Külföldi rendszám-magyar vezető


Honda Civic # 2012.03.20. 18:08

A 02.24-én leírt történetemmel kapcsolatos közigazgatási eljárás befejeződött. A büntetés 200.000,-Ft. Lehet belőle tanulni szerintem. Tény és való idióta törvényekkel rendelkező országban élünk sajnos. Az ember a semmiért kap ekkora büntetést, ez felháborító.

Marischka, ha érdekel olvasd el, ott mindent leírtam szerintem tanulságos lesz Nektek is.

StefanAti # 2012.03.20. 18:16

Fantomas
Ha igy veszel autot Angliaban az szerintem csak a szabalyok kijatszasa! Biztositast tudsz ra kotni, mert ugye neked nincs lakcimed hozza?

Masik h mindenki koteles az autojat a lakcime szerinti orszagban regisztralni talan 1 honapon belul! Es Angliaban ha igazoltatnak hogy igazolod h miert van azon a cimen regisztralva az auto ha semmi kozod az adott cimhez?

Tehat szerintem ez tobb sebbol verzik, de lehet nincs igazam!

Fantomas1 # 2012.03.20. 18:28

StefanAti,

Nincs igazad. Biztosítást simán tudsz kötni ugyanarra a címre, ahová a forgalmi kiküldését is kérted. A legtöbb biztosító biztosítása 3 hónapig érvényes az UK kívűl is egy évben.
De ha nem akarsz itt élni, akkor nyilván 3 hónapon belül regisztrálni fogod az autót abban az országban, ahová viszed.
Ha igazoltatnak? Itt nincs lakcímbejentő, a rendőrt sem és senkit sem érdekel, hogy milyen cím van beírva a regisztrációs (forgalmi) lapba.

Marischka,

Röviden, ha van magyarországi bejelentett címetek, akkor nem jöhettek vele haza, csak feltételekkel, de ha (mostmár jó sokat) visszaolvasol, akkor láthatod, hogy melyek ezek.

Fantomas1 # 2012.03.20. 18:35

Honda Civic,

Elképesztő, őszinte részvétem.

Azért meggondolnám a fiad helyében, hogy befizessem-e. Méltányossági kérelem, meg hasonló nemtudom, hogy segítene-e.
Gondolom aztmondják, külföldön melózik a magyar, csak hadd fizessen.

Felháborító!

Honda Civic # 2012.03.20. 19:09

Fantomas1

Köszi... Nincs helye semmi méltányossági és egyéb dolognak. Benne van a határozatban.
De azt hiszem egy panaszlevelet megér az ombudsmannak. Ráadásul nem ért vissza időben miattuk, azóta nincs melója ezt ki téríti meg vajon?

Fantomas1 # 2012.03.20. 19:18

Panaszlevelet mindenképpen ki ne hagyd,(pontosabban a fiadnak kell ezt megtenni) de szerintem az Európai Ombudsmannak is kellene küldeni egy levelet, és valamelyik ellenzéki párt(inkább pártok) valamelyik vagy több Európa parlamenti képviselőjének is.
Pontos leírással és dokumentumokkal.

Fantomas1 # 2012.03.20. 19:31

Ha máshol, Facebookon, vagy bárhol írtok kommentet, linkeljétek ezt az oldalt, az elsőt, így:

http://www.jogiforum.hu/…/34/2057.0.0?…

A google és a mozilla keresője is a "külföldi rendszám"-ra máris első helyen hozza a kis topikunkat. Talán lesznek - és remélem minél többen - akiknek segítenek az itt leírtak!

zolltomi # 2012.03.20. 19:43

Lehet angliában üzembentartó bárki úgy, hogy nincs ott lakcíme. Rengeteg angol forgalmival találkoztam, és ott az a szokás, hogy a vevő beirja magát üzembentarónak akár magyar címmel és már szabályosan közlekedhet is vele. Tulajdonosnak viszont nem fogják bejegyezni, mivel nincs bejelentett lakcímed így nem is küldik meg az új forgalmit a neveddel, tehát a saját nevére kiállított forgalmit nem fog tudni felmutatni, de nem is kell. Így van? Csak gondolom.

Sinclair # 2012.03.20. 19:54

,de tud saját névvel ellátott forgalmit felmutatni és nem mint üzembe tartó mutatkozik a forgalmiban hanem mint tulajdonos !
Magyar címre nem töltik ki !
Csak arra ahová postázzák !

Véleményem # 2012.03.20. 20:05

Nándorfehérváry

Régen más volt a törvény akkor azért nem "csesztettek" azzal a rendszámmal.

Marischka

Ha nem feleltek meg a jogszabálynak akkor, igen, tényleg le vehetik a rendszámot.

Fantomas1 # 2012.03.20. 20:06

zolltomi,

Nemtudok ilyenről, hogy üzembentartó meg tulajdonos különválna. Én sohasem csináltam ilyet, pedig már jónáhány autót vettem. Vettem olyannak is, aki még sohasem volt Angliában előtte és 3 napig volt itt. A régi forgalmi egy darabja nála, mint vevőnél marad, amivel máris utazhat haza és az 2 hónapig érvényes egész európában. Majd kb. 2 hét mulva megjön az itteni hatóságtól hozzám mondjuk a nevedre írt forgalmi, amit elküldök Neked postán, vagy elviszem személyesen.

Tehát tulajdonos leszel, de egy címet be kell írni a vételkor, mert valahová ki kell küldje a DVLA a nevedre kiállított forgalmit, tulajdonosi lapot.

Ha ezután Te vagy én(a megbízásodból) visszaküldjük a neveden lévő forgalmi egy részét, hogy az autó végleg távozott az UK-ból, akkor adót sem kell fizetned rá. Otthon viszont az okmányiroda már nem kér adásvételit meg ilyesmit, mert már a neveden van az autó és sokkal kevesebb pénzbe is kerül számodra az otthoni okmányok és rendszám megszerzése.

Ilyen tulajdonos és üzembentartó szétválasztása a céges autóknál lehetséges, hogy van, de azoknál nem vagyok képben.

Látom a linket az előbb nem írta ki teljesen, így a címsorból kimásolt teljes linket írjátok be az egyéb fórumhsz-ekbe. Megpróbálom code taggal, hátha úgy kiírja itt is a teljes linket.

[code]http://www.jogiforum.hu/forum/34/2057.0.0[/code]

WRC555 # 2012.03.20. 20:54

Nekem régebben is volt külföldi rendszámos autóm, még 2007-ben angol meg szlovák is. Az angol az én nevemen volt, kinti címmel a V5A-ban (forgalmi) amit a DVLA állított ki Swansea-ban és küldött meg egy bő hét alatt a címre. Biztosítást én itthon kötöttem rá, volt biztosító, ami vállalta, és nem volt drága, sőt, amikor eladtam az autót akkor a srác is magyar biztosítónál kötötte és a bónuszát is ráírták. engem egyszer állított meg a rendőr a jobbkormányossal egy autópálya ellenőrzésen, odaadtam az útlevelet, a forgalmit el sem kérte....tetszett neki az autó, ritka darab volt.
A szlovák autó az állami volt, illetve aztán már nem, de a határon megnézték mindig, a másikat meg amikor már nem volt határ, mindig jártam vele, napi használatban volt az autó, inkább csodálkoztak, mint kekeckedtek, de az akkor volt.

zolltomi # 2012.03.20. 21:32

De a DVLA csak akkor küldi meg neked az új forgalmit, ha van angliában bejelentett lakcímed. Vagy nem?

Fantomas1 # 2012.03.20. 21:46

zolltomi,

Azt kellene megérteni, hogy itt olyan nincs, hogy "bejelentett lakcím". Nem kell bejelenteni, nem kell igazolni sehol sem.

Nyílván egy létező cím kell, ahol valaki várja majd a DVLA levelét(amely tartalmazza a nevedre kiállított forgalmit) és odaadja majd neked, más jelentősége a címnek nincs. Nyilván ugyanoda fogják postázni majd az adópapírját is az autónak, de ha kiviszed az országból, akkor már nem postáznak semmit sem, de az autó a neveden van, a forgalmija érvényes és más országok hatóságai elfogadják, amikor ott akarod lepapírozni az angol rendszámos autód.

Fantomas1 # 2012.03.20. 21:56

zolltomi,

Mégegyszer step by step.

Kijössz hozzám, mert kinéztél egy angol autót. Elmegyünk a tulajhoz, megnézed, megegyezel vele.
Kifizeted, majd a forgalmijában van egy kitéphető rész, amit kitöltesz a nevedre és az én címemre mondjuk.

Semmilyen igazolvány nem kell, senkit sem érdekel, hogy Te tényleg ott laksz -e és mennyi ideig fogsz ott tartózkodni. Mivel ma az a lakhelyed, mert én vendégül látlak, így azt a címet írod be.

Ezt a cetlit kitépitek a dokumentumból és az máris érvényes a nevedre 60 napig.

A dokumentáció egy másik részét is ki kell tölteni a neveddel és a címemmel(mert mi megbeszéltük, hogy én várom majd a leveled és odaadom neked).

Ez a tulaj kötelessége, hogy postázza a DVLA-nak. Ezután másfél-két hét és megjön a címemre a nevedre írt forgalmi.

Ha még itt vagy, akkor viszed, ha nem, akkor elküldöm. A vételkor kapott cetlit(ideiglenes igazolást a tulajdonjogról) ekkor kidobod és kész. Ezzel megvan a végleges tulajdoni lapod az ótóról. :-)

Fantomas1 # 2012.03.20. 21:59

Javítás:

"mert mi megbeszéltük, hogy én várom majd a leveled és odaadom neked)." helyett

..mert mi megbeszéltük, hogy én várom majd a levelet (A DVLA levelét, mely tartalmazza a végleges, nevedre írt forgalmiját az autónak) és odaadom neked).

Fantomas1 # 2012.03.20. 22:18

zolltomi,

De mondok mást is. Két lakókocsim van, egy otthon, egy pedig itt. És két utánfutóm, egy otthon egy pedig itt. Amikor vásárolsz utánfutót vagy lakókocsit, nincs semmilyen forgalmija, meg ilyesmi. Olyan, mintha vettél volna egy szekrénysort kb.

Nem kell rá fizetni adót, nem kell biztosítás rá, mert a vontató jármű biztosítása érvényes arra is.
Nem kell műszakiztatni, nincs rendszáma sem. Az autódhoz csináltatsz egy autósboltban például egy 3.rendszámot és ráteszed az utánfutóra, vagy/és lakókocsira, amit éppen vontatni akarsz. Ha nem akarsz annyit rendszámot szerelni, akkor még csináltatsz annyit, hogy mindegyik vontatmányra jusson.

Szóval aki ilyen szabályok közt 'szocializálódik', annak már nehéz elfogadni az egyre durvábbá váló "magyar ugart". :-) (Ady után szabadon).

Honda Civic # 2012.03.20. 22:24

Shohat78

Igen felháborító, mert tulajdonképpen nem követett el semmit. Vagyis elkövetett valamit mégpedig, hogy haza jött ebbe a nem normális országba. Ezek után többet nem teszi. És a legnagyobb vicc az egészben, hogy az autó nem ér annyit, mint a büntetés.
Mindenesetre panasszal élünk az Ombudsmannál,amit javaslok mindenkinek, akinek hasonló esete van. Hátha egyszer csak történik valami és módosítják ezt a nem normális törvényt. Bár sajnos én nem nagyon hiszek ebben...

Véleményem # 2012.03.20. 22:43

Az a szomorú hogy törvény módosítás után nem fognak pénzt vissza adni amit már egyszer kiszabtak és az ember meg befizette. Egy hosszú peren keresztül vissza kaphatja talán a pénzt az ember, de az egésznek a költsége több lesz mint a bírság.

Valaki írta hogy pesten minden 10. autó rendőrautó és hogy ez kicsit felháborító... talán Shohat78 te írtad ezt.
A helyzet az hogy még ez is kevés, mert ebben az országban mindenki lop, csal, hazudik... Szomorú nagyon, de a kormány kényszeríti rá az embereket erre. Te ezt nem látod, nem érzed mert nyugati vagy, ahol minden szép és jó...

A törvény amit vitattok néhány csalóra nagyon jól lesújt ti ezt nem látjátok!

Sajnálatos a helyzetetek. Egy kis ésszel és makacsságot félre téve, nektek se lenne problémátok Shohat78 és csapata...

Honda Civic # 2012.03.20. 22:45

A törvényt be kell tartani, ezzel mindenki tisztában van. A betartható törvényt.De, ha pl. valaki kint él és mondjuk épp elveszti a munkáját, mert ugye ott sem "kolbászból van.." akkor addig ne jöjjön haza a kocsijával bármi történik, mert nincs éppen munkaszerződése? Lehet ezt ragozni, de ez a törvény idióta akárhonnan nézzük. És, hogy utólagos igazolásnak helye nincs, ez meg a másik. Mi vittük az összes papírt fél óra múlva a rendőrségre, de elhajtottak vele. És akartam nyilatkozatot tenni az eljárás közben, de akkor is elhajtottak mondván nem jelent semmit. Az embert meg sem hallgatják, hogy megvédje magát, hogy semmiféle adót nem akart csalni csak épp nem volt a zsebében az "egész élete".
És 200eFt-ot befizetni 15 napon belül, az sem egyszerű mindenkinek...Ennek a törvénynek csak ennyi a lényege, semmi más. És örüljünk mert, ha nem természetes személy követte volna el 400e lenne.

Véleményem # 2012.03.20. 22:51

Honda Civic

Szomorú hogy így jártatok.
A 200eFt. a legalja ennek a bírságnak amit kitudnak szabni, a felső határ a csillagos ég...
Azért nem hallgattak meg mert az eljárás során csak akkor hallgatnak meg ha a szabálysértési előadó behív, tisztázni dolgokat. Itt nem történt meg, mert a hatóság egyértelműnek látta a helyzetet...

Honda Civic # 2012.03.20. 22:58

Tájékozódni és nem vitatkozni jöttem ide pár hete. De csak magam körül látom azt a pár új több 10 milliós autót, olyan szép szlovák rendszámmal...Tudom, hogy az illetőknek saját cégük van kint, rájuk sosem fog lesújtani ez a törvény, mert tuti papírjuk van. És ez a baj, hogy nem azokat sújtja, akik miatt keletkezett.

patek # 2012.03.20. 23:08

Sziasztok,

10 eve nemetorszagban elunk, es most husvet elott termeszetesen tobb embert foglalkoztat, hogyan mehetunk a nemet rendszamu autonkkal haza.
Egyik baratom ezt a levelet kapta az itteni magyar konzultol:

"Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton értesítem Önt, hogy az ORFK tájékoztatása szerint,

  • ha külföldi rendszámú autóval utazik Magyarországra,

és

  • ha Ön mint a jármû üzembentartója rendelkezik állandó magyarországi lakóhellyel,

akkor Ön csak abban az esetben nem követ el jogsértést, ha a jármû forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál már kezdeményezte, vagy a jármûvet már korábban származás ellenõrzési nyilvántartásba vették.

Tehát hiába van Önnek mint állandó magyarországi lakcímmel rendelkezõ jármûvezetõnek Apostille-hitelesítéssel ellátott, hitelesen magyarra fordított lakcímigazolása, vagy hitelesen magyarra fordított munkáltatói igazolása, ezzel csak mint jármûvezetõ nem követel el jogsértést. Azonban ha Ön a jármû üzembentartója is egyúttal, és a jármû forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál még nem kezdeményezte, vagy a jármûvet még nem vették származás ellenõrzési nyilvántartásba, jogsértést követ el.

A könnyebb érthetõség kedvéért csatolva küldöm a folyamatábrát, mely alapján világossá válik, miként jár el rendõr a külföldi rendszámú jármû vezetõjének igazoltatásakor.

Ha további kérdése lenne, kérem, keressen az alábbi mobiltelefonszámon!

Tisztelettel:

Müncheni Fõkonzulátus"

patek # 2012.03.20. 23:15

Sziasztok,

meg egy kerdesem lenne:

2003-ban bejelentettem ideiglenesen külföldön tartozkodasomat, amirol kaptam egy igazolast. Amikor 2009-ben lejart a szemelyi igazolvanyom, akkor az uj lakcimkartyamra rakerult az eredeti magyarorszagi cimem.
Most ram mi vonatkozik?
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

StefanAti # 2012.03.20. 23:16

Shohat78

"Képzeld el, hogy egy európai polgárnak AKÁRHÁNY címe lehet, AKÁRHÁNY országban lakhat (ezt hívják mozgásszabadságnak), AKÁRHÁNY országban vehet házat, autót, amit csak akar."

Szerintem neked a személyemmel van bajod és el sem olvasod miről beszélek. A téma NEM az volt, hogy lehet e lakcímed bárhol, hanem hogy ha NINCS valahol lakcímed, akkor a nevedre irathatod e az autót.... Kérlek olvasd el amiket írok és próbáld fel is fogni. Érdekes módon a többieknek sikerül....