Köszönöm a válaszokat, nincs problémám, csak azt nem értem, hogy ebben a témában miért nem egyforma az állásfoglalás. Ahogy olvasgatom mindenkinek más a véleménye.
Osztatlan közös tulajdon
Egyforma!
Nem ugyanaz ah ingatlan használata és a birtoklása!
Például? Miben tér el?
Ami eltér az az elmélet, meg a gyakorlat, de arról nem mi tehetünk, ha ahatóság itt így, ott úgy végzi a munkáját...
Szerintem elméleti szinten nincs sok eltérés a véleményekben.
A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant."
Itt a lényeg!
Sziasztok!
(Kerestem, de nem találtam hasonlót sem az ügyemhez...)
Meg szeretnék vásárolni egy lakást, amire a foglalót meg is fizettem. A minap az eladóm volt feleségétől kaptam egy levelet, melyben közli, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy az osztatlan közös tulajdonú udvarban lévő közüzemi órákat a szolgáltató leolvassa, karbantartsa stb és nem engedi meg, hogy a hulladéktárolóimat elhelyezzem.
Persze, tudom, hogy nem az őőőő beleegyezése ill. nem beleegyezése játszik szerepet, hanem törvény kimondja, hogy köteles elfogadni.Ugye így van?
Na, de!!! Ha már így indul a szomszédi viszony kialakulása, akkor mit várhatok később? Elment a kedvem a lakás megvásárlásától.
Ilyen esetben a levél elég bizonyíték ahhoz, hogy zaklatás várható és van jogom elállni a szerződéstől és visszakapjam a foglalót? Ez elfogadható rajtam kívülálló oknak?
Köszönöm a válaszokat
Cilinke,
Nem.
Köszönöm a gyors választ drbjozsef.
Nagyon jó lenne nekünk az a lakás, szeretném nagyon. Akkor előveszem a saját módszeremet és elkezdek barátkozni a szomszédasszonnyal. (hátha változtat a hozzáállásán. Szerintem ez nem is nekünk, leendő tulajdonosoknak szól, hanem a volt férjnek)
Cilinke: drukkolok neked, ritka az ilyen gyakorlatias hozzáállás errefelé (jó nyilván mindenki jogi megoldást akar mindenre, ha már jogi fórum).
Jobb gyakorlati ötletem nekem sincs. Te mérlegeld a lehetőségeidet, a habitusodat, meg a körülményeket. Ha konfrontálódva is megéri neked a lakás, vágj bele, pláne, ha megpróbálsz jóban lenni vele.
Jogilag lehet igazad, de ha egy igazi kerékkötőbe akadsz, finoman szólva, akkor sok problémád lehet még.
Egy látogatást megér!
Ha elmondja minden szemétnek az exét,attól megnyugszik!
A törvény kimondja (csak nem tudom, melyik), hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő udvart bárki használhatja. Igaz, itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt, arról, hogy ez a lakás nem használja... DE úgy tudom, törvény írja (ezt sem tudom melyik), hogy a közüzemi szolgáltatókat be kell engedje, mert az utcára ezeket a mérőket és a kukákat (3 db) nem lehet kirakni, más megoldás technikailag nincs.
MajorosDomus! Én is azt hiszem, hogy ez a háborgás nem nekem, nekünk szól...
Egy biztos : a közüzemi órák leolvasásának biztosítása nem számít részedről "használatnak", azt biztosítanod kell neked is, de a kertet használónak is.
Ráadásul ez tényleg nem jelent akkora zavarást, sok helyen már csak évente olvasnak le (nálunk a vizet kéthavonta, minden mást évente), szóval ez nem kibírhatatlan egy zaklatás lenne.
Arról nem beszélve,hogy az övét is le kell olvasni!
"itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt,"
Nos, a fő kérdés, hogy akkor:
Ez a megállapodás érvényes-e rád is?!
a vételi szerződésed alapján....
Igen, nonolet, érvényes rám. Az adás-vételi szerződés is tartalmazza. Ezt már kinyomoztam.
Igen, drbjozsef, én is azt hiszem, hogy ez nem érinti a "zaklatás" fogalmát.
Bízom a békés kimenetelben.
"Igen, érvényes rám."
Akkor tiszta ügy, hogy ki-mit tehet, használhat.
-
Azonban egy újra tárgyalás bármikor kezdeményezhető...
Ha úgy érzed, hogy
1.
Méltánytalan a régi alku rád nézve.
(hisz alapban az ingatlan része közös használható)
2.
A tulajdoni részedhez képest aránytalanul kevés használat jut neked
-
Sőt, akár egyoldalúan is felrúgható a régi megosztás.
Csak akkor a bíróság nem biztos, hogy igazat ad végül.
A hsználati megállapodás a jogutódra nézve nem kötelező.
Tisztelt szakértők!
2015 örököltem (96ban elhunyt nagyapám után utólagos hagyatékolás során)egy szántó,legelő címen nyilvántartott területet Beszterecen.A terület a valóságban 18 hektáros ebből 12 hektárt egy horgásztó foglal el.Na most 2012-ben 6 tulajdonostárs kérelmezte a terület kiosztását(jelzem ekkor még a halott nagyapám nevén volt a területünk).Most két hete összegyűltünk kérelmezők és nem kérelmezők hogy egyezségi okiratban aláírjuk a kiosztást amihez mi nem kérelmezők végül is nem járultunk hozzá nem sikerült megegyeznünk.Kérdésem hogy valóban igaz-e hogy a kérelmezők ez esetben eldönthetik a saját tulajdoni hányaduknak megfelelően a kiosztást azaz így ezzel kizárhatnak minket akár a tó tulajdonjogából is?mivel lehet próbálkozni fellebbezés gyanánt?
Köszönöm
Próbáld meg mégegyszer...
A tulajdonból nehezen!
"A használati megállapodás a jogutódra nézve nem kötelező."
Valóban, csak nem sima ügy felrúgni,
akkor, ha ismerte a vételkor és pláne nem az,
ha ráadásul el is fogadta a szerződésében.
-
Amúgy meg senkire nem kötelező örökre :-)
Arra sem, aki aláírta...
Jó okkal módosítható.
pl. az értékarányok megváltozása a tulajdoni arányokhoz képest esetén is. (bővítés, építés, felújítás egyoldalúan, stb.)
Vagy az élethelyzet változása okán.
(gyerek, kutya, rokkantság, stb. stb.)
Mert az alap az, hogy:
Az egész ingatlant joga van használni >> mindenkinek.
A másik használatának indokolatlan korlátozása, zavarása nélkül.
A használati megosztás pedig csak arról szól, hogy
a felek milyen szabályok betartásával nem tekintik
a használatot a másikat korlátozónak és/vagy zavarónak.
Azonban mint minden megállapodás,
ez is újra tárgyalható...
Vagy akár egyoldalún is felrúghat, persze kockázattal.
ancsazs
A tulajdonjogból NEM! zárhatnak ki nyilván.
De olyan rész juthat nektek (osztatlanul KÖZÖSEN!!!) ami megmarad :-(
Jobban járnátok a további tárgyalással.
A sérelmeiteket perben tudjátok orvosoltatni...
Ha végül nincs közös egyezség.
Egy ujabb tárgyalást megér!
Üdvözlet mindenkinek!
A kérdésem a következő lenne: amennyiben egy 1,2 ha területű , 3 hrsz-on lévő termőföldet édesanyámmal osztatlan közös tulajdonként megvásárolunk, mekkora területet tudunk ingyen kivonatni művelés alól? A föld szomszédságában van egy saját tulajdonban lévő mg-i ingatlan. Azt szeretnénk bővíteni a kivont területtel.
Én még csak őstermelő vagyok, Ő földműves.
Nem volt egyikőnknek sem 10 éven belül másik kivonás.
Ezt azt jelenti, hogy nem 1-szer, hanem 2 x 400 m2-t, tudunk kivonatni ingyen a tanya mellett?
Előre is köszönöm!
Tulajdonosonként 400 m2-t lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02