Osztatlan közös tulajdon

Eszter731 # 2010.07.18. 11:29

kedves MajorDomus!
Nem tudjuk társasházzá alakítani, a 2 tulajdonostárs (az unokásak ) hallani sem akarnak róla, 1 tul.társ pedig 2,5 éve meghalt ( az ő ingatlana mos üresen áll és az örökösök sem tudják eladni.)
Ha hívok valakit, ők meglátják, hogy érkezik egy idegen és akkor 15 percen belül nemhogy csend lesz, de még a házba is bemennek Eddig egyetlen egy tanut sikerült úgy behoznom a lakásba, hogy nem vették észre, ez a tanum írásban is bizonyítja az elviselhetetlen ricsajt, de hajlandó a jegyző, vagy a bíróság előtt is megtenni. A többi tanumat sajnos észrevették, hogy bejött az ingatlanba, így csend lettt. De ez sem normális dolog, hogy amikor azt hiszik, hogy nincs nálam senki, akkor mindent megengedhetnek maguknak, amikor tudják, hogy jött valaki, akkor nyugton vannak.
A héten már a rendőrséget is kihívtuk.

Még egy kérdésen lenne: osztatlan kk-n a lakóépületek mögött kizárólagos használatú kertrészek vannak ( 5 tulaj 5 kertrész )egymással párhuzamosan. Az együttesen 5 kertrészt 3 oldalról idegen szomszéd, más hrsz-n lévő kerítése határolja. Ez az 5 kertrész kb. együttesen 1000 m2.( darabonkénk kb 10x20 m.)
az 1.kertrész az egyik unokás tulajé, a 2. az elhunyté, a 3 a másuk unokás tulajé, a 4. azé a tulajdonostársé, akit szintén zavar az állandó lárma, az 5. pedig az enyém. A kertrészek a 20m-es oldalaikkal vannak sorban. A kér szélső 20 m-es részen kőkerítés van, az 5x10 méteres részeknél szintén kerítés.
Felállíthatok-e (OBI-ban kapható) lamellés kerítést - 180 cm magas, ami belátásgátló, térelválasztó funkciót betöltőként van forgalomban, vagy csak akkor, ha a többiek hozzájárulnak?

MajorDomus # 2010.07.18. 09:46

Ezért alakitsatok tårsashàzzà. Ez mindenkinek ėrdeke!

Eszter731 # 2010.07.18. 08:38

Köszönöm a választ, ami egyáltalán nem biztató.
Nekem is van gyerekem, már felnőtt és Bpesten lakik. Az itt élő másik szomszédot is zavarja a helyzet. Nem a gyerekeket utálom, hanem a hangzavart, az állandó idegfeszültség sajnos a munkám rovására megy. Mint említettem 1 éve árulom az ingatlanrészemet, de mindenki inkább önálló házba, vagy bérházba megy lakni, osztatlan közösbe ( 5 tulajdonos már sok ) nem akarnak költözni, annak ellenére, hogy a lakás mindenkinek tetszik, de ... Mivel nem tudom eladni, itt kell élnem, élni viszont itt nem lehet.

MajorDomus # 2010.07.16. 20:07

Akkor hirdesd- meg amikor a gyerekek iskolában vannak.
Gondolom neked nincs gyereked, ezért nem birod elviselni a másé

Alakitsátok az ingatlant társasházzá, az sok mindenre megoldást ad, de ha a szomszédok közül ez csak téged zavar, akkor el kell költöznöd

Eszter731 # 2010.07.16. 15:47

Tisztelt Forum Látogatók!
Nagyon reménytelen a helyzet? Azért Nem kapok választ?
Képtelenség eladni az ingatlant, az egészségem rámegy.

Eszter731 # 2010.07.11. 13:54

Tisztelt JogiFórum!

5 lakásos osztatlan közös tulajdonú házrészben élek, használati megosztási okirat rendezi a közösen, ill. a kizárolagosan használandó udvarrészeket.
2 tulajdonostárs 2-2 unokája + az egyik nagyszülő ( ennek van 2 unokája és egy kiskorú fia ) saját kamasz fia pokollá teszi az életet az ingatlanban. A szülőknek kellene nevelni ezeket a gyerekeket, de ők állandóan a nagyszülőknél tartózkodnak, nyáron éjjel-nappal, de iskolaidőben is általában délután, este, gyakran éjjel is. A koruk 8-9-10-12-13 év. Ezek a gyerekek üvöltve fogócskáznak, órákig pattogtatják, a labdát, őrjöngve fociznak, műanyagmedencébe ugrálnak, visítanak kiabálnak, a rossz járdán görkorcsolyáznak, vagy gördeszkáznak. Ezt este fél 8 – 8-ig csinálják. Sem munkaidő után, sem hétvégén nem lehet tőlük pihenni. Kértem szépen, csúnyán a nagyszülőket, hogy legyenek csendesebben az unokák, de csak még hangosabbak lettek.
Leelmebetegeztek, voltam büdös bunkó, feljelentettek zaklatásért, állandóan félhangos megjegyzéseket tesznek. Tavaly szeptember óta árulom az ingatlanrészt, de képtelenség eladni. Fogytam 13 kg-ot, a gyomrom örökös görcsben van, a szemem ugrál, pihenni nem lehet az örökös játszótéri ricsaj miatt.
Tavaly a közösen használandó udvarrészen csinálták a cirkuszt, ebben az évben az általuk kizárólagosan használandó udvarrészen, üvöltenek, fogócskáznak, ordítanak, műanyag basaball ütőkkel labdát ütögetnek este 8-ig hétközben és hétvégén is. De nem szól rájuk senki, és elviselhetetlen a játszótéri hangzavar azon az ingatlanon, ahol én is tulajdonos vagyok. Az ők általun kizárólagosan használt udvarrész és az én udvarrészen között a távolság kb. 20 m.
Ha vendég jön hozzám, akkor ki sem dugják az oruukat a lakásbó, de ha a vendég elmegy, akkor , mint az egerek kirajzanak az udvarra. Így tanut nem tudok produkálni. Diktafonra rögzített hangfelvételem viszont van.

Kérdésem az lenne, ha a jegyzőhöz, vagy bírósághoz fordulok birtokvédelemért, van-e esély a nyugalmam biztosítására, vagy halott ügy az egész? Az én alkotmányos jogom a tulajdonhoz, a nyugodt pihenéshez saját tulajdonomban kisebb, mint az ott tartózkodó, de elvileg a szülöknél lakó unokák tartózkodási joga? Még az is vicces az egészben, hogy az unokák szülei önálló kertes házban laknak ( nem házrészben), de a kölkök ennek ellenére állandóan az osztatlan közös tulajdonban lakó nagyszülőknél vannak. ( Egyszer azt a választ kaptam az egyik nagyszülőtől, hogy vegyen tudomásul, ezek a gyerekek azt szokták meg, hogy itt visíthatnak. Mondtam, hogy szokjanak le róla, erre zaklatásért feljelentettek. )

Nincs jogom a csendhez és a nyugalomhoz? Mit tegyek, mit tehetek?A választ hálásan köszönöm.

( Lehet, hogy 2x küldtem el a hozzászólást, bocsánat. )

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.07. 21:08

Ha a telekkönyvben nincs, akkor süthetitek. Egyébként nem nagyon adtak el állami tulajdonú ingatlant 1950 és 70 között Magyarországon. (A tanácsoknak egyáltalán nem lehetett tulajdona, csak kezelték az államét.)

kunkirálylány # 2010.07.07. 17:20

Kedves Jogifórum!
Megboldogult nagymamám annak idején (1950 - 70 körül)megvásárolta a telkét, házát az önkormányzattól -akkor persze még nem így hívták- de nincsenek meg róla a papírok, így hogy tudjuk bizonyítani hogy a miénk, hol kerül ez a kifizetés nyilvántartásba véve vagy lejegyezve, regisztrálva valahol?A választ előre is köszönöm!:)

MajorDomus # 2010.07.03. 20:56

Nem, s a megosztás után sem.

kacatka # 2010.07.03. 12:58

Tisztelt Forumozók!

Van 4 személynek egy telke osztatlan közös tudajdonban. Megállapodtunk hogy melyik részt ki fogja használni ha ki lesz méretve, melyik kié lesz.
Az egyik tulajdonos a telekből ki akar adni egy darabot bérbe egy vásározónak. Megteheti e ezt a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül? Rendelkezhet e ő külön azzal a résszel ami majd egyszer a kiméréskor az övé lesz? Most a telek a földhivatalnál még osztatlanként szerepel.
Köszönöm
Kata

MajorDomus # 2010.04.26. 19:25

Hová költözött a nénike ? Megvette a szomszéd- lakást vagy -házat ?
Ha a telek osztatlan közös tulajdon akkor azt használhatja, amig nem készül megosztási szerződés.az már készülhet a tulajdonok arányában.

MINDIANA # 2010.04.26. 16:55

Srac25!

Lehet, hogy a tulajdonos, a serte-pertélő idős hölgy miatt adta el az ingatlant?
A hölgynek nem lehet kizárólagos tulajdonrésze, az ingatlanon általa kijelölt rész, amíg az ingatlant természetben nem osztják meg.
Itt elsősorban a természetben való megoszthatóságot kell megvizsgálni, ugyanis, amikor az ingatlant felosztják a tulajdonostársak között, az egyes részek külön ingatlanként külön tulajdonba kerülnek. Ez persze csak akkor kerülhet szóba, ha az ingatlan megosztható. Maga a megoszthatóság függ az adott területen érvényben lévő minimális kialakítható teleknagyságtól, amit viszont jogszabály rendez. A természetbeni megosztáshoz a feleknek kötelezően be kell szerezniük a megosztás módját engedélyező építésügyi hatósági engedélyt, az úgynevezett telekalakítási engedélyt, valamint az ingatlan megosztását szemléltető változási vázrajzot, melyet a földhivatal záradékkal látott el. Amennyiben megvannak a dokumentumok, engedélyek, minél hamarabb egy kerítéssel kell megakadályozni, hogy a nénike az egész telket beültesse krumplival.
Remélem nem egy nyeles telekről van szó.

srac25 # 2010.04.26. 10:15

Tisztelt Jogi Fórum!
hogy lehet az hogy 1989-ben megvettünk 1 telekrészt 16/32-et vagyis a felét (ezt én ugy értem hogy a telek fele a mienk) akkor hogy lehet hogy most ideköltözött 1 öreglány és össze-vissza rendezkedik hogy Ő állitólag kizárolagos tulajdonnal vett telket magának (ha jol tudom 4 vagy 5/32-et) és egyfolytában az én telekrészemen garázdálkodik rendezkedik mit tudok tenni ez ellen vagy egyszerűen csak bele kell nyugodnom?

kozmacska # 2010.04.21. 12:57

Kedves MajorDomus!
Elolvastam az alapító okiratot, amely leírja, hogy a tulajdonos az öröklakást birtokában tarthatja, hasznosíthatja. A telket a tulajdoni hányadnak megfelelően használhatja.
Én szeretnék a lakóközösségből leválni, de az önkormányzat szerint ezt nem lehet, mivel az ingatlan kényszerkezelt!!
Ezt azonban nem értem, és a közös képviselő sem tudott erre vonatkozólag felvilágosítást adni.
A telek legnagyobb részét nekünk kell rendben tartani, ha nem akarjuk, hogy szeméttelep legyen belőle. két ház van a telken,6 tulajdonos van, ebből 3 az önkormányzat. Kettő az utcafornton leválasztott magának annyit, amennyit gondoltak, a telek többi részével nem foglalkoznak. A mi házunk teljesen külön áll, és csak a mienk.
A telket le lehet ilyen esetben jogilag is választani?
Ha csak a telek közös, akkor miért kellene nekem az általuk elhanyagolt ház tetőjének a javítási költségeibe beszállni?
Ebben szeretnék segítséget kapni.
Andi

citromzsinor # 2010.04.19. 20:00

köszönöm :)

nanemaaa # 2010.04.19. 16:03
  1. nincs
  2. ha nem külön használatú a garázs, akkor igen.
citromzsinor # 2010.04.19. 12:10

Kedves Fórumozók!

Segítségetekre lenne szükségem a következő probléma megoldásához.
Feleségemmel és két gyermekemmel egy vidéki családi házban élünk. A ház osztatlan közös tulajdonban van (nagybácsi 1/2, feleségem 1/6, két testvére 1/6, 1/6).Feleségem testvérei havonta 1-2 alkalommal látogatják meg a házukat. Látogatásaik kellemetlenek számunkra, általában veszekedéssel érnek véget. Leggyakrabban azzal fenyegetnek minket, hogy zárat fognak cserélni épületrészeken, bezárva vagy kipakolva a bennük lévő tárgyainkat. Egy épületrészt már le is zártak.

Kérdéseim:

1. Joga van-e bárkinek is a közös tulajdonból saját használatra részeket elzárni?
  2. Milyen jogaim vannak nekem a ház használatával kapcsolatban (pl.használhatom-e a garázst a kerékpárom tárolására?)

Válaszaitokat előre is köszönöm, kérdéseim lehet hogy lesznek még.

lakoka # 2010.04.16. 08:17

Sorry, továbbra sem látom, feladtam.
Sok üdvözlet és köszönet.

lakoka # 2010.04.16. 08:15

Tisztelt Jogi Fórum!
Bocsánatot kérek előre is, ha én vagyok a "béna" és nem tudom kezelni a honlapot, de az alábbiakban az írásomnak azt a részét küldöm, amit én nem láttam megjelenni.
Elnézést, és köszönöm a megértést.

"....hanem „y” összeget (x

lakoka # 2010.04.16. 08:06

Tisztelt Jogi Fórum !
Köszönöm, a "fél írásomhoz" küldött tanácsaitokat is, mert gondolom, Ti is csak egy részét láttátok megjelenni, ahogyan én is. Most ugyan az alábbiakban elküldöm, (vagy legalábbis bepróbálkozom elküldeni) a komplettet.
Ez egy nagyon rendes NET-es oldal, elég ritka, mert amerre próbálkoztam, ott általában nagy a hírverés, reklám, és a tanácskérő problémájával abszolut nem foglalkoznak. Bocsi ha a "fületeken jön már ki" az én egyéni problémám, de a többszöri írásaimat nem zaklatásnak szántam, de tényleg tanácstalan vagyok.
Még egyszer köszi, és igyekszem a adott tanácsaitokkal érvelni, ha "közelharcra" kerül sor, ami valószínű, hiszen ez így nem mehet tovább.
Azért ha a teljes írásom mégis átmenne, és reagálnátok rá, előre is nagyon megköszönöm.
Üdvözlettel:
tanácstalan lakóka

Tisztelt Jogi Fórum !
Köszönöm az írásomra küldött gyors reagálásokat, igazán, ha lehet mondani, örömmel láttam, hogy valakik meghallgattak és alkalmasnak találták problémámat a válaszra.
Elismerem, hogy az önkényes nemfizetés nem megoldás, és elképzelhető hogy én nagyon ráfizetek. DE: házirend? szmsz? alapítóokirat? , stb… nemcsak a kk-nak, de sztem a lakóknak sincs gőzük arról, hogy mi az? Nem az hogy lenne egyáltalán. A jegyzőkönyv szót már hallotta vhol a kk, ezért azon az ominózus 3 évvel ezelőtti, kb. 15 fős ( a ház 42 lakásos, ez min 84 fő felnőtt ) akármin, egy üres lapot körbe adott, amire írja rá mindenki a nevét, mondta, és ez a jegyzőkönyv arról, hogy ezek után nem „x” összeget, hanem „y” összeget (x

MajorDomus # 2010.04.15. 21:53

Minél hamarabb keressetek hivatásos képviselőt.

nanemaaa # 2010.04.15. 10:07

Fogjatok össze, mert hosszú távon tényleg komoly káraitok fognak származni ebből a nemtörődömségből.

A kk-nál kell lennie alapító okiratnak és szmsz-nek is.
Ha mégsem találtok, akkor a földhivatal őriz az alapító okiratból egy példányt, arról kérhettek másolatot.
Ha nincs szmsz, ami ezek után sanszos, akkor fogadni kell egy ügyvédet és meg kell alkotni.

Ügyvéd azért sem ártana, mert ha kiderül, hogy a kk a ti pénzetekből jár casinóba, akkor az ügyészséghez már megalapozott vádakkal kellene fordulni.

lakoka # 2010.04.15. 09:25

Tisztelt Jogi Fórum !
Köszönöm az írásomra küldött gyors reagálásokat, igazán, ha lehet mondani, örömmel láttam, hogy valakik meghallgattak és alkalmasnak találták problémámat a válaszra.
Elismerem, hogy az önkényes nemfizetés nem megoldás, és elképzelhető hogy én nagyon ráfizetek. DE: házirend? szmsz? alapítóokirat? , stb… nemcsak a kk-nak, de sztem a lakóknak sincs gőzük arról, hogy mi az? Nem az hogy lenne egyáltalán. A jegyzőkönyv szót már hallotta vhol a kk, ezért azon az ominózus 3 évvel ezelőtti, kb. 15 fős ( a ház 42 lakásos, ez min 84 fő felnőtt ) akármin, egy üres lapot körbe adott, amire írja rá mindenki a nevét, mondta, és ez a jegyzőkönyv arról, hogy ezek után nem „x” összeget, hanem „y” összeget (x

lakoka # 2010.04.15. 09:22

Bocs, ha 3x ua. jelent meg, de csak egy részét láttam az írásomnak megjelenni, ezért próbálkoztam többször. Ha igen, mit tettem rosszul?

lakoka # 2010.04.15. 09:17

Tisztelt Jogi Fórum !