Külföldi rendszám-magyar vezető


Kassad # 2012.04.04. 14:08

"Újra lehet külföldi rendszámot használni"

Az ember elolvassa a címet és egy kicsit másra számít, mint amit a cikkben kap :)

De ettől még az irányvonal örömmel tölt el, csak értelmesen vigyék is végig, és ne csak a regisztráció folyamata rövidüljön és egyszerűsödjön, hanem ingyen is legyen :)

RichJerk # 2012.04.04. 13:21
Kassad # 2012.03.30. 13:00

+9sor

Kassad # 2012.03.30. 10:59

Na csak visszatért az originál Mocsi45 stílus, 27 sor fröcsögés arról, hogy aki itthon maradt szar. Ja és nem utolsó sorban egy szó erejéig sem kapcsolódik a fórum témájához.

Kassad # 2012.03.30. 05:53

"Olyan jó olvasni amikor valaki leírja, hogy mi NEM jó, mi NEM működik. És fenyeget, hogy irgumburgum lesz. Olyan jó ilyen embereket olvasni. Gondolom élvezi, amikor leírja."

Más is elmosolyodott, hogy ezt senkinemtudjamilyepapírtfogadnakel- mindendokumetnumrólfordításkell-mindenkihagyjakintazautójátésjöjjönbusszal-Nándy maga írta?

Fantomas1 # 2012.03.29. 22:37

Nándorfehérváry,

Plagibátyánk bukott ma rendesen. Lekapcsolták a Facebook oldalát is, mert elszabadultak az indulatok:

http://www.hir24.hu/…facebookrol/

Hátha, hátha történik otthon valami...csak látnám már, hogy elindul a dominó és talán érinti a mi ügyünket is előbb utóbb.

Úgy látom töröltek pár hsz-ed. Délután felnéztem és mintha több lett volna. :S

Véleményem # 2012.03.29. 21:11

Peti0711

Nálad láttam egy írást azt javítanám:
A rendőrség nem ad lakcímigazoló kártyát. Semmi ilyet nem állít ki, ez az okmányiroda feladata. Jobb esetben a területileg illetékes okmányiroda készíti el.

Továbbá láttam másoknál, hogy többször előjön a forgalmi engedély is. Még januárban amikor bejött a törvény akkor mondták nekem hogy az nem minősül közokiratnak, ebben a törvényben viszont semmilyen szerepe sincs, mármint nem lehet vele igazolni a vezetői feltételeket, ha le van fordítva ha nincs. Ezen esetleg az üzembentartót lehet megállapítani, de őt sem mentesíti a forgalmi engedély semmilyen nyelvű fordítása, meg akármilyen pecsét.

mrdr # 2012.03.29. 18:10

Fantomas.
en meg nem megyek magyarorszagra csak nyaron, de szeretnek addigra tisztan latni mindent. amugy meg az elmult 8 evben egy joparszor voltunk kocsival

mrdr # 2012.03.29. 18:03

Fantomas.
en meg nem megyek magyarorszagra csak nyaron, de szeretnek addigra tisztan latni mindent. amugy meg az elmult 8 evben egy joparszor voltunk kocsival

Kassad # 2012.03.29. 17:22

Ezt se írd le százszor, simán csak tereld jogi útra és kész.

Kassad # 2012.03.29. 14:32

Nándorfehérváry

Hány embernek kell még megkérnie, hogy hagyd ezt abba?

Honda Civic # 2012.03.29. 13:15

Kassad,

Köszi sokat tanultam, az új törvény óta nem igazoltattak még. A régi bérleti szerződéssel is csak egyszer, igazán nem tudták akkor miről van szó és nem is foglalkoztak vele.
Igen, egyszerűbb lenne az élet, ha valahogy átíratnák.

Kassad # 2012.03.29. 13:03

Honda

Semmi köze a magyar rendőrnek hozzá. Csak sajnos komplikálja picit az életed.

Mohács # 2012.03.29. 12:57

Peti0711

Szia!

Felhívtam a helyi Maistraatti-t és azt mondták, hogy finn állampolgárság hiányában is ki tudják állítani az igazolást de lehet, hogy akkor más a díjtétele.

Nekem állampolgárként 5 EUR7db -mivel a feleségem részére is kértünk- valamint a közjegyzői Apostille hitelesítés 11 EUR.

Érdeklődj helyben a díj végett.

Ha angol nyelven kéred akkor az alábbi dokumentumot kérd (kapod):

Extract from the population information system in Finland.

Honda Civic # 2012.03.29. 12:20

Kassad,

Minden papírom kétnyelvű.
Köszi a felvilágosítást így nyugodtabban járok ezután.
Mutathatom a munkáltatóimat, meg az adásvételit. Hogy miért nincs átírva hónapok óta, tartozhat a magyar rendőrre v. csak kint büntethetnek érte? Nekem valójában ennyi a problémám, a többi sztem rendben van.

Kassad # 2012.03.29. 11:07

Ez elkerülte a figyelmem: "Van adásvételim is a két cég között."

Ha ez kétnyelvű (vagy magyar :)), akkor minden ok. De ha nem, akkor sem a 800-as rendzsámleszedős bünti elé nézel, hanem ugyanaz elé, mint amikor valaki magyar cégesautót vezet meghatalmazás nélkül...

Kassad # 2012.03.29. 11:02

A munkáltatói igazolásnak semmi köze nem kell, hogy legyen az üzembentartó cégnek. Az azt igazolja, hogy kijársz, így magyar illetőséged ellenére jogosult vagy külföldi rendszámost vezetni.

Azonban, mint ahogy ha egy magyar rendszámos magyar cégautót vezetnél is, a forgalmiban szereplő cégtől kell legyen valami dokumentumod, hogy milyen jogcímen vezeted az autót (meghatalmazás, bérleti szerződés, akármi). Ez még egyszer mondom nem külföldi rsz specifikus, magyar cégesautónál is kérik. Ilyet kell tudnod prezentálni.

Honda Civic # 2012.03.29. 10:46

Kassad,

Igen a forgalmi a régi(eladó) cég nevén, én az újnál dolgozom. Az új(vevő)cégtől van kétnyelvű munkaszerződés, megbízás, hogy használhatom az autót a munkámhoz Mo-on kívül az EU-ban. A gondom csak, hogy nincs átíratva a kocsi, így a papírok más cégtől vannak, mint ami a forgalmiban van. Van adásvételim is a két cég között. Nincs magyar székhelye egyiknek sem.
Rendőr mit szól, hogy nem egyeznek a dolgok a forgalmiban, a munkáltatómmal? Ezért megbüntethet szerinted? A biztosítást is megkötötte a munkáltatóm a cége nevére, miután megírták az adásvételit.

Kassad # 2012.03.29. 10:42

"Sehol másutt nem kell igazolni, hogy hol élsz. "

Csak ahol magas regadó van. Pl osztrákok, dánok, de ők biztos nem EU.

Kassad # 2012.03.29. 10:28

Ja egyébként Nándorfehérváry, akartam mondani, hogy köszi, hogy azért így reggel hagytál egy egész órát értelmesen beszélgetni minket és problémát megoldani, mielőtt rázendítettél a szokásos medvés baromságodra. Ebben a formában ez így már korrekt, hogy nem minden egyes hozzászólás után szakítod meg a társalgást. Köszönjük szépen, így már tudunk haladni.

Nem írtad meg végül, hogy faterék hogy haladnak a törvény eltörlésével. És ha már ott vagy nem kérnéd meg őket, hogy töröljék el a KET-et is, hogy kínai meg arab okiratok is jók legyenek mostantól?

Kassad # 2012.03.29. 10:19

Honda,

Picit nehéz követni, de megpróbálom :)

Tehát a régi cég nevén van a forgalmi (nincs magyar székhelyük), de te az újnak dolgozol (szintén nincs magyar székhelyük), és neked az újjal van munkaszerződésed, a régitől meg megbízásod, hogy vezetheted?

Ha ez igaz, akkor neked csak arról kell meggyőződni, hogy az igazoló dokumentumaid magyarul vannak, és használhatod magyar üzembehelyezés nélkül...

Kassad # 2012.03.29. 10:15

Ja és egyébként a fordítás meglétét sem ez a törvény követeli meg, hanem az "A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 52. § (2), (3) bekezdése". Magyarán nem külföldi rendszám specifikus az, hogy "A nem magyar nyelven kiállított irat - ha az ügyfajtára vonatkozó jogszabály másként nem rendelkezik - csak hiteles magyar fordítással ellátva fogadható el", hanem tetszőleges más kérdésnél is így van, tehát ha pl az adóhatóság kezdi el vizsgálni, hogy adózás szempontjából hol a szokásos tartózkodási helyed, akkor is ugyanez van.

Kassad # 2012.03.29. 10:09

Tárgyi tévedés alert: "Ezt alátámasztandó, a jelenlegi törvény az összes dokumentumot, amit be kell nekik mutatni, hiteles magyar fordításban kéri, anélkül nem érvényes"

Ez baromság, megbeszéltük, hogy sem a forgalmit, sem a kártya vagy klasszikus formátumú hatósági igazolványokat nem kell fordíttatni. Egyéb köz és magánokiratoknál kell a fordítás. (Tehát pl munkáltatói igazolásnál vagy okmányirodai, városházi, adóhatósági lakcímigazoló lapnál)

Mohács # 2012.03.29. 09:57

Igazsság van abban, hogy kár kockáztatni és megoldás lehet ha pl. a határnál hagyná az ember az autóját de ezt nem tudom elfogadni! Erre nem vagyok hajlandó és fel lehet fogni "aktív" ellenállásként is. Ha ennyire eldurvúlna a helyzet többes állampolgárként diplomáciai segítséget kérnék telefonon, hogy aztán még nagyobb ügy kerekedjen az egészből. Mellesleg megjegyzem nagyon kényelmetlen helyzet lenne ha az eljárónak pl. a konzullal kellene vitatkoznia.

Ha nem állítanak meg akkor meg az illetékes Okmányirodában rendezem a dolgokat: de semmi esetre sem a személyazonosítót leadva hanem ideiglenes külföldi lakcím megadásával.

Az is elgondolkoztató amit már írtam, hogy Magyarországon "rejtegetni" kényszerülne a magyar dokumentumait hozzám hasonló polgár... Szerintem ha már létezik többes állampolgárság, akkor az lenne etikailag is a normális ha Magyarországon a magyar, Finnországban a finn dokumentumaimmal élnék. Ez északon működik, lehet hogy értenek valamihez amihez a magyar jogalkotók nem?

Peti0711 # 2012.03.29. 09:25

Komolyra fordítva a szót, és hogy a témánál maradjak, azért regisztráltam, hogy bekapcsolódhassak StefanAti és Kassad vs. Nándorfehérváry-Shohat-jogibece-Mocsi45 beszélgetésébe.
Gyerekek, komolyan mondom, vinnyogva röhögök azon, amit itt nyomattok. Elképzelem, ahogy megállítják a DB9-est vezető medvét, aki csak brummog, mikor csavarhúzóval a kezében oda térdel az Aston Martin elé Kovács XIII. János posztoló rendőr, és elkezdi feszegetni a rendszámtáblát. Ekkor a vezető (medve) hívja Budapesten a miniszterelnök főnökét vagy a bécsi ENSZ nagykövetséget, erre a közeg szalutál, napszaknak megfelelően elköszön, és minden megoldódik.

Kérlek titeket, csak így tovább!

Peace :)