, az elévülés nem áll be.

Egy polgári bíróság minden további nélkül megítélheti a kártérítést, akkor is, ha a szabélysértési hatóság elévülteti, urambocsá' elbalfa*oskodja az ügyet, ahhoz a határozathoz ti. egyáltalán nics kötve. Ami számít, az a baleset rekonstruálhatósága, a kár mértékének igazolhatósága, a kárfelvétel szakszerűsége.

Fordulj ügyvédhez. Üdvözlettel:


jogvédö

alkalmazott # 2009.01.28. 22:08

Üdvözlök mindenkit!
A következő történt: zöld lámpánál, 48-as sebességgel hajtottam be egy négsávos kereszteződésbe. A féknyomokból ítélve, balról, piros lámpa jelzése ellenére, mintegy min. 70-es sebességgel egy személygépkocsi belénk száguldott. Könnyű sérülés mellett totálkáros kocsi lett a karambol eredménye. A károkozónál nem voltak sem személyes, sem gépkocsi iratok, ezért rendőri intézkedést kértem. Több autóval érkeztek ki szolnoki közlekedési rendőrök, akik megállapították, a károkozó autón nincs kötelező biztosítás. A károkozó közben többször hosszabb-rövidebb időre elment a karambol helyszínéről, állítása szerint telefont feltölteni. A sokadik elsétálás után megjelent egy ötödik rendőrautó, aki vezetője az addig ott lévő kollégákkal megbeszélte, ők menjenek dolgukra, majd ő intézkedik az ügyben. Szemlátomást ismerte a károkozó sofőrt. A jegyzőkönyvek felvétele megtörtént, a károkozó mondott egy nevet és egy címet, és anélkül engedte el – a mint később kiderült -, őt ismerő rendőr, hogy elővezette volna kilétének igazolásáig, vagy meggyőzött volna a sofőr azon állításáról, hogy a nyilvántartásokkal ellentétben neki van kötelező biztosítása. Ott annyit mondott neki, elmehet, szabálysértés miatt megteszi ellene a feljelentést.
Két hét után derült ki, a károkozó kölcsön autóval jött belénk, egyetlen biztosítóhoz nem vitte be a baleseti bejelentőt, sőt kilétét sem igazolta sehol - máig sem. Két hónappal a karambol után derült ki, hogy a károkozó semmiféle rendőrségi idézésnek nem tett eleget, azokat át sem vette, mivel az általa megadott lakcímen nem lakik. Telefonon ugyan néha elérhető, és többedszer ígérte, tiszteletét teszi a Szolnok Városi Rendőrkapitány­ságon, de az ígéretének a mai napig nem tett eleget. Ma az az információ jutott el hozzám, hogy ugyan millión felüli a kárérték, de mivel csak szabálysértés történt, így körözést ellene kiadni nem lehet annak ellenére sem, hogy az általa megadott lakcímen nem lakik, és annak ellenére sem, hogy azóta a valós tartózkodási helye kiderült. Mivel viszont csak a nyilvántartás szerinti lakhelyről, Vecsésről vezethető elő, így valós – jánoshidai – tartózkodási helyére a rendőrség nem vonulhat ki őt elővezetni. Szemlátomást arra dolgozik, hogy leteljen a fél év, és a rendőrség ismeretlen elkövető kitétellel, számunkra teljesen negatív végszóval lezárja az ügyet. Hozzá teszem, a károkozó, aki piroson áthajtva totálkárosra törte a kocsinkat, néhány éve még Pesten volt rendőr. Újabb mai információ szerint, ha a rendőrség fenti határozatot hozza meg, a mi kárunkat – kötelező hiányában – a MABISZ sem fogja fizetni függetlenül attól, hogy nem tudni, valós személy által aláírt baleseti bejelentőn a károkozó a károkozást 100 %-ban elismerte. Ügyvéd javaslata szerint ez esetben jogomban áll a hanyag munkavégzést tanusító rendőrön követelni károm értékét – évek, évek, évek… – viszont a rendőrt azóta fegyelmivel elbocsátották, kiléte, tartózkodási helye szintén ismeretlen. Nem tudom, volt-e már hasonló esetre példa, de jobban örültem volna, ha ilyen helyzetben egy biztosítást fizető, személyes iratokkal rendelkező – nem volt rendőr – töri totálkárosra a kocsimat és igyekszik kibújni a felelősségrevonás alól, mert jelen helyzetben nem látok megoldást. Ha bárki ebben a helyzetben bármilyen jogi javaslattal szolgál, előre hálásan megköszönöm. Még annyit, hogy a károkozó gépkocsinak van valós tulajdonosa, aki szintén sem idézést nem vett át, sem elővezetni nem tudták a monori rendőrök a vecsési lakcíméről. Település neveket azért írtam, mert ma az is tudomásomra jutott, hogy több megye szóba kerülése miatt az ügy lényegesen nehezebb és tovább húzódhat, illetve azért, mert ugyan a vétkes sofőr saját maga mondta, Jánoshidán – is – lakik, ettől függetlenül sem a Vecsési/Monori Kapitányságnak, sem a Szolnoki Kapitányságnak nincs lehetősége elővezetni a nem nyilvántartott lakcímről.
Érdekel tehát, milyen lehetőségem maradt még a vétlen félként elszenvedett karambolban felmért millión felüli kárigényem bárhol történő érvényesítésére?
A segítségeket előre köszönöm!
Szép estét, minden jót kívánok mindenkinek!

hugi04 # 2008.12.11. 13:18

TISZTELT SEGITŐK!!

A SEGITSÉGETEKET SZERETNÉM KÉRNI!KB EGY HÓNAPJA,VASÁRNAPI NAPON A PIACON MEGBÜNTETTEK A RENDŐRŐK,MERT A KOCSIM ELEJE BELELÓGOTT EGY KIS KERESZTEZŐDÉSBE PARKOLÁSNÁL.MÁSHOL NEM TUDTAM MEGÁLLNI,MERT A 12 ÉVES FIAM BARÁTJA TELEFONÁLT HOGY ROSSZUL LETT A FIAM.AZ AUTÓT OTTHAGYTAM,KB 5 PERC MÚLVA,MIKOR JOBBAN LETT A FIAM,A KEZEMBE VITTEM AZ AUTÓHOZ.AKKOR LÁTTAM HOGY RAJT A BÜNTETŐ CÉDULA.A RENDŐRÖK TŐLEM 10 MÉTERRE VOLTAK,BEÜLTEK AZ AUTÓBA ÉS ELMENTEK.MÉG SZÓLNI SEM TUDTAM NEKIK BETEG GYEREKÉRT MENTEM.KÉRDÉSEM!MEGJÖTT A 30.000 FT-OS BÜNTETÉS.EGY HÓNAPJA MUNKANÉLKÜLI LETTEM ÖNHIBÁMON KIVÜL,NÉGY KISKORÚ GYERMEKEM VAN.FELESÉGEM GYESEN VAN.HOGY TUDNÁM CSÖKKENTETNI EZT AZ ÖSSZEGET,VAGY RÉSZLET FIZETÉST KÉRNI???????
VÁLASZOTOKAT ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!!

ZSOLT

MuscleAnimal # 2008.12.06. 10:48

Előre is köszönöm Legislator!
Üdv, R.T.
(az biztos hogy egy életre szóló tanulság volt - már most pedig lehet hogy még nincs is vége)

Legislator # 2008.12.06. 10:44

És a 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) szövegét is fogom tanulmányozni, azt hiszem, az új KRESZ még nem került megalkotásra.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.12.06. 10:40

Ja, lentebb írtam, hogy miért kizárt a közúti veszélyeztetés.


Sunshine after the rain.