Külföldi rendszám-magyar vezető


Peti0711 # 2012.03.29. 09:04

Mohács

Hello!

Abban bízok, hogy a rendőrségen vagy akárhol tudnak adni egy olyan kártyát, amin szerepel a lakcímem, mert úgy tudom, az közokirat, és nem kell fordíttatni, hitelesíttetni, meg ilyenek.
Amúgy ettől függetlenül nem vagyok benne biztos, hogy autóval megyünk, nem igazán van kedvem 2 napot haza és ugyanennyit vissza vezetni. Pedig jó lenne, ha nem csak egy bőröndnyi, 23kg cuccal jöhetnénk, de ez már nem ide tartozik.

Köszi a tanácsot, érdeklődni fogok a Maistrattiban és a rendőrségen is.

Mohács # 2012.03.29. 08:08

Peti0711

Szia!

Hasonló a helyzetünk. Én magyar és finn állampolgár vagyok természetesen finn forgalmi rendszámú autó adott esetemben is. Eddig én sem kaptam 100 %-ban megnyugtató választ. Telefonáltam a Nagykövetségre Kuusisaariba ahol nagy fejtörést okoztam az illetékeseknek, így maradtak a fórum tanácsai illetve a saját belátásom.
Èn a Maistrattin (természetesen az az illetékes ahol laksz) keresztül kértem egy lakcímigazolást amit aztán a közjegyzőjükön keresztül Apostille kiküldtek a részemre. Angolul kértem, hogy Magyarországon is el tudják olvasni. Ezt szerintem abban az esetben is kérheted ha nem vagy finn állampolgár. Ha mégsincs rá mód úgy kérdezz alternatívát illetőleg a väestörekisterikeskus-tól (Puh. 09 229 161).

Remélem sikerrel jársz!

Honda Civic # 2012.03.29. 07:55

Kassad,

Igen magyar lakcímem van. Ezt az autót én használtam eddig is, régebben bérelt autó volt. Aztán megvette egy másik kinti cég, hogy tudjam a munkámhoz használni. Szeretném, majd a sajátomnak csak kicsit cifra a történet. Az új tulaj nem íratta eddig át, mert a régi nem jelentette ki a kinti rendőrségen. És addig nem is tudom megvenni tőle, míg ez el nem intéződik. Így járni sem túl biztonságos vele, hiába van a céggel szerződésem, megbízásom a vezetésre.

Peti0711 # 2012.03.29. 07:32

Sziasztok!

Hosszú ideje olvasom már ezt a fórumot, meg minden mást a külföldi rendszámmal kapcsolatban, de ahogy látom, az igazi megoldás még messze van.

Finnországból mennék haza nyáron saját -természetesen finn rendszámú- autómmal. Itt élek és dolgozok már jónéhány éve, szóval a külföldi rendszámú autó vezetésének jogosultságát valahogy csak igazolni tudom. Ahogy látom, ez szinte mindenkinek menne, az üzembentartóval vannak gondok.

Nem találtam fel a spanyolviaszt, lehet, hogy volt már róla szó az utóbbi napokban (néhány oldalt nem olvastam még vissza), erre olyan megoldás lehet, hogy egy finn barátomat megkérem, legyen arra az 1-2 hónapra az autó üzembentartója. Ezt a biztosítónál lehet intézni, postán küldik az új forgalmit. Nem tudom, hogy ezért kell-e fizetni, ha igen, akkor kb. 10€-t, amennyi itt az átírás költsége. Így nem kell "eladni" az autót, cserélni sem kell senkivel, eddig számomra ez a legjobb megoldás.

Mohács # 2012.03.29. 07:25

Kassad

Rendben, köszi a tippet!

Viszont a Via Baltican keresztül jövök, azaz le kell csordogálnom a szlovák határtól Mohácsig. Mi van ha akkor megállít egy szerv mint tulajdonos-üzembentartó-vezető kombinácíóval? Természetesen csak idegen papírokat nyomok a kezébe.(Lehet, hogy a magyart rejtegetni kell Magyarországon. Szép kezdet...)

Hivatkozhatok arra, hogy Mohácson az Okmányirodában áll szándékomban eljárni az ügyben?

Kassad # 2012.03.29. 07:11

Mohács

Ne fordíttasd, vidd be az okmányirodába és jelentsd be az ideiglenes külföldön tartózkodást. Ott lefénymásolják és iktatják, valamint bejegyzik a címedet és kapsz róla egy magyar nyelvű közokiratot (rózsaszín basz, jegyzői pecséttel).

Kassad # 2012.03.29. 07:09

Honda

Neked csak magyar lakcímed van?
Mert, ha igen:
Ha magadnak szeretnél "lábon" hozni, és ideiglenes kiviteli rendszám nélkül, akkor a kinti tulajjal írass egy egy napos megbízást, így vezetheted, amíg hazahozod. Ha ilyenkor üzembe akarod helyezni, akkor a származási nem is kell, feltéve, hogy EU-ból hozod.

Ha ideiglenes kiviteli rendszámmal hozod, akkor már cifrább, mert valamelyik vezetői mentesülési körülményt igazolnod kell. Ugye magadnak nem adhatsz 1 napos megbízást:) Lehet az a legegyszerűbb, ha nem te vezeted a határon innen, hanem vagy valaki akinek van kinti lakcíme, vagy adsz neki te egy egynapos megbízást. De bármelyiket is csak abban az esetben, ha az ideiglenes forgalmiban nem üzembentartó van megnevezve, hanem "tulajdonos" (tudomásom szerint az angol ilyen), vagy "az engedély jogosultja" (tudomásom szerint a német ilyen). Mert ugye törvény itthon az "üzembentartó-ra" van, így ha nem ez a kinti nomenklatúra, attól kiakad a gépezet.

Mohács # 2012.03.29. 07:07

Kassad

"Ott van lakcím az ID-n, jogsin, vagy a forgalmin. Ezek mindegyike szabványos formátumúnak minősül, azaz nem fordítandó közokiratok."

Sajnos pl. sem a magyar sem a finn útlevél, ID nem tartalmazza a lakcímet. Alábbi oldalon a képek:

http://prado.consilium.europa.eu/…Country.html

Abban teljesen igazad van, hogy ezek mindegyike szabályos közokiratoknak minősül és nem kell lefordíttatni magyarra!

A helyi Anyakönyvi Hivatalban elkészítették a részemre a finn lakcímem igazolását Apostille, ezt angolul kértem, hogy otthon "olvasható legyen" de lefordíttatni már nem vagyok hajlandó...

Honda Civic # 2012.03.29. 06:57

Kassad, köszönöm.

A fiam nem igen jön többet kocsival, most sem akart, csak muszáj volt hirtelen utaznia. Tényleg csak a kinti munkához, szaladgáláshoz vette azt az öreg autót. De ezt az ideiglenes külföldi tartózkodást már mondtam intézze, ha egyszer haza jön.

A másik dolgot nem is emiatt kérdeztem. Én szeretnék majd ténylegesen forgalomba helyezni egy autót, ezért érdeklődöm, melyik lesz a jobb megoldás.

És bizony ott NYUGATON sincs minden téren kolbászból...:-)

Kassad # 2012.03.29. 06:44

Ja igen mi kell hozzá.

Először is menj biztosra és hívd fel az okmányirodát. :)

Mindazonáltal emlékeim szerint kétnyelvű, vagy magyar, vagy fordított gépjármű adásvételi. EU-s forgalmi (nem kell fordítani), és talán az intéző személyi okmányai. Ha nem a vásárló csinálja, akkor meghatalmazás.

Kassad # 2012.03.29. 06:42

Honda Civic

Igen, tovább vihető a magyar üzembe helyezés, amit Ati mond, de annak csak akkor van értelme, ha magyar rendszámosítani akarod valamikor a kocsit. Én azonban mindkettővel megvárnám, hogy mi lesz ombudsman fronton 1-1.5 hónap múlva. Addig a fiad, ha hazajön csak maga vezesse az autót.

"Ez a lakcím bejelentkezés, amit írtam, hogy hollandul van megfelelő így? Kinti Önkormányzat által nyomtatott papír."

Én papír formátum miatt biztosra mennék és bejelenteném a lakcímnyilvántartónál a megbeszélt módon, tehát ideiglenes külföldi tartózkodásként. Arról ami nálad marad rózsaszín papír az magyar nyelvű és közokirat. Szintén okmányirodában intézhető (amúgy is kellett volna 90 napot meghaladó kinti tartózkodás esetén), s rajta lesz a kinti cím, ha kéred.

Kassad # 2012.03.29. 06:37

k.kormos

Akkor milyen gépjármű okmányod van? És milyen közokirattal igazolod a lakcímed igény esetén? erre ugyanis minden országban van lehetőséged. Ha más nem adóhatósági igazolás formájában.

Kassad # 2012.03.29. 06:30

Fantomas
"Hát ha így is van, szeretné a Zasszony is vezetni, ha megy valahová, vagy én valahol belegelek egy sört. És akkor már abszolút bukta a dolog."

Az asszony ha vezeti, külön nézik a körülményeket. Ha a te neveden van, és maradt magyar lakcímed, akkor az egyetlen körülmény ami mentesít az az -,és ez most fájni fog -,ha hallgatsz rám vagy Atira és megkezded a forgalomba helyezést (a Származási nyilv-ba vétel is ennek minősül mentesülési szempontból).

Kassad # 2012.03.29. 06:27

Tudjuk Mocsi, leírtad már párszor, hogy NYUGATON minden hozzád hasonló munkásnak kolbászból van a kerítés.

Fantomas1 # 2012.03.28. 22:10

Ütősre sikeredett valóban, de lecsupaszítva kb. ez a meztelen lényeg. :-(

Nemnagyon bírom már. Ami történik otthon és történni fog, az nem véletlen.

Azt kapja ez a nép, amit megérdemel!

Fantomas1 # 2012.03.28. 21:37

"Ha a vezető és az üzembentartó személye elválik, akkor külön vizsgálják a vezetői és üzembentartói feltételeket. Ha nem, akkor nem. Pont. Akár küzdessz, akár nem."

Hát ha így is van, szeretné a Zasszony is vezetni, ha megy valahová, vagy én valahol belegelek egy sört. És akkor már abszolút bukta a dolog.

Honda Civic # 2012.03.28. 21:18

Kassad,

Értem és köszönöm. Mi kell pontosan ehhez?
A másik variáció, amit SAti mond az később gondolom felhasználható.

Ez a lakcím bejelentkezés, amit írtam, hogy hollandul van megfelelő így? Kinti Önkormányzat által nyomtatott papír.

k.kormos # 2012.03.28. 21:01

Kassad:
"Ott van lakcím az ID-n, jogsin, vagy a forgalmin. Ezek mindegyike szabványos formátumúnak minősül, azaz nem fordítandó közokiratok".

Skandinaviaban EGYIKEN SINCS lakcim...forgalmi meg NINCS...

Kassad # 2012.03.28. 20:56

Honda,

Értem. A Származás ellenőrzési nyilvántaartásba vétel 10.900 Ft. Ez az olcsóbbik variáció. Ha EU-ból származik az autó, akkor egyébként, nem kell csináltatni aaz üzembehelyezéshez, mert homológ a forgalmi. (Harmadik országból importhoz van kitalálva) De ettől még lehet csináltatni, és erre a célra egyben ez is az, amit érdemes, lévén rövidebb az ügyintézési ideje is (a kérelemmel azonnal igazolható a mentesülési körülmény). De még egyszer saját, üzembentartás és vezetés egyszerre teljesülése esetén nincsen gond, ha igazolja a külföldi tartózkodási helyet. Csak másnak ne adja kölcsön amíg itthon van, mert akkor már külön vizsgálják az üzembentartói körülményt, és akkor gond a magyar lakcím megléte.

Fantomas1 # 2012.03.28. 20:53

mrdr,

Akkor tudod, oké. Azthittem nemvoltál nyolc éve kint Albionból, de ezek szerint csak otthon nem voltál autóval 8 éve.

Mi most csak Franciaországig megyünk, remélem nem most beomlani a Csalagút. :-)

Jó utat Neked majd és ha lehet, számolj majd be a tapasztalataidról.

Kassad # 2012.03.28. 20:50

Érdekes Nándorfehérváry barátod meg rólam és Atiról mondja, hogy riogatunk és megijesztjük az ide látogatókat...

Ha a vezető és az üzembentartó személye elválik, akkor külön vizsgálják a vezetői és üzembentartói feltételeket. Ha nem, akkor nem. Pont. Akár küzdessz, akár nem.

Honda Civic # 2012.03.28. 20:49

A fiamnál saját tulajdonú autó, magyar lakcím esete van.
A hölgy azt mondta az Okmányirodában, ha legközelebb jön ezt a két papírt (munkaszerződés, kinti lakcímbejelentő) tartsa a kocsiban. A lakcím egy A4-es papíron volt Hollandul. Kérdeztem nem baj, hogy nincs lefordítva? Azt mondta látja a nevet, meg címet ahol biztos lakik...Hát ennyi:)

Fantomas1,
csak ezt tudom mondani, engem ott így tájékoztattak.

Kassad,
ha megkezdem egy külföldről vásárolt autó forgalomba helyezését, van különbség a származási nyilvántartásba vétel és a jármű forgalomba helyezése között? Azt tudom, hogy egyik az Önkormányzatban, másik pedig a KPM-nél történik. Lehet hülye a kérdés, de biztos érted mit akarok mondani...

Fantomas1 # 2012.03.28. 20:44

Jelenleg ott igen. Majd ha a vezetői feltételnek megfelel a srác legközelebb, akkor a "főrendőr" mélyebbre ás. És ne feledjük,hogy akkor már visszaeső lesz, ami azt jelenti,hogy több lesz, mint 200 ezer.

Komolyan, titeket megnyugtat, hogy itt,meg itt ez volt a gyakorlat eddig, viszont a törvényszövegben továbbra is ott a szívatási lehetőség?

És akkor mi az a többszáz ügy az Ombudsmannál?

Kassad # 2012.03.28. 20:43

"Már megbeszéltük, hogy nincs mindenhol lakcímkártya."

Ott van lakcím az ID-n, jogsin, vagy a forgalmin. Ezek mindegyike szabványos formátumúnak minősül, azaz nem fordítandó közokiratok.

Kassad # 2012.03.28. 20:35

Honda Civic-nél ha jól értem nem csak az út szélén volt ez a "gyakorlat", hanem bent az okmányirodában, amikor visszakapta a rendszámot. Tehát ezt a törvényt így alkalmazzák, ahogy írom.