Ajándékozás ingatlan.


FMK # 2024.07.10. 16:10

Tudom.
És azt is, hogy a "testvériesen" és az "igazságosan" nem ugyanazt jelenti.

drbjozsef # 2024.07.10. 10:38

Kötelezettségeket nem teljesít, de nem akarod "kisemmizni" ? Hát...

Egyébként sem értelmezhető ez a "kisemmizni". A tulajdonjog már nem az övé, nem is lesz soha, neki teljesen mindegy mi lesz vele.

Sajnos nélküle ez nem fog menni, ilyen forma nincsen. Ha nem akarja, nem akarja. Ezt aza ajándékozásnál kellett volna meggondolni, de az a hajó már elment.

FMK # 2024.07.10. 08:48

A haszonélvező sajnos semmilyen kötelezettséget nem teljesít, csak a bérleti díjat veszi fel.
Van kiskorú gyermekem, és édesanyám testvérét sem szeretném "kisemmizni" a lemondással, ezért szeretnénk, ha legalább a korábban tulajdonában lévő rész visszakerülne hozzá, de hallani sem akar róla.
Köszönöm, hogy ilyen részletesen és mélységben utánanéztél a problémámnak,
További szép napot, üdv.: FMK.

drbjozsef # 2024.07.10. 08:39

FMK,

Ha jól értem a törvényt, az ingyenes felajánlásodat nem köteles elfogadni az állam, mert teher (haszonélvezet, haszonbérlet) van rajta.

Még egy lehetőség van. Egyrészt az ajándékozott földdel nem kell foglalkoznia semennyire, hiszen minden a hasznosítással, használattal kapcsolatos jogokat a haszonélvező gyakorolhat, de a vele kapcsolatos kötelességek is őt terhelik.
A saját földje esetén, ha az haszonbérletbe van adva, megint nem nagyon van foglalkozni való.

Ha édesanyád elhunyna, akkor te könnyen megszabadulhatsz tőle : Fftv. hatálya alá tartozó földterület öröklését KÜLÖN is visszautasíthatod úgy, hogy a hagyaték többi részét elfogadod. Más vagyonelemmel ilyet nem lehet, minden más tekintetben csak egyben, teljes egészében utasítható vissza az öröklés. Ha a földeket visszautasítod, kiesel az öröklésből, végső esetben az állam örököl.
(Ha van kiskorú leszármazód, akkor bonyolódik a helyzet, mert ha akár csak 1 forint értéke van is a földnek, akkor a gyámhivatal neki nem fogja engedni a visszautasítást.)

FMK # 2024.07.10. 08:07

Kedves Dr. B. József!
Elég bonyolult, több földterületről van szó, mely eddig az édesanyám és a testvére közös tulajdona volt. A földek haszonbérletben vannak, a szerződések hamarosan lejárnak.A testvér a saját részét édesanyámnak ajándékozta, viszont határozott idejű, 20 éves haszonélvezetet alapított rá. Édesanyám nem nagyon értette az ügyletet, a békesség kedvéért ment bele, de nem sokkal később súlyosan beteg lett, nem szeretne foglalkozni ezzel. A jelenlegi bérlőknek felkínáltuk megvételre, de nem érdekli őket.

drbjozsef # 2024.07.09. 20:17

FMK,

Az a probléma, hogy szabadulna az ingatlantól?
Ha kevesebb mint 1 hektár, hát add el valakinek. Végső esetben strómannak... hátha valaki elővételi jogosult valóban lecsap rá.
Esetleg felajánlhatod ingyenesen az államnak.

FMK # 2024.07.09. 20:15

Nagyon köszönöm a válaszod.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.09. 20:02

Ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet. A szerződés meg egy kétoldalú jogügylet.

FMK # 2024.07.09. 19:35

Úgy értem, felmerülhet-e olyan körülmény, változás, melyre hivatkozva az ajándékozott lemond az ajándékról.
A válaszod alapján úgy sejtem, hogy nem. (A szerződés sajnos érvényes, a tulajdonjogot bejegyezték.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.09. 16:46

Úgy érted, kötelezhető-e az ajándékozó a tulajdonjog visszavételére? Csak a szerződés érvénytelensége esetén. (Az, persze, nem igazi "visszavétel", hanem csak annak megállapítása, hogy a megajándékozott soha nem is volt tulajdonos, mindig is az ajándékozó volt az.)

FMK # 2024.07.09. 16:18

Tisztelt Fórumozók!
Az a kérdésem, hogy korábbi ingatlan (termőföld) ajándékozás esetén az ajándékozottnak van-e bármi lehetősége az ajándék visszaadására. Az ajándékozó számos esetben visszakövetelheti az ajándékot, de arra nem találtam módot, hogy az ajándékozott hogyan állíthatná vissza az eredeti állapotot.
Válaszukat köszönöm.
FMK

GGL # 2024.04.29. 15:46

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2024.04.28. 14:26

a fenti helyzetben is ?
Igen, minden további nélkül.
Ha nem igazolhatóan különvagyonodból vásároltad árverésen a résztulajdont, akkor az közös tulajdonnak számít, ezért nem árt, ha ebben a haszonélvezet alapítási szerződésben szerepel a feleséged is. Ugyanis ő ez esetben ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos, az ügyletnél a törvény ugyan vélelmezi a beleegyezését, de jobb elkerülni a problémákat.

illetve ha én a 2/3 részemet el szeretnem ajandekozni a kiskioru gyerekeimnek, ( mert végül is nekik lett veve a lakás ) - ahhoz kell-e a feleségem irasbeli beleegyezese is ?
A fentiek alapján azt mondanám, hogy nem árt, biztos ami biztos. Ugyanakkor ebben a helyzetben a gyámhivatal is beleszólna : ha ELŐBB ajándékozod kiskorúnak, és UTÁNA szeretnéd megterhelni, azt biztosan nem fogják engedélyezni. Semmiképpen sem ebben a sorrendben csinálnám, de minek is. Egy haszonélvezettel terhelt ingatlan tulajdonjogát is nekik lehet ajándékozni.

GGL # 2024.04.28. 11:03

Tisztelt Hölgyem / Uram !

A következőket szeretnem kérdezni:
árverezésen vettem egy ingatlant, amit felujitottam elmult 1.5 évben:

  • 2/3 rész tuélajdonjoggal rendelkezem
  • édesanyám/édesapán 1/6 és 1/6 tulajdonjoggal rendelekzik
  • az ingatlanon én , feleségem és 2 gyerek állandó lakcimmel rendelkezik több, mint 1 éve ( de tartozkodasi helyunk más cim)

A kérdésem :

  • az ingatlanra 1/6 és 1/6 -ra , vagy 1/1 -re be lehet-e jegyeztetni holtig tartó haszonélvezetet a szülöknek , -
    • a fenti helyzetben is ?
    • illetve ha én a 2/3 részemet el szeretnem ajandekozni a kiskioru gyerekeimnek, ( mert végül is nekik lett veve a lakás ) - ahhoz kell-e a feleségem irasbeli beleegyezese is ?

Azért, hogy például valoper eseten is a gyereekek maradjanak a tulajdonosok

  • "Elidegenitesi és terhelési tilalom bejegyzésnek " gyerek vagy szülö részére van-e valami jog i jelentősége, hatása ?

köszönettel !

osztap # 2024.04.22. 17:03

tovább ajándékozhatom-e anyukámnak
Igen.

Marta1982 # 2024.04.22. 16:00

Üdvözletem Kedves Ügyvédek.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a nagypapától kapok egy telket ajándékba, azt tovább ajándékozhatom-e anyukámnak ?
Nincs semmilyen kitétel az ajándékozásba, csak nekem adja.
Tudom eladni 5 éven belül súlyos illetékkel lehet csak.
Köszi a választ.