Gyorshajtás


pazs # 2013.11.14. 15:09

A bizonyítási indítványban egy adott tény bebizonyítására tesz kísérletet annak írója, a fellebbezés pedig a jogszabálysértőnek tartott határozat elleni jogorvoslat.

m.edina # 2013.11.14. 15:04

a

bibippiri (törölt felhasználó) # 2013.11.14. 09:43

A lenti esettel kapcsolatban még azt szeretném megkérdezni, hogy a "bizonyítási indítvány" és a "fellebbezés" között mi a különbség?

bibippiri (törölt felhasználó) # 2013.11.13. 16:03

Lehet, elcsépelt, de az alábbi kérdéshez kérem a segítségeteket:

Egy autópályás gyorshajtásról 3 kép érhető el az erre szolgáló internetes oldalon, az első és a harmadik között 14 másodperc az eltelt idő:

  1. képen az autóból nem látszik semmi (csak egy paca), itt van a sebesség túllépés (D=621 m)
  2. képen a rendszámot még mindig nem lehet beazonosítani, de a sebesség itt már rendben van (D=185 m)
  3. képen az autó rendszáma tisztán kivehető, sebesség rendben (D=91m)

A fenti esetben a szabályszegésnél nem lehet beazonosítani a járművet, amikor beazonosítható nem szegi meg a szabályt.
Azt hallottam, hogy ha nem lehet beazonosítani rendszám alapján a gyorshajtó járművet és/vagy nincs legalább két kép a szabályszegésről, akkor megalapozottan lehet fellebbezni.
Mivel ezt laikustól hallottam, inkább a szakértő hozzászólásotokra hagyatkoznék.
A fenti csak a legendák egyike vagy van valami alapja?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Baldvin # 2013.11.08. 12:51

Akkor a helyzet most az,hogy a törvény szerint átvettnek minősül.De gyakorlatilag nem is tudom mi van benne,mert nem vettem át.Időközben befut mondjuk a rendszerbe az új lakcímem,akkor ide újból kiküldik,vagy most már a régi cím szerint járnak el és az ottani önkormányzaton keresztül akarják majd behajtani?

eurosolar # 2013.11.07. 18:09

Ez nekem nem teljesen világos.
Ha mondjuk a szomszéd kerületben lakó névrokonomnak küldik ki a levelet, amit nem vesz át, akkor is kézbesítettnek tekinti a hatóság a levelet? Persze, mert magától nem jön rá, hogy hibázott.
De ha ez később kiderül, miért indulna újból az elévülési idő?

gerbera317 # 2013.11.07. 17:53

és utána közölném velük, hogy rossz címre küldték

Na, annak a "közlés"-nek van hivatalos megnevezése is, kézbesítési vélelem megdöntésének hívják, és már a puszta elnevezése is sugallja, hogy az egy törvény-szabályozta eljárás, ami csak úgy "közlés"-re nem indul el. És ha meg is dől a kézbesítési vélelem, az csak a jogerő visszavonását alapozza meg, a határozatot nem semmisíti meg, tehát azonnal új kézbesítésnek van helye a szokásos határidőkkel és jogorvoslati lehetőséggel.

Tehát ezzel a kivárásos taktikával nem szabadulsz meg a tartozástól, legfeljebb csak időt nyersz vele.

Baldvin # 2013.11.07. 17:22

Már amúgy sem tudok mit csinálni,várok.

karakter6 # 2013.11.07. 17:17

Sziasztok!Külföldi rendszám esetén mi történhet,ha belefutottam egy trafiba.Mert sajnos belefutottam:(

eurosolar # 2013.11.07. 16:21

Én a helyedben már kivárnám amíg elévül, és utána közölném velük, hogy rossz címre küldték, ugyanis Te lejelentetted az új címedet nekik, de mégsem oda küldték. Persze, csak ha tényleg így történt...

Baldvin # 2013.11.07. 13:10

Ma elmentem,hogy átvegyem,de már visszaküldték...Tegnap!

Baldvin # 2013.11.05. 16:57

Akkor valahogy csak átveszem majd a héten,de ha mégsem tudom akkor mi van?
A tudtom nélkül is eljárhatnak,miután átjelentkeztem és mindenhol lejelentettem az új elérhetőségemet?
Csak elvi kérdés...
Járt már valaki hasonló cipőben?

eurosolar # 2013.11.05. 16:21

"Van-e valamilyen plusz anyagi vonzata,ha csak később tudják behajtani?Vagy még az is előfordulhat,hogy a tudtom nélkül kivonják a forgalomból a kocsit?"

Nekem hónapokkal később is küldtek újabb csekket miután az eredetit nem fizettem be. Azzal a szöveggel, ha időközben mégis rendeztem a tartozást vegyem ezt tárgytalannak. Ezt már befizettem, és nem volt semmi gond belőle, hogy hónapokat elcsúsztattam.

Inkább a forgalomból kivonás miatt aggódj! Lehet, hogy mész az úton, rendőr kamerája kiszúrja a kivont rendszámodat, megállít, és tőle fogod megtudni. Rendszámot már szerelheted is le...

eurosolar # 2013.11.05. 16:11

Baldvin!

Laikusként mondom, hogy az állandó lakcímváltozást 15 napon belül át kell íratni a forgalmiban is: 6000 Ft.
Szerintem ha pont a kijelentkezésed után, de 15 napon belül kaptál levelet, arról nem vagy köteles tudomást szerezni. Majd ha új cím lesz a forgalmidban, talán kiküldik oda is újból, és azt már megkapod.

Ha akkor jött a postás, amikor még oda voltál bejelentve, és a 2. kézbesítésnél sem vetted át, akkor átvettnek tekintik.

Ha pedig azután postázták neked a régi címre, amikor már 15 napja laktál az új címeden, de nem írattad át a forgalmidban, akkor megint Te vagy a hunyó.

r0li # 2013.11.05. 11:34

Gyorshajtás után mennyi idővel várható a levél?

Baldvin # 2013.11.04. 09:12

Bocsi,de ez most az enyémre volt válasz?Mert ha igen,akkor valószínűleg rosszul tettem fel a kérdést.
Tehát még egyszer:költözés miatt NEM TUDOM(nem,nem akarom)átvenni a levelet,amit ajánlva küldtek Szombathelyről.A tartalmát nem ismerem,de sejthető a feladóból.Nem volt még gyorshajtásom és nem is szoktam gyorsan menni,nem számítottam erre se.
Időközben változik a lakcímem,a héten jelentkezünk át,hogyan fognak megtalálni,ha régi címemen már az új tulaj lakik,és nekem semmi közöm nem lesz ahhoz az önkormányzathoz?
Csináljak valamit,vagy csak várjak,előbb utóbb úgyis megtalál az illetékes szerv?
Van-e valamilyen plusz anyagi vonzata,ha csak később tudják behajtani?Vagy még az is előfordulhat,hogy a tudtom nélkül kivonják a forgalomból a kocsit?
Konkrét választ kérek,ha tud valaki!
Köszi

gerbera317 # 2013.11.03. 10:40

A legtöbb kérdés itt arról szól, hogy "gyorsan hajtottam, lefotóztak, hogyan lehetne megúszni?". A többnyire kitérő válaszok lényege nagyjából úgy foglalható össze, hogy "sehogy".

Pozitív példa Foky esete, akit olyan helyen fotóztak le gyorsan hajtva, ahol lehet gyorsan hajtani. Neki azt kellett bebizonyítania, hogy nem követett el szabályszegést, és sikerült is neki. (Őnála a fórumozás nem arról szólt, hogy milyen kifogásokat találjon, hanem hogyan adja elő, illetve hogyan ne az egyébként meglévő igazát.)

Baldvin # 2013.11.03. 10:26

Tisztelt Fórumozók!
Mi a teendő abban az esetben,ha nem tudom átvenni az ajánlott küldeményben érkező csekket,mert időközben elköltöztünk?Már a második értesítő jött a régi címemre,de nem tudom átvenni.
Olvasom,hogy adó formájában az illetékes önkormányzat szedi majd be adó formájában.Na igen,de időközben a lakcímem is változni fog...
A forgalomból kivonhatják ilyen esetben a gépjárművet?
Vagy nyugodtan várjam meg úgyis megtalálnak?
Késedelmi kamatot,pótlékot felszámolnak ilyenkor?

Egyjogász # 2013.11.02. 16:10

"Ilyenkor tényleg nem hátrány, ha valóban nem vagy sáros, de legalábbis ez a szilárd meggyőződésed."

Én eddig ha gyorsan mentem valahol, és kaptam egy ilyen sztárfotót, mindíg tudtam, hogy tényleg én voltam-e ott akkor, és hogy tényleg gyorsan mentem-e...:))

Ezt a topicot visszaolvasva egész meglepő, hogy hányan szenvednek részleges amnéziában.....:)))

gerbera317 # 2013.11.02. 13:39

Persze, hogy meg lehet támadni. Még a határozaton is rajta van, hogy megteheted, nem?

Netán azt akartad kérdezni, érdemes-e megtámadni? Nos, közlekedési szabálysértési határozatot elsősorban úgy érdemes megtámadni, hogy arra hivatkozol, hogy nem követted el a szabályszegést. Ilyenkor tényleg nem hátrány, ha valóban nem vagy sáros, de legalábbis ez a szilárd meggyőződésed.

Ha a szabályszegés elkövetését nem vitatod, csak a képi bizonyítékot támadod, azzal nem fogsz célt érni. Neked itt a siker érdekében nem kevesebbet kell állítanod, mint hogy a szabályszegés nem történt meg, a képi bizonyíték pedig hamisítvány. Magadnak kell eldöntened, szeretnél-e egy ilyen pofozkodásba belemenni.

wolfi069 # 2013.11.01. 11:43

Üdv !

Kaptam egy 30.000 Ft os bírságot gyorshajtás miatt. Egyik barátom javasolta, hogy támadjam meg a dolgot, mivel a fotón se az autóm színe, se a márkája nem látszik, csak a rendszám, mivel korom sötétben készült.

Meg lehet ezt támadni ?

Fotó :

https://www.dropbox.com/…i_takart.jpg

gerbera317 # 2013.10.26. 12:22

Azt egy pillanatra vontam kétségbe

Helyesen: Azt egy pillanatra sem vontam kétségbe...

gerbera317 # 2013.10.26. 11:42

Nem mindjárt a plafonon lenni. Azt egy pillanatra vontam kétségbe, hogy jó az, amire hivatkozol. Amit kifogásoltam, az volt, ahogyan hivatkoztál. Továbbra is fenntartom, hogy az itt véleményezésre közrebocsátott fellebbezésed "zavaros és nehéz olvasmány" volt. Szerencséd volt, hogy türelmes ügyintézőhöz került, aki legalább annyit megértett belőle, mint amit meg akartál értetni, az alapján pedig kétség kívül igazad volt. Örülök a sikerednek.

Foky # 2013.10.26. 09:59

Üdv!

Nos, kb 3 hónapja írtam ide, és kértem a fórumozók véleményét egy feltételezett gyorshajtással kapcsolatban. Egyedül csak, kedves gerbera317 válaszolt, így leginkább neki üzenném, hogy bármennyire is olvashatatlan átláthatatlan, zavaros, stb. volt az irományom, a célom elértem vele, ugyanis a határozatban leírták, hogy kétséget kizáróan nem lehet megállapítani a gyorshajtás tényét. Az iratokat "megsemmisítették". Emberi oldalról köszönöm a válaszát gerbera317-nek, szakmai oldalról pedig nem ajánlom senkinek!
"A háttértörténet, már csak érdekesség képpen, arról szólt, hogy egyetlen képet készítettek a gyorshajtásról, ahol is 69 km/h-val hajtottam, lakott területen belül, a mérőkészülék gps koordinátái alapján. Viszont az autó helyzete, beazonosítható volt a tereptárgyaknak köszönhetően. Így derült ki hogy a fénykép 250 méterrel odébb készült ahol már a 70-es sebességkorlátozó tábla van érvényben."

Foky # 2013.10.26. 09:59

Üdv!

Nos, kb 3 hónapja írtam ide, és kértem a fórumozók véleményét egy feltételezett gyorshajtással kapcsolatban. Egyedül csak, kedves gerbera317 válaszolt, így leginkább neki üzenném, hogy bármennyire is olvashatatlan átláthatatlan, zavaros, stb. volt az irományom, a célom elértem vele, ugyanis a határozatban leírták, hogy kétséget kizáróan nem lehet megállapítani a gyorshajtás tényét. Az iratokat "megsemmisítették". Emberi oldalról köszönöm a válaszát gerbera317-nek, szakmai oldalról pedig nem ajánlom senkinek!
"A háttértörténet, már csak érdekesség képpen, arról szólt, hogy egyetlen képet készítettek a gyorshajtásról, ahol is 69 km/h-val hajtottam, lakott területen belül, a mérőkészülék gps koordinátái alapján. Viszont az autó helyzete, beazonosítható volt a tereptárgyaknak köszönhetően. Így derült ki hogy a fénykép 250 méterrel odébb készült ahol már a 70-es sebességkorlátozó tábla van érvényben."