Osztatlan közös tulajdon

12kiváncsi12 # 2017.07.04. 14:33

Köszönöm a válaszokat, nincs problémám, csak azt nem értem, hogy ebben a témában miért nem egyforma az állásfoglalás. Ahogy olvasgatom mindenkinek más a véleménye.

MajorDomus # 2017.07.04. 20:51

Egyforma!
Nem ugyanaz ah ingatlan használata és a birtoklása!

drbjozsef # 2017.07.05. 05:36

Például? Miben tér el?
Ami eltér az az elmélet, meg a gyakorlat, de arról nem mi tehetünk, ha ahatóság itt így, ott úgy végzi a munkáját...
Szerintem elméleti szinten nincs sok eltérés a véleményekben.

MajorDomus # 2017.07.05. 21:46

A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant."

Itt a lényeg!

Cilinke # 2017.07.10. 05:14

Sziasztok!
(Kerestem, de nem találtam hasonlót sem az ügyemhez...)
Meg szeretnék vásárolni egy lakást, amire a foglalót meg is fizettem. A minap az eladóm volt feleségétől kaptam egy levelet, melyben közli, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy az osztatlan közös tulajdonú udvarban lévő közüzemi órákat a szolgáltató leolvassa, karbantartsa stb és nem engedi meg, hogy a hulladéktárolóimat elhelyezzem.
Persze, tudom, hogy nem az őőőő beleegyezése ill. nem beleegyezése játszik szerepet, hanem törvény kimondja, hogy köteles elfogadni.Ugye így van?
Na, de!!! Ha már így indul a szomszédi viszony kialakulása, akkor mit várhatok később? Elment a kedvem a lakás megvásárlásától.
Ilyen esetben a levél elég bizonyíték ahhoz, hogy zaklatás várható és van jogom elállni a szerződéstől és visszakapjam a foglalót? Ez elfogadható rajtam kívülálló oknak?
Köszönöm a válaszokat

drbjozsef # 2017.07.10. 05:57

Cilinke,

Nem.

Cilinke # 2017.07.10. 06:47

Köszönöm a gyors választ drbjozsef.
Nagyon jó lenne nekünk az a lakás, szeretném nagyon. Akkor előveszem a saját módszeremet és elkezdek barátkozni a szomszédasszonnyal. (hátha változtat a hozzáállásán. Szerintem ez nem is nekünk, leendő tulajdonosoknak szól, hanem a volt férjnek)

pazs # 2017.07.10. 09:16

Cilinke: drukkolok neked, ritka az ilyen gyakorlatias hozzáállás errefelé (jó nyilván mindenki jogi megoldást akar mindenre, ha már jogi fórum).

drbjozsef # 2017.07.10. 11:30

Jobb gyakorlati ötletem nekem sincs. Te mérlegeld a lehetőségeidet, a habitusodat, meg a körülményeket. Ha konfrontálódva is megéri neked a lakás, vágj bele, pláne, ha megpróbálsz jóban lenni vele.
Jogilag lehet igazad, de ha egy igazi kerékkötőbe akadsz, finoman szólva, akkor sok problémád lehet még.

MajorDomus # 2017.07.10. 21:25

Egy látogatást megér!
Ha elmondja minden szemétnek az exét,attól megnyugszik!

Cilinke # 2017.07.11. 14:12

A törvény kimondja (csak nem tudom, melyik), hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő udvart bárki használhatja. Igaz, itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt, arról, hogy ez a lakás nem használja... DE úgy tudom, törvény írja (ezt sem tudom melyik), hogy a közüzemi szolgáltatókat be kell engedje, mert az utcára ezeket a mérőket és a kukákat (3 db) nem lehet kirakni, más megoldás technikailag nincs.
MajorosDomus! Én is azt hiszem, hogy ez a háborgás nem nekem, nekünk szól...

drbjozsef # 2017.07.11. 17:06

Egy biztos : a közüzemi órák leolvasásának biztosítása nem számít részedről "használatnak", azt biztosítanod kell neked is, de a kertet használónak is.

Ráadásul ez tényleg nem jelent akkora zavarást, sok helyen már csak évente olvasnak le (nálunk a vizet kéthavonta, minden mást évente), szóval ez nem kibírhatatlan egy zaklatás lenne.

MajorDomus # 2017.07.11. 20:46

Arról nem beszélve,hogy az övét is le kell olvasni!

nonolet # 2017.07.11. 22:54

"itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt,"

Nos, a fő kérdés, hogy akkor:

Ez a megállapodás érvényes-e rád is?!
a vételi szerződésed alapján....

Cilinke # 2017.07.12. 08:28

Igen, nonolet, érvényes rám. Az adás-vételi szerződés is tartalmazza. Ezt már kinyomoztam.
Igen, drbjozsef, én is azt hiszem, hogy ez nem érinti a "zaklatás" fogalmát.
Bízom a békés kimenetelben.

nonolet # 2017.07.12. 09:50

"Igen, érvényes rám."

Akkor tiszta ügy, hogy ki-mit tehet, használhat.

-

Azonban egy újra tárgyalás bármikor kezdeményezhető...
Ha úgy érzed, hogy

1.
Méltánytalan a régi alku rád nézve.
(hisz alapban az ingatlan része közös használható)

2.
A tulajdoni részedhez képest aránytalanul kevés használat jut neked

-

Sőt, akár egyoldalúan is felrúgható a régi megosztás.
Csak akkor a bíróság nem biztos, hogy igazat ad végül.

MajorDomus # 2017.07.12. 21:23

A hsználati megállapodás a jogutódra nézve nem kötelező.

ancsazs # 2017.07.13. 17:36

Tisztelt szakértők!
2015 örököltem (96ban elhunyt nagyapám után utólagos hagyatékolás során)egy szántó,legelő címen nyilvántartott területet Beszterecen.A terület a valóságban 18 hektáros ebből 12 hektárt egy horgásztó foglal el.Na most 2012-ben 6 tulajdonostárs kérelmezte a terület kiosztását(jelzem ekkor még a halott nagyapám nevén volt a területünk).Most két hete összegyűltünk kérelmezők és nem kérelmezők hogy egyezségi okiratban aláírjuk a kiosztást amihez mi nem kérelmezők végül is nem járultunk hozzá nem sikerült megegyeznünk.Kérdésem hogy valóban igaz-e hogy a kérelmezők ez esetben eldönthetik a saját tulajdoni hányaduknak megfelelően a kiosztást azaz így ezzel kizárhatnak minket akár a tó tulajdonjogából is?mivel lehet próbálkozni fellebbezés gyanánt?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.13. 17:47

Próbáld meg mégegyszer...

MajorDomus # 2017.07.13. 22:02

A tulajdonból nehezen!

nonolet # 2017.07.14. 08:45

"A használati megállapodás a jogutódra nézve nem kötelező."

Valóban, csak nem sima ügy felrúgni,
akkor, ha ismerte a vételkor és pláne nem az,
ha ráadásul el is fogadta a szerződésében.

-

Amúgy meg senkire nem kötelező örökre :-)
Arra sem, aki aláírta...
Jó okkal módosítható.

pl. az értékarányok megváltozása a tulajdoni arányokhoz képest esetén is. (bővítés, építés, felújítás egyoldalúan, stb.)

Vagy az élethelyzet változása okán.
(gyerek, kutya, rokkantság, stb. stb.)

Mert az alap az, hogy:
Az egész ingatlant joga van használni >> mindenkinek.
A másik használatának indokolatlan korlátozása, zavarása nélkül.

A használati megosztás pedig csak arról szól, hogy
a felek milyen szabályok betartásával nem tekintik
a használatot a másikat korlátozónak és/vagy zavarónak.

Azonban mint minden megállapodás,
ez is újra tárgyalható...

Vagy akár egyoldalún is felrúghat, persze kockázattal.

nonolet # 2017.07.14. 08:55

ancsazs

A tulajdonjogból NEM! zárhatnak ki nyilván.

De olyan rész juthat nektek (osztatlanul KÖZÖSEN!!!) ami megmarad :-(

Jobban járnátok a további tárgyalással.

A sérelmeiteket perben tudjátok orvosoltatni...
Ha végül nincs közös egyezség.

MajorDomus # 2017.07.14. 23:10

Egy ujabb tárgyalást megér!

Lindzi # 2017.07.15. 11:54

Üdvözlet mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne: amennyiben egy 1,2 ha területű , 3 hrsz-on lévő termőföldet édesanyámmal osztatlan közös tulajdonként megvásárolunk, mekkora területet tudunk ingyen kivonatni művelés alól? A föld szomszédságában van egy saját tulajdonban lévő mg-i ingatlan. Azt szeretnénk bővíteni a kivont területtel.
Én még csak őstermelő vagyok, Ő földműves.
Nem volt egyikőnknek sem 10 éven belül másik kivonás.
Ezt azt jelenti, hogy nem 1-szer, hanem 2 x 400 m2-t, tudunk kivonatni ingyen a tanya mellett?

Előre is köszönöm!

nonolet # 2017.07.15. 15:16

Tulajdonosonként 400 m2-t lehet.