Osztatlan közös tulajdon

MajorDomus # 2010.04.10. 20:29

Igen

Az itélethirdetésig bármiben megegyezhettek!

dorka11 # 2010.04.10. 20:11

Köszönöm a választ. Az 1. és 2. esetben is igy van?

Kérdezem még, hogy ha a természetbeni megosztás a mellékép. miatt nem történhet meg, és továbblép a tárgyalás a 2. tul.köz.megszüntetési módra, akkor vissza lehet-e lépni a természetbenire /mondjuk, hogy meggondolja magát a fél/?

MajorDomus # 2010.04.10. 20:08

A-biróság-nem, de ha az itéletben erre van utalás akkor a végrehajtás során a végrehajtó lebontja !

Nem tudok utánanézni -mert nincs a közelben számitógép, de javaslom a helyi önkormányzat honlapján az épitési szabályozást megnézni.

dorka11 # 2010.04.10. 18:05

Köszönöm a választ.

1. és 2. esetben ezek után lebontatja-e velem a biróság a melléképületet, vagy nem?

Ha nem nagy gond, légyszives mellékelni egy paragrafus számot. Köszönöm előre is.

MajorDomus # 2010.04.10. 17:56

Ha engedély nélkül-épitetted, akkor nem illet meg kártérités de ez attól -függ hogy amiről szó van az épitésekor engedély illetve bejelentésköteles volt- -e. Amennyiben nem akkor és a2,-ik esetben is kérhetsz - szerintem - kártalanitást.

dorka11 # 2010.04.10. 17:03

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:

Telekalakitás miatt le kellene bontanom egy melléképületet.

1./ Nincs rá ép.engedélyem. Az épület több mint 10 éve fennáll. Kérhetek-e a felperestől valamilyen cimen a lebontásért cserébe pénzt, és ezt a biróság megitéli-e?

2./ És ha van rá épitési engedélyem?

Válaszotokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.04.09. 22:16

Kösssetek egy uj Használati szerződést,vagy alakitsatok társasházat. Pont.

nanemaaa # 2010.04.09. 17:59

Rövid és tömör, de a lényeg benne van. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.09. 08:19

Értem én az osztatlan közös tulajdont
Dehogy érted! Vigasztaljon, hogy nem vagy egyedül.

szuperka # 2010.04.09. 06:45

Mégy egy dolog: minden adás-vételi szerződésben szerepel részletesen, hogy mit vásároltunk meg,valamint a tulajdoni hányad, ennek kiegészitése a használati megállapodás, mely általában telekhányadokra vonatkozik.Jól gondolom?

szuperka # 2010.04.09. 06:38

Köszönöm a válaszokat.Értem én az osztatlan közös tulajdont, csak természetben ez nem igy müködik, mert akkor én, ha eladom a tul.hányadomat, bármelyik területet megmutathatom, hogy ez még az én hányadom, csak jelenlegi használat szerint nem használom ? Tehát tulajdonképpen az uj használati szerződés megkötésekor, ha én kérem a tulajdonos társaktól, hogy a tulajdoni hányadomnak megfelelő részt szeretném használni, akkor igényt tarthatok arra az akár házrészre is a telekrészen kivül, amit más használ, azon a lakáson kivül amiben lakom? Az esetben is, ha ő azt mondja, hogy megvásárolta az én eladómtól - amiről sem szerződés, semmiféle megállapodás nincs - a tulajdoni hányadok változatlanok,Meglátásom szerint azt a területet csak használatba adták neki. Közben felmerült még egy kérdésem: jogában áll-e a két társtulajdonosnak kijelölni, hogy melyik területet használhatom? Ha én azt nem fogadom el, akkor marad a birósági per lehetősége? Én is szeretném a társasházzá alakulást, jövő héten beszéljük meg a használatot, ha tudjuk, és fel fogom vetni ennek lehetőségét is. Nehezen viselem a helyzetet és jól esik a segitségük. Üdvözlettel

MajorDomus # 2010.04.08. 22:47

Az o.közös tulajdonban az a szép hogy nem nevesithető hogy eddig az enyém, az a tied. Ezt csak használati szerződésben lehet kikötni a tulajok között, de ez az uj tulajt már nem kötelezi. Ezért célszerübb társasházzá alakitani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.08. 08:49

Eleve nincs olyan, hogy "a tulajdoni hányadhoz tartozó". A tulajdoni hányad egy eszmei arány, természetbeni résszel nem azonos, azzal nem társított.

szuperka # 2010.04.08. 06:48

Kedves Major Domus !

Segitséget kérek: osztatlan közös tulajdonnál lehetséges-e, hogy az eladó nem az általa korábban megvásárolt tulajdoni hányadhoz tartozó részét adja el, ami az ő adás-vételi szerződésében szerepel és pontosan meghatározott, hanem többet, vagy kevesebbet. Tudom, hogy tulajdoni hányadokat lehet igy venni, de nem mindegy mit tartalmaz a tulajdoni hányad.Én ugy gondolom, hogy csak azt adhatja tovább az eladó, ami az ő tulajdoni hányadához tartozott adás-vételkor.
Köszönöm a mielőbbi választ. Üdvözlettel

MajorDomus # 2010.04.07. 22:36

Is-is !
Az biztos hogy társasház,mert osztatlan közösnél nem tudta volna eladni ugy hogy a többiek nem mondanak le elővásárlási jogukról.

Javaslom először olvasd el az Alaopitó Okiratot s az szmsz-t( ha van)
Az önkormányzattal közösen ti vagytok a többségi tulajdonosok.

Kezdeményezz közgyülést, s ott szavazzátok meg a szükséges dolgokat. Pld. Leválasztás stb.

Andi ! Ott tévedsz hogy ez nem osztatlan k.tulajdon, hanem a telek képez közös tulajdont, az eszmei hányadok arányában. A közgyülésen kérheted hogy a te részedet ,adják ki,, s azt leválaszthasd. Olvasd el az alapitot !

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.07. 19:25

Hahahah

társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon

Ezt magyarázd már el nekem légyszí, a gyakorlati alkalmazás során!

Kozmácska!

Nem tudsz elbirtokolni.

Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte.

Ennél a résznél viszont tényleg nem mindegy, hogy társasház-é, avagy osztatlan közös tulajdon az az ingatlan.

yuri # 2010.04.07. 17:57

Kedves kozmacska!

Itt két dolog keveredik.

Egyrészt írod hogy van alapító okirat, azaz társasházról van szó. Másrészről, pedig, hogy a telek osztatlan közös tulajdonú.

Mindkettő nehezen lehet igaz, mert társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon.

kozmacska # 2010.04.07. 16:02

Köszönöm a válaszodat. Esetleg az elbirtoklás szóba jöhet ilyen esetben? Már a nagypapám is itt élt, és gyakorlatilag rajta, és az édesapámon kívül senki sem foglalkozott a telekkel.Ma sem foglalkozik. Ha van értelme ügyvédre költeni megteszem, amennyiben érdemes az önkormányzattal csatázni. Az önkormányzat egy évvel ezelőtt kijött, hümmögött, hogy nincs rendben a telek, sem jogilag, sem területileg, hiszen az alapító okiraton kívül semmink sincs, de tenni nem tett semmit. Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte. Eladni nem szeretném, mivel már a harmadik generáció él ezen a telken.
Köszönöm
Andi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.07. 14:10

Az önkkormányzattal, mint tulajdonossal és a másik két tulajdonossal meg lehetne állapodni a telek felosztásáról és kizárólagos használatáról. Amennyiben az önkormányzat ebbe belemegy, akkor nyugodtan le is kerítheted.

kozmacska # 2010.04.07. 13:26

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Osztatlan közös tulajdonú telken van két ház.
Egy nagyobb, ahol 5 család lakik, ebből 2 megvette a házrészt, 3 önkormányzati.
Mi vagyunk a 6. tulajdonosok, de a házunk az előzőtől teljesen külön áll.
Az alapító olkirat, /bár nincs hozzá semmilyen alaprajz/ világosan kimondja,hogy melyik kié, a hozzá tartozó telekrésszel.
A telek 2000 négyzetméter, melynek nagy részét mi tartjuk rendeben, egyes lakók csak a szemetüket hordják oda /sitt, bútorok stb./.
Esélyem sincs arra, hogy rávegyem őket a telek rendbentartására. Elvileg a telek hátsó részén még volt egy önkorményzati tulajdonú ház, de azt már a szomszédok lebontották, a sittet otthagyták, az önkormányzat pedig elhanyagolja.
Ha a telek bármely részén megpróbálkozom a rendbentartással, füvesítéssel, amint rendben az adott rész, a szomszédok máris kertipartit rendeznek.
Van-e lehetőség arra, hogy elbirtokoljam, és lekerítsem az általam rendben tartott telekrészt, vagy esetleg kivásárolni az önkormányzati lakásokhoz tartozó telket, mert jelen állapotában olyan, mint egy szemétlerakó.Megoldást jelent, ha kiválok a közös tulajdonból? Mivel lekeríteni sehol sem lehet a közös tulajdont, csak álmodozom arról,hogy egyszer az általam elültetett virágok ki is nyíljanak, mielőtt a szomszéd kutyája kikaparja.
Köszönettel
Andi

MajorDomus # 2010.04.06. 17:52

Nane !

A földhivatal nem szólithat fel semmire, csak hiánypótlásra ha veszel eladsz vagy módositasz a tulajdoni viszonyokon.

Ha annak idején az törvényes volt, akkor családi használat és pont.

Földműves # 2010.04.06. 07:32

Tisztelt Fórumozók!

A következőben szeretném a segítségüket kérni: édesapám már 18 éve családi gazdálkodó, édesanyámmal vannak közös területeik, melyek családi használat címszóval szerepelnek a földhasználati lapon. A földhivatalban a napokban közölték, hogy a földhasználati lapokra bármit írhatok a használat jogcíméhez, de családi használatot nem, és felszólítottak, hogy a családi használatban lévő területeket jelentsük be újra saját tulajdon és szívességi használat címén. A kérdés az, vajon jogos-e ez így, mert ha igen, mi értelme van a családi gazdálkodásnak? Az újra-bejelentés nagyon sok pénzbe kerül (főleg, ha még ki is kell méretni a területeket), és nem tudom, szükséges-e ez, ugyanis a szüleim nem szeretnék kettévetetni a földeket, viszont bírságot sem szeretnének fizetni... (..és már nincs több bőr rajtunk, amit még le lehetne húzni... :(((

Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2010.03.25. 16:02

Tanárnéni

Sürgősen felejtsd el a házat !

Ha eddig nem jutottak el odáig hogy társasházzá alakitják,ami az összes kérdésedet feleslegessé tenné,akkor ott a fejekben is baj van.

Ne akarj ott lakni ! Csak egy példa ha beázik a tető s a te lakásod is leázik mondjuk az elsőn, akkor kihez fordulsz ha nincs szmsz nincs közgyűlés,nincs közös képviselő !

De ajtófélfa van amibe bele tudod verni a fejed, hogy lehettél ekkora.....

nanemaaa # 2010.03.24. 17:14

Szerintem kellene egy lakógyűlési határozat, hogy pakoljon el, különben a közös képviselő elviteti. Kidobni nem hiszem, hogy lehetne, de pl valahol bérelni nekei jó drágán egy tárolót és oda pakolni a cuccát, a bérleti díjat pedig hozzácsapni a közös költséghez....

n.livia # 2010.03.24. 17:05

Tisztelt jogi szakértő!

Egy Bp-i társasház közös képviselője vagyok.Az egyik lakó azzal a problémával keresett meg, hogy a szomszéd lakás tulajdonosa a társasház körfolyósójára kipakolja azokat a dolgait, amit már nem tud a kis (40m2) lakásában elhelyezni. Ezzel komolyan akadályozza a folyósón való közlekedést. Ez számomra is nyilvánvaló, mert így a kb. egy méteres folyósón alig 40 cm marad szabadon. Az osztatlan közös tulajdon ilyen jellegű használatának engedélyezése/tiltása benne van a házirendben, ezt 100%-osan mindenki elfogadta. Többszöri kérésem/felszólításom ellenére sem kezdte meg a lakótárs a folyósón felhalmozott tulajdonainak az elpakolását.
Ha a társasházban tűzvédelmi ellnörzés lenne, biztos kifogásolnák a menekülési útvonalak ilyen módu elzárását, akár pénzbüntetést is kiszabhatnak.
Én mint KK nem utasíthatom a Házmestert, hogy dobja ki a szemétbe, amit a folyósón talál, mert bizonyosan kártérítési igénnyel lépne föl a tulajdonosa. Kérdésem:
Tanácsolhatom a sértett lakótársnak, hogy kérjen birtokvédelmet?
Köszönöm a válaszokat!

osztatlan közös tulajdon