Külföldi rendszám-magyar vezető


Mohács # 2012.03.22. 12:15

Ha az említett esetek alapján ilyen vehemenciával végzik a vizsgálódásokat a szervek, az egyedüli megoldás talán a kék rendszám lehet... :) Zászlóval vagy anélkül. :)
A tréfát félre téve, ha egy diplomatának (gondolom jogi végzettséggel) fejtörést okoz a téma mit szóljon egy átlagember? Ha megválaszolja kérdésem akkor természetesen megosztom.

Talán biztató, hogy az ombudsman szerint is a külföldi rendszámos autók belföldi használatának törvényi szabályozása alapvető emberi jogokat sért meg.
"Szabó Máté ezért felkérte a kormányt, hogy kezdeményezze törvény olyan módosítását, amely nem korlátozza az állampolgárok tisztességes eljáráshoz, tulajdonhoz, szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát."

"2011. szeptembertől ez év januárig összesen 248 eljárást indítottak külföldi rendszámok illegális használatával összefüggésben. A büntetés eltúlzottnak tűnik a közlekedési szabálysértésekkor általánosságban megállapított bírságokhoz képest, ezen kívül nehézkesnek tűnik a betarthatósága is."

És még egy érdekes rész:

" Az ombudsman jelentésében számos olyan panaszos esete olvasható, melyből nem tűnik ki egyértelműen, hogy a külföldi rendszámú autó vezetője követett-e el szabálysértést. Ilyen tisztázatlan eset például, amikor a gépjármű tulajdonosa bizonyítottan külföldön él és ott munkavállaló, az autó ottani rendszámmal rendelkezik, de azt a tulajdonos Magyarországon élő felesége is rendszeresen használja. Egy ilyen eset kapcsán az ORFK olyan véleményt adott, hogy a külföldi rendszámú autók magyarországi használatát érintő jogszabály véleményezésére nem volt lehetőségük. A tavaly megjelent, most hatályos szóban forgó jogszabályhoz minden egyes rendőr értelmező útmutatót kap, így igazoltatáskor ezt előveszik (!) és ezt értelmezve meg tudják ítélni, hogy történt-e jogszabálysértés vagy sem."

http://berkalkulator.com/…zabalya.html

StefanAti # 2012.03.22. 12:18

Nándorfehérváry, Fantomas és társai

Ha ezen a hsz végén linkelt "kihalt" fórumon folytatnátok, ami egyébként a témáról is szól, akkor a még a törölt felhasználó Jogibece írásaiból is szemezgethettek.
Ezekből egyébként egyértelműen kiderül, hogy JOGIBECE = SHOHAT78 és nem véletlenül törölték.

Szóval mi lenne ha ott folytatnátok a vitázzunk a rendőrrel medve jelmezben hülyeségeket???

LINK: http://www.jogiforum.hu/forum/34/28697

Véleményem # 2012.03.22. 12:19

WRC555

Ha jól tudom akkor P-s rendszámot egy évig lehet használni. Majd újra igényelni kell. ( nem vagyok benne biztos de talán 6 hónapra adják, és azt 6 hónappal lehet meghosszabbíttatni ) Majd ha lejár újra igényelni kell.
Az hogy Győrben mint látsz a helyi rendőrök hanyagsága...
Vagy mázlija van az illetőnek és még nem futott bele rendőrbe.

Nándorfehérváry

Jó úton jársz, Shohat78 kollégád sorsát látom. Ha nem tetszik itt semmi se neked, csak Fantomas1-t akarod mellég állítani, akkor írj neki privátban. Neked is jobb mert nem itt dühöngsz hanem ti ketten normálisan eltudtok beszélgetni.
Rendszeresen felkéred Fantomas1-t hogy ne válaszoljon és lázadjon stb. Úgy gondolom az eddigiek alapján hogy elég intelligens ahhoz hogy ő majd eldönti mit akar meg mit nem!

Most belevittél a rosszba engem is. Személyeskedtem egy picit. Bocsánat!

WRC555 # 2012.03.22. 12:25

Györben sok a szlovák munkavállaló, valószinüleg azért sem csinálnak akkor ügyet a rendszámkérdésböl, meg szerintem ez csak ilyen Èszak-Magyaroszági specifikus dolog, legalábbis két hete volt egy vendégünk amerikából, egy isaszegi rokona hozta le, ö éppen mondta, hogy sokat jár Balassagyarmat felé, ott rendszeresen nézegetik a szlovák autókat a határ környékén, de ha jól emlékszem, a Gyözikét is ott kapták el valahol.

Kassad # 2012.03.22. 12:31

Azt tudja valaki, hogy a kék DT rendszámot külföldön is használják nagyjaink, ha kint járnak?

Véleményem # 2012.03.22. 12:34

Kassad

Igen, használják.

Fantomas1 # 2012.03.22. 13:10

patek,

Te bejelentetted 2003-ban, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodsz.

A magyar személyid és lakcímkártyád ugyanúgy megvan és semmi hátrányod ebből az ideiglenes külföldi tartózkodási státuszból otthon? Ugyanúgy tudsz ügyintézkedni otthon, korlátozásoktól mentesen?

para # 2012.03.22. 13:59

Honda Civic

Sajnos nem tudok segíteni:( Csak azt tudom, hogy természetes személyek között hogyan megy az átíratás. Csak azt tudom javasolni, hogy jogi úton valahogyan (gondolom van adás-vételi szerződés).

A többieknek:

Ha felmerül a gyanú, hogy valakinek több regisztrációja van, az elég könnyen kideríthető. Mondjuk megnézik a bejegyzésekhez tartozó IP címet!;) Ha emiatt törölték, gondolom ez alapján.

Bocsi az OFF-ért!

Én törvénytisztelő polgár vagyok, de ez a törvény eszement! Én is szívesen lázadoznék, de sajnos nincs erre fordítható több százezer forintom:( Magyarországon sokáig tart ezt a mennyiségű pénzt megkeresni...főleg ha élned is kell valamiből...

Honda Civic # 2012.03.22. 14:04

para

Természetesen van adásvételi. Azt megtudhatom, természetes személyeknél, hogy megy? Engem tulajdonképpen csak ez a kijelentés érdekelne, hogy ez biztos így van-e nálatok...

Köszönöm!

Kassad # 2012.03.22. 14:06

Ideiglenes külföldön tartózkodás az annyi, hogy valahol 90 napnál többet töltessz. Nem vesznek el semmit. Tartósnál veszik el a személyit, de ha meg akarod tartani a lakcímed, akkor kapsz egy új lakcímkártyát, ahol lakóhelye: külföld, tartózkodási helye: magyar lakcím. Ilyenkor ugyanúgy semmi hátrányod nincs, bankszámlanyitás, ügyintézés fronton.

quasaar # 2012.03.22. 14:21

Huhhh... eleg sokat visszamentem de nem talaltam azt ami nekem kell. Felteszem a kerdest es remelem valaki tud valaszolni:

  • Szerbiaban elek, Szerbiai lakcim,...
  • Szerbiai auto/motor, szerbiai rendszamokkal

Kedvezmenyes honositas alapjan van magyar utlevelem. Ezzel az utlevellel szabad nekem a sajat szerbiai rendszamos jermuveimet vezetni magyarorszag es EU teruleten?

Fantomas1 # 2012.03.22. 14:37

para,

Megértelek, főleg ha otthon, vagy közel élsz Magyarországhoz. Úgy azért könnyebb elintézni a dolgokat, lepapírozni magad, meg hát a büntetést is be tudják hajtani rajtad...

Sajnos itt jónéhány magyarnak már nincs ideje követségre járkálni stb, de mégis mennek haza. Nekik fontos, hogy legyen vészforgatókönyvük, mert nemcsakhogy pár százezerrel megküldik őket otthon esetleg, hanem repülővel, iszonyat drágán kell visszajöjjenek, ha egyáltalán sikerül időben.

A kintélő százezrek nem fogják elfelejteni a jelenleg regnálóknak, hogy mit tettek velük, biztos vagyok benne, ha létezik még akkor Magyarország a jelenlegi formájában 2014-ben.

Kicsit off, de talán ide is kapcsolódik, ha laza szálakkal is.

Kilenc millió magyar fog meghalni!

http://www.antalffy-tibor.hu/

Mohács # 2012.03.22. 15:35

Ha már ennek a törvénynek a megalkotása olyanra sikeredett amilyen, legalább az ellenőrzését szabályozták volna ésszerűen. Az állampolgárságot elsődlegesen az útlevéllel lehet igazolni Magyarországon és máshol a világban. Az EU-ban már csak biometrikus útlevelet készítenek ami ugye tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyet. Ezen kívül a kiállító állam hatósága minden más adatot képes közölni a tulajdonosáról, mint például lakcím, munkahely.
Ha ez így van akkor miért nem alkalmaznak ilyen kézenfekvő módszert? Miért bonyolítják tovább a bürokrácia útvesztőit és miért nehezítik meg még jobban a hazalátogató/utazó állampolgárok életét?
Sajnos akik a törvényt kiötlötték, azok ilyen fórumokkal nem foglalkoznak.

para # 2012.03.22. 15:46

Honda Civic

Amikor én vettem az a következőképpen ment (természetes személy vs. természetes személy):

  1. megírtuk az adásvételi szerződést közjegyzőnél
  2. a tulajdonos a rendőrségen kitöltött egy kijelentő papírt, melyre ráírta, hogy a nevemre jelenti ki (azaz majd én leszek a tulajdonosa a következő bejelentéskor) és leadta a forgalmit
  3. megkötöttem a biztosítást a kocsira
  4. egy kitöltött papír (hasonló a kijelentőhöz/vagy ugyanaz ezt nem tudom), személyi, az illetékbélyeg (33 EUR) és a biztosítás bemutatására a rendőrségen kiállították az új forgalmit (új rendszám nem kellett, mert az adott járás rendszáma volt a kocsin)

Persze a rendőr körbenézi a kocsit a forgalmi kiállításkor, hogy az alvázszám meg hasonló rendben van-e (nekem még csak ilyet sem csináltak, mert az eredetvizsga nem volt régebbi 15 napnál). Körülbelül bő 2 órába tellett a teljes herce-hurca. Ebben benne van a közjegyző, kocsi kijelentése, biztosítás kötés (ez majdnem egy óráig tartott), majd bejelentés.

Azt hiszem ennyi volt!:)

para # 2012.03.22. 16:05

Fantomas1

Hiába írok, vagy íratok én bárkivel bármilyen papírt, rajtam nem segít:( Van magyar lakcímem, mivel tanulok és (kevesebb mint)félállásban dolgozok Magyarországon.

Az otthoni címem megléte csak a sofőrre vonatkozó "vád" alól mentesít:(
Tulajdonosa vagyok a kocsinak, az alól pedig csak a honosítás megkezdése/elindítása mentesít.

Három lehetséges opció van, ami segít:

  1. kijelentkezek Magyarországról (hetente hazamegyek úgy is)
  2. átíratom szüleim nevére a kocsit, nekik nincs magyarországi címük
  3. honosítom a kocsi

Az első opció a legolcsóbb, de csak rövid távon megoldás...
A második opció már költségekkel jár, de közép távon megoldás(Nekem még csak napi papír sem kell, csak egy általános kölcsönadási szerződés).
A harmadik opció jár a legnagyobb költségekkel, de hosszútávra jelent megoldást.

Apropó, szeretném megtudni hogy mibe fájna a kocsi honosítása. Tudna ebben nekem valaki segíteni? Nagyjából milyen szerveket kellene végigjárnom? Érvényes forgalmi, műszaki és környezetvédelmi vizsga mellett (majdnem két évre mindkettő).
Természetesen a regisztrációs adó és a biztosítási költségek nélkül, mert az nagyban kocsi függő.

Kassad # 2012.03.22. 16:13

Véhatően nincs minden rendőrautóban biometrikus olvasó.

Mohács # 2012.03.22. 16:28

Nem vagyok tisztában a magyarországi rendőrautók felszereltségével (Skandináviában gps, kamera, egyéb...) de ha már megalkották a törvényt akkor biztosítsanak normális feltételeket mind a bizonyítás mind az ellenőrzés tekintetében. Végezhetné a pénzügyőrség vagy rendőrség bizonyos csoportja és már is kevesebb technikai beruházást igényelne...

Kassad # 2012.03.22. 16:36

Lehetne, volna.

De aminek most meg kell felelni az most sajnos ez a törvény. Amíg el nem olvassák a törvényhozók a fórumon, hogy meg kell szüntetniük ezév Június 30-ig...

Mohács # 2012.03.22. 17:13

Igazad van Kassad!

Az a baj, hogy addig amíg a törvényt nem módosítják rengeteg bosszúságot okoznak mint az érintetteknek mint az ellenőrzőknek. Talán ha elég figyelmet kapnak az ilyen ügyek a fórumokon lesz olyan illetékes aki felfigyel a gondra.

Kassad # 2012.03.22. 17:16

Adja isten. Bár szerintem annó a regadó ellen is volt fórum....

Fantomas1 # 2012.03.22. 17:56

Eszembe jutott még egy megoldás.

Angliai magyaroknak szól, mert máshol nemtudom, hogy működik az autók vásárlása. (De lehetséges, hogy az ötlet más országban is jó).

Tehát,

keress egy angol barátot, ismerőst(ez általában nem gond, ha már egy ideje az UK-ban élsz.

Add el neki papíron az autód, töltsétek ki a cetlit a forgalmiból a nevére.

Csinálj vele kölcsönadásit, vagy 30 db-ot, írasd vele alá.(Írjátok rá az adatait, címét, telefonját, így akár fel is hívhatják majd, igazolni fog.)

Fogd a cetlit(a forgalmi többi részét is,de azt csak az európai rendőröknek mutasd, ha kell, magyarnak ne) és a kölcsönadásikat és vidd magaddal Magyarország felé. A magyar határ előtt 200 km-rel írd be a dátumot, óra perccel.

Készen vagy!

VAn ideiglenes forgalmid egy eredeti angol személy nevére.
Van kölcsönadásid, így hazaérsz simán.

Miután kipihented magad és otthon használni akarod az autót, a használat előtti 1-2 órás dátumra töltsd ki a következő kölcsönadásit. Tedd ez a következő nap is, ha autózni akarsz.

Amiután visszaértél a szigetországba, kérj a DVLA-tól egy másik forgalmit.

Ennyi! Innentől kezdve mehet a magyar hatóság, ahová akar. Full legális!

Kassad # 2012.03.22. 18:07

légkondi?

Kassad # 2012.03.22. 18:13

És nem félnél, hogy kiborul a régi szar merdzsódba a méz, ha szarul találod el a féket a medvetalppal?

Kassad # 2012.03.22. 18:15

A net helyett inkább a kristálygömbödet nézzed. Vagy eltakarja a kényszerzubbony?

Fantomas1 # 2012.03.22. 18:19

Nándorfehérváry,

:-)))))

Visszatérve a javaslatomra, elképesztő, hogy az angol szokásjog hogy győzedelmeskedik a magyar bürokrácia felett.

A dolog pofonegyszerű és tök ingyenes. Na jó, nyomtatni kell 30 db A4-es papírt (30 penny) és illik adni egy-két üveg jobbfajta bort angol barátunknak.(Francia boraim közül választhat két üveggel is, hazafelé vagy inkább visszafelé úgyis pótolom tízszeresen.)

Asszem ehhez folyamodok.