Gyorshajtás


Dera # 2010.04.04. 06:45

Vas megye: - én megkérdeztem,hogy miért Vas megye küldte az értesítést és azt mondták, hogy most már minden közig. eljárás megidítása az ő hatáskörük.

Dera # 2010.04.04. 07:06

Egyjogász :)
Köszönöm szépen a válaszodat.

Dera # 2010.04.07. 12:59

Lenne még egy kérdésem!
A felvételen sok felirat található. Dátum, időpont (sajnos gps koordináta nem), különböző sorozatszámok -ezek gondolom a készülék azonosítására szolgálnak-, a sebességlimit és a mért sebesség.

Van még valami. Több rendőrörsöt, kapitányságot felhívtam és senki nem tudja megmondani, hogy mi lehet.

D= 75m A

Az "A"-nak nem biztos, hogy van köze a többihez, elég távol van a többi szövegtől.
Én úgy gondolom, hogy ez az a távolság, amely a készülék és a felvett jármű között van.

Vélemények?

Nekem ez az egy támpontom van (a hiányos fotó miatt), ill. a trafipax helye, így lényeges szempont, hogy hol helyezkedtünk el a táblához képest.

slmq # 2010.04.12. 11:06

Tisztelt Fórumozók,

tegnap megbüntettek a rendőrök, mert 50km/h helyett 74km/h-val mentem. Hozzáteszem egy kocsisor utolsó tagjaként haladtam, szóval valószínű hogy engem volt a legkönnyebb megállítani. A szabálysértést elismertem, aláírtam.

A következő lenne a kérdésem:
Mikorra várható a levél kiküldésének minimális ideje?
Magyarán, leghamarabb mikor küldik ki?

Válaszokat köszönöm!

katager # 2010.04.12. 13:03

szia slmq! Elvileg most hamar kiküldik a 60 napos határidő miatt. szerintem. Sajnos én nem vagyok jogász.

katager # 2010.04.12. 13:08

sziasztok!
Nekem is segítségre lenne szükségem. Ha van jogász közöttetek az nagyon jó lenne. Tanácstalan vagyok.....
Az eset: 2008. 05.03.-án férjem gyorshajtott,én (feleség) autójával, aztán jött nekem a csekk, 30.000 ft-ról. Tudom sokan ennek örülnének, én sírtam, két pici gyerekem van, szegények vagyunk, örülök ha tankolni van pénz az autóba, amit csakis a gyerekek miatt tartunk.
Fellebeztem. 2008. augusztusi keltezéssel, de októberben jött egy levél hogy rójak le 5.000 ft illetéket. Befizettem. Aztán egész 2009-ben se kép, se hang. Nem jött levél, nem jött új határozat semmi. Aztán most 2010 április 9-én kaptam egy ajánlott levelet, hogy mégis fizessük be a 30.000 ft.-ot, vagy ha nem tetszik, forduljunk a bírósághoz, de ők az első határozatot helybenhagyják. a levél keltezése 2010. január 26. Feladták 2010. április 8.-án, megkaptam április 9-én. Hűha, nekem ez elég furcsa....
Nem értek a joghoz, de azt olvastam, hogy szabálysértési ügyek 6 hónap alatt elévülnek. Ilyen esetben ez az ügy elévül vagy nem?
Hova forduljak? Vissza a rendőrséghez vagy menjek bíróságra?
Aki tud segítsen. köszi!!!!!!

bikedoki # 2010.04.12. 16:57

Sziasztok!
Ma kaptam egy értesítést Vas megyéből (hurrá).
Megnéztem a neten a szép kis családi fotót és több minden nem stimmel.

  1. A GPS koordináta alapján nem készülhetett rólunk az a fénykép onnan ugyanis akkor a mérőautó és köztünk egy elég nagyméretű buszmegálló lenne. Ez viszont a képen nincsen rajta.
  2. Viszont ha a buszmegálló másik oldalán álltak volna(akkor viszont nem stimmel a GPS koordináta), akkor a fényképen feltüntetett 100,4 méter már kívül esne a lakott területen. Ügyesen fotóztak, mert nem látszik a képen semilyen tábla sem. De ha az arányokat nézem valószínüleg kivül vagyok már a lakott területen.

Beszéltem telefonon egy ügyintéző hölggyel és a szavaiból azt vettem ki (bár konkrétan nem monta ki), hogy ha megfellebezem akkor lenne keresnivalóm.

Ha esetleg valamelyőtöknek van ilyen irányú (fellebbezés kilátásai) tapasztalata, úgy kérlek benneteket ossza meg velem.
Köszönöm segítségeteket.

boxer001 # 2010.04.13. 10:29

Üdv Mindenkinek!
Nem is igazán gyorshajtással kapcsolatos a kérdésemd,de nem tudom,hol tegyem fel.
2010.januárban kaptam 2 határozatot,gyorshajtás miatt bírságokról.
Akkor itt kérdeztem,is tőletek,hogy ha nem tudom befizetni,mit csináljak.
No,a dolog lényege,hogy akkor írtam a rendőrségnek 1 levelet,amiben ismertettem velük a tényt,hogy képtelen vagyok kifizetni a bírságokat,és kértem,hogy tudassák velem,hogy a közmunka formájában való ledolgozásbak milyen lehetőségei vannak.Nem fellebeztem,hisz elfogadtam a büntetést.
/A levelet tértivevényesen írtam,hogy tudjam igazolni a levél elküldését,és hogy azt átvette valaki./

Erre még mindig nem válaszoltak,cirka negyed év telt el.
Szerintetek mikorra számíthatok válaszra tőlük?
Vagy ne számítsak válaszra,csak majd jön egy behajtó pár év múlva?:-)

Köszi előre is a választ!

AlexKirályfi # 2010.04.14. 06:04

Tiszteletem!

Szeretném megkérdezni, hogy ha adott szakaszon pl. 1 órán belül 5-ször mért be 5 különböző sebességmérő kamera, akkor az 5 külön esetnek számít és 5-ször büntetnek meg vagy egynek?

Háttér:
elkavarodtam, és idegességemben végigtéptem az M0 szinte egész szakaszát visszafelé, de ott is ahol 80-as tábla van sajna ....

köszönöm a választ !!

monalisa1 # 2010.04.14. 12:25

Öt csekket fogsz kapni, sőt mint többszörös elkövető lehet hogy a jogosítványodat egy időre bevonják.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.04.14. 12:40

boxer001

A tértivevényes levélre hivatkozva -és fénymásolatban mellékelve- írj egy ujabb levelet és érdeklődj, vagyis várod a csekkeket - legindkább is a részletfizetés megadását.

Előfordulhat hogy azért nem jött válasz mert közben hivatalból már intézik a közmunka lehetőségét a helyi önkormányzatnál.

A közmunkával kapcsolatban: van ahol szabadságot kivéve dolgoznak az érintettek, vagy szerencsés esetben csak hétvégeken - ezekről az önkormányzat tájékoztat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

honeybear45 # 2010.04.14. 12:41

Ha három év alatt eléred a 18 büntetőpontot, bevonják a jogosítványodat, melyet csak utánképzést követően kaphatsz vissza.) Egy gyorshajtás akár 10 bűntetőpontot is érhet, attól függ, hogy mennyivel lépted túl, de minimum 5 pont. Szóval a jogsid ugrott!
Üdv

monalisa1 # 2010.04.14. 14:12

Ha jól tudom az utánképzés +160 ezer forint-tól.

hiteldoktor # 2010.04.14. 15:27

Hali gyorshajtók!
Gyorshajtási ügyekben alapvetően különbséget kell tenni a közigazgatási bírság és a szabálysértési ügyek között.
Ha egy autót lefotóznak gyorshajtásért, kétféle eljárás következhet, attól függően, hogy megtudják-e, hogy ki az elkövető. Ha megállítanak, helyszíni bírság vagy szabálysértési feljelentés lesz a vége, ha a hatóság más módon megtudja, hogy ki vezetett (pl. a tulajdonos a megkeresésben tanúvallomást tesz erről), akkor is szabálysértési felelősségrevonás várható. Szabálysértési ügyben a hatóság mérlegeli a szankciót a súlyossága, ismétlődése, illetve a szabálysértő személyes körülményei alapján, illetve lehet különféle hivatkozásokkal, igazolásokkal enyhítést, méltányosságot kérni akár a jogsi bevonás időtartamára, akár a bírság összegére.

Ha a hatóság nem tudja meg,vagy nem is nagyon akarja megtudni, hogy ki vezetett (mert pl. a megkeresett tulajdonos hozzátartozó elkövetőre hivatkozva megtagadja a tanúvallomást), akkor viszont közigazgatási bírságot szabnak ki.

Erről azt kell tudni, hogy:

  • az üzembentartóra szabják ki (hacsak nem támasztja alá okirattal, hogy más vezette a gépjárművet);
  • a hatóság nem mérlegelhet, azaz a jogszabály fixen meghatározza, hogy milyen szabályszegésekért milyen összeg kerül felszámításra;
  • nincs helye enyhítésnek vagy méltányosságnak.

Szóval gyorshajtási bírság ügyekben mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen eljárás indult, és attól függ, hogy lehet-e egyáltalán valamit tenni.

Üdv

hiteldoktor

soder # 2010.04.15. 13:11

Kedves hiteldoktor!!
Lenne egy kérdésem ami szerintem sok gyorshajtot érdekelhet:
Ha megtagadom a tunuvallomást akkor közig. birság lép életbe, ez eddig rendben.
A büntettőpontokkal ebben a helyzetben mi van, ki kapja, kap valaki egyálltalán??
Köszönöm válaszod
Üdv soder

ftamas78 # 2010.04.16. 08:20

Alexkirályfi

Majd megírod, hogy mi lett az eredménye?
Egyébként az én véleményem (én is mentem már idegesen az M0-son) a régi szakasz annyira rossz, hogy nagy felelőtlenség "végigtépni". Van egy baleset és beáll az egész. Ezek a balesetek többségébe ilyen végigtépések miatt van. Le kell nyugodni ott úgy kell menni, főleg, hogy a régi nulláson fixen telepített traffipaxot is vannak.

Na azért kíváncsi vagyok, de szerintem is 5 különbözö szabálysértésnek számít

bpapp # 2010.04.16. 14:49

90 helyett 102-vel mentem, vidéki címre megérkezett erről a beazonosítást kérő levél, ezt még nem láttam. Viszont minden jogszabályban, amit találtam, csak 105-től sorjázzák a büntetési tételeket, ami 30 ezerrel kezdődik. Az új szabályozás életbelépése óta sosem mentem 105-nél gyorsabban, gondoltam csak onnan mérnek. Ahogyan olvastam, ilyen esetben csak helyszíni bírság lehetett volna. Vagy nem? Az enyhe sebességtúllépést milyen tarifatáblázat alapján számlázzák?

bpapp # 2010.04.16. 14:57

Adott szakaszon belül többszöri mérésre meglátásom szerint ez vonatkozik:

"Nem kell megfizetnie a gépjármű üzemeltetőnek az (1) bekezdés szerinti bírságot, ha vele szemben

  1. ugyanarra az időre vonatkozó átlagsebesség megállapítása alapján sebességtúllépés miatt szabtak ki azonos vagy nagyobb összegű bírságot, vagy
  2. a sebességtúllépést megelőző, vagy azt követő 10 percen belül megvalósult sebességtúllépés miatt azonos vagy nagyobb összegű másik bírságot szabtak ki, és a bírságot megfizette.

(3) Csak a már megfizetett bírság és az újonnan kiszabott bírságösszeg közötti különbséget kell megfizetnie a gépjármű üzemeltetőnek, ha vele szemben

  1. ugyanarra az időre vonatkozó átlagsebesség megállapítása alapján sebességtúllépés miatt szabtak ki kisebb összegű bírságot, vagy
  2. a sebességtúllépést megelőző, vagy azt követő 10 percen belül megvalósult sebességtúllépés miatt kisebb összegű másik bírságot szabtak ki."
ftamas78 # 2010.04.16. 19:28

Egyszer a TV-ben láttam és a NET-en is olvastam, hogy téves hozzállás az, hogy 10% meg stb. Egy rendőr nyilatkozott, hogy elméletileg már 1km/h sebességtúllépésért büntetnek. Mivel a műszerül 4km/h órát csalhat ezért 4km/h sebességtúllépést figyelmen kivül hagynak. Tehát 50 helyett 55nél már büntethetnek, 100-nál 105-től.

Azt vegyétek figyelembe, hogy az összes személyauto sebességmérője felfelé csal egy kicsit, tehát többet mutat mint a valós sebesség. DE csak a személyauto.
Teherauto busz kamioné jól mér.

tircsi # 2010.04.16. 19:49

Sziasztok!

Ez nem teljesen a "gyorshajtáshoz" tartozk de a napokban kaptam egy határozatot mely szerint 1 évre eltiltottak a vezetéstől + 150 eFt-ra !!!!!!! bírságoltak mert:

  • A gk. idéglenesen ki volt vonva a forgalomból
  • Lejárt a jogsim de folyamatban volt az új,erről az orvosi ig. és az okmányirodától kapott papírt bemutattam

Feljelentettek,elvették a forgalmit.A határozaton az volt hogy hajnal 2-kor igazoltatott holott reggel nyolc volt.Sőt egy olyan is szerepel hogy "az eltiltás ideje alatt...." El se vagyok tiltva a vezetéstől és nem is voltam.Hetente többször igazoltatnak csak kiderült volna.....Nem értem.Nem voltam ittas se!
Remélem van köztetek egy Jogász :-)

ralliart # 2010.04.22. 11:00

Sziasztok!
Két kérdésemre várnék választ!
Az egyik,hogy még novemberben közig.birságot szabtak ki rám amiről utána meg is jött a határozat,de én erre kértem egy fizetési haladékot még 2010.02.24.-én amire a mai napig nem jött válasz és az a kérdésem,hogy meddig kell nekik válaszolni,magyarúl mikor évül ez el,ha egyálltalán ennek van elévülési ideje?
A másik,hogy megint kaptam egy közig.eljáráast a husvéti nagy méréskor történtek miatt,de én az hallottam,hogy 2010.01.01-től változott ennek a mérősdinek a jogszabálya oly módon,hogy előre ki kell táblázniuk az adott útszakaszt,hogy itt mérés zajlik.A kérdésem az lenne,hogy hol tudok én ennek a jogszabálynak utána olvasni,mert természetesen nem voltak láthatóak,nem is vettem észre,hogy ott mérnek?!

RSay # 2010.04.24. 15:04

Hello!

Valószínűleg bemérhettek enyhe gyorshajtással, mennyi ideig kell izgulnom? Azaz van e valami határidő még ki kell küldeniük az értesítést vagy bírságot?

Ha van is ilyen határidő, ha az után kapok esetleg kézhez valamit akkor azt behajthatják????

üdv. RSay

monalisa1 # 2010.04.24. 15:46

RSay

30 nap/60 nap/végső esetben 6 hónapon belül - azon túl érkező hivatalos levélre/határozatra elévülési kifogással lehet élni.

Az enyhe gyorshajtást +10%-ig általában "elnézik", vagyis ha a helyszínen nem állítottak meg...

ralliart

Mozgó kocsiból is tudnak mérni, azt meg ugye nem lehet kibálázni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

RSay # 2010.04.24. 17:10

most akkor 30 vagy 60 nap vagy 6 hónap????

70-es tábla városon belül aztán 50 es visszakorlátozó táblánál vettem le a gázról a lábam és ott ált 10 méterre az 50-es tábla után egy lesötétített fekete új típusú astra abból mértek, utasom vette észre mikor mellé értünk és átnézett bele... , nem volt időm fékezni... :( szóval örülök ha 65 km/óra alatt mehettem elvileg 64 km/h ig nincs büntetés 50-es korlátozásnál, ha jól tudom..

ralliart # 2010.04.26. 10:13

RSay!
Ha 65-el mentél és nem volt megállító rendőr a mérőkocsi után,akkor csak szabálysértés követtél volna el ami helyszini birsággal és büntetőpontal súlytható,de mivel nem állítottak meg ezért semmit ,mert 69km-től mérnek 50-es táblánál és az már közigazgatási ügy lenne,ha mentél volna annyival,szóval öröm/boldogság,hogy ezt megusztad!!!