Gyorshajtás


sehogyesmjó # 2010.06.03. 16:24

Szia Geolany!

Ez bizony sajnálatos módon 45 ezer, de még a 75 km/h is 45k lenne, a jelenlegi jogszabályok alapján. (ne feledd 2009. május 1-től változtak a bírsághatárok, nem %-os, hanem -tól -ig rendszer van életben).

Fényképet nem kell mellékelni, amit Szombathelyről kaptál levelet, azon a bal felső részen van egy "iratazonosító" kód (valószínűleg 8-cal kezdődik). Na azzal a kóddal, meg a rendszámoddal fel kell menni a kozigbirsag.police.hu oldalra, be kell gépelni, plusz a gyp biztos krikszkrakszok karaktereket, és már láthatsz is 2-3 képet magadról.

Sajnos vitának helye nincs, az, hogy 5 évente 1x jársz arra és legutóbb még 70es korlátozás volt, az nem lesz elég indok senkinek (sajnos ilyen helyekre mennek szívesen, meg ahol semmi balesetveszély nincs, de ez már más fórum témája...)

Részletfizetés kérhető (ha jól tudom a csekk kézhez kapásától számított 8 napon belül kell kérni (vagy talán az értesítés? nem tudom)). De részletfizetés biztos kérhető.

Sajnos ez van, vagy 160ezerért lézerblokkoló, vagy figyelmesebb közlekedés, vagy totál szabályos közlekedés. Ezt pedig be kell fizetni.

km75 # 2010.06.03. 17:47

Szervusztok!

Segítségeteket kérem a következő kérdés(ek)ben:

Belterületen mértek be még Húsvétkor Békéscsabán. A levél szerint 68 km/h sebességtúllépést produkáltam.
Az egész történet egy kb 5-600 méteres szakaszon történt, miután egy stoptáblás kereszteződésben megállva ráhajtottam a főútra.
A rendőrség által megjelölt honlapon megnéztem a képeket. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a 4 darab felvétel közül az időrendben legelsőn egyértelműen látható, hogy az adott rekordszámon nem az általam vezetett jármű mérését kezdték meg, hanem az előttem haladó, méretében és típusában is különböző személygépkocsiét ekkor a mérési távolság 257méter volt. Ezen a felvételen az általam vezetett járműre vonatkozó mérési adatok nem láthatóak, de a sebesség értéke ki van takarva, tehát mérés valószínűleg történt. Ezt egyébként a Fáma Lézer III mérőeszköz üzemmódja is alátámasztja (a felvételen látható, hogy AM, azaz félautomata üzemmódban volt, tehát a hatósugarába belépő és a beállított mérési határt meghaladó sebességgel haladó járműre az bekapcsolt). Az időrendben második és harmadik felvételen, melyek 15 másodperccel később készültek, 77méterről – ezek mérési időpontjai azonosak: ugyanarról a másodpercről készültek (hogy nem ugyanaz a képkocka van kétszer kifotózva, az a háttér elmozdulásából derül ki)- már az én járművem szerepel, azonban ugyanazon a felvételszámon, mint az előző képen szereplő másik jármű. A berendezés által rögzített pillanatnyi sebesség ekkor Vp= 68 km/h.
Az időrendben negyedik felvételen, amely 3 másodperccel később készült 36 méterről és a rekordszáma szintén azonos az előbbiekével, a mért sebesség csupán 51 km/h (Vp= 51 km/h).
Néhány dolog számomra nem egyértelmű:

  • Ha mind a két jármű mérését ugyanazzal a rekordszámmal rögzítették, hogyan lehet a későbbiekben megállapítani melyik adatsor kihez tartozik, hiszen a lézer képet nem rögzít (ezt a kamera teszi) csak mérési adatsorokat (év hónap nap, óra perc másodperc, mérési távolság, pillanatnyi sebesség, rekordszám)? Mellesleg a kamera idő és a lézer idő között 1 másodperces eltérés van a felvételek szerint.
  • Miért nincs felvétel az első és a második kép között eltelt 15 másodpercből? Ha valahol, akkor ezeken lehetne a legegyértelműbben bemutatni, hogy én több másodpercen keresztül a megengedett sebességhatár fölött jártam. Én azt gondolom, ez alatt az idő alatt az előttem haladó autót mérték, legalább is az idő jelentős részében (tudnillik a rendszám megfelelő azonosíthatóságát lehetővé tevő felvétel készítéséhez legfeljebb 120 méterre lehet a céljármű).
  • A felvételeken jól látható, hogy a sebességmérő berendezés bekapcsolási határát L=66 km/h-ra volt beállítva. Nos a készülék mérési pontossága álló mérőjármű esetében +/- 2 km/h, tehát ezek szerint én akár 66 km/h-val is mehettem (persze, akár 70-el is).

Több helyen is olvastam, hogy az objektív felelősség miatt az un. nem megállításos sebességmérésnél az objektív felelősség törvénye miatt a mérési határ 69 km/h-ra van beállítva (fogalmam sincs, hogy ez valamiféle egységes belső szabályzat, vagy hivatalos utasítás). Ha ebből indulok ki, akkor ez a beállított mérési határ alapján un. megállításos helyszíni bírságolásos sebességmérés kelett volna legyen, de engem nem állított meg a rendőr, bár ott beszélgetett a jobb oldali első ajtónál a járműben ülő kollégájával. Ha engem akkor megállít, akkor esetleg egy kedvezőbb büntetési tétellel sújt a rendőr, akinek mérlegelési joga van helyszíni bírság kiszabás esetén. Van erre valami szolgálati utasítás?
Van arra valamiféle előírás (netán törvény) hogy egy sebességtúllépést minimálisan hány kép vagy másodpercnyi felvétellel kell bizonyítani? A fizikai törvényeket nyilván nem lehet cáfolni, tehát ha én mentem 68-al, akkor azt nem egyetlen másodpercig tettem. Erről pedig miért nem adtak több bizonyítékot?

Természetesen hívtam a vas megyei kapitányságot, hogy láthatom-e a teljes felvételsort (betekintési jog), de kiderült, hogy a teljes felvételsort csak másodfokon van lehetőségem megnézni, addig csak a már megismert 4 db képet és az azóta keletkezett iratanyagot láthatom.

Tudom, kissé összeesküvés-elmélet szerű a dolog, de úgy vélem, ha ellenem szabálysértési eljárást indítanak, akkor elvárható, hogy azt megfelelő bizonyító erejű adatokkal alátámasztva tegyék meg.

Kinek mi a tapasztalata hasonló ügyekben?

Köszönettel:km75.

ventil # 2010.06.09. 08:30

Sziasztok

Bekerültem a gyorshajtók táborába. Fotó is van, bár azon még a kocsi típusa sem azonosítható be, nemhogy a rendszám. Azon a képen amin minden látszik, bőven a sebességhatár alatt voltam. Innentől kezdve szerintem a gyorshajtás csak következtetés, és nem tény.

Mindenesetre nem az én autómmal voltam, és a tulajdonos hiába küldte be a személyes adataimat, amiben én is elismertem, hogy az adott időpontban én vezettem a gépjárművet, azt a választ kapta, hogy a kocsi az övé, ő fizessen és kész.

Ez így normális? Vagy mit lehet ilyenkor tenni?

Köszi előre is

ventil

rg01 # 2010.06.09. 10:29

Megadnátok a honlap címét, ahol megtekinthető az eljárás, képek?

kösz

rg

sehogyesmjó # 2010.06.10. 11:13

Üdv!

ventil!

Szerintem jobban jártok, ha az ismerősöd kapja a csekket, te meg oda adod neki a lóvét. Nem tudom pontosan, de ha te ellened indítják el az eljárást, akkor nem biztos, hogy közigazgatási lesz, lehet szabálysértési, abban pedig benne van, hogy akár 1hónaptól 1 évig bevonják a jogsidat, adott kategóriára + pénzbüntetés (én legalábbis így olvastam, jó lenne ha valami szaki is hozzászólna).

Az pedig, hogy messziről sem a típus, sem a rendszám nem azonosítható nem számít. Te csak a képeket látod, de az valójában videó. Azon pedig látszik, hogy messze azt a járművet mérték be, aminek később a rendszámát is le tudták olvasni. A lézeres mérők akár 2 km-ig is "el látnak", persze ennek autópályán van csak nagy jelentősége. És rendszámot is sokkal messzebbről tudnak azonosítani, mint a korábbi radaros készülékek.

rg01!

kozigbirsag.police.hu
rendszám + levélben kapott iratazosítóval (valószínűleg 8-cal kezdődik) tudsz belépni.

ventil # 2010.06.10. 11:19

sehogyesmjó

Köszi a hozzászólást. Tehát az sem mindegy ki vezeti a kocsit?

Egyébként jogszabályváltozás ide vagy oda, felháborítónak, és balesetveszélyesnek tartom, ha egy autópályán forgalommal szemben áll be egy rendőr.

sehogyesmjó # 2010.06.10. 12:13

ventil

Elméletileg amikor kiküldik az értesítést adnak hozzá egy nyilatkozatot, hogy ki vezette a járművet. Ennek szerintem inkább céges oldalon van jelentősége, hiszen ki olyan hülye, hogy odaadja az autóját egy olyan embernek, aki később nem fizetné ki az ő általa megfutott gyorshajtás összegét?! (ha meg mégis olyannak adom oda valami kivételes oknál fogva, íratnék kölcsönadási szerződést, és akkor mindegy, hogy ő elismeri e vagy sem, mindegy). Amúgy nekik tök mindegy, csak a pénzük meg legyen. Nekem azt mondta rendőr barátom, hogy jogsit nem fognak elvenni, mert akkor legközelebb nem tudnál újra szabálytalankodni, nem lenne belőle pénz... Na erre mit lehet mondani?

Sajnos ma ez a rendszer, el kell fogadni, hogy olyan helyeken mérnek ahol könnyen szereznek pénzt, nem pedig ott, ahol szükség lenne a biztonság fokozására (iskola, óvoda), vagy éppen a felkapcsolt világítást, irányjelzés nélküli sávváltást..... ide még rengeteg mindent lehet írni, amit inkább figyelni kellene, és büntetni. Persze abból nincs ekkora bevétel, meg nem ilyen egyszerű, mert ahhoz meg kellene állítani az autóst. Ez meg már nem fér bele a munkájukba...

Bocs az off-ért, de ez mindig nagyon felháborít.

davy # 2010.06.12. 15:38

Üdv!

Tanácsot szeretnék kapni az alábbi esetben, ami a napokban történt meg velem.

1 hónappal ezelőtt a megengedett sebességnél kicsivel gyorsabban hajtottam a városban éjjel 2-kor (50km/h helyett 73km/h). Megtörtént a fotó, kiküldték róla a papírt. Elismertem az eseményt, de kértem róla fényképet is. A fénykép megérkezett és az is, hogy a kerületi bíróság meg fogja állapítani a büntetési tételt.
De...!
A fénykép nem ott készült, ahol a rendőrség az eljárás során állítja. Valójában 2 utcával odébb, egy másik, párhuzamos utcában. A traffipax által készített fényképen ez nem egyértelmű, de tudok úgy készíteni fényképet az utcáról, hogy a háttér teljesen egyértelműen ugyan az, mint a rendőrségi képen, de látszik benne utca tábla, és az igazolja az állításom.

Az a kérdésem, hogy az ilyen esetben van-e a fizetés alól mentesítő tény, pl eljárási hiba...7

THX, davy

dashed # 2010.06.17. 17:55

Sziasztok

Sajna ma belefutottam egy trafiba..
A lenyeg 80-90el mentem 50 helyett. Ez van, neha gyorsan megyek de figyelek, bevallom oszinten.
(10 eve van jogsi ,sose volt balesetem. Eltekintve pont a mai naptol amikoris reggel a parkolo automba belement egy friss jogsis :(( )
Mi a helyzet abban az esetben ha az auto nem az en nevemen van es a tulajdonos kulfoldon van? O egeszen biztos ,hogy nem fogja megkapni errol a papirt. Leven a bejelentett cimen senki nem tartozkodik.
Lehet ezzel a rendorsegre menni, hogy haho en vezettem ,szeretnem a birsagot lerendezni?
Termeszetessen nem szeretnek sumakolni, elismerem ,hogy hibaztam.

Udv

Villac # 2010.06.22. 18:31

Üdv mindenkinek!

A tanácsotokra lenne szükségem: majd egy hónapja lefotóztak, 60-as táblánál 105-tel, lakott területen kívül. Erről készül két fotó, az egyiken látszik az autóm és a sebessége, viszont nem látszik semmilyen sebességkorlátozásra vonatkozó tábla. A másik fotón, amelyet mellékeltek, másfél órával hamarabb, a másik irányban készült, azon látszik egy 60 km/h-ás sebességkorlátozó tábla, mint említettem, a másik irányban. A kérdésem: érdemes-e kifogással élni, és ha igen, mivel érveljek?

Köszönettel: Villac

ventil # 2010.06.23. 14:38

Üdvözletem a szakértő Uraknak!

Tisztelettel érdeklődnék, gyorshajtás ügyben.

A minap azt olvastam valahol, hogy a jogszabály (vagy törvény) előírja, hogy a sebességmérő kameráknak a sebesség túllépés észlelését megelőzően 15 mp-el el kell kezdeni a felvételt. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a szabálysértés tényének rögzítése nem áll fenn.

Ez valóban így van? És ha igen, mi a módja annak, hogy egy felvételt ki lehessen kérni a rendőrségtől. Mert odáig rendben van, hogy fotót küldtek, de mint tudjuk egy fotóra azt lehet ráírni utólag amit csak akarunk.

Válaszukat várva

Köszönettel

ventil

bobalt # 2010.06.23. 17:20

Tisztelt Fórum!

Traffipaxba futottam, a határozat szerint 90 helyett 131-gyel, amit 45000 Ft-om fog bánni. A pénzbírság tekintetében egyértelmű a helyzet, vállalom.

Az autó céges (a határozat is a cégnek jött), a menetlevél alapján is egyértelmű, hogy én voltam, emlékszem is az esetre.

A kérdésem az volna, hogy a pénzbírságon kívül számíthatok-e a jogosítvány ideiglenes bevonására, illetve büntetőpontokra. Ez mennyire szubjektív a hatóság részéről?

Először futottam bele, balesetben sem voltam még részes, büntetőpontom sincs. Nagyjából három éve van jogosítványom, a munkámhoz napi szinten használom.

Válaszukat előre is köszönöm!

bobalt

sehogyesmjó # 2010.06.26. 01:02

Tiszteletem!

Én, mint laikus szeretnék hozzászólni, nem tudok pontos jogszabályokat, de szerintem logikus a dolog.

Villac!

Elméletileg a határozatban benne kell lennie,hogy mikor, hol történt a sebesség túllépés. A hol az annyit takar, hogy útszám, km kő, illetve talán, hogy melyik városhoz tartozik (de ez nem biztos, nekem ott volt mellette). Ők azt pontosan tudják, hogy hol milyen korlátozás van érvényben, rá lehet próbálni a reklamálásra, de én előtte kikérném pl. egy ügyvéd véleményét, hogy mennyire is éri ezt meg.

ventil!

Nekem ez a 15 mp-es dolog gyanús, ugyanis ha így lenne, akkor olyan látszata is lehetne a dolognak, hogy azt várják ugyan túllépi e a megengedett sebességet. Ha jól értem az a kérdés, akkor jössz mondjuk 90nel, ezt 15 mp-ig veszik, aztán felgyorsítasz 110-re, és csak így érvényes a büntetés. Ha valahogy így gondoltad, akkor lényegébe eddig az össze büntetésnek érvénytelennek kellene lennie. Ha jól tudom a trafi ha automatára van állítva csak egy bizonyos sebesség felett kezd venni pl. 50es korlátozásnál 65től. (ez a legkedveltebb forma, mert így kell a legkevesebbet dolgozni). Ilyen esetbe esély sincs a 15 mp-re.

bobalt!

Szerintem nem lesz jogsi bevonás. Ha a közigazgatásit indítják el, akkor 45ezer a te zsebedből fog kiszabadulni. Ha szabálysértésit is indítanak, akkor az már elég durva. Ha csak szabálysértésit indítanak, akkor pénzbüntetés + jogsibevonás. (gondolom kereset függvényében több vagy kevesebb időre). Ha munkához kell, akkor talán lehet enyhítést kérni (persze megfelelő igazolások ellenében). De véleményem szerint nem lesz csak közigazgatási. Általában ezt szokták kiszabni.

Remélem tudtam valami támpontot nyújtani. Ha valamit nem jól írtam, akkor előre is elnézést (egyedül próbálom értelmezni a paragrafusokat, csúszhat bele 1-2 hiba)

Üdv!

bobalt # 2010.06.26. 20:54

Köszönöm! Tökéletesen kielégítő válasz volt, remélem a legjobbakat.

dzsonaj # 2010.06.29. 14:23

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy mond-e valakinek a "rosszhiszemű traffipaxolás" fogalma bármit is?
Egy rádióműsorban hallottam egy szakértőtől, de csak fél füllel, így nem értettem pontosan. Valami olyasmi a lényege, hogy megtámadhatod a határozatot, ha valóban bizonyítható, hogy például útépítés befejezése után "kint felejtett" sebességkorlátozó táblánál fotóznak le a véletlenül ott mérő hatóságok.
Létezik ilyen?

Üdvözlettel

Orange # 2010.06.30. 06:50

Üdvözlet mindenkinek,
én azután érdeklődöm, hogy mik a lehetőségeink a következő ügyben. Párom 50 helyett 73-mal ment, elismerte természetesen, viszont munkanélküli, a jövedelme 28.500.- Ft havonta, ebből bajosan fizeti ki a 30.000.- Ft-os büntetést. Amikor autózott - munkát keresett, az apukája tankolta a kocsit...... lehet ilyenkor méltányosságot, részletfizetést kérni? Vagy mik a lehetőségei? Köszönjük a választ!

sehogyesmjó # 2010.06.30. 15:46

Orange!

Sajnos nem számít mennyit keresel/keres párod. Részletfizetést tudsz kérni, vagy esetleg Te megelőlegezel neki valamennyit és akkor levelezni sem kell a közeggel. Csökkenteni biztos nem fogják, sajnos nem puhulnak meg semmitől.

Mocsokbá # 2010.07.04. 14:03

Szerbusztok Fórumozók!

Sajnos 2010. május 21.-én megörökítették gyorshajtásomat amit részemről jogtalannak érzek. Hasonlót olvastam korábbi hozzászólásban, de megoldást vagy azt nem. Lakott területen készült a fotó, amit a helyszín bejárása után nem értek. Megadott GPS koordináták szerint valóban táblán belül készülhetett a kép, azonban a háttér nem stimmel. Próbáltuk reprodukálni a fotót, de a háttér sehogy sem jött össze, ugyanis az még a lakott területet jelző helységnév táblától 100-150 méterre van. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e fellebbezni, ugyanis az internet csak 1db kép érhető el. Se tábla rajta, se semmi. Válaszotokat előre is köszönöm.

mészi8210 # 2010.07.07. 15:31

Üdv mindenkinek!

Sikerült engem is bemérni a törvénynek, 50 helyett 77-tel,de mikor kiküldték a csekket,az indoklásban nem létező helyszínt adtak meg.
Egy képet találtam a gyorshajtásról,de az állítólagos kötelező videót nem. Tudnátok nekem segíteni, hogy hol találhatom ezt meg, illetve, hogy ha nincs, akkor érvényes-e a büntetés?
Köszi:mészi

TheCoon # 2010.07.09. 14:12

Hello mindenki!
Azt szeretném kérdezni, hogy a trafipax képekre nincs valami követelmény, hogy mikor elfogadható? Mert lefényképeztek 70-es táblánál 90-el és valahonnan ilyet hallottam, hogy ha két auto van a képen akkor nem elfogadható a kép. Valaki hallott erről valamit?

onDávid # 2010.07.15. 15:33

@smithbandi

szerintem írhatsz egy méltányossági kérelmet, de azt nem tudom, hogy annak van-e halasztó hatálya (szerintem sajnos nincs), és elbírálják és vagy elengedik, vagy részletfizetés, vag valami ilyen lehetőség lesz szerintem

onDávid # 2010.07.16. 14:11

@smithbandi

majd írd meg légyszi a tapasztalatod, hogy mi lett a vége! Drukkolok!

monnyonle! # 2010.07.16. 15:55

Kedves Bandi, próbáld beírni a méltányossági kérelembe, hogy roma fiatal vagy!! Magyarországon mindenki olyan etnikumú, amilyennek vallja magát! Manapság a biztos befutó a cigány.
Írd kézzel és rossz hejesírással!
Szerintem bejön!
Sok sikert!

onDávid # 2010.07.16. 16:07

Hát ahogy alakul a közhangulat szerintem egyre kevésbé hatásos... Írd le a valódi anyagi helyzetedet, ha lehet, akkor úgyis adnak méltányosságot. Szerintem szinte automatikusan, nem hiszem, hogy neked lenne egyedül ilyen problémád...

onDávid # 2010.07.16. 17:12

@ TheCoon

Hát nem tudom, szerintem ez régen bejöhetett, de ha megnézzük ezt a sztárfotót: http://galeria.vezess.hu/…_550x413.jpg

szóval szerintem ez már nem működik... :(