Gépjármű eladása öröklés után

alika1988 # 2014.02.21. 14:01

Üdvözletem!

Az érdekelne hogy húgommal örököltünk egy autót, amit nem szeretnénk megtartani hanem azonnal eladni, mindenképp ki kell fizetnünk a közel 14000 forintos negyedéves kötelezőt és nevünkre írni az autót vagy a hagyatéki végzéssel a kezünkben ezek nélkül azonnal eladható egy idegen személy számára? Amit utólag megtudtam napi díjat számláznak a fedezetlen időszakra, de ez is megmarad amint az autót eladom vagy ezek megszűnnek?
Köszönöm előre is a segítséget!

guba" # 2014.02.19. 15:47

Azt kell csinálni, amit javasoltak Önnek, ha a hagyatékba belekerül az autó, akkor már a saját nevére fogja tudni iratni, egyenesen.

m42b18 # 2014.02.19. 08:28

Üdvözlóm önöket,

Segítséget szeretnék kérni. Vásároltam egy kis értékű, működésképtelen autót,ennek rendbehozàsáig írtunk a tulajdonossal egy megállapodást. A tulajdonos utána nemsokkal elhuny én viszont szeretném megtartani, átiratni ezt az autót. A tulajdonos fia nem örökölt és nem is szeretne, viszont a hivatalok szerint az autó mem szerepel az örökségben, az ő tanácsuk, hogy a tulajdonos fia vegye be az örókségbe az autót és az után tudunk bármit is kezdeni az autóval.
A kérdésem, hogy az elhunyt nevéről az én nevemre valamilyen módon átirathatom-e az autót vagy csak a fia? Esetleg ez mekkora költséggel jár? Vagy végső esetben ha nem parzner a tulaj fia akkor meghatalmazássol vagy valamilyen megoldással ezt az autót bontóba vihetem-e?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

G.Zoltan # 2013.04.28. 16:03

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám halála után most lesz a hagyatéki tárgyalás.
A kérdésem : Az (várhatóan)örökölt gépjárművet amit nem szeretnénk megtartani mindenképpen át kell íratni az örökösöknek (özvegy édesanyám+nővérem+én) ? Vagy a hagyatéki tárgyaláson nyilatkozva harmadik személynek eladható/átadható anélkül, hogy kb 50eft-os átírási költséggel valamelyikünk nevére kerülne?
Egy 15 éves kb 250eft értékű autóról van szó amire lenne vevő is. Ráadásul idén januárban lett az édesapám nevére írva (~50eft) de sajnos nem sokáig használhatta. Most nem szeretnénk pár napra kifizetni ekkora összeget újra feleslegesen.

Várom a segítségüket!

dancs87 # 2012.09.14. 16:19

Köszönöm az informáciot!még annyit szeretnék esetleg megtudni hogy pénzbüntetés vagy valami komolyabb büntetést nem kapok érte?meg pontosabban mit jelent az ügyészi megrovás?elöre is köszönöm!

guba" # 2012.09.14. 12:43

Egy ügyészi megrovásra számíthatsz. Kár volt, mert a hagyatéki végzéssel át lehetett volna íratni.

dancs87 # 2012.09.14. 09:39

Tisztelt fórumozok! Segiséget szeretnék kérni olyan ügyben hogy örököltem egy autot 2007 novemberében!Nem irattam át a nevemre hanem nagypapám nevén maradt!2009 március 8-án eladtam!Az adás-vételire papa neve lett irva mint elado de én irtam ála az adás-vételit és most bekellett mennem az okmányirodába és ott azt mondták hogy ez igy okirathamisitás és szolnak a rendőrségnek!Azt szeretném megtudni hogy ebböl milyen következményekre számithatok?Elöre is köszönöm a segitséget! Tisztelettel dancs87

C a s a b l a n c a # 2012.08.27. 12:55

A jogerős hagyatéki végzés birtokában át kell íratni a nevére a gépjárművet és utána tudja értékesíteni.

Mérlegelni szükséges, hogy egyáltalán megéri-e átírani, mivel a költségek magasak lehetnek - bár örökösök esetében még mindig kedvezőbb. Egy 50-100 ezres autóval nem érdemes kinlódni.

Szabolcs78 # 2012.08.27. 03:41

Ezt szerintem az Okmányirodában kérdezd meg!

Így megspórolsz jó adag időt-energiát-pénzt-idegeskedni valót!

dori2 # 2012.08.18. 17:25

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:

Anyósom férje halála után megörökölte 16 éves, használt gépjárművét.
Megvolt a hagyatéki tárgyalás, van érvényes hagyatéki végzés, miszerint ő az örökös.

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ezzel a végzéssel értékesítheti-e az autót - akár magánszemélynek, akár kereskedésnek - vagy mindenképpen át kell íratni az ő nevére a gépjárművet ill. meg szükséges-e megkötni anyósom nevére a kötelező biztosítást ?

A segítséget előre is köszönöm !