Kötelező biztosítás

Szomorú örökös # 2025.03.05. 04:51

drbjozsef

A csoportost a bankban? 3 perc. Egyszerűbb, mint befizetni egy számlát a postán...

Meg még az a 40 perc, amíg sorra kerülsz...lehet te szeretsz bankba járni, én kerülöm, ha lehet.
Utoljára talán az enyémben 2021-ben, azaz éppen 4 éve jártam. Hidd el, így a jobb. :-D
Egyébként meg egyszerűbb, ha minden befizetésre időben odafigyelsz és intézed.
Na de ha valaki ilyen elfoglalt jogi fórumozó, mint te, annak biztosan fontos,
hogy a befizetései ellenőrizetlenül menjenek minden hónapban.
Én viszont szeretem tudni, hogy mit mikor rendezek. És ez így van jól. ;-)

drbjozsef # 2025.03.04. 18:45

a legnehezebb ezt leállítani,

Mit? A csoportost a bankban? 3 perc.
Egyszerűbb, mint befizetni egy számlát a postán...

Szomorú örökös # 2025.03.04. 14:19

drbjozsef

a csoportossal akár minden hónapban is különböző összeget tudnak levonni a szolgáltatók

Sohasem volt még ilyen nálam beállítva, mert ha egyszer beállítod, a legnehezebb ezt leállítani, hogy ne fizessenek automatikusan.
Azonban én odafigyelek a határidőkre és mindent még időben kifizetek. Pedig aztán nekem jön egy pár számla havonta.
Csak biztosításból van három, de mégis egyiknél se fenyegetett soha, hogy felmondják nem fizetés miatt.

drbjozsef # 2025.03.04. 09:26

Főleg hogy ennek a biztosításnak a díja évente változik, ugye.

Azért az remélem megvan, hogy a csoportossal akár minden hónapban is különböző összeget tudnak levonni a szolgáltatók?
Legfeljebb limitálni lehet, de pont az a lényege, hogy nincs konkrét összeg meghatározva.

Szomorú örökös # 2025.03.04. 04:28

efi99

Csoportos beszedési, aztán csókolom

Főleg hogy ennek a biztosításnak a díja évente változik, ugye.
Ha nem a bonus-malus, akkor áremelés miatt...vagy akár mindkettő. :-)
Special nekem a biztosítóm küld egy emailt és egy sms-t is, ha aktuális a befizetés.
Felmegyek az ügyfélportálra és bankkártyás fizetéssel rendezem mindig.
Soha, de soha nem késtem még vele, mert nekem is érdekem.

efi99 # 2025.03.03. 19:49

Nem értem emberek miért szívatják magukat ilyen átutalásokkal, meg díjbekérőkkel, különösen, ha rendszeresen ugyanannyi vagy nagyjából ugyanannyi az összeg, tehát még csak nagy meglepi sem lehet? Aztán itt az eredménye, csak idő kérdése mindig, hogy a delikvens milyen számlát felejt el egyszer befizetni vagy átutalni. Csoportos beszedési, aztán csókolom, 70 évig el van felejtve az egész.

Szomorú örökös # 2025.03.03. 14:40

Atis77

Reggel simán kötötten egyet a sját nevemre, a héten váltunk üzembentartót.

Ne aggódj, majd jön a levél a fedezetlenségi díjról is, ugyanis a biztosítási adatbázis országosan online elérhető nekik.
Az, hogy üzembentartót váltasz, az max. csak annyit ér, hogy legfeljebb más nevére fogják ezt az összeget kiszabni.

Nem tul etikus hogy ilyen filléres tételért elkérnek 3 évi biztosítási díjat.

Az sem túl etikus, hogy nem fizeted ki a díjat maradéktalanul.

Én is hibáztam mert egy évvel korábbi levelet nyitottam meg

Helyesbítsünk, itt egyedül te hibáztál, te voltál a legfigyelmetlenebb!

eulimen # 2025.03.03. 14:33

Amikor kiküldték dec 10.én az ezévi dijértesítőt, látniuk kellett volna hogy valami nem jő.
Amikor az értesítőn, plusz utána a fizetési emlékeztetőn kommunikálthoz képest kevesebb pénz érkezett hozzájuk, talán arra gondoltak, igazán látnod kellett volna, hogy valami nem jó.
Egyik oldal sem várhat el többet a másiktól annál, mint ami a törvényben számára előírt.. Azzal, hogy te a díjfizetési időszak elején már elhasználtad az "egy életedet" (azaz, akkor szólt a biztosító, hogy elmaradásod van, fizesd ki az x Ft-ot), még egyszer már nem fog cseszegetni, hanem felmond és kész.
Ha azonnal befizetted volna az időszak elején az előző évi összeget, akkor még időben szóltak volna, hogy tartozol még 2300 Ft-tal.
Í.j.

drbjozsef # 2025.03.03. 12:55

Reggel simán kötötten egyet a sját nevemre
Úgy érted, tettél egy ajánlatot a biztosítónak. Ha valami van, majd ők észreveszik, és szólnak.

Atis77 # 2025.03.03. 12:15

Reggel simán kötötten egyet a sját nevemre, a héten váltunk üzembentartót. Nem tul etikus hogy ilyen filléres tételért elkérnek 3 évi biztosítási díjat. Amikor kiküldték dec 10.én az ezévi dijértesítőt, látniuk kellett volna hogy valami nem jő. Én is hibáztam mert egy évvel korábbi levelet nyitottam meg és aszerint utalt a feleségem, amit láttak is hogy pontosan fillérre a tavaly előtti díj lett befizetve. Még az a szerencse hogy így derült ki és nem egy koccanásnál. A rendőr a minimot szabta ki 6500ft. Ja és ugyan ennél a biztosítónál a másik kocsin érdekes higy még a netrisk is küldött értesítést. Annál a kocsinál meg azt nem vették figyelembe hogy ideiglenese kivonattam, mig az alját lakatoltam.

Szomorú örökös # 2025.03.02. 05:42

Atis77

Annyira azért nem lesz sima liba ez. Azzal bátran számolj, hogy fedezetlenségi díjat
fognak kérni tőled azokra a napokra, amelyeken nem volt hivatalosan biztosítása a gépjárműnek.
A mínusz számlával feltehetően ez az idő több lett, azaz hamarabb lezárták a nem fizetett biztosítást.

Atis77 # 2025.03.02. 03:42

Késedelmi kamat nem lesz, mert a hiányzó összeget egy mínuszok számlával letudták. Ma kötőanyag másikat és üzemben tartott váltunk ennyi.

eulimen # 2025.03.01. 14:04

@Atis77

KGFB tv. 20.§ (1) "A biztosítási díj a kockázat viselésének időtartamára előre illeti meg a biztosítót.
(2) A biztosító a kockázatviselése megszűnése napjáig járó biztosítási díj megfizetését követelheti.
(3) A határozott tartamú biztosítási szerződések biztosítási díja a biztosítás tartamára egy összegben illeti meg a biztosítót (egyszeri díj)."

A két szakasz összevetéséből az következik, hogy a biztosítónak egy díjfizetési időszakra egyszer kötelessége elmaradás esetén figyelmeztetni. Ezt pedig megtette akkor, amikor játszottál a 60 napra. Te kevesebbet fizettél be, a biztosító pedig a megfizetett díjjal arányos kockázatviselést vállalt.
Nem kötelessége ismét tutulni arról, hogy heló, 2300-zal kevesebbet fizettél be.

Itt fel lesz még számítva a hiány, a rá eső késedelmi kamat, meg a fedezetlenség időszakára fedezetlenségi díj is. https://mabisz.hu/…i-dijak-2025

Szomorú örökös # 2025.03.01. 12:33

Atis77

abban a hitben voltunk hogy az egész évet rendeztuk tavaly, de most derült ki
hogy a dijbekeronel elnéztem az évet és a tavaly előtti díj lett be fizetve ami 2300ft al kevesebb.

Látod, látod, mondom én, hogy itt egyedül te hibáztál. Ne a biztosítót okold, amiért felmondta a szerződésedet.

Atis77 # 2025.03.01. 10:02

Ami meg jött tőlük de az az e-mail címre az az ezévi díj tájékoztató, de ott sem tüntették fel az elmaradást.

Atis77 # 2025.03.01. 10:01

A biztosito oldalán tavaly 3.5-en jott egy fizetési emlékeztető, mert 2.7-en volt évfordulónk. 4.ho 5..en törvényes határidőn belül befizettuk, csak nem a jó összeget. Utána 12.24.-en hogy felmondtak a szerződést. Közte semmi nem jött. Visszanéztem az e-mail fiokomat oda január 6. Án érkezett meg, de ezek szerint atsiklottqm felette.

eulimen # 2025.03.01. 08:19

@Atis77

KGFB tv.
21. szakasz (4) "Ha az esedékes biztosítási díjat nem fizetik meg, a biztosító a díj esedékességétől számított harmincadik nap elteltéig – a következményekre történő figyelmeztetés mellett – a szerződő félnek a díj esedékességétől számított hatvannapos póthatáridővel, igazolható módon a teljesítésre vonatkozó felszólítást küld. A türelmi idő eredménytelen leteltével a szerződés – amennyiben egyéb okból még nem szűnt meg – az esedékességtől számított hatvanadik napon megszűnik.
(5) A biztosító köteles a szerződés megszűnéséről 15 napon belül az üzemben tartónak igazolható módon értesítést küldeni, amennyiben a szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt következett be."

Az "igazolható mód" sosem email, hanem postai tértis levél vagy saját portálon a fiókodban közölt elektronikus értesítő (amiről persze jöhet email értesítés, akár a spambe is)

Atis77 # 2025.03.01. 07:57

Igen abban a hitben voltunk hogy az egész évet rendeztuk tavaly, de most derült ki hogy a dijbekeronel elnéztem az évet és a tavaly előtti díj lett be fizetve ami 2300ft al kevesebb. Fizetési emlékeztet őt nem vagy felszólítást nem küldtek. Úgy derült ki hogy a rendőr szedett ki és bűntett meg.

Szomorú örökös # 2025.03.01. 05:49

Atis77

Mielőtt a biztosító felmond egy szerzodest, nem kellene valamilyen formában értesíteni az ügyfelet? Van erre valami jogszabály?

Ha fizeted rendesen a megadott időszakonként, akkor miért is mondana fel? Arra biztosan van jogszabály.

Atis77 # 2025.03.01. 03:30

Sziasztok. Mielőtt a biztosító felmond egy szerzodest, nem kellene valamilyen formában értesíteni az ügyfelet? Van erre valami jogszabály? Előre is köszönöm.

ZZ24 # 2024.03.06. 03:36

Igen, lekopogom, de azért még kivárok, hogy biztos legyen a dolog.

Majordomus # 2024.03.01. 21:47

Végül is nyertél,nem kell fizetned s a szerződés is megszűnt.

ZZ24 # 2024.03.01. 01:51

A biztonság kedvéért rákérdezek, de már azt is nagyra értékelem, hogy az első körben átment az üzenet nekik és így megoldódni látszik az ügy.

drbjozsef # 2024.02.29. 06:41

Ha hatályba lépés nélkül megszűnt, akkor nincs milyen alapon követeljenek tőled bármit is.
De azért engem megnyugtatna, ha ez egyértelműen le lenne írva...

ZZ24 # 2024.02.29. 05:08

Megjött a biztosító levele:

Azt írják, hogy a KGFB törvény
9. § (1) *
(3) * A 4. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint a gépjármű tulajdonosa által üzemben tartóként megnevezett személy által kötött szerződés az üzemben tartói jogosultság keletkezésének – járműnyilvántartásba bejegyzett – időpontjában – de legkorábban a biztosítási szerződésben megállapított időpontban, ennek hiányában a szerződés létrejöttének időpontjában – lép hatályba. Ha az üzemben tartói jogosultság bejegyzése a szerződéskötést követő 30 napon belül nem történik meg, a szerződés megszűnik.

alapján a biztosítási szerződés hatályba lépés nélkül megszűnt.

Küldtek még egy összesítést, de követelés nem volt bennük nevesítve.

Egyedül egy sablonszövegben van utalás arra, hogy kössek új biztosítást és rendezzem a fedezetlenségi díjat, ami nincs meghatározva. Ez persze okafogyott, hiszen az autót a tulaj eladta már régen.