Igen
Az itélethirdetésig bármiben megegyezhettek!
Igen
Az itélethirdetésig bármiben megegyezhettek!
Köszönöm a választ. Az 1. és 2. esetben is igy van?
Kérdezem még, hogy ha a természetbeni megosztás a mellékép. miatt nem történhet meg, és továbblép a tárgyalás a 2. tul.köz.megszüntetési módra, akkor vissza lehet-e lépni a természetbenire /mondjuk, hogy meggondolja magát a fél/?
A-biróság-nem, de ha az itéletben erre van utalás akkor a végrehajtás során a végrehajtó lebontja !
Nem tudok utánanézni -mert nincs a közelben számitógép, de javaslom a helyi önkormányzat honlapján az épitési szabályozást megnézni.
Köszönöm a választ.
1. és 2. esetben ezek után lebontatja-e velem a biróság a melléképületet, vagy nem?
Ha nem nagy gond, légyszives mellékelni egy paragrafus számot. Köszönöm előre is.
Ha engedély nélkül-épitetted, akkor nem illet meg kártérités de ez attól -függ hogy amiről szó van az épitésekor engedély illetve bejelentésköteles volt- -e. Amennyiben nem akkor és a2,-ik esetben is kérhetsz - szerintem - kártalanitást.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
Telekalakitás miatt le kellene bontanom egy melléképületet.
1./ Nincs rá ép.engedélyem. Az épület több mint 10 éve fennáll. Kérhetek-e a felperestől valamilyen cimen a lebontásért cserébe pénzt, és ezt a biróság megitéli-e?
2./ És ha van rá épitési engedélyem?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Kösssetek egy uj Használati szerződést,vagy alakitsatok társasházat. Pont.
Rövid és tömör, de a lényeg benne van. :)
„Értem én az osztatlan közös tulajdont”
Dehogy érted! Vigasztaljon, hogy nem vagy egyedül.
Mégy egy dolog: minden adás-vételi szerződésben szerepel részletesen, hogy mit vásároltunk meg,valamint a tulajdoni hányad, ennek kiegészitése a használati megállapodás, mely általában telekhányadokra vonatkozik.Jól gondolom?
Köszönöm a válaszokat.Értem én az osztatlan közös tulajdont, csak természetben ez nem igy müködik, mert akkor én, ha eladom a tul.hányadomat, bármelyik területet megmutathatom, hogy ez még az én hányadom, csak jelenlegi használat szerint nem használom ? Tehát tulajdonképpen az uj használati szerződés megkötésekor, ha én kérem a tulajdonos társaktól, hogy a tulajdoni hányadomnak megfelelő részt szeretném használni, akkor igényt tarthatok arra az akár házrészre is a telekrészen kivül, amit más használ, azon a lakáson kivül amiben lakom? Az esetben is, ha ő azt mondja, hogy megvásárolta az én eladómtól - amiről sem szerződés, semmiféle megállapodás nincs - a tulajdoni hányadok változatlanok,Meglátásom szerint azt a területet csak használatba adták neki. Közben felmerült még egy kérdésem: jogában áll-e a két társtulajdonosnak kijelölni, hogy melyik területet használhatom? Ha én azt nem fogadom el, akkor marad a birósági per lehetősége? Én is szeretném a társasházzá alakulást, jövő héten beszéljük meg a használatot, ha tudjuk, és fel fogom vetni ennek lehetőségét is. Nehezen viselem a helyzetet és jól esik a segitségük. Üdvözlettel
Az o.közös tulajdonban az a szép hogy nem nevesithető hogy eddig az enyém, az a tied. Ezt csak használati szerződésben lehet kikötni a tulajok között, de ez az uj tulajt már nem kötelezi. Ezért célszerübb társasházzá alakitani.
Eleve nincs olyan, hogy "a tulajdoni hányadhoz tartozó". A tulajdoni hányad egy eszmei arány, természetbeni résszel nem azonos, azzal nem társított.
Kedves Major Domus !
Segitséget kérek: osztatlan közös tulajdonnál lehetséges-e, hogy az eladó nem az általa korábban megvásárolt tulajdoni hányadhoz tartozó részét adja el, ami az ő adás-vételi szerződésében szerepel és pontosan meghatározott, hanem többet, vagy kevesebbet. Tudom, hogy tulajdoni hányadokat lehet igy venni, de nem mindegy mit tartalmaz a tulajdoni hányad.Én ugy gondolom, hogy csak azt adhatja tovább az eladó, ami az ő tulajdoni hányadához tartozott adás-vételkor.
Köszönöm a mielőbbi választ. Üdvözlettel
Is-is !
Az biztos hogy társasház,mert osztatlan közösnél nem tudta volna eladni ugy hogy a többiek nem mondanak le elővásárlási jogukról.
Javaslom először olvasd el az Alaopitó Okiratot s az szmsz-t( ha van)
Az önkormányzattal közösen ti vagytok a többségi tulajdonosok.
Kezdeményezz közgyülést, s ott szavazzátok meg a szükséges dolgokat. Pld. Leválasztás stb.
Andi ! Ott tévedsz hogy ez nem osztatlan k.tulajdon, hanem a telek képez közös tulajdont, az eszmei hányadok arányában. A közgyülésen kérheted hogy a te részedet ,adják ki,, s azt leválaszthasd. Olvasd el az alapitot !
Hahahah
„társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon”
Ezt magyarázd már el nekem légyszí, a gyakorlati alkalmazás során!
Kozmácska!
Nem tudsz elbirtokolni.
„Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte.”
Ennél a résznél viszont tényleg nem mindegy, hogy társasház-é, avagy osztatlan közös tulajdon az az ingatlan.
Kedves kozmacska!
Itt két dolog keveredik.
Egyrészt írod hogy van alapító okirat, azaz társasházról van szó. Másrészről, pedig, hogy a telek osztatlan közös tulajdonú.
Mindkettő nehezen lehet igaz, mert társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon.
Köszönöm a válaszodat. Esetleg az elbirtoklás szóba jöhet ilyen esetben? Már a nagypapám is itt élt, és gyakorlatilag rajta, és az édesapámon kívül senki sem foglalkozott a telekkel.Ma sem foglalkozik. Ha van értelme ügyvédre költeni megteszem, amennyiben érdemes az önkormányzattal csatázni. Az önkormányzat egy évvel ezelőtt kijött, hümmögött, hogy nincs rendben a telek, sem jogilag, sem területileg, hiszen az alapító okiraton kívül semmink sincs, de tenni nem tett semmit. Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte. Eladni nem szeretném, mivel már a harmadik generáció él ezen a telken.
Köszönöm
Andi
Az önkkormányzattal, mint tulajdonossal és a másik két tulajdonossal meg lehetne állapodni a telek felosztásáról és kizárólagos használatáról. Amennyiben az önkormányzat ebbe belemegy, akkor nyugodtan le is kerítheted.
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Osztatlan közös tulajdonú telken van két ház.
Egy nagyobb, ahol 5 család lakik, ebből 2 megvette a házrészt, 3 önkormányzati.
Mi vagyunk a 6. tulajdonosok, de a házunk az előzőtől teljesen külön áll.
Az alapító olkirat, /bár nincs hozzá semmilyen alaprajz/ világosan kimondja,hogy melyik kié, a hozzá tartozó telekrésszel.
A telek 2000 négyzetméter, melynek nagy részét mi tartjuk rendeben, egyes lakók csak a szemetüket hordják oda /sitt, bútorok stb./.
Esélyem sincs arra, hogy rávegyem őket a telek rendbentartására. Elvileg a telek hátsó részén még volt egy önkorményzati tulajdonú ház, de azt már a szomszédok lebontották, a sittet otthagyták, az önkormányzat pedig elhanyagolja.
Ha a telek bármely részén megpróbálkozom a rendbentartással, füvesítéssel, amint rendben az adott rész, a szomszédok máris kertipartit rendeznek.
Van-e lehetőség arra, hogy elbirtokoljam, és lekerítsem az általam rendben tartott telekrészt, vagy esetleg kivásárolni az önkormányzati lakásokhoz tartozó telket, mert jelen állapotában olyan, mint egy szemétlerakó.Megoldást jelent, ha kiválok a közös tulajdonból? Mivel lekeríteni sehol sem lehet a közös tulajdont, csak álmodozom arról,hogy egyszer az általam elültetett virágok ki is nyíljanak, mielőtt a szomszéd kutyája kikaparja.
Köszönettel
Andi
Nane !
A földhivatal nem szólithat fel semmire, csak hiánypótlásra ha veszel eladsz vagy módositasz a tulajdoni viszonyokon.
Ha annak idején az törvényes volt, akkor családi használat és pont.
Tisztelt Fórumozók!
A következőben szeretném a segítségüket kérni: édesapám már 18 éve családi gazdálkodó, édesanyámmal vannak közös területeik, melyek családi használat címszóval szerepelnek a földhasználati lapon. A földhivatalban a napokban közölték, hogy a földhasználati lapokra bármit írhatok a használat jogcíméhez, de családi használatot nem, és felszólítottak, hogy a családi használatban lévő területeket jelentsük be újra saját tulajdon és szívességi használat címén. A kérdés az, vajon jogos-e ez így, mert ha igen, mi értelme van a családi gazdálkodásnak? Az újra-bejelentés nagyon sok pénzbe kerül (főleg, ha még ki is kell méretni a területeket), és nem tudom, szükséges-e ez, ugyanis a szüleim nem szeretnék kettévetetni a földeket, viszont bírságot sem szeretnének fizetni... (..és már nincs több bőr rajtunk, amit még le lehetne húzni... :(((
Köszönöm a segítséget!
Tanárnéni
Sürgősen felejtsd el a házat !
Ha eddig nem jutottak el odáig hogy társasházzá alakitják,ami az összes kérdésedet feleslegessé tenné,akkor ott a fejekben is baj van.
Ne akarj ott lakni ! Csak egy példa ha beázik a tető s a te lakásod is leázik mondjuk az elsőn, akkor kihez fordulsz ha nincs szmsz nincs közgyűlés,nincs közös képviselő !
De ajtófélfa van amibe bele tudod verni a fejed, hogy lehettél ekkora.....
Szerintem kellene egy lakógyűlési határozat, hogy pakoljon el, különben a közös képviselő elviteti. Kidobni nem hiszem, hogy lehetne, de pl valahol bérelni nekei jó drágán egy tárolót és oda pakolni a cuccát, a bérleti díjat pedig hozzácsapni a közös költséghez....
Tisztelt jogi szakértő!
Egy Bp-i társasház közös képviselője vagyok.Az egyik lakó azzal a problémával keresett meg, hogy a szomszéd lakás tulajdonosa a társasház körfolyósójára kipakolja azokat a dolgait, amit már nem tud a kis (40m2) lakásában elhelyezni. Ezzel komolyan akadályozza a folyósón való közlekedést. Ez számomra is nyilvánvaló, mert így a kb. egy méteres folyósón alig 40 cm marad szabadon. Az osztatlan közös tulajdon ilyen jellegű használatának engedélyezése/tiltása benne van a házirendben, ezt 100%-osan mindenki elfogadta. Többszöri kérésem/felszólításom ellenére sem kezdte meg a lakótárs a folyósón felhalmozott tulajdonainak az elpakolását.
Ha a társasházban tűzvédelmi ellnörzés lenne, biztos kifogásolnák a menekülési útvonalak ilyen módu elzárását, akár pénzbüntetést is kiszabhatnak.
Én mint KK nem utasíthatom a Házmestert, hogy dobja ki a szemétbe, amit a folyósón talál, mert bizonyosan kártérítési igénnyel lépne föl a tulajdonosa. Kérdésem:
Tanácsolhatom a sértett lakótársnak, hogy kérjen birtokvédelmet?
Köszönöm a válaszokat!
osztatlan közös tulajdon
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |