Külföldi rendszám-magyar vezető


StefanAti # 2012.03.22. 10:45

Nándorfehérváry

ugyan már, álljatok ti is be a sorba és szopjatok úgy, ahogy mi

Nem mi szopunk. Mi már rég megoldottuk a saját helyzetünket.

Ti fogtok ha papírok nélkül érkeztek és elkezdtek pótrendszámokat feltenni, meg nem aláírni semmit miután levették az rendszámot....

Véleményem # 2012.03.22. 10:52

A Mo.-on használható P-s rendszámnak is szigorú szabályai vannak, csak úgy nem osztogatják azt!

Azt is el lehet venni...

para # 2012.03.22. 10:57

Kassad

Ott a nevem az iratokban, ékezetesen! Ha nem lenne ékezetes, akkor a magyar hatóságoknál is ékezet nélkül lenne a rendszerben. Azaz, ott vagyok, ahol a part szakad:(

WRC555

A nevem a szlovák okmányokban is magyarul van, a szlovák megfelelője más:) De ha a rendőrnek van ingerenciája rá, akkor trécselhetek vele szlovákul is!:)

Honda Civic

Igen, nyugodtan írj és megpróbálok válaszolni, ha tudok és nem sérti az érdekeimet!:D

Fantomas1 # 2012.03.22. 10:58

Nándorfehérváry,

Nyilván az egyből lejött, hogy aláírni semmit nem szabad, én is biztosan meg fogom tagadni.

Egy jó tanács még, mindegy hogy mi lesz ott az út szélén a dolog vége. A rendőrnek (rendőröknek) közölnie kell jelvénye számát és meg kell mutatnia igazolványát, amiből kiderül a neve.

Ezt a két adatot feltétlen felírni a további teendőkhöz, mert szükség lehet rá.

Van, akinek a munkája múlhat azon, hogy visszaér-e időben. Mielőtt visszaindulna, 2 nappal elveszik a rendszámát.

Mit tehet? Vagy gyorsan vesz repjegyet magának és a családnak, ami akkor már nagyon drága, akár 300 euró/fő is lehet.

Ilyenkor bizony akár 1200 eurót és érhet az a fránya (itt 20 fontba kerülő) két darab pótrendszám. És persze nem is kell visszamenni az autóért.

Kassad # 2012.03.22. 11:07

Nyissál egy fórumot magadnak én is ezt mondom mióta :)

Oda írhatsz be Moncsi mindkét felhasználóddal egyszerre cenzúrázatlanul!!!

Véleményem

Bérelhető kereskedőtől, és elvehetik, de miért tennék? Az már egy másik téma nem gondolod :)

Honda Civic # 2012.03.22. 11:09

para

Köszönöm és ígérem nem sérti, csak egy aprócska kérdés, hátha tudsz nekem segíteni...:)

Fantomas1 # 2012.03.22. 11:11

Úgy általánosan, aki kint él, dolgozik, tanul. Sajnos én is azt hiszem, hogy ilyen intézkedésekkel, törvényekkel és hatósági gyakorlattal kis országunkat kipenderítik az EU-ből, vagy magától fog kilépni.

Érdemes elindítani minél előbb az adott országban az állampolgári kérelmet.

Angol, német, olasz, holland stb. állampolgárként még lehet szeretni a magyar földet és valószínű, hogy sokkal jobban lehet majd segíteni az otthonmaradt családot is.

Ildikó férje esetében ez már nem lehet gond - mármint az állampolgárság megszerzése. Én is ezen vagyok és erre buzdítok mindenkit, aki kint él és már megfelel az adott ország feltételeinek.

Véleményem # 2012.03.22. 11:11

Fantomas1

A jelvényen ott van a száma, azt leírhatod. A név táblája is kint van.
A rendőr igazolványát nem köteles megmutatni egy civilnek!
Az igazolvány a civil ruhás rendőröknek van, hogy azzal igazolják magukat.

Az aláírás megtagadással semmi gond nincs. Ráírjak majd hogy megtagadtad.

StefanAti # 2012.03.22. 11:13

Véleményem

P rendszámot már csak olyan személy vezethet, aki alkalmazottja annak a cégnek aki kiváltotta a P rendszámot. Ezt is a helyszínen kell igazolni, ez benne is van a P rendszám kiskönyvében amiben vezetni kell hogy mikor ki vezeti.

Szóval már elég húzós az is és azt is szeretik ellenőrizgetni....

Ráadásul ha nem felelsz meg a követelményeknek, akkor elvehetik a P-t és a magyar cég két évig nem válthat ki újat. Ez is le van írva egyértelműen a könyvében......

Ettől függetlenül továbbra is hirdetik, bár kiváncsi lennék hogyan papírozzák....

Kassad # 2012.03.22. 11:18

Szerintem ugyanúgy, mint a külföldi céges munkáltatóit :)

Véleményem # 2012.03.22. 11:20

70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek, a fő tevékenysége szerint járműgyártásra, járműjavításra jogosult szervezetnek, vállalkozásnak, a közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a még forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból ideiglenesen kivont, javítás alatt álló vagy kereskedelmi célból történő szállítása során a jármű ideiglenes részvételét a közúti forgalomban.
(2) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használata az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel. A járművet vezető személy e feltétel fennállását a járműjavító szervezet által kiadott okirattal kell igazolja.
(4) A P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.
(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.
(6) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, valamint vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Erről és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentésről határozatot hoz.

(9) Az ellenőrző hatósági személy a helyszínen elveszi az M és P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát, az indítási naplót, valamint az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt, ha a jármű vezetője az ideiglenes rendszámtáblát a 69. § (1) bekezdésében, illetve a 70. §-ban meghatározott feltételektől eltérően használta, nem előírásszerűen vezette az indítási naplót, illetve az ideiglenes rendszámtábla nem az arra jogosult járműre van felszerelve.

Véleményem # 2012.03.22. 11:23

Kassad és StefanAti

Itt van a jogszabály.
Ti gondolom tudjátok hogy működik ez.
Aki meg úgy gondolja hogy P-s rendszámmal minden gond elszáll az téved.

Ugyan úgy elveszik azt is mint a külföldi rendszámot.
Sűrűn ellenőrzik a P-s rendszámokat is...

WRC555 # 2012.03.22. 11:25

Egy kis adalék:

A P-s rendszámot ha elveszik, ahogyan Ati mondja, nem adják vissza. Illetve egy olyan rendszám kb 2 kiló, tehát elképzelhetö, hogy a napi dijon felül a rendszám árát is kérni fogja Töletek annak a tulajdonosa.

De életet igértem:

van egy barátnöm Németországban, még amikor kint laktam, akkor ismertem meg. Van itthon egy fia, eléggé rendes gyerek, de mindig csinál valamit. Legutóbb a P-s rendszámát vette el a rendör asszem novemberben, mert nyilván kért pár ezerért egy napra, de köze nem volt ahhoz a mnühelyhez, aminek a nevére szólt. elvették a rendszámot, feljelentették, illetve volt nála valami papir, de nem volt megfelelö, mert kiderült, hogy nem alkalmazottja a mühelynek. P-s rendszám le (200.000,- a kártérités a rendszám tulajdonosa felé, mert ezt bebukta) tiz napig ment a hercehurca (10x4000,- napidij azaz 40.000,-) mire kiderült, hogy bevonják, illetve egy okirat-hamisitás, ami még tart, plusz a birság, azt nem tudom mennyi volt, azt hiszem 200.000,- Ft. A srác anyja hivott, ki volt kelve, hogy képzeljem el mi történt, összesen közel 500.000,- Ft-ba került a dolog, plusz a büntieljárás, amiböl lehetöleg csak pénzbirság lesz.

Történt ez akkor összel, amikor ugye a barátomnál nem volt splmocnenie, és elvette a rendszámomat a rendör, amit már irtam. akkor ö is azt mondta, hogy nem ismeri el a szabálysértést, mert van meghatalmazás, csak az irodában maradt , de azt mondta a rendör, hogy kapásból feljelenti, 30.000,- röl indul, plusz a közigbirság (200.000,- lett) amit a végén én fizettem ugye ki, hiába lett bemutatva utólag a meghatalmazás.

Van, aki persze nem ismerte el, hiszen szintén összel egy barátom litván autóját fosztották meg a tábláitól, mert a céges meghatalamzás több nyelvü (közte litván) volt, csak magyar nem. a srác viszont nem ismert el semmit, mert a tv. szerint a forditást nem kérhetik, ha az különös nehézséget okoz, na most több tesco expressz van mint litván forditó papirral, pecséttel, úgyhogy fellebezett, a rendörség visszadobta, de talán késön, most biróságon van az ügy, mert a srácot amennyire ismerem, nem fog engedni a 21-böl. Amúgy a jutalom ott is 200.000,- Ft volt reklámáron.

Fantomas1 # 2012.03.22. 11:27

Találtam egy hírdetést: 6000/nap és akkor már vihetne a járművel az ember személyeket is és vontathatna is. :-)

Meg ugye a szigorú, átláthatatlan (innen mindenképp) feltételek.

Úgyhogy ez a tanács sem ér semmit.

Akkor már az ár miatt is inkább bérelt autó.

WRC555 # 2012.03.22. 11:33

Véleményem: érdekes, ezek szerint, ha egy lapotopos mérnök ül mellettem, és ott dolgozom, ahol a rendszámot kiadták, akkor egy WRC-vel is mehetek kényelmesen, menetnaplóval, P-s táblával mert tesztelés, a jármü jellemzöinek felmérése folyik...hmmm.

WRC555 # 2012.03.22. 11:36

Hatezerért nem olyan sok, igaz én a múltkor háromért kaptam, amikor az osztrák rendör elvette a rendszámot a teherautónkról és haza kellett cserkésznem.

Kassad # 2012.03.22. 11:43

Hát az a kereskedő, aki nem tudott a srácnak egy teljes bizonyító erejű magánokiratot kiállítani, az meg is érdemli...

WRC555 # 2012.03.22. 11:46

Nem tudom, kitöl volt a dolog, kitöl kapta, honnan, mert csak a végét hallottam, meg a számokat. De ha érdekel, felhivom a csajt, biztosan jön haza Húsvétra úgyis, aztán elmondja, bár ez a lényegen nem változtat. P-s rendszámot hamarabb kiveszik, pláne ha nem egy anorákos szerelö ül egy autóban, hanem egy jól öltözött valaki egy drága vasban.

Kassad # 2012.03.22. 11:47

Ja mintha írtam volna, hogy akinek elég egy hónap annak jobb a Z-s.

Na megint előkerült a szop a kötelező konzulozós kör után :) Lassan jön a vazelin és a behajlás is...

StefanAti # 2012.03.22. 11:49

WRC555

Elvileg igen, gyakorlatban szerepel vmi olyan a könyvében, hogy egy autót hányszor írhatsz bele. 30 v 60 alkalommal max... Az meg nem sok, ha rendszeresen ezzek akarod használni, hiszen minden nap újat kell írni....

Bár én is ismerek olyat, aki évekig használja, lehet ezt a részét nem veszik olyan szigorúan....

Véleményem # 2012.03.22. 11:49

Nándorfehérváry

3. Jelmezkölcsönzőben nem kapsz te olyan egyenruhát, mint amit a valódi rendőr hord! Aztán rendőr jelvényt sem kapsz sehol, amin van egy egyedi azonosító! Egy boltban ahol árulnak mindenféle rendőr ruhát, csak rendőr igazolvánnyal vásárolhatsz!

WRC555 # 2012.03.22. 11:59

Ati,
elvileg az inditási naplóban van benne, hogy valóban, nem lehet a végtelenségig felaggatni ugyanarra az autóra nap mint nap, mégis én is ismerek olyat, aki az amerikai autójára évek óta azt a (már matricás) P-s rendszámot tartja fent, lehet ismeri a helyi rendöröket, nem tudom, de valószinüleg máshol nem dijaznák, pláne a matricás miatt, amit külön igényelni kell amúgy is, meg az csak állandó táblánál lehet, mert ugye a P-s nem az.
Az SP rendszámot pl. csak a teszelésre, a versenyre való oda- és visszaútra, valamint a versenyen való részvételkor használhatod, ha pl. egy gépkönyves versenyautóval mész, nyilván az ilyent tréleren, vagy jobb esetben boxban szállitják.

70. §
(4) A P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.
(7) Az SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott versenyjárművel a közúti forgalomban részt venni verseny alkalmával, valamint a versenyre felkészülés és a verseny helyszínére történő közlekedés céljából szabad.

ès itt a konzekvencia, ha nem jogszerüen használják:

22. A jármű forgalomból történő kivonása
106. §
(1) A közlekedési igazgatási hatóság a P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblát hat hónapra visszavonhatja, ha azt nem az engedélynek megfelelően használták.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság a P és SP betűjelű rendszámtáblát egy évre vonja vissza, ha a rendszám jogosítottja:

  1. az indítási naplót rendszertelenül vagy az ellenőrzést nehezítő más módon vezeti,
  2. a rendszámtáblát arra jogosulatlannak átadja,
  3. a rendszámtáblát nem a 70. §-ban meghatározottak szerint használja,
  4. az engedélyben előírt korlátozásokat hat hónapon belül két alkalommal megszegi.

(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az indítási napló vezetését ellenőrzést nehezítőnek kell tekinteni, ha a kitöltés hiányos, olvashatatlan, és ennek alapján a jármű nem azonosítható, illetve a használat időtartama nem állapítható meg.
(4) A (2) bekezdésben meghatározott esetben, amennyiben a jogosítottnak több P betűjelű rendszámtáblája van, a visszavonás valamennyi rendszámtáblára is kiterjedhet.
(5) A P és SP jelű rendszámtáblát, az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt és az indítási naplót a visszavonás időtartamára a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni. A visszavonás időtartamának lejártáig a visszavont rendszámtábla jogosítottja részére újabb rendszámtábla nem engedélyezhető.

egyébként Györben pl. rendszeresen látok egy Stretchcar-t (asszem Lincoln) P-s táblával, a tetön átvisongó bulizó lányokkal, vagy éppen esküvöi menet elején, de arrafelé nem igazán láttam még a borsodiakhoz hasonló hatósági incidenseket.

Fantomas1 # 2012.03.22. 12:01

WRC555,

Hát igen, ha teherautóra vagy buszra teszed, akkor nem és akkor sem, ha 1 napig kell, pl. kivinni az ótót a határig, mert azért 6000 még lényegesen kevesebb, mint a tréler 180 km távolságra.

Nándorfehérváry,

1-2: Igen, ez a kóstolgatás, vádaskodás nevetséges. Az embert bizonyítgatásra kényszerítené, válaszolgatni. Olyan guilty until proven innocent már itt a fórumon is. Rádfogom, hogy bűnös vagy, több alteregód van és magaddal beszélgetsz (persze semmi bizonyítékom rá), miközben az egyik vádaskodó publikusan beismerte, hogy neki több van. :-)

3: Én el tudom képzelni, hogy Magyarországon tényleg nem kell megmutatnia. Mert mit is várna az ember olyan törvények mellett, mint amiről, ami miatt itt is beszélünk. Ha így is van a névtábláját meg kell nézni és jelvénye számával együtt felírni.

4: Nemtudom, hogy le lehet-e mondani. Viszont ha nem, akkor a kettős állampolgárság is nagy előrelépés, ami nagyon felértékelődhet már a közeli jövőben.

A konvoly jó lenne több szempontból is, bár sajnos nem életszerű. Viszont én most is, ha otthon vagyok és egy barátot, ismerőst igazoltat a rendőr, meg szoktam állni.
Sokszor már ennyi is elég - ha ellenséges a rendőr - hogy máshogy álljon hozzá a közeg a dologhoz.

WRC555 # 2012.03.22. 12:07

A teherautóról a határon vették le a rendörök a rendszámot, mert berendelték egy hatósági vizsgára (mint aznap minden román, cseh, magyar, ukrán stb. teherautót), ahol egy csapat megállapitotta, hogy vannak hibái, de ami a baj volt, hogy folyt az olaj a diffiböl, és ez közlekedésbiztonság szempontjából releváns hiba. Kis alku és egy félórás beszélgetés után 820 Eur lett a vége, de a rendszámot elvette az osztrák rendör, mondta, hogy a legjobb jóindulata ellenére emiatt nem hagyhatja rajta, mert ott van 3 müszaki szakértö is (kpm). ùgyhohy haza, P-s, vissza, este parkolóból kicserkész a kishatáron át, aztán fel az autópályára és Györig meg sem állni az elsö szervizig, ahol már be volt jelentve.

StefanAti # 2012.03.22. 12:07

Nándorfehérváry

Medve? Itt látszik hogy mennyire buta vagy:

  1. . JOGI RÉSZ egyszerű: Nincs jogsija, nem vehet részt a közúti közlekedésben.
  2. Medve hogy közli hogy medve ha nem human being?
  3. Legszerencsésebb eset ha kipróbálod:

Ha tudod közölni hogy medve vagy a cirkuszba visznek, ha nem akkor végre bevinnének az állatkertbe ott legalább vitatkozhatnál a többi nem human beinggel!!