Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2012.03.21. 23:31

Nándorfehéry rendszámos trükkje

Itt Mo.-on ha egy rendszámot elveszítesz, akkor köteles vagy azt a lehető leggyorsabban az okmányiroda felé jelezni, hogy kéred a pótlást. pl.: Ha pénteken elhagyod, akkor hétfőn kell ezt megtenni. Ha mondjuk hétfőn elhagyod és szerdán igazoltatnak akkor már bírságot szabnak ki érte. Az okmányirodától kapsz egy igazolást akkor nem büntetnek.
Ha mind a két rendszámod eltűnik, és nincs hatósági jelzés az autón, akkor azzal nem közlekedhetsz.
Ha szeretnéd akkor folytatom tovább, de ha nem érdekel akkor nem koptatom a billentyűzetet tovább.

Amúgy sem kapcsolódik a külföldi rendszám-magyar vezető témához.

Amit írsz felvetés az már szabálysértés, büntetőjog, csalás topicba való!

WRC555 # 2012.03.22. 07:00

Na, van egy pár rendör ismerösöm.
Majd meginterjúvolom öket, mi a helyzet, mennyire tart még a kezdeti fellángolás. Remélhetöen a motiváció alábbhagyott.

Ildikó770 # 2012.03.22. 07:45

Kedves StefanAti és Fantomas 1.
1.
Az én férjem tudja igazolni,hogy 21 éve kint él,mivel van bejelentett lakása,amibe benne lakik,nem csak "kamu" cím,mivel Németországban álltalában a hivatal ezeket leellenőrzi,mielőtt még autót vagy bármi olyan dolgott vásárolsz.Tehát így rendelkezik lakcímigazoló papírral is,nem kártyával,mert ott egy szép sárga színű papír a lakcímkártya,amit sikeresen lefordítatott odakint magyar nyelvűre.Megírták a munkáltatói gazolást is "0" ft-ért,ahogy te írtad(eddig sem a pénz volt a lényeg a fordításnál),mivel magyar a főnöke,azt ugye fordíttatni sem kellett.Csak az a gond tudod,hogy ezt a papírt hazakell hozni és máshogy nem tudja csak ha hazajön az autóval,hogy itthon az OFFI-hoz beudja vinni a papírokat amire ráteszik a hitelesítő pecsétet miután a lektor rábólintott,hogy megegyeznek a Német ill.a Magyar fordítások.Ha mindezt szeretnéd,hogy 1nap alatt elkészüljön kb 30000-40000ft-ra számítson+illeték bélyegek oldalanként 3500ft.(de ittsem a pénz a lényeg).A lényeg az,hogy hazaérjen úgy,hogy az autón rajta legyen a rendszám és meglegyen hozzá a forgalmi és persze olyan rendőreit fogjon ki esetleg igazoltatásnál aki belátja azt,hogy minden ok az autóval és a papírjaival és mehet tovább.
2.
Ha egy Német turista idejön nyaralni,nyilván nem kell neki 3 nap után elhagyni az országot,mert nincs itthon bejelentett lakcíme,mivel NÉMET állampolgár,turísta.Az én férjemnek van itthon bejelentett lakcíme mivel itthon vettünk lakást és a családja itthon él.
Ennyi röviden a reagálásom a hozzászólásotokhoz.
De majd ma este 11 körül okosabb leszek,ha hazaér és elmeséli mitörtént az úton igazoltatásnál,ha egyáltalán igazoltatni fogják.

Mohács # 2012.03.22. 07:47

Külföldi rendszámmal Magyarországon.

A nyáron saját tulajdonú külföldi rendszámú személygépkocsival szeretnék hazalátogatni Magyarországra.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. szeptember 1-jétől hatályos 25/B. § (1) bekezdés b) pontja szerint a Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár főszabályként csak magyar rendszámmal ellátott gépjárművet vezethet. Ez a szabály független attól, hogy kié a gépjármű vagy annak ki az üzembentartója.
Ennek megfelelően, ha egy magyar lakóhellyel rendelkező személy szlovák, vagy más külföldi rendszámú autót vezet - bérelje vagy lízingelje azt bárkitől -, csak akkor nem kell bírságra számítania, ha a törvényben meghatározott kivételek fennállását már a közúti ellenőrzés során bizonyítani tudja.

Ilyen kivétel, ha a vezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van, ha a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarországon, vagy ha a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja. Ha ezeknek a körülményeknek a fennállását közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal a vezető nem tudja a helyszínen igazolni, akkor a bírság megfizetését nem kerülheti el. Amennyiben a közúti ellenőrzéskor a bizonyítás sikertelen, az intézkedő hatóság a vonatkozó kormányrendelet értelmében a gépjármű rendszámát a helyszínen leszereli és a gépjárművel való közlekedést megtiltja mindaddig, amíg a jogszerű használat bizonyítást nem nyer, vagy a gépjármű magyar rendszámot nem kap.

Telefonon tájékoztatást kértem a NAV illetékes osztályától az említett jogszabállyal kapcsolatban. A pénzügyőr azt a tájékoztatást adta, hogy mindenképpen igazolnom kell a finnországi lakóhelyemet valamint a redszeres munkavégzés mint "gépjárműhasználati jog" meglétét a magyar hatóságok által elismert módon/ lehetőségekkel (pl. magyar diplomáciai hitelesítés).

Magyar és finn állampolgár vagyok és rendelkezem magyarországi és finnországi bejelentett lakcímmel is. A finn útlevélben vagy a finn személyazonosító igazolványban -akár csak a magyarban- nincs feltüntetve a finnországi lakcím. Finnországban nem alkalmaznak "lakcímkártyát" úgy mint Magyarországon.
Törvénytisztelő állampolgárként tudakozódtam a finn lakcím esetleges igazolásával kapcsolatban. Finnországban erre egy mód van, a helyi Anyakönyvi Nyílvántartó Hivatal (Maistraatti) képes kiállítani ilyen igazolást amit aztán a hivatali közjegyzőjükön keresztül hittelesíteni képesek (apostille). (Ennek díjtétele 21 EUR.) A munkahelyi igazolást csak a mindenkori munkáltató tud kiállítani.
Ennek a dokumentumnak a követelése a magyar hatóságok szempontjából teljesen érthetetlen mivel külföldi (többes) állampolgárként a tartózkodásom Finnországban alanyi (állampolgári) jogon értendő és nincs munkához kötve! Ha a munkahelyemtől (Helszinki Egyetem) kérnék is igazolást az szintén hitelesítenem kellene természetesen költség ellenében. A dokumentumok tekintetében felmerült költségeket a magyar állam megtéríti a részemre?
Elgondozkodtató tóvábbá az is, hogy a magyar haróságoknak milyen joguk van tájékozódni, tudakozódni azzal kapcsolatban, hogy a másik országban mihez használom a személygépkocsimat mint tulajdonos továbbá ehhez kapcsolódva milyen joguk van tájékozódni, tudakozódni a munkahelyi adataimmal kapcsolatban...
Érdekes hozzáállás! Ha esetemben egy eljáró pénzügyőr vagy rendőr "negatívan" értelmezi a jogosultságomat akkor diplomáciai jogsegély-szolgálathoz folyamodjak? Finn konzuli esetleg nagyköveti támogatás?

StefanAti # 2012.03.22. 07:56

Ti tényleg ezt a több rendszámos több forgalmis dologot találjátok a jó megoldásnak?

1. A rendőr csomó papírt ki fog tölteni az összes adatotokkal mikor leveszi a rendszámot és kb 15 helyen fog szerepelni aláírásotok a papírokon, nehéz lesz később letagadni.
Másrészt a rendőr már a folyamat közben lejelenti a dolgokat a központba vagyis ha csak 1km-mel odébb igazoltatnak újra, akkor már régen tudni fogják, hogy egyszer levették a rendszámot.

2. Mikor másodszor igazoltatnak már egyből kiderül, hogy ez megtörtént egyszer, hiszen benne lesz a rendszerben és ott nem csak rendszámlevétel lesz, hanem csalás, okirathamisítás, visszaélés, stb, stb, stb nem vagyok büntetőjogász, de el tudom képzelni miket fognak tudni ráhúzni a dologra...

3. A 800ezerig terjedő büntetést nem ússzátok meg az elsőnél sem. De ha 2x igazoltatnak, nem a második 800ezer fog legjobban fájni arra készüljetek, mert elég sok másféle büntit vonz majd maga után a csalásotok...

Úgy látom ti azt hiszitek afrikába mentek autózni és majd túljártok a szerencsétlen szamárháton lovagló bantu rendőr eszén. Csak azért szólok, mert nem ez lesz higgyétek el.... És tényleg jót akarok a jóindulat szól belőlem....

Kassad # 2012.03.22. 08:14

Akkor már miért nem bérelnek P-set másodiknak, azt nem veszi le senki. kb 3-4 ezer /nap. De amúgy abban sem akadályozza meg őket senki, hogy Z-set váltsanak ki egy hónapra, ha az elég...

Kassad # 2012.03.22. 08:29

Magyarországra saját üzembentartású külföldi kocsival. Értjük :).

Az lenne a legjobb, ha a törvény 47/18-as pontjában egy tolvonással a belföldi üzembentartó definícióját megváltoztatnák az illetőségnél szokványos 183+napos jellegűre, és nem minősítene mindenkit TÉVESEN magyar illetőségű üzembentartónak, akinek akár csak egy tartózkodási helye is van itthon.

De amíg ez nem történik meg, addig magánszemélyként külföldi rendszámmal vagy KINT VÁRSZ, vagy csak külföldi papírokat adsz (jogsi és személyi, Igen ez működik. Nem, nem kell magyarra fordítani a KET alapján. Nem, nem kell "napos papír" meg semmi más, ha egyszer elolvasnád a törvényt, akkor tudnád, hogy az a céges kocsival járókon segít ), vagy 10.900Ft-ért kérsz Származás ellenőrzési nyilvántartásba vételt.

Ez van, akkor is ha téped a szád. De amint az általad innen egy fórumról szabott Jún.30-i határidővel eltörlik ezt a törvényt (vagy módosítják azt az egy sort, amit írtam), akkor már jöhetsz vígan. Szóljál és várunk szeretettel, Én is és szerintem Ati is. Csak ne írd már le százszor ugyanazt.
Maradok tisztelettel a "Mocsárban".

Kassad # 2012.03.22. 08:31

ejj lemaradt az eleje:

Azt írtam:

Kedves Mocsi összes aliasa (jogibece,shohat akiből én sajnos kimaradtam, fantomas és nandorfehervary),

Mondjátok el légyszi, hogy miért jó nektek, hogy leírjátok ezerszer, ugyanazt?

Az az üzenetetek, hogy ne jöjjön senki... (és innen meg van)

Kassad # 2012.03.22. 08:44

Ildikó770!

Nincs szükség egyszerre munkáltatói igazolásra, és lakcímigazoló lapra. Ha a főnöke magyar, meg lehet írni az igazolást magyar nyelven vagy kétnyelvűre is. És akkor fedezve van a vezetői körülmény.

Ha 21 éve kint él, akkor gondolom a személyije és jogsija is német, innentől kezdve eleve nincs gond.

Kassad # 2012.03.22. 08:47

Mohács

Kiadsz egy finn útlevelet és egy finn jogsit azzal el van intézve.

para # 2012.03.22. 09:43

Sziasztok,

Pár hete tanácsért jöttem ide a fórumra, mert nem igazán voltam tisztában az aktuális törvénykezésekkel. Miután elolvastam és értelmeztem, próbáltam pár kérdezőnek segíteni is.

Szlovák állampolgárként (külhoni magyar), külföldi kocsival járok (nem luxusautó és nem is fiatal kocsi).
Mivel rendelkezem bejelentett magyarországi címmel, így engem is letaglózott, amikor szembesültem az aktuális törvényekkel:(

Mindaddig abban a hitben voltam, hogy:
"A kötelező regisztráció alól mentesülnek a határ menti ingázók (akik a határ egyik oldalán dolgoznak, a másikon laknak, és hetente hazajárnak)" (http://www.euvonal.hu/index.php?…)

A fórum azóta inkább utcai civakodásba torkollott (mert ez már nem vita kategória), mintsem az eredeti célt szolgálja. Személyeskedések, beszólogatások, stb. Sajnos a téma már bőven ki van vesézve, tudjuk a törvényt betűről-betűre és azt is, hogy a rendőrség értelmezésében hogyan van.

Innentől kezdve szerintem inkább az "intézkedések" során tapasztalt dolgokkal lehetne foglalkozni, mint hajtani körbe-körbe ugyanazt.

Kassadnak volt egy igazoltatási tapasztalata. Ennek ellenére, én nem merném biztosra venni, hogy minden rendőr így jár majd el az igazoltatások során.

Ha kiadok egy szlovák személyit (szlovák lakcímmel), szlovák jogsit és a kocsi papírjait, nem lehetek benne biztos hogy nem néz utána a nyilvántartásban, hogy nincs-e bejelentett címem Magyarországon. Márpedig az intézkedés során kötelessége lenne utána néznie! És ha pont egy morcos/szívatós rendőrt fogok ki, akkor már pattintják is lefelé a rendszámomat.

Egy tapasztalatból/mintából nem lehet általánosítani!

Múlt alkalommal, hazafelé a Hungária körúton, az egyik kereszteződést elhagyva, egy villogó rendőr jelent meg mögöttem - gondoltam lekapcsol. Majd ugyanazzal a lendülettel megelőzött és haladt tovább. Később láttam, hogy egy kamiont vett ki a forgalomból az M3-as kivezetőn. Azt megjegyzem, hogy nem divat (magyarországi körökben) rendszámom van.

Kassad # 2012.03.22. 09:50

para

Ha nem adsz magyar papírt, magyar okmányszámmal, akkor nem tudja hogyan leellenőrizni, hogy "mégis" nincs-e magyar címed. Akármennyire szivatós/morcos.

Kassad # 2012.03.22. 09:55

Ha eleve szlovák útlevelet is adsz, akkor meg még oka sincs megpróbálni.

Egyébként, hogy van ez szlovák állampolgár vagy, akkor hogy vagy külföldön élő magyar? Kettős állampolgár vagy? MErt a külhoni magyar az alapesetben tudomásom szerint magyar állampolgár, aki külföldön él (tartós letelepedést jelentett be).

para # 2012.03.22. 09:56

Rendőri intézkedés során ezért elsőként az intézkedő rendőr ellenőrzi, hogy a nem magyar rendszámmal rendelkező jármű vezetőjének – állampolgárságára való tekintet nélkül – van-e magyarországi lakóhelye. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát).

Forrás: http://www.police.hu/…0213_01.html

Ezért mondom, hogy nem lehet általánosítani egy esetből...

Kassad # 2012.03.22. 10:01

Akkor játszuk el!

Tehát átadsz szlovák papírokat, amiben ott a neved ékezetek nélkül :)

Ennyit tud rólad.

Hogyan ellenőrzi le?

WRC555 # 2012.03.22. 10:07

Nézd, a szlováknál még el tudom képzelni, hogy utánanéz, ha olyanja van (na itt a bökkenö, mikor van olyanja?) bár az útlevél egyértelmüen bizonyitja hogy szlovák állampolgár vagy (mivel Szlovákiában a 2010-es Fico-féle törvény óta ugye nincs kettös állampolgárság) tehát csak az indulatán múlik, hogy megnézi-e a Neved illetve a születési dátumod (ez benne van az útlevélben is) alapján, hogy van-e esetleg egy suttyomban eldugott magyar lakcimkártyád. egyébként ha nem magyaros a neved, tehát pl. Laci helyett eleve Ladislav van irva az okmányban, vagy Béla helyett Vojtek, én meg sem szólalnék magyarul. Pláne ha nem komárnoi vagy érsekújvári a rendszámod... szégyen nem szégyen, egyszer megállitottak este Bánrévénél vagy egy jó éve a vámosok este, meg sem szólaltam magyarul, gondolkodott, aztán nem is szólt, nem érdekelte a dolog. Hagyják már az embert békén, van elég csempészkamion, foglalkozzanak azokkal.

Honda Civic # 2012.03.22. 10:07

para

Szeretnék Tőled kérdezni valamit privátban.
Megtehetem?

Mohács # 2012.03.22. 10:11

Igen én is arra gondoltam, hogy csak a finn útlevelet és jogosítványt adom nekik csak a probléma abban van, hogy a magyar jog elismeri a többes állampolgárságot viszont ha az illetőnek magyar állampolgársága is van akkor azt magyar állampolgárnak tekinti. Azaz esetemben is él a törvény! Ha a finn útlevelet jobban megnézi és látja, hogy nevem alapján származásom magyar adatbázisukból előhívhatja azt az adatot, hogy magyar állampolgár is vagyok. A többi az eljárótól függ már...
Egyébként mivel nem szeretnék meglepetést ezért felhívtam a Helszinki Magyar Nagykövetséget és egy magas rangú diplomatával tárgyaltam az ügy tekintetében. (Beosztását, nevét nem áll módomban kiadni.) Megdöbbenéssel fogadta a "helyzetet" és megígérte, hogy utánajár a jogi háttérnek.
Ami engem zavar az a hozott törvény minősége, pontatlansága továbbá az, hogy az igazolásokhoz elvárt anyagok (dokumentumok) mögötti adatok messze túllépik a magyar állam hatáskörét! (Azért a procedúra és az anyagi vonatkozás sem mellékes.)

Fantomas1 # 2012.03.22. 10:11

Egyrészt ha a rendszámlevételnél megtagadom az aláírásokat, akkor nemtudom mi fog történni, de valószínűleg meg fogom tagadni, hogy bármit is aláírjak.

Másrészt, mivel alapesetben ugye az autót visszahozni a saját lábán nem lehetne rendszám és forgalmi hiányában és tényleg úgy néz ki, hogy csalást is rámvernének egy következő igazoltatás után, akkor pedig tréler a legközelebbi úniós határig, ott pótrendszám fel és irány a célország.

Ez végső esetben megoldás és mégcsak nem is törvénytelen, hiszen haza földön már nem hajtom a gépet.

Kassad # 2012.03.22. 10:15

És mennyire könnyed és egyszerű is :)

Helyette Z-s,P-s rendszám és senki nem baszogat, senki nem trélerez.

Fantomas1 # 2012.03.22. 10:18

"Akkor játszuk el!

Tehát átadsz szlovák papírokat, amiben ott a neved ékezetek nélkül :)

Ennyit tud rólad.

Hogyan ellenőrzi le?"

Név és születési adatok alapján. Ha gyakori neved van, akkor kicsit tovább tarthat.

para,

Pontosan így van, ahogy írod, így szól a törvényszöveg, úgyhogy a mai 'jótanácsok' - pl. ami Mohánynak szól, hogy kiad egy finn útlevelet és jogsit és kész - nemsokat ér.

Kassad # 2012.03.22. 10:32

Még egyszer, a gyakorlati tapasztalat szerint ez rendben van (nem csak az enyém szerint, csak az enyém itt a legfrissebb). Mindazonáltal no problem a hasztalan mai tanácsaim között van a származás ellenőrzési nyilvántartásba vétel is (,mint említettem 10.900 Ft).

Vagy aki ilyen Mocsi és mindenképp vitatkozni akar az út szélén próbálja be nyugodtan, hogy ő nem üzemben tartó. Ugyanis a forgalmi engedélyből a rendőr az EU-s szamárvezetője alapján annyit tud megállapítani, hogy ki a forgalmi engedély "jogosultja" (C.1.). Ami nem üzembentartó feltétlenül. Így ha te azt mondod tulajdonos vagy, akkor kb semmit nem tehet ott a helyszínen. Így az üzembentartó személye nem megállapítható. Többre mehet így, mintha kioktatja a rendőrt a törvény EU ellenes mivoltáról...

Fantomas1 # 2012.03.22. 10:35

P vagy Z-s rendszám?

Mondjuk 3-4 ezer/nap sáp,(gondolom akkor már inkább 4 :-) ) csak mert otthon akarok közlekedni az autómmal, lehet kicsit durva.

A Z-s nemtudom mennyibe kerül, ha tudja valaki, akkor írja meg.

A probléma, hogy ha még úgy döntenék, hogy megfitem a rendszámbérléssel a sápot, akkor sem biztos, hogy eljutok odáig, ahol elintézhetem.

A tréler akkor kell a határig, ha már leszedték a rendszámaim.

Persze ha valaki messze lakik a határtól, akkor jó lehet a P rendszám 1 napra.(Nem kell tréler). A P-vel kimegy a határig, aztán a pótrendszámokkal utazik vissza.

Kassad # 2012.03.22. 10:38

A Z az 1 hónapra váltható és nagyságrendileg 20-ra emlékszem a havi biztosítással együtt.

P-st láttam valahol 2,5-ért is anno amikor nézegettem, de aktuális infóm nincs, mert jelenleg nem érint.

StefanAti # 2012.03.22. 10:41

Fantomas1

"Egyrészt ha a rendszámlevételnél megtagadom az aláírásokat, akkor nemtudom mi fog történni, de valószínűleg meg fogom tagadni, hogy bármit is aláírjak."

Akkor automatikus feljelentés. Ahhoz lesz elég papírod náluk, hogy megtegyék. A jogcímeket lehetne sorolni....

"tréler a legközelebbi úniós határig"

800e, feljelentés, tréler, nyüg, gond, többórás ügyintézés és még nem is tudsz tovább haladni stb..... Még mindig nem érzed úgy, hogy jobban megéri pl megcsinálni egy munkaszerződés fordíttatást vagy valamit ami megfelel a követelményeknek???

Továbbra is azt érzem, hogy nem nem tudtok hanem nem is akartok megfelelni. Az a lényeg hogy balhézhass mindegy milyen költségbe kerül, mint megfelelni a jogszerű használatnak és nyugodtan továbbautózni amerre akarsz.... De ahogyan Honda Civic már elmondta, ha kiszabták a büntetést, akkor azt utólag nem törlik el...