Külföldi rendszám-magyar vezető


monalisa1 # 2011.02.13. 19:35

A minimum az, hogy az ismeretlen állapotú autót a tényleges megvásárlás előtt feltétlen vidd el egy márkaszervízbe és végeztess egy teljes állapotfelmérést., a pár tízezer forint költség bőven megtérül ha esetleg valami ok(ok) miatt netán nem javasolnák a megvásárlást - és ennek ellenére te mégis...

Én semmiképp nem venném meg azt a kocsit., nagy a rizikó egy rejtett hibának stb., a jelenlegi tulaj meg nem fog hazajönni bíróságra járogatni...

Ami a kérdést illeti, sz.gépkocsi adásvételi szerződése már csakis írásban -erre formanyomtatvány a neten található ill. az okmányirodán kérhető-, és ha az eladó eredendően magyar akkor nincs miért angolra fordíttatni az okíratot.

monalisa1 # 2011.02.13. 19:42

Remélve nem jobbkormányos, mert ahhoz alkatrészt itthon nemigen találsz...

littlegeree # 2011.02.14. 08:21

Sziasztok.

Egy olyan kérdésem lenne valaki hozzáértő személytől, hogy: Nekem Édesanyám Németországban él, még jóval az eu-ba lépés elött kezdte , és voltak is gondjaink, hogy ki, mikor, hogyan vezetheti az Ő nevén lévő kocsit.
Viszont ,ha jól sejtem akkor ez a valamelyest változott az EU óta. A kérdésem , az lenne hogy ha Ő ad egy kölcsön adási papírt akkor én vezethetem e az Ő kocsiját, magyar állampolgárként , magyar jogsival.

Segítségeteket előre is köszönöm
Üdv.:
Gergő

monalisa1 # 2011.02.14. 09:45

Tudd irásbelileg igazolni (+ két tanú) az autó tartós kölcsönadását. Legyen nálad a műszaki vizsga igazolása, valamint a biztosítások aktuális befizetése. (Faxon és fénymásolatban ezeket mindig el tudja küldeni.) Az autó feleljen meg a magyar műszaki követelményeknek.

Ha érvényes a vezetői engedélyed oda mész a kocsival ahová neked tetszik - egész EU-on belül, tehát itthon Mo.-on is.

Külön: a kölcsönadásról a magyaron kívül készüljön német nyelvű változat is, elvégre a kocsit időnként hozni-vinni kell, és nehogy az osztrák vagy német rendőrnél probléma adódjon.

Ha esetleg "pecsétes" papírt akarsz a kölcsönadásról, akkor amikor az anyukád itthon van keressetek fel egy közjegyzőt - bizonyára olcsóbb mint a német kollegája.

littlegeree # 2011.02.14. 09:56

Szuper vagy !
Köszönöm szépen a válaszod.

Szép Napot

monalisa1 # 2011.02.14. 15:29

Szívesen. Egy német autót ha esetleg javíttatni kell bárhol is elvégzik.

Duduska # 2011.02.19. 19:45

Tisztelt jogászok, hozzáértők!

Svájcban él rokonom, aki régi autóját nekem ajándékozná. Az autó maradhatna a nevén, vagy át is lehetne íratni az enyémre.

Van-e arra lehetőség, hogy az autót Magyarországon Svájci rendszámmal használjam?

Válaszukat köszönöm!

monalisa1 # 2011.02.20. 14:29

Az autó akár maradhatna a tulajdonában de akkor írjon a tartós kölcsönadásról egy nyílatkozatot + két tanú. (Magyarul is és németül is, és mikor melyik országban jársz az azon nyelven írodott írat fénymásolata legyen nálad "a" rendőr miatt, igazolva hogy nem loptad a kocsit.)

Azonban ha magyar rendszámot akarsz akkor zöldkártya, műszaki vizsga, reg.adó, kötelező biztosítás valamint a teljesítményadó (= súlyadó).

Lévén ajándékba kapnád az autó "csak" a fentiek jelentenének költséget...

A magyar rendszám azért lenne a jobb megoldás, mert ha adódik egy közlekedési "esemény", a svájci biztosítóval a kapcsolatfelvétel-, az itteni helyszini szemle- és a kárrendezés stb. adott esetben problématikus lehet.

Ezen kívül mindig vinni kellene a kocsit svácjba műszaki vizsgára, valamint az ottani zöldkártya, továbbá az ottani kötelező havi/negyedévi díjtételei.

Beszéljétek át.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.20. 14:32

A kölcsönadási nyílatkozat alapján természetesen svájci rendszámmal is használhatnád az autót, de lásd a lentiek.

Nashua # 2011.02.25. 12:56

Kedves Hozzáértők.

A segítségeteket kérném. Romániában szeretnék élni egy év múlva (magyar állampolgár vagyok), és arra gondoltam, hogy román autót vennék, kint Erdélyben.
Mi ennek a módja, hova és hogyan kell lejelentenem? Használhatom-e egy évig Magyarországon az autót?

Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2011.02.25. 15:04

Elsősorban a román illetékes szervektől kell megtudakolni, hogy külföldi állampolgár hogyan vehet Romániában autót, DE ha felmész egyik-másik erdélyi magyar honlapra lehet hogy pár óra alatt topp információkhoz segítenek az olvasók.

Itthon tetszőleg használhatod a kocsit mert a határon nincs az autónak un. beléptetése, kiléptetése, vagyis nincs "egy év" korlátozás.

Arra majd ügyelj, hogy egynémely magyar rendőrnek csípheti a szemét a román rendszámú autó...

A kiköltözés előtt a jogosítványod -és minden egyéb magyar okmányod- érvényességét ellenőrízzed ill. aktuálisan meghosszabbítsad.

laci60 # 2011.02.26. 10:18

Üdv Kedves Fórumozók!
Véleményeteket szeretném kérni,autó használattal kapcsolatban. Ausztriában dolgozok és bejelentett lakcímem is van és persze magyarországon is.Hetente haza
járok.Pár hete az osztrák rendőrök igazoltattak és azt mondták van egy hónapom arra hogy az autómat bejelentsem itt kinnt,különben leveszik a rendszámot.Az én esetemben az átjelentés kb 2000EU-lenne ami nem kevés pénz.Persze megijedtem ,azonnal átírattam a Nejem nevére mindent.
Szerintetek abba beleköthetnek,hogy így vezetem tovább a Nejem tulajdonában lévő autót?
Szép napot Mindenkinek!

vandorlo # 2011.02.27. 22:05

Üdvözlet!
Az alább kérdéssel fordulok önökhöz:
Angliában dolgozom, és szeretnék vásárolni kint egy lószállító utánfutót! Magyar rendszámú autóval vagyok kint, és magyar az állandó lakcimem is! Milyen lehetőségek vannak a lószállító legális használatára?! Megvásárolhatom? Használhatom angol rendszámmal? Angliában élek, többször járnék az autóval és az utánfutóval magyarországra és vissza!
Köszönettel:
Bleier Béla
vandor_lo@hotmail.com

Dr.Attika # 2011.02.28. 06:06

Üdvözlet!
Nyugodtan meg lehet vásárolni az utánfutót. Elvileg nincs jogi akadálya annak, hogy a vontató és vontatott honossága eltérjen. Hogy ánglisoknál van-e valami különös szabály azt az ottani hatóságokkal kell tisztázni.

Mr Propper # 2011.03.15. 18:39

Üdvözlet mindenkinek ! Azután érdeklődnék , hogy én külföldön élek már 5 éve . Vettem a feleségemmel közösen , de az ő nevére egy autót . Így használtam külföldön 5 évig . Most válunk , ő pedig egyszerűen elvitte az autót , az egyik hajnalba . Én birtokvédelmi eljárást indítottam a Jegyzőnél . A sorozatos elutasítások után , most Bírósági per lett belőle . Mindent számlákkal , és Adó bevallások másolatával igazoltam már , hogy én használtam a járművet folyamatosan . Még az aznapi tankolási blokkjaim is megvannak , mikor az autót hajnalban elvitte . Utána elrejlette a járművet , és a második , nála levő autót is ő használta hónapokig . Engem autó nélkül hagyott , és kénytelen voltam bérelni . Kártérítést is kellett indítanom . De a feleségem csak azt hajtogatja , hogy az ő nevén van az autó , és nem járult hozzá a tartós külföldi használathoz . Hol tudok ennek jobban utána nézni ? Vagy valaki tanácsot adni . Mivel hát én is tulajdonosa vagyok 50%-ban . És a férjnek is kell-e bármilyen megbízás , meghatalmazás , ha még családi név azonosság is van . Itt gondolok a ……..né-re . Köszönöm a segítséget !

nagymarti # 2011.03.21. 11:12

A kérdésem a következő lenne:

egy ismerős meg akar kérni, hogy hozzak el tőle valamit Ausztriából. ( pár km-re lakik a határtól) Neki van egy osztrák rendszámmal rendelkező utánfutója. Ausztriában ugyebár kell külön jogosítvány az utánfutó vezetéséhez. Szóval a kérdésem a következő: Melyik opciót választhatom úgy, hogy ne büntethessenek meg érte Magyarországon: (ugyanis nem tudom, hogy kell-e ehhez valami engedély, vagy hogy lehet kombinálni az egészet - nem találok erről semmit a neten)

  1. magyar kocsimmal, osztrák utánfutóval jövök Magyarországra.
  2. az ő osztrák kocsijával jövök osztrák utánfutóval, de magyar jogsival.

Köszi előre is a választ :)

takcsab # 2011.07.21. 14:10

Üdvözlet mindenkinek!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Magyarországon az új kormány állítólag szigorít a külföldi rendszámos autók használatán.

A párom és én Ausztriában élünk, Magyarországon az okmányirodában be van jelentve, hogy 3 hónapnál tovább tartózkodunk külföldön. Ausztriában ideiglenes lakcímünk van, viszont cégünk, autókölcsönzőnk van.

Ausztriában fizetjük a tb-t, itt van TAJ kártyánk, itt fizetjük a parkolási engedélyt az autók után, ide adózunk, ide jönnek a számlák a nevünkre, szóval itt is élünk.

Amikor megalapítottuk a vállalkozást, az osztrákok felhívták a figyelmünket arra,hogy az osztrák vállalkozás csak osztrák autókat adhat ki bérbe,magyart nem. Ha van is magyar autóm, és ki szeretném adni, akkor osztrák rendszám kell rá. Ez nyomatékosították és nincs más lehetőség.

Ez szerintem logikus is.

Szoktunk Magyarországra járni, illetve magyarok is kiveszik tőlünk az autókat bérbe. Ha megállítanak Magyarországon minket vagy az ügyfeleinket, akkor leveszik a rendszámot az autóról mert van magyar magyar lakcímünk is? Mint említettem a magyar okmányirodában be van jelentve hogy 3 hónapnál tovább vagyunk külföldön.

Tudd ebben valaki segíteni? Sajnos a törvény nem eléggé tér ki a részletekre...

Várom válaszotokat!
Cs.

ptertat2 # 2011.07.22. 21:04

Üdvözlet!

Azt kédrdésem a következö:

Ausztriában dolgozom egyéni vállalkozóként, ausztriában adózom ott van társadalombiztosításom, osztrák lakcímem, stb. Van egy céges autóm oszták rendszámmal,osztrák kötelezövel, de magyarországon van bejelentett állandó lakhelyem( a szüleim lakása) és ideiglenes lakcimem, ahol jelenleg lakom. Napi szinten járok ki dolgozni.
Ebben az esetben is kötelezö a magyar rendszám, vagy használhatom az osztrákot?

Köszönettel: ptertat2

Dr.Attika # 2011.07.23. 06:11

Üdvözlet.
Nem kell magyar rendszám. Viszont a szeptember elselyétől hatályos szabály szerint egy közúti ellenőrzésnél a rendőr, pénzügyőr lekéri a nyilvántartásból az adaztokat , megállapítja a magyar lakóhelyet. Máris szerelteti le a rendszámot, bevonja a forgalmit és ezt követően lehet járkálni az okmányirodába igazolni az osztrák lakcímet, kinti vállalkozást stb.

ptertat2 # 2011.07.23. 08:47

Jó reggelt!

Kösznöm a gyors választ!

Az lehet egy lehetséges megoldás, ha kijelentkezem a magyar lakcímemröl, ha igen szükséges az ideiglenesröl is?
Másik lehetöségként az megoldást jelenthet, ha lefordíttatom magyarra a vállalkotói engedélyemet és igazoltatásnál bemutatom azt is?

Dr.Attika # 2011.07.23. 08:53

Előjöttek a 2004. évi bejegyzések. Miért is?

Dr.Attika # 2011.07.23. 08:54

De az elsejét pontos j-vel írjuk. Elnézést.

mylon # 2011.07.24. 12:42

Üdv mindenkinek! A kérdésem a következő lenne: nekem szlovák rendszámos autóm van, illetve nem nekem, mert nem az én nevemen van, hanem anyósomén, aki szlovák (és a fél rokonságom az). Írtunk kölcsönadásit, amivel használom. Ha nem íratom és nem tudom igazolni a jogos használatot a dupláját fizettetik a regadónak és áfának ugye. Vagy ezért nem büntethetnek meg, ha nem az én nevemen van? Meg nem tudom mit jelent a "jogosan használom" kifejezés, az mit takar, és mi számít bizonyító erejűnek.

Dr.Attika # 2011.07.25. 05:14

Legyen mindíg kéznél egy harminc napnál nem régebbi két tanúval is aláíratott kölcsön szerződés. Jogszabály szerint ez igazolja a jogszerű használatot, de nem biztos, hogy ezt az igazoltató rendőr is tudja, ezért nem kizárt, hogy lekerül a rendszám és a forgalmival együtt az okmányirodába landol.

mylon # 2011.07.25. 07:44

Tisztelt Dr.Attika!

Köszönöm a gyors válaszát! Még affelől szeretnék érdeklődni, hogy a 2 tanú nemzetisége nem gond ha eltérő? Mert lenne 1 szlovák, meg 1 magyar tanú is.
Másik kérdésem: Ha esetleg leszereltetik a rendszámot, és elveszik a forgalmit az jár valami költséggel, ha vissza szeretném kapni?

Üdvözlettel: P. Norbert